Bruxelles protiv Berlina – EU uvodi nove zakone koji koče izgradnju “Sjevernog toka 2”

Njemacka EU
47 komentara

Iako je Njemačka izdala posljednju potrebnu dozvolu za izgradnju plinovoda “Sjeverni tok 2”, Bruxelles i dalje pokušava opstruirati projekt.

Najnovija inicijativa je da se uvedu izmjene u pravnim normama EU o plinu i da se zemlje članice liše prava samostalne izgradnje plinovoda s trećim zemljama. Usvajanje nove regulative je  najavilo Vijeće pravnih službi EU.

“Usvajanjem predložene direktive će Europska unija steći će isključivu nadležnost za sklapanje sporazuma s trećim zemljama u izgradnji ili upotrebi plina u onoj mjeri u kojoj to može utjecati na zajednička pravila na tržištu”, priopćilo je Vijeće pravnih službi EU

Napominje se da zbog te direktive zemlje Europske unije neće moći samostalno preuzimati međunarodne obveze koje mogu utjecati na norme EU iz Trećeg energetskog paketa.

Konačno, Vijeće pravnih službi u Bruxellesu također primjećuje da su predložene izmjene i dopune Pravilnika o plinu EU ne dopuštaju automatsku izgradnju plinske infrastrukture iz trećih zemalja, nego dozvola za takve poslove prelazi u nadležnost Europske komisije, koja će odlučivati o sporazumu s Rusijom o “Sjevernom toku 2”.

“Ako je dio plinovoda izvan nadležnosti Europske unije i sukobljava se s normama dvije ili više država članica EU, međuvladinom sporazumom je potrebno ukloniti proturječne zahtjeve koji postoje oko izgradnje tog plinovoda”, kaže se u dokumentu.

Prošlog tjedna je poseban odbor Europskog parlamenta podržao proširenje domaćih zakona na europsko tržište, ako se radi o dolaznim plinovodima, uključujući “Sjeverni tok 2”.

U studenom je Europska komisija usuglasila prijedloge za izmjenu Direktive o plinu EU. Europska komisija želi da se ključni principi energetskog zakonodavstva EU primjenjuju na sve plinovode koji prolaze kroz EU. Ova pravila, kao što je navedeno, mogu utjecati na nove i operativne plinske plinovode, među prvima uključujući “Sjeverni tok”.

U narednim danima se očekuje odgovor Berlina, obzirom da njemački trgovci, dobavljači i Njemačka kao država ne žele odustati od ovog projekta.

Njemačka izdala ključnu dozvolu za polaganje „Sjevernog toka 2“ 

 

gasgasovodPlinPlinovodSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bluebird
6 godine prije

Kaj bu sad i german-exit?

Nik
6 godine prije

Iskreno neka malo brisel guzi i njemce a ne samo da brisel i njemci zajedno guze sve nas male…

MilanCZ
6 godine prije

Ako to prođe, amerikanci će kupovati plin od rusa koji će onda prodavati evropi, biznis je biznis.Posto su sve euro zemlje vazali Amerike, ništa novo.Ministatstvo vanjskih poslova ima brifing u 14 sati po ruskom vremenu i iznanedjenje britaniji na tom brifingu, napišem što je bilo, gledati ću to na tv.

Riddick
6 godine prije

I sta kaze centralni komitet u Briselu , moze ali ako vam mi odobrimo Nemacka autonomna pokrajino Evropske Unije .

mars
6 godine prije

Sada će se vidjeti da li nadnacionalni, postavljeni, od nikoga (demokratski) izabrani briselski birokratski entitet ima moć da političkom i poslovnom Berlinu. tj Njemačkoj nametne svoju volju. Od ishoda ovog sukoba zavisit će buduća konstrukcija same EU, njeni unutrašnji odnosi između članica i njen (EU) odnos prema drugim državama nečlanicama.

Danilo
6 godine prije

Ma neće Nemci dugo da trpe Brisel. Oni održavaju EU na životu svojim novcem i ekonomijom. Kad im dojadi, odustaće od EU i vratiti svoje marke, koje čuvaju za tu priliku.

Kajzer Soze
6 godine prije

To novo pravilo može samo da se odnosi na države sa Balkana pošto su to po pravilu banana republike ali čisto sumnjam da će im to proći kod Nijemaca,sjetimo se samo južnog toka kada je on trebalo da se gradi Balkanci su pokazali koliki su debili i koliko rade protiv svojih vlastitih država ( pogotovo Bugari ) i podlegli pod pritiskom Brisela da odustanu od njega iako bi im to omogućilo ogromnu zaradu i energetsku kontrolu EU i čim su oni odustali zbog navodnih neregularnosti krenulo se sa sjevernim tokom koji eto sad može da se gradi bez problema 🙂

eu kolonija
6 godine prije

“vijeće pravnih službi”

malo sam zbunjen. tko zvanično vodi europsku uniju

Poznavalac prilika
6 godine prije

Da li je stvarno neko lud da misli da Brisel moze doneti neku odluku bez odobrenja Berlina. Nemci ovako “spasavaju obraz”, odnosno izigravaju silu i odobravaju izgradnju severnog toka, a u stvari su vec objasnili gazdama preko La mansa i Atlantika, da ce uticati na Brisel da te odluke obori. Na kraju ce biti, eto mi smo hteli ali nam nasi evropski saveznici ne dozvoljavaju, a mi ne mozemo zbog takve sitnice kao sto je sigurno snabdevanje gasom rusiti EU saveznistvo.

Nekoime
6 godine prije

Zadnji trzaji nadnacionalnih liberala.

tuf
6 godine prije

“Ako je dio plinovoda izvan nadležnosti Europske unije i sukobljava se s normama dvije ili više država članica EU, međuvladinom sporazumom je potrebno ukloniti proturječne zahtjeve koji postoje oko izgradnje tog plinovoda” – haha, to u praksi znači da je Amerima dovoljno instalirati vlade u dvije države članice EU i blokirati bilo koji projekt koji im nije u interesu

Drale
6 godine prije

Treba li još neki dokaz da je Brisel produžena ruka Washingtona u Evropi i jedina poluga koja je potrebna Washingtonu da ostvari geopolitičke ciljeve na tlu Evrope

Sinisa
6 godine prije

Izdrzite dok ne proradi Kineski krak pa se onda izbijte lesinari!

Son of Alerik
6 godine prije

Njemačka je problem lošijima već više od 100 godina. Vjerojatno je EU i zamišljena kako bi se pronašao okvir u kojem bi se Njemačku moglo držati pod kontrolom, da ne ojača previše.
Međutim, umjesto toga – da Francuzi i Englezi (uz više od 80 okupacijskih američkih baza u Njemačkoj) drže Nijemce pod kontrolom, dogodilo se obrnuto . Njemačka je već kao najrazvijenija država u EU postala još jačom.
Englezi su ispali iz EU igre, Francuzi se svako malo posipaju pepelom i trče k Putinu, a Nijemci rade konkretne stvari – ovaj plinovod već vodeću ulogu Njemačke u EU bi zacementirao.
Zato ne čude ove reakcije masonskog legla iz Bruxellesa. Da im je nekako vratiti 20-e godine prošlog stoljeća pa da opet okupiraju Ruhr…
Ali Nijemcu uvijek uče, ne stoje na mjestu i znaju izvući pouke iz vlastite prošlosti.
Njemačka i Rusija…su dovoljne da se odupru kineskom pokoravanju svijeta.

bumbar
6 godine prije

Sorševa mladunčad si svašta utvara. Kao što slon zbaci miša sa svojih leđa, tako će i narodi Europe zbaciti ovu šaku psihopata koja sada njima vlada.

Sale
6 godine prije

Evropska komisija treba da ukine sve važeće zakone, i svoje i zemalja članica EU, i da donese samo jedan zakon koji će imati samo jedan član: bilo kog dana po zakonu je samo ono što nam u tom trenutku prdne da je po zakonu i ovo se odnosi i na prošlost, i na sadašnjost, i na budućnost.

Duje
6 godine prije

Đubrad anglosaksonska imperijalistacka,živila Rusija!

Baba Vanga
6 godine prije

Neznam kako rade u Briselu ali nevjerujem da ce sprijeciti Njemce prekasno je za to.

davor
6 godine prije

Bruxelles ekipa imaju ponuđene bianko čekove u JPMorganu i Wells Fargu ako uspiju srušiti Sjeverni Tok 2.

Kurjaca
6 godine prije

Svako proljece ista sranja i onda dodje jesen

Churko
6 godine prije

Jednostavno i Njemacka po ubrzanom postupku slijedi UK a na putu je i Poljska i Portugal a Spanija ce se raspasti kao drzava pa i oni onda izlaze van. Na kraju ce ostati Benlux.

Ivo Lola
6 godine prije

Da je Putin bio pametan, zatvorio bi im plinske ventile preko zime, pa nek dršću i nek se smrzavaju, pa da na proljeće dobro razmisle. Ali!!! Putin nije pametan jer dozvoljava da mu emocije nadvladaju razum. Nije on tako hladan i proračunat, btw, vidjeli smo da zna pustiti suzu, a da li je itko ikada vidio nekog bezdušnog zapadnog političara da je tu i tamo pustio suzu?

BAN KULIN
6 godine prije

Ovo je Njemacka incijativa. Kad bude gotov ….tok 2 niko više nece moci graditi plinovode za Europu a Njemacka ce imati monopol u tranzitu i prodaji u EU jer ce biti obustavljena isporuka preko Ukrajne.

Denisse
6 godine prije

Previse je novca vec tu ubaceno te velikih igraca ukljuceno da bih se North Stream 2 obustavio 5 minute do podne…..polagaci cijevi vec su na putu prema Baltiku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI