Američki kongresmen uznemiren dogovorom Tesle i Kine

Tesla dionice
16 komentara

Republikanski američki kongresmen Mike Gallagher je “zabrinut” zbog Teslinog ugodnog odnosa s Kinom, rekao je Reutersu u ponedjeljak, nakon što je izvršni direktor Elon Musk objavio da njegova kompanija gradi novu fabriku baterija Megapack u Šangaju.

„Čini se da Tesla u potpunosti zavisi od velikodušnosti savezne vlade putem poreskih olakšica i od pristupa kineskom tržištu“, rekao je Gallagher, opisujući „vrstu poslova koje su tamo sklopili“ kao „veoma zabrinjavajuće.”

Kongresmen iz Wisconsina, koji predsjedava Odabranim komitetom Predstavničkog doma, priznao je da se nada da će Tesla doći s informacijama o svojim poslovima s Pekingom. Međutim, upozorio je, „ako dođemo do blokada i dođemo do tačke u kojoj se advokati uključuju sa odgovorima, tada počinjete razmišljati o sudskim pozivima.”

Odgovarajući na negativan komentar korisnika Twittera o Teslinom poslovanju u Kini, Musk je u nedjelju istakao da njegova kompanija “brzo povećava proizvodnju u Teksasu, Kaliforniji i Nevadi”, insistirajući da su vladine subvencije koje prima fenomen u cijeloj industriji i da ako uklonjene, „Teslina konkurentska pozicija bi se poboljšala.”

Novi proizvodni pogon giganta električnih automobila proizvodit će deset hiljada megapakova godišnje, za ukupno 40 gigavat sati energije, prema kineskom državnom izdanju Xinhua, koji je objavio vijest u nedjelju. Fabrika je idealno smještena u blizini Tesline fabrike za proizvodnju vozila u Šangaju, koja je nedavno najavila proširenje koje će joj omogućiti da proizvodi 450.000 automobila više godišnje.

Smještajući svoju novu tvornicu Megapack u Kinu, Tesla se nada da će iskoristiti dominantnu poziciju Kine u lancu opskrbe baterijama kako bi snizio cijene svojih litijum-jonskih pogonskih jedinica, s ciljem proširenja poslovanja s baterijama i solarnom energijom na istu veličinu. kao posao sa električnim automobilima.

Teslina prodaja u Kini činila je više od petine njenog prihoda prošle godine, dok je njena fabrika vozila u Šangaju proizvela više od polovine automobila koje je kompanija prodala.

Izgradnja pogona u Šangaju počet će u trećem kvartalu ove godine, a proizvodnja se očekuje u drugom kvartalu 2024. godine.

Gallagher je obećao da će “pobijediti u novom hladnom ratu” protiv Kine i iskoristio je svoj komitet da pokuša da uvjeri ostatak SAD-a u mudrost isključivanja ekonomske supersile iz određenih strateških industrija, opisujući odnos između dvije nacije kao “ egzistencijalna borba oko toga kako će život izgledati u 21. veku .”

kinaKongresSADtesla
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
5 mjeseci prije

Americke sve kongresmene trebe izvesti pred zid i pobiti ko stakore. Bio bi to spas za Ameriku..

Max
5 mjeseci prije

Očekivano.

Sardelino
5 mjeseci prije

Ništa mi drugo ne pada na pamet nego da se radi u pohlepi.
Prebaciti svoju tehnologiju i proizvodnju u Kinu zbog jeftine radne snage i ostalog kineskog potencijala koji se može iskoristiti i to samo radi kratkoročnog dobitka, ne razmišljajući o efektu bumeranga, može učiniti samo civilizacija koja ne planira na duge staze.Koja želi sve odjednom i sada.
Koja nema strpljenja i mirnoće.
Takva civilizacija koja sad traži sukob sa Kinom da bi se vratila na početni položaj, u tom srazu nema šanse.
(Kina bi se našla u sadašnjoj poziciji i bez pomoći Amerike ali nešto kasnije).
To je Musk shvatio i zato je krenuo jedinim mogućim putem. A to je put suradnje.

Eto
5 mjeseci prije

Cijeli, jedan kongresmen, od njih par stotina….
Udarna vijest!!!!

siledžija
5 mjeseci prije

Da imaš dobar odnos sa nekom, si moj neprijatelj. Tako se čitaju te američke riječi. To je kao v Stalinovoj CCCP v 30-im godinama.

Crni Golf 4 vrata
5 mjeseci prije

.. retardirani žderači ham-burgera, kao ‘prvo’, Kinezi su odavno vlastnici te “britanske kolonije” zvane Amerika, a kao ‘drugo’, kao drugi najveći potražitelji duga američke države, upravo su Kinezi, zato, budite ‘kuš’ smrdljivi zločinci jer bi Kinezi mogli promijeniti način razmišljanja i razgovora s vama pa vam jednostavno nabiti kamate na dug i okrenuti nuklearne rakete na vas, ako se odlučite za bahaćenje i drskost..

Rusmir
5 mjeseci prije

Nek se Musk ugleda na našeg Rimca, on s “masovnom” proizvodnjom ne mrda iz Rvaske…zasad

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Petinu svojih automobila Tesla prodaje u Kini, pola svojih automobila proizvodi tamo, zašto ne bi tamo imala tvornice?
Jeftinija proizvodnja, manje plaće, kvalitetniji radnici, manji troškovi proizvodnje.
Nije to nevidljivi bombarder niti borbeni avion zadnje generacije da bi se trebala skrivati tehnologija.
I ako se Tesla povuče potpuno iz Kine, Kinezi će proizvoditi svoje električne automobile ako tako odluče, i to za jeftiniju cijenu.

Janko
5 mjeseci prije

Dali je to američka demokracija zabraniti drugima da rade ,proizvode i žive od svog rada

Steve
5 mjeseci prije

Koliko ono kosooki imaju američkih državnih obveznica u svojim rukama?! Mogu sutra stečaj nad Amerikom da pokrenu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI