Američki startup predstavlja 25-tonski dron koji male satelite nosi u orbitu

Ravn X - dron
6 komentara

Prezentacija dolazi usred ovogodišnjeg prvog svemirskog lansiranja sa ljudskom posadom u izvedbi privatne kompanije SpaceX, koja je uspješno isporučila ljudsku posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu. Izvršni direktor Elon Musk je kasnije izjavio da će njegova kompanija možda poslati prve ljude na Mars do 2026. godine, ako ne i ranije.

Američki privatni startup Aevum održao je prezentaciju svoje bespilotne letjelice, nazvane Ravn X Autonomous Launch Vehicle, dizajnirane za ispaljivanje raketa dok su u vazduhu, a koja će ispaljivati male satelite u zemljinu orbitu bez potrebe za lansirnom rampom. Prezentacija je održana na mreži na YouTube kanalu kompanije.

Prema emisiji, koju je vodio izvršni direktor kompanije Aevum Jay Skylus, dron je dizajniran za postavljanje satelita u svemir svakih 2,5 sata. Dron izgleda sličan običnom avionu i letjet će kao pravi avion uzlećući sa bilo koje vazdušne staze od jedne milje, bez potrebe za upravljanjem infrastrukturom skupog mjesta za lansiranje.

Avion od 24,3 metra ima raspon krila od skoro 18,3 metara, visok je 5,4 metra i po masi je najveći bespilotni avion na svijetu, težak zapanjujućih 25.000 kg, što ga čini do danas najvećim dronom.

Skylus je izjavio da kada Ravn X dostigne svoju lokaciju i nadmorsku visinu, ispaljuje raketu koja lansira teret mase približno 100 kg u nisko-zemaljsku orbitu. Nakon isporuke tereta, dron se autonomno spušta i parkira u hangaru.

„Američko rukovodstvo identifikovalo je kritičnu potrebu za izuzetno brzim pristupom niskoj Zemljinoj orbiti“, rekao je Skylus. “Kroz naše autonomne tehnologije, Aevum će skratiti vrijeme lansiranja sa godina na mjesece, a kada to zahtjevaju naši kupci, nekoliko minuta. Ovo je neophodno za poboljšanje života na Zemlji. Ovo je neophodno za spašavanje života”.

Aevum je privatno lice sa sjedištem u Alabami i navodno mu je dodijeljeno preko milijardu dolara u vladinim ugovorima.

U junu 2016. godine, nakon nekoliko godina rada za NASA i nekoliko komercijalnih svemirskih kompanija poput Boeing i Firefly Aerospace, fizičar Skylus osnovao je kompaniju, koja trenutno ima oko 180 zaposlenih.

Aevum želi da lansira svoju prvu orbitalnu misiju sljedeće godine.

dronRavn Xsateliti
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bumi
3 godine prije

Nakon navodnog odlaska na mjesec, Ameri 50 godina spavaju zimski san, a onda se svemirski noviteti redaju na maltene tjednoj razini…

nepoželjni
3 godine prije

Svaki cirkus ima svoje klaunove, pa su tako Bogovi odabrali Muska (i njemu slične) da zabavlja publiku dok se sprema glavna “predstava”… Razina obmanutosti i zaglupljenosti zemaljslog roblja je dostigla točku gdje roblje svojata ova bogovska znanja i tehnologije u ubjeđenju da; “Ovo je neophodno za poboljšanje života na Zemlji. Ovo je neophodno za spašavanje života”….!?? Svjedoci smo vremenu u kojem su Bogovi postigli cilj, uz pomoć nas – Božje tegleće stoke. (stvorena je infrastruktura za implementaciju najviših znanja i tehnologija potrebnih za kontrolu, održavanje i eksploataciju sunčevog sustava i okružja u našem dijelu galaksije) Što slijedi !? …pa slijedi smanjenje broja nepotrebne “stoke” po uzoru na istrebljenja volova, konja i magaraca po selima i gradovima kada se pojavio traktor i kamion. Naravno to se tako drastično neće dogoditi ljudima jer će Bogovima uvijek trebati određeni broj ljudi kako bi se iz te baze odabrali i educirali primjerci koji će… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio nepoželjni
Max
3 godine prije

A jel peku kolače? Šala . Čini se teško i komplicirano.

Plavi
3 godine prije

Jaooo…. kako ne kužite.
OVO SU RUSI TAJNO RAZVIJALI…ali su im Ameri to maznuli.

Ovi dronove šalju u svemir, dok Turski haraju po Ruskim NAJBOLJIM NA SVIJETU protuzračnim Pancirom S…ha ha ha…koji smijeh…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI