Afrički plinski teškaš nada se pridružiti BRICS-u sljedeće godine

BRICS
15 komentara

Alžir bi mogao postati dio BRICS saveza gospodarstava u nastajanju već krajem 2023., rekao je predsjednik Abdelmadjid Tebboune. Sjevernoafrička država podnijela je zahtjev za pridruživanje skupini, koja se sastoji od Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, u studenom.

Tebboune je to predvidio dok je u četvrtak razgovarao s nacionalnim medijima o planovima svoje vlade za gospodarski razvoj. Alžir će potaknuti ulaganja, poboljšati ljudski razvoj i prijeći na napredniju izvoznu strukturu koja se manje oslanja na ugljikovodike, kako bi se kvalificirala za članstvo u BRICS-u, rekao je. Alžir je veliki proizvođač prirodnog plina i najveći izvoznik goriva u regiji.

Partnerstvo s BRICS-om pomoglo bi Alžiru da pokrene ambiciozne zajedničke infrastrukturne projekte, poput transnacionalne željeznice koja bi poboljšala povezanost zemlje s regijom Sahel, rekao je Tebboune.

BRICS je izvorno bio “BRIC”, izraz koji su skovali ekonomisti kako bi opisali četiri nacije s potencijalom da dominiraju svjetskim gospodarstvom u 21. stoljeću. Navedene nacije formirale su skupinu u kasnim 2000-ima i ubrzo pozdravile Južnu Afriku kao novu članicu, dodavši “S” na kraticu.

Alžir je službeno podnio zahtjev za članstvo u studenom, nekoliko mjeseci nakon što su Iran i Argentina učinili isto tijekom godišnjeg summita organizacije čiji je domaćin bila Kina u lipnju. Predsjednik Tebboune bio je među gostima događaja. Ostale nacije koje su pokazale interes da postanu dijelom kluba su Saudijska Arabija, Turska i Egipat.

AlžirBRICSPlinrusijasavez
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Alizir pravi ugovor sa RF o kupovini oruzja za 64 milijarde.
Toliki im je visak eura ove godine i rijesili su da ga potrose na rusko oruzje kao nekom nebi palo na pamet da prisvoji njihova plinska polja.

Amar
1 godina prije

Sta je ovo,sad svi hoce u Bricks?

eukolonija
1 godina prije

Organiziranje slobodnog svijeta. Alžir na vrijeme sebi osigurava mjesto za stolom. Hoće da odlučuju kada budu aplicirali Nijemci i Francuzi za članstvo

Medo
1 godina prije

Slijedi još jedno uvođenje demokracije. Alžir je francuska interesna zona.

Dokurčilomi
1 godina prije

Eto saznali smo slijedeće žarište događanja naroda ili nakupina terorista.

Max
1 godina prije

Alžir ima dobru perspektivu i jaku vojsku.

Lucija, prva
1 godina prije

To nije nikakva poslovica nego je iz narodne pjesme. Deseterac.
Što ti nisi učio u školi.
Pitam se uči li to itko igdje.
Cancel culture?

“Zaželjet će drumovi Turaka…”

Rimtutituki
1 godina prije

Alzir je uvijek unaprijed novo oruzje od Rusije dobijao

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI