fbpx

Analitičari tržišta imaju „zlatnu kartu“ za investitore koji žele preživjeti koronakrizu

Zlato - Investitori

Cijena po viđenju plemenitog metala dostigla je 1.685 dolara po unci pri trgovanju u petak, dostižući maksimume koji nisu viđeni od 2013. godine, jer nervozni investitori traže sigurno utočište od oscilacija na tržištu.

Zlato se prošle nedelje zatvorilo po svojoj najvišoj cijeni od kraja 2012. čak i nakon što su američke akcije počele rasti kada su Savezne rezerve u četvrtak objavile dodatnih 2,3 biliona dolara podrške privredi i tržištima, pri čemu je junska predviđena cijena plemenitih metala porasla 4,1 odsto, a cijena zlata po viđenju za 2,2 procenta.

Smatra se da su cijene dodatno porasle ograničenjem isporuke stvarnog fizičkog zlata zbog Covid-19, pri čemu su investitori i bankari prijavili „ozbiljne nestašice“ poluga i kovanica.

Peter Cooper, tržišni analitičar i saradnik TheNational.ae, izražava stav da još uvijek nije „prerano za kupovinu dionica kod proizvođača plemenitih metala“, čak i ako se trenutni skok tržišta, najveći zadnjih decenija, „ispostavi da je privremen.”

Kao dokaz, Cooper ukazuje na ponašanje na tržištu tokom recesije 2008. i tržišne krize.

“Ako se osvrnete na finansijsku krizu, cijene zlata su se povećale od sredine oktobra 2008. godine, nakon što je američka Federalna banka poduzela mjere za podsticanje privrede zemlje sa takozvanom „velikom bazookom“ od 700 milijardi dolara. Globalne berze su se takođe oporavile na način sličan onom od prošle nedelje. Ali, berzanski indeksi su se ponovo srušili dok konačno nisu dostigli prave vrijednosti u martu 2009. godine, više od 50 odsto svih svojih najviših vrijednosti. Cijene zlata, naprotiv, nisu ponovo pale nakon početne rasprodaje u 2008. godini, a nastavile su rasti i dostizale su nove, sve više, tokom 2011. godine “, piše analitičar.

Isti oblik se može očekivati i ovog puta, vjeruje Cooper, ukazujući na ogromne stimulativne pakete koje su uvele zemlje širom svijeta, što znači sve više papirnog novca, a poslije toga i inflacije. U međuvremenu, zlato se ne može vještački napumpati na ovaj način, pri čemu je njegova proizvodnja ograničena fizičkim faktorima.

Ne radi se o stopostotnim dobrim izgledima na tržištu zlata, upozorava analitičar, ukazujući na pad kineske potražnje za plemenitim metalom i na potez ruske centralne banke da zaustavi kupovinu zlata tokom ekonomske krize, što potencijalno ograničava globalnu centralnu banku u podsticanju rasta potražnje.

Ipak, Cooper očekuje pooštrenje snabdijevanja i preusmjeravanje tržišta ka zlatu i drugim plemenitim metalima „kao zaštitu od očekivane deprecijacije valuta i inflatornog uticaja budžetskog deficita – na skali koja ranije nije viđena izvan ratnog vremena“, za koje kaže da će „više nego nadomjestiti“ ostale tržišne faktore.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
16 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Čin se čuju i vide reklame zlatarnica i zalagaonica za otkup zlatnoga nakita ili lomljenoga zlata ka šta se moglo čut i vidit zadnjih dana to je znak kako se zlato nebi tribalo prodavat nego čak i kupit nešto ako je moguće.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno :
Radi ovoga o zlatu i onoga o guštericama odlučija san da oprostim tebi i sebi !
OPROŠTENO NAM JE !

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah Znači ja sad slobodno mogu otpustit duge dužnicima mojim . . . ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno :
Slobodan si u odlukama !
Ali zažalićeš .

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah A da izmolin 5 – 6 krunica pa onda . . .?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno :
Pa onda..?
Ćeš isto zažaliti..?

nije zlato sve šta sija
i platina svoj sjaj ima

Omen
Gost
Omen
1 godina prije
Reply to  Moreno

Zato Putin ima zlata kao blata, pa mu zemlja nikako ne može biti u krizi osim onoj ekonomskoj.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  Omen

Omen

Rusija je u ekonomskoj krizi? Od kad to?

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Moreno

Mislim da Euro još nije završio pos’o….ima vremena još dakle

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno

Bogataši kupuju s a d a dionice.
Šteta propustiti krizu…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno :
Lomin zlato
ruke mi krvave ?

Toma_HR
Gost
Toma_HR
1 godina prije

Vrlo površna analiza. Jednostavno je zlato utočište za investitore u vrijeme krize, a predviđena max cijena od 1.700 USD po unci je skoro pa dostignuta. Onog časa kad veliki hedge fondovi izvuku sredstva za nešto drugo doći će do velikog pada, možda i do 1.400. Na Forex tržištu neizdrživo za bilo koga, a ako imate zlato kao metal u ruci – samo bezvezni gubitak vremena i novca.

Euro
Gost
Euro
1 godina prije
Reply to  Toma_HR

ova plandemija ce još sigurno dugo u SAD 1766$ je danas cijena. može i do 3000$ do kraja plandemije.
misliš da ce se trend na burzi nastavit kao posljedne 2 nedelje?

Toma_HR
Gost
Toma_HR
1 godina prije
Reply to  Euro

Burza se urušila 06.03 ogromnim padom cijena nafte i veliki investitori su prelili novac u zlato. Naravno uz to pad dionica, pad dolara itd. Na pitanje koliko će trajati, odgovor je naj optimističniji do kraja šestog mjeseca. Što će biti do tada i od tada trenutno je nepoznanica kako meni tako i 99,99% ulagača. Moj odgovor se odnosio na burzovno ulaganje u zlato, a kupnja nekoliko kilograma zlata u verificiranim polugama i stavljanje u trezor u švicarskoj je uvijek dobra ideja, naravno ako se ima par miliona nečega viška 🙂

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

ne skontah ja tu ‘zlatnu kartu’ iz ovog teksta

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije

čak se i zlato može pumpati dok postoje comex i “leverage”. Ako bi odvojili fizičko i papirnato zlato, onda bi to bila drugačija priča

POVEZANE VIJESTI

Izbornik