fbpx

Akcijski fondovi mega financijera poput Sorosa mogu se smatrati tajnim, prema predloženim novim propisima

George Soros - akcijski fondovi

Prilika da neki milijarderski investitori sačuvaju podatke o vrijednosti svojih portfelja tajnim pojavila se pošto američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu (SEC), koja reguliše i sprovodi savezne zakone i propise o hartijama od vrijednosti, razmatra ažuriranje praga objavljivanja prvi put od 1970-ih.

Mega milijarderi, uključujući Georgea Sorosa, Pola Singera, Johna Paulsoma, Stanleya Druckenmillera i Pola Jonesa, više neće morati da objavljuju zaradu svojih portfelja na kvartalnoj osnovi ako SEC nastavi sa planom da podigne prag objavljivanja sa 100 miliona dolara u kapitalu na 3,5 milijardi USD.

Nove predložene uredbe, o kojima je prvi izvještavao Bloomberg, bile bi prva ažuriranja praga objavljivanja u više od četiri decenije. Iz SEC kažu da će nova pravila pomoći u smanjenju troškova usklađivanja i modernizovati pravila koja služe modernom američkom tržištu akcija, omogućavajući hedge fondovima da uštede čak 136 miliona dolara godišnje.

Jedna bitna odredba predloga je da on cilja samo kapital, a ne ukupnu imovinu. To znači da bi Ray Dalio iz Bridgewater Associates, najveći svjetski hedge fond sa imovinom od oko 138 milijardi dolara, ispunio uslove za objavljivanje ako bi skinuo 1,5 milijardi dolara sa svojih sadašnjih 5 milijardi dolara u kapitalu.

SEC je prošle sedmice najavio svoj novi predloženi prag za izvještavanje. Predsjedavajući Jay Clayton objasnio je da će nova pravila, ako se primijene, omogućiti saveznoj agenciji da nastavi sa nadgledanjem većih tržišnih sudionika”, istovremeno smanjujući nepotrebna opterećenja manjih upravnika.”

Trenutno, hedge fondovi sa 100 miliona dolara ili više u vlasničkim hartijama od vrijednosti (tj. Akcije) zakonski su obavezni da podnesu tromjesečne prijave pod nazivom 13F, izvještaje koji prikazuju osnove portfelja upravnika fondova, uključujući akcije kojima se trguje na američkim berzama, konvertibilni dug i opcije.

Prema SEC, nova pravila bi umanjila 90 procenata manjih sredstava iz zahtjeva za izvještavanje, mada bi više od devet desetina američkih akcija bilo objavljeno svaka tri mjeseca.

Manji upravnici fondova godinama su lobirali da se smanji prag izvještavanja, navodeći promjenljive okolnosti, poput inflacije. Američki zakonodavci prvi su poticali SEC da uspostavi tromjesečne izvještaje tokom 1970-ih u nastojanju da poboljšaju povjerenje investitora.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nekoime
Gost
nekoime
4 mjeseci prije

Obzirom na vrijednost, prag bi bilo pametnije definirati u tonama papira.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
4 mjeseci prije
Reply to  nekoime

A skupljaju ti gusteri puno toga osim papira.

Moreno
Gost
Moreno
4 mjeseci prije

Burze odnosno vrijednost dionica na burzama ovise o pumpanju likvidnosti u financijski sustav.
Krajem trećega miseca ove godine kad je FED kala kamatu na nulu, američki ministar financija je javno reka kako će se osigurat likvidnosti koliko god bude tribalo šta u prijevodu znači kako će FED proizvodit dolara koliko god triba za otkupe dugova, a koliko vidimo spašavaju se samo privatne mega korporacije vezane za američku državu odnosno Amerikancima i ostalima je nepoznato ko će živit dalje, a ko će bit pušten niz kurenat. Također nadzor nad FED-om nema niko od “demokratski” izabranih vlasti u Americi šta opet znači kako javno izložena bilanca FED-a od oko 7 tisuća mijardi dolari nije nužno konačna i po logici stvari postoji tajna bilaca FED-a u koju niko ko nebi triba nema uvid pa nije sigurno kako u tajni balance sheet FED-a ima uvid i sami Soros, ali on sigurno zna puno više nego sva “slobodna tržišta” ovoga svita skupa.
Besmisleno je uopće raspravljat o regulaciji / deregulaciji kad je u pitanju sami vrh globalnih financija jer se sve regulacije / deregulacije u zadnjih 100 godin rade samo u jednu svrhu, a to je transfer imovine od onih 99,9% prema onima 0,1%, a transfer imovine u stvari znači transfer moći.
Igra je totalno namištena, a sve vlade i njihovi ekonomisti pričaju o nekome “slobodnome tržištu”, pa se čak i na fakultetima ekonomije ne uči kako globalni financijski sustav funkcionira i najveći “stručnjaci” ekonomije nebi mogli odgovorit na pitanja običnoga pastira koji čuva ovce po brdima jer pastir zna koliko ovaca ima i koliko mu ovaca strada u procesu, također pastir zna šta mu je isplativije, janjci ili sir, i tu mu ne triba nikakvi “stručnjak” kako bi mu reka šta, kad i kako će radit sa ovcama.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
4 mjeseci prije
Reply to  Moreno

@Moreno
Bravo.
To je to…
Spomenuo si sve, ukljucujuci i neizbjeznu “nauku” – koju ista banda kontrolira vec 10+ godina.
Meni je uvijek sokantno – ponovo procitati one cionisticke “Protokole sionskih mudraca”…
Prosto je nevjerovatno da ta satansiticka banda – naprosto pred nasim ocima – planira i sprovodi klanje cijelog stanovniostva…
I jos se pojave kojekakve protuve “naucnici” i pocnu drliti o tome da je sve to “falsifikat i teorija zavjere”…
Normalna covjek bi uzeo te “Protokole…” i procitao ih…
I ne treba puno. 100tinjak strana – pisano poprilicno jednostavno.
Vjerovatno si upravio Benjamina Freedmana – bivseg cionistu – koji je kao mladi perspektivni cionist (“politicki odgojen” upravo u skladu sa Protokolima) ucestvovao na potpisvanju Versajskog mira 1918.?
https://www.ivantic.info/Dejvid%20Ajk%20i%20zavere/istina_kakvu_niste_znali.htm
Da se ne lazemo – upravo ON (koji je bio prisutan u Versaju, a zna i predhodne dogadjaje) – jasno daje do znanja KO JE IZAZVAO tzv 1WW… naravno i drugi takodjer!
(Isti oni – koji danas – promoviraju “smrtonosnu koronu”!)
Ovdje ima ponesto o njemu prevedeno, a i njegov govor preveden – jos iz 1961! (Neizrecivo dobar govor! …samo ga spustiti, poste se brise sa YT)
NISTA se nije promijelnilo. Nista.
Sve sto je Freedman tada rekao – samo se nastavilo i zlocinci cionisticki – sa punim zarom i brzinom idu kao ispunjenju njihovog PLANA o totalnoj apsolutistickoj kontroli cijelog Svijeta, baziranoj na financijama/lihvarenju i glupoci “gojima”…

Sto se tice ovih akcija i njihovog kupovanja od strane privatne americke “centralne banke” FED…
Vazno je napomenuti da svi vlasnici FED, jesu porijeklom iz nekadasnje srednjevijekovne institucije “Dvorski zidov”.
Familija Rotschild je najpoznatija i vjerovatno i najuticajnija u tom FED.
.
Ono sto je meni zaimljivo u ovoj cijeloj prici sa “akcijama” je sljedece:
1. Novac naravno jeste moc (upravo to definisu i “Protokoli…”) – ali je i ogromna energija koju ovi cionisticki vampiri vec 120+ godina – izvlace iz ljudske populacije…
2. Nevidjenim “stampanjem” i masovnim otkupom akcija vlasnici FED – prakticno postaju i apsolutni vlasnici svih kompanija! Naravno sada iza FED se u prvom planu pojavljuje tzv “BlackRock” ali te pare u BR – ubacuje privatna FED, tj opet onih nekoliko zidovskih/cionistickih familija sa pocetka proslog stoljeca!
3. Prakticno tzv “centralne banke” takodjer posudjuju novac tzv “drzavama” – koje prakticno upadaju u duznicko ropstvo – bazirano na besmislenim “parama” koje cionisticki FED naprosto “stvara” iz nicega… Medjutim – DUG tim zidovskim/cionistickim zlikovcima – ostaje… Dakle cijele drzave – sa robovima (“gojimima”) zvanim stanovnistvo – postaju vlasnistvo privatne FED (tj familija porijeklom iz institucije “Dvorski zidov”)…
4. Upravo ZATO – njima i nije potrebno da kompanije i tzv “drzave” funkcioniraju! Zato im i treba ova lazna “pandemija” da stanovnistvo – samo pocrka od straha, gladi i da ih MOLI za jos “vjestackih para” iz nicega! Naprosto zato sto su za “Gojime” (“stoku”) otvorili mali kanalic – i tu curka uvijek isto tzv “para” koje ovi zidovi oprave iz niceg…
Za njih same (dakle FED) kojima kupuju drzave i najvece kompanije – NEMA ogranicenja!
Imaju bukvalno oookkkeeeannn “para” iz nicega – i u konacnici – totalno vlast nad kompanijama i drzavama, ali koncentrisanu na jednom mjestu…
5. Malo ih jebe “stampanje” tj “papirnati novac” koji mi “Gojimi” jos uvijek koristimo – ali koliko vidim po clancima u Logicno, i to ce brzo da prodje… Reklamiraju se “kripto-valute” i to punom parom. Pocele su kao “slobodne” ali nemam pojma gdje su sada – samo siguran sam da NISU “slobodne”… Cilje je da cak nista niti ne stampaju… Glupi “Gojimi” ce se tuci oko njihovih “kriptovaluta” koji ce oni na vlastitom Centralnom Kompjuteru proizvoditi po potrebi!
Naravno. kad glupave “Gojime” cipuju – moci ce im valute po zelji i iskljucivati sa cipa – ostavljajuci ih bez hrane (a vjerovatno i vode, koju ce takodjer – privatizirati)

Plan je kako grozomoran i zlocinacki – isto toliko i jednostavno genijalan!
Ovce spavaju kao i 1914… kao i 1941… kao i 1961 (kad je Freedman upravo to rekao “ovce spavaju – a zidovski vukovi ih kolju)… kao i 2010 (svinjske gripa)…k ao i 2020 (kada su se neke ovce probudile – ali je je jos previse onih koje spavaju)…

Bosanac
Gost
Bosanac
4 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Istrazuj,
Dodje’l tom Benjaminu sta Milton Freedman (liberalna trzisna ekonomija)?

Istrazuj
Gost
Istrazuj
4 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Ne znam.
Moguce. Medjurim, vaznije mi je ovo sto je Benjamin govorio 1961.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
4 mjeseci prije

Zašto svi napadaju Džordža? Možda se iza ozbiljog i mudrog lica krije osjećajna i iskrena osoba?

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
4 mjeseci prije
Reply to  Iza_horizonta

predobaar,hahaa

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
4 mjeseci prije

……badava silne pare kada ,ova spodoba na slici, ne zna da obrise nos….

gubi u biznisu i politiki
Gost
gubi u biznisu i politiki
4 mjeseci prije

dw.com/de/wie-george-soros-zum-feindbild-wurde/a-53572731
manager-magazin.de/finanzen/boerse/george-soros-verliert-seit-trumps-wahlsieg-eine-milliarde-a-1129727.html

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
4 mjeseci prije

Spaliti gada.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik