Akcijski fondovi mega financijera poput Sorosa mogu se smatrati tajnim, prema predloženim novim propisima

George Soros - akcijski fondovi
11 komentara

Prilika da neki milijarderski investitori sačuvaju podatke o vrijednosti svojih portfelja tajnim pojavila se pošto američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu (SEC), koja reguliše i sprovodi savezne zakone i propise o hartijama od vrijednosti, razmatra ažuriranje praga objavljivanja prvi put od 1970-ih.

Mega milijarderi, uključujući Georgea Sorosa, Pola Singera, Johna Paulsoma, Stanleya Druckenmillera i Pola Jonesa, više neće morati da objavljuju zaradu svojih portfelja na kvartalnoj osnovi ako SEC nastavi sa planom da podigne prag objavljivanja sa 100 miliona dolara u kapitalu na 3,5 milijardi USD.

Nove predložene uredbe, o kojima je prvi izvještavao Bloomberg, bile bi prva ažuriranja praga objavljivanja u više od četiri decenije. Iz SEC kažu da će nova pravila pomoći u smanjenju troškova usklađivanja i modernizovati pravila koja služe modernom američkom tržištu akcija, omogućavajući hedge fondovima da uštede čak 136 miliona dolara godišnje.

Jedna bitna odredba predloga je da on cilja samo kapital, a ne ukupnu imovinu. To znači da bi Ray Dalio iz Bridgewater Associates, najveći svjetski hedge fond sa imovinom od oko 138 milijardi dolara, ispunio uslove za objavljivanje ako bi skinuo 1,5 milijardi dolara sa svojih sadašnjih 5 milijardi dolara u kapitalu.

SEC je prošle sedmice najavio svoj novi predloženi prag za izvještavanje. Predsjedavajući Jay Clayton objasnio je da će nova pravila, ako se primijene, omogućiti saveznoj agenciji da nastavi sa nadgledanjem većih tržišnih sudionika”, istovremeno smanjujući nepotrebna opterećenja manjih upravnika.”

Trenutno, hedge fondovi sa 100 miliona dolara ili više u vlasničkim hartijama od vrijednosti (tj. Akcije) zakonski su obavezni da podnesu tromjesečne prijave pod nazivom 13F, izvještaje koji prikazuju osnove portfelja upravnika fondova, uključujući akcije kojima se trguje na američkim berzama, konvertibilni dug i opcije.

Prema SEC, nova pravila bi umanjila 90 procenata manjih sredstava iz zahtjeva za izvještavanje, mada bi više od devet desetina američkih akcija bilo objavljeno svaka tri mjeseca.

Manji upravnici fondova godinama su lobirali da se smanji prag izvještavanja, navodeći promjenljive okolnosti, poput inflacije. Američki zakonodavci prvi su poticali SEC da uspostavi tromjesečne izvještaje tokom 1970-ih u nastojanju da poboljšaju povjerenje investitora.

Akcijski fondoviFinancijeriGeorge Soros
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Obzirom na vrijednost, prag bi bilo pametnije definirati u tonama papira.

Moreno
3 godine prije

Burze odnosno vrijednost dionica na burzama ovise o pumpanju likvidnosti u financijski sustav. Krajem trećega miseca ove godine kad je FED kala kamatu na nulu, američki ministar financija je javno reka kako će se osigurat likvidnosti koliko god bude tribalo šta u prijevodu znači kako će FED proizvodit dolara koliko god triba za otkupe dugova, a koliko vidimo spašavaju se samo privatne mega korporacije vezane za američku državu odnosno Amerikancima i ostalima je nepoznato ko će živit dalje, a ko će bit pušten niz kurenat. Također nadzor nad FED-om nema niko od “demokratski” izabranih vlasti u Americi šta opet znači kako javno izložena bilanca FED-a od oko 7 tisuća mijardi dolari nije nužno konačna i po logici stvari postoji tajna bilaca FED-a u koju niko ko nebi triba nema uvid pa nije sigurno kako u tajni balance sheet FED-a ima uvid i sami Soros, ali on sigurno zna puno više… Čitaj više »

Iza_horizonta
3 godine prije

Zašto svi napadaju Džordža? Možda se iza ozbiljog i mudrog lica krije osjećajna i iskrena osoba?

politicki nekorektan
3 godine prije

……badava silne pare kada ,ova spodoba na slici, ne zna da obrise nos….

gubi u biznisu i politiki
3 godine prije

dw.com/de/wie-george-soros-zum-feindbild-wurde/a-53572731
manager-magazin.de/finanzen/boerse/george-soros-verliert-seit-trumps-wahlsieg-eine-milliarde-a-1129727.html

Dokurčilomi
3 godine prije

Spaliti gada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI