Zašto, zaboga, George Soros želi da Xi Jinping ode?

Soros-i-Xi Jinping
35 komentara

Gospodin „Otvoreno društvo“, George Soros, simbol globalističke promjene režima Obojenih revolucija od 1980-ih, upravo je signalizirao da su on i njegovi globalistički krugovi ciljali kineskog predsjednika Xi Jinpinga zbog onoga što liči na smjenu režima. Na površini, Soroseva najnovija oštra kritika Xija i njegovog upravljanja kineskom ekonomijom djeluje bizarno. Uz sve njegove lijepe riječi o promovisanju otvorenih društava i demokratije, Soroseva „filantropija“ je podržala neke od najzatvorenijih i najkorumpiranijih lidera, poput Borisa Jeljcina u Rusiji 1990-ih ili Petra Porošenka u Ukrajini nakon američkog puča 2014. Da li je moguće da Soros sada signalizira odluku glavne frakcije globalističkih sila da prekinu svoju podršku Xiju u korist drugih rivalskih frakcija?

U izjavi na konferenciji Hoover instituta Univerziteta Stanford, „Kina uoči Zimskih olimpijskih igara: Teški izbori za svjetske demokratije“, 91-godišnji Soros je iznio izuzetno oštre primjedbe o Xiju. Govorio je o istoriji kineskih komunističkih lidera od Maoa, koga on naziva katastrofom za Kinu, do Maovog rivala, Deng Xiaopinga, koji je otvorio Kinu za zapadne investicije 1980-ih. Soros opisuje Denga sjajnim riječima: „…Deng Xiaoping, koji je prepoznao da Kina užasno zaostaje za kapitalističkim svijetom… Pozvao je strance da ulažu u Kinu, i to je dovelo do perioda čudesnog rasta koji se nastavio čak i nakon što je Xi Jinping došao na vlast 2012.”

Teška kritika Xija

Dengovi nasljednici, Jiang Zemin i Hu Jintao, pazili su da ne naruše ekonomski uspjeh otvaranja tržišta koji je pokrenuo Deng. Međutim, nakon što je Xi Jinping preuzeo vlast 2012. godine, Soros primjećuje: „Od tada je Xi Jinping dao sve od sebe da uništi dostignuća Deng Xiopinga. Doveo je privatne kompanije osnovane pod Dengom pod kontrolu KPK i potkopao dinamiku koja ih je karakterisala. Umjesto da dozvoli da privatno preduzeće procvjeta, Xi Jinping je predstavio svoj „Kineski san“ koji se može sažeti u dvije riječi: potpuna kontrola. To je imalo katastrofalne posljedice.”

Soros identifikuje ono što on naziva oštrom unutrašnjom frakcijskom borbom unutar KPK: „Xi Jinping ima mnogo neprijatelja. Iako mu se niko ne može javno suprotstaviti jer kontroliše sve poluge vlasti, unutar KPK se sprema borba koja je toliko oštra da je naišla na odjek u raznim stranačkim publikacijama. Xi je na udaru onih koji su inspirisani idejama Deng Xiopinga i koji žele da vide veću ulogu privatnog preduzeća. Ključni datum koji napominje je oktobarski kongres stranke KPK, gdje Xi planira da prekine ograničenje od dva mandata kineskih predsjednika koje je postavio pokojni kineski lider Deng Xioping.

Interni frakcijski ratovi?

Prema Sino Insideru, kineskoj konsultantskoj kući iz New Yorka za političke rizike koja je specijalizovana za analizu unutrašnjih frakcija unutar elita kineske KPK, od kada je došao na vlast 2012. godine, Xi je krenuo da konsoliduje moć bez premca nad suprotstavljenim frakcijama, od kojih je najstrašnija opozicija Jiang Zemina i takozvane Šangajske grupe, kao i mnogih takozvanih prinčeva – sinova i kćeri bivših visokih oficira i zvaničnika Komunističke partije Kine (KPK) iz ere revolucije 1949. godine. Ovaj frakcijski rat, kažu, stoji iza napada Xi Jinpinga na odabrane privatne kompanije kineskih giganata kao što je Alibaba grupa Jack Maa.

Prema japanskom starijem novinaru, Katsuji Nakazawai, koji je bio glavni dopisnik Nikkei za Kinu, „Jedan izvor upoznat sa kineskom politikom rekao je da interesne grupe na čijoj je meti Xi uključuju tehnološke gigante kao što su Ant Group, Alibaba Group i Didi, veliki investitori kao što su China Evergrande Group i Fantasia Holdings Group, kao i industrijska škola za podučavanje. Ovaj klaster privatnih kompanija ima tendenciju da bude blizak političarima koji se pretvaraju da slušaju Xija, ali potajno se bore; kompanije često finansijski podržavaju takve političke snage. Među tim snagama je i šangajski klan, koji predvode bivši predsjednik Jijang Zemin i njegov bliski pomoćnik, bivši potpredsjednik Zeng Qinghong. Oni održavaju snažan uticaj u političkim i birokratskim krugovima koji pokreću ekonomiju.”

Ako je ovo tačno, to bi sugerisalo da je, kako bi obezglavio svoje unutrašnje rivale, Xi rizikovao da gurne kinesku ekonomiju, posebno njen naduvani sektor nekretnina sa ogromnim dugovima, u ono što se čini kao nekontrolisani kolaps koji bi Kinu mogao dovesti u pravu ekonomsku depresiju neposredno prije njegovog kritičnog partijskog kongresa 20. oktobra gdje on očigledno traži treći mandat bez presedana.

Sudbonosan novi ton

Ovo je očigledno pozadina koju Soros jasno pominje u svojim komentarima na Hoover institutu. On navodi: „Kina se suočava sa ekonomskom krizom usredsređenom na tržište nekretnina, koje je bio glavni motor rasta od dolaska Xi Jinpinga na vlast 2013. Model na kome se zasniva bum nekretnina je neodrživ. Ljudi koji kupuju stanove moraju da počnu da ih plaćaju i prije nego što su izgrađeni. Dakle, sistem je izgrađen na kredit. Lokalne samouprave većinu svojih prihoda ostvaruju prodajom zemlje po cijenama koje stalno rastu.”

U svojim primjedbama, Soros se takođe poziva na ozbiljno pitanje tekućeg demografskog kolapsa u Kini koji okončava prethodni skup niskoplaćenog rada koji je podstakao dramatičan rast u posljednjih trideset godina. On tvrdi da je „stvarna populacija za oko 130 miliona niža od zvanične brojke od 1,4 milijarde. Ovo nije opšte poznato, ali će pogoršati krizu nekretnina, proizvesti manjak radne snage, fiskalno opterećenje i usporavanje privrede.“

I čineći Xijevu situaciju nesigurnijom, Soros napominje da je daleko od briljantnog uspjeh koji su prije dvije godine hvalili SZO i drugi za Xi covid strategiju, postoji oslabljujući uticaj na ekonomiju Xijeve najavljene strategije „nulte tolerancije“ zatvaranja zbog Covida-19 kada se zatvaraju čitavi gradovi kao što je Xi’an i veliki grad luka Tianjin.

Soroseve završne riječi su zloslutne u pogledu izgleda Xi Jinpinga: „S obzirom na snažnu opoziciju unutar KPK, Xi Jinpingovo pažljivo koreografisano uzdizanje na nivo Mao Cedunga i Deng Xiopinga možda se nikada neće dogoditi. Treba se nadati da će Xi Jinpinga možda zamijeniti neko manje represivan kod kuće, a mirniji u inostranstvu. Ovo bi uklonilo najveću prijetnju sa kojom se otvorena društva danas suočavaju i trebalo bi da učine sve što je u njihovoj moći da podstaknu Kinu da se kreće u željenom pravcu. Da li je moguće da su moćni krugovi globalističke elite zaključili da Xi više nije koristan za njihovu agendu?

Govor u Hoover instituciji nije prvi kada je Soros kritikovao Kinu u posljednje vrijeme, iako je daleko najeksplicitniji u zalaganju za kraj Xijeve vladavine. U Wall Street Journal OpEd od 6. septembra 2021., Soros je napisao oštar ukor kolege sa Wall Streeta investitora BlackRock zbog njegove nedavne odluke da otvori kineski zajednički fond: „Tužna je greška uliti milijarde dolara sada u Kinu. On će vjerovatno izgubiti novac za BlackRock klijente i, što je još važnije, nanijeti štetu interesima nacionalne bezbjednosti SAD i drugih demokratija. Soros je dalje rekao: „Inicijativa BlackRock ugrožava interese nacionalne bezbjednosti SAD i drugih demokratija jer će novac uložen u Kinu pomoći da se unaprijedi režim predsjednika Xija, koji je represivan kod kuće i agresivan u inostranstvu. On je intenzivno nacionalistički i želi da Kina postane dominantna sila u svijetu.”

Činjenica da tako uticajni globalista kao što je George Soros otvoreno poziva na kraj Xi ere sugeriše da je glavna frakcija u zapadnim globalistima odlučila da učini sve što je moguće kako bi dovela „povodljivije“ vođstvo u Peking. Globalisti na nivou Sorosa ili Schwaba ne prave velike intervencije impulsivno. Činjenica da se Soros udvostručuje u svojim napadima direktno na Xija sugeriše da je veoma moćna grupa zelene agende Davos Great Reset odlučila da je Xi postao prepreka njihovoj distopijskoj agendi da eliminišu nacionalnu državu svuda, uključujući Kinu i SAD.

Da li je moguće da nacionalista Xi Jinping, koji je posljednjih mjeseci odjavio namjeru da silom anektira Tajvan ako je potrebno, nakon što je nasilno okončao kinesko-anglo Hongkonški sporazum 2020. godine, ugrožava cjelokupnu globalističku agendu Velikog Reseta iz Davosa? Soros je saradnik Schwabovog Svjetskog ekonomskog foruma i čest gost Davosa. Njegov sin, Aleksandar Soros, je zamjenik predsjednika Fondacije za otvoreno društvo i jedan od mladih globalnih lidera Svjetskog ekonomskog foruma 2018. Štaviše, Soroseve decenije finansiranja obojenih revolucija od 1980-ih vjerovatno su unaprijedile kraj nacionalne države kroz urušavanje režima svuda, od Sovjetskog Saveza 1991. do Arapskog proleća 2011. i Ukrajine 2014. Da li je moguće da su krugovi Davosa oko Sorosa odlučili da se aktivno pridruže partijskim rivalima KPK kako bi pomogli u svrgavanju Xija?

Autor: F. William Engdahl

George Soroskinaxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dupla Kamilica
2 godine prije

Tako Soroš ratuje i sa Orbanom koji žestoko provodi cjepljenje i covid diktaturu.

tri p
2 godine prije

Ajde Franc, da se i ja sa tobom složim. Jedanputa.

kibler
2 godine prije

Zasto?
Zato da Amerika rasiri svoje debele gu-zice po aAziji.
Nije on jedini
SKRETNICAR misli 100% kao Soros.
Oni su dvije strane jedne medalje.

Ja to onako
2 godine prije

Zato sto ga Xi ne benda 2% moze sotona da laje koliko hoce.

Dokurčilomi
2 godine prije

Hahaha može on a i svi drugi nešto željeti, tražiti, zavijati na mjesec, intenzivno mrziti…. u Kini. Budimo sretni svi dok Kina za sada šuti.

preseren3
2 godine prije

Soroš je buva na leđima psa, kad se ide za Kinu.
Da Kini smeta, počešljala se bi.
Xi, je doživotni predsjednik Kine. Zato jer je sposoban voditi tu državu, što je sve pre, nego jednostavno.
Taj siromah, pomalo isto dementan, kao Biden, laje u grmlje, pa da vidi što če iskočiti.
Misli si, da če neki od milijardera dobiti moč uticati na Kinesku vladu.
Nikad!
Xi dobro zna opasnosti milijarda, koji su ti biznismeni zaradili na zapadu…
Ako jedan samo pokuša, kučni pritvor, udaljavanje od svega…
Nema Kina uzalud cenzuru sve zapadne propagande… I neče dozvoliti da ta uđe na mijarderima.

Schwarze Hunderte
2 godine prije

PONAVLJAM !!! NEPOMIRLJIVA RAZLIKA , izmedj Rusko – Orienetalnog (Asiski Tigrovi + Kina ) I zapadno liberalnog obrta je u TOME sto I kod Rusa I kod Orientalaca , u businessu mozete SVE I posjedovati , koliko god nebo dozvoli ali jedno NIKADA – NECETE , moci —BITI DRZAVA !!!! Bit cete KONTROLIRANI !!!! Na zapadu , POTPUNO SUPROTNO !!!! Obrt zeli biti POTPUNO NESPUTAN – DA BI SPUTAVAO !!!! Izmedj ta dva koncepta mira bit nece a mislim da znam tko pobjedjuje .

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Smrdljivi pokvareni Seres zagovara birokratsku diktaturu krupnog kapitala.

nepoželjni
2 godine prije

“…unutar KPK se sprema borba koja je toliko oštra da je naišla na odjek u raznim stranačkim publikacijama.” Pa u Kini i nema vanstranačke borbe kada ni nema drugih stranaka. Po pitanju upravljanja državom, pristalica sam jednostranačja jer je efikasnost u upravljanju zajednicom puno veća a tko želi promjene u kursu vlasti može to pokušati učiniti iznutra što je manje štetno za napredak društva i puno manje rasipanje novca i energije nego u višestranačju . Pogledaj primjer upravljanja Hrvatskom (!?) …kao fol višestranačje, koje faktički funkcionira kao da je samo jedna protunarodna stranka koja šuruje sa neprijateljem a to višestranačje (“demokracija”) služi samo za punjenje vlastitih đepova političara i stranačkih lokalnih šerifa i njihovih pomočnika, što iscrpljuje društvo i stvara kaos…. “Doveo je privatne kompanije osnovane pod Dengom pod kontrolu KPK i potkopao dinamiku koja ih je karakterisala. Umjesto da dozvoli da privatno preduzeće procvjeta, Xi Jinping je predstavio svoj… Čitaj više »

petar schroder
2 godine prije

Iza ovoga sto nas je snaslo stoji Soros Bill Gates Klaus Schwab i i svi politicari koji su dobili lovu da od nas prave robove Danas je uhvacen jedan twit od jedne politicarke u Njemackoj gdje je rekla da djecu treba cjepiti jer ako ne umru od korone onda ce umrijeti od cjepiva mRNA Poslije toga je obrisala twit ali ga je vec puno Njemaca citalo.Oni dobivaju za svakoga bockanog veliku lovu od farma , to njih jedino zanima Ja se nadam da ce svi biti optuzeni , kao 1947 godine kada se sudilo DR MENGELE I OSTALIM DOKTORIMA .To sto oni najavljuju nove viruse na jesen to su ti virusi koje ima spremne de Fauci i Bill Gates i samo se dogovore kada ih pustaju , jer hoce da uvedu obavezno cjepljenje , jer to donosi bilione.Da ljudi umiru svaki dan od CJEPIVA TO NJIH NE ZANIMA; JER SE… Čitaj više »

petar schroder
2 godine prije

MOMENTALNO U SVIJETU NICE BITI MIRA DOK SVI POLITICARI NE DAJU OSTAVKU JER SU SVI PROSLI KROZ AKADEMIJU KLAUSA SCHWABA Tu su se oni godinama spremali za sve ovo sto nas je desilo “2019 godine je virus pobjegao iz labora a Merkl je isti dan otisla u Wuchan da sve prekrije da virus ide sa covjeka na covjeka.Jedna Kineska doktorica koja je radila u tome laboru je napisala to sve WHO ali posto Bill Gates financira WHO oni su sutjeli jer im je bio cilj da virus ode u cjeli svijet.MISLIM DA SVI POLITICARI SVIJETA MORAJU DATI OSTAVKU I DA MORAJU DA ODGOVARAJU ZA SVE STA SU UCINILI SVOME NARODU KOJI IH PLACA Najavljuju nove viruse kao da su ih porucili iz AMAZONA:Kako oni mogu znati da dolazi novi virus?Dogovor izmedu Bill Gates i Faucija?

tihobl
2 godine prije

Pa moraju malo reklamirati vlasnika sajta.
A to sto su informacije stare i sto su pocisceni liberali iz CK niko Sorosu nije rekao.

mladen
2 godine prije

Neka se Soros ne brine za Kinu, imaju 5x manju inflaciju od SAD-a i dugoročno daleko jače gospodarstvo i razvoj. Izgleda da njega žulja što ga investitori ne doživljavaju nego i dalje kapital ulažu u Kinu umjesto u njegove pulene. Očigledno ne razumije da se iza kojekakvih tema na površini poput Ujgura i Tajvana kriju pregovaračke pozicije a na temelju njih se sasvim lijepo trguje. Mimo njega, starog prdonje control-freaka.

Rikimartin
2 godine prije

Trebao je valjda sve podijeliti bjelosvjetskim hohstaplerima, propalicama i kokainskim narkomanima kao sto smo mi napravili. Onda bi mu bio dobar, valjda.

Rikimartin
2 godine prije

Ako ga ovi tolko mrze znaci da je covjek u redu. Jednostavno.

Keki
2 godine prije

Vjerojatno ga cijeli život smatra konkurencijom ili čak kuži da je stari veća faca od njega.

Jela09
2 godine prije

Kritizira Xi-a (s razlogom), ali mu ne smeta komuniatički sistem u Kini. Znači ništa novo i da se promjeni nešto samo nova lutka u istom lošem sistemu.

ledeno doba
2 godine prije

svakodnevna epizoda Trumanovog šoua za romantičare geopolitike a izgleda da i poštovani Engdahl nasjeda tom šouu Soros i Xi su na istoj liniji– oba pripadaju kabali. oba su za veliki reset i NWO, cjepljenje i sve ostalo.. Engdahl na krajui članka piše nešto o Davosu, ali zar mu nije poznato da je Xi bio tamo na skupu WEF- 2018. i održalo govor za globalizaciju i svi su ga zapadni mainstream mediji nahvalili i predložili da Kina postane predvodnik globalizacije, pošto je Trampi tada htio izvući SAD iz globalizacije. ovo je samo udica za naivce.. da je omraženi Soros kofol protiv Xija i Kine.. tako da izgleda kao da je Kina protivnik NWO-a I onda da se naivni romantičari geopolitike uhvate na to i psuju Sorosa i navijaju za Kinu. za to vrijeme i SAD i Kina lijepo sprovode agendu plandemije i cjepljenja… u Kini još puno gore nego u SAD…… Čitaj više »

pirat sa kariba
2 godine prije

soros jede gona ,pljeskao je kad su demokrate i kapitalisti vrsili prisilu na kineske kompanije u americi da moraju posto poto prodati ono sto su stvorili ,kako bi vlasnik bio amerikanc ,,a sad pida izjavljuje za kineze da provode potpunu kontrolu nad korporacijama ,,

Update
2 godine prije

Svet se prebrzo menja za starije generacije. Kina je motor promena, nadolazeća tehnološka sila. U svetu inovacija, nema mesta za one koji kaskaju za trendovima.

Max
2 godine prije

Engdahl vrstan autor a Milić je to dobro obradio. Razdor unutar kabale.

Badžo
2 godine prije

Odgovor na naslov – da bi postavio svoga čovjeka!!
Eto zato.

gigi pinna
2 godine prije

Pročitajte malo o kineskoj povijesti, pa ćete vidjeti da Kinezima, kao i sotonjarama a la ovaj gmaz Sereš, ljudiski život ne znači ništa.
Kako se odnose prema radnicima u Srbiji npr., i Srbima i Vijetnamcima, imaju milijardera više nego cijeli svijet zajedno – a komunistička su zemlja, WTF!?

Prolaznik
2 godine prije

Samo za predstavu u Wuhanu Xi je zaslužio doživotni mandat. Soros ga ne može maknuti ali može to predložiti zajedničkim gazdama. Ovo što oni pričaju javno to je samo predstava za javnost, ne treba ozbiljno shvaćati. Uostalom Kina nema snage za oslobođenje, Xi ili druga marioneta ne mjenja puno na stvari. Jednog dana kad takvi likovi budu sasvim nebitni moći ćemo pričati o početku oslobođenja jer pretendenata za biti kotačić u mehanizmu NWO ima barem 1000 na jednoga. Krepa li Soros, sin je već spreman, neće li on ima takvih retarda na izvoz. Maknu li Xija doći će neki novi Xi s drugim imenom i s novim pričama ali sa istim zacrtanim zadacima. Zna li netko što je s tim vanzemaljcima o kojima se naveliko šuška u krugovima wannabe državnika?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI