fbpx

Centralna banka Rusije kupuje zlato

Zlatne poluge

Centralna banka Rusije (CBR) je u maju kupila 6 tona zlata čime je povećala svoje zlatne rezerve na 2190 tona. Rusija je povećala svoje zlatne rezerve za 0,3% u periodu od 1, maja do 1. juna, izvjestila je centralna banka.

Moskva aktivno radi na povećanju rezervi zlata kako bi smanjila zavisnost o američkom dolaru i diversifikovala svoje devizne rezerve. Ruske međunarodne rezerve su visoko likvidna aktiva koja se sastoji od zlata, stranih valuta i Spevijalnih prava vučenja (SDR) koja su na raspolaganju centralnoj banci.

Rusija je u prvih pet mjeseci ove godine u svoje blagajne dodala 78 tona zlata, povećavajući udio plemenitih metala u mešunarodnim rezervama za 3,7%.
CBR je prošle godine kupila oko 274 tone zlata.

“Mislim da ruska kao i druge centralne banke povećava svoje zlatne rezerve kako bi što bolje dočekala moguću kriz američkog dolara” izjavio je direktor Euro Pacific Capitala, Peter Schiff.

U četvrtak cijene zlata su porasle na nivo koji nije viđen više od 5 godina, sa cijenom višom za 2,85% odnosno na 1 384,16 dolara za uncu. U međuvremenu, fjučersi zlata su takođe ostvarili snažan rast, rastući za više od 2,9% na 1 387,85 dolara po unci.


SDR (eng.Special Drawing Rights) ili Specijalna prava vučenja su ustanovljena 1969. godine imaju ulogu novca Međunarodnog monetarnog fonda.
U momentu kreiranja SDR je definisan kao vrijednost od 0,888671 grama čistog zlata odnosno ekvivalenta vrijednosti 1 USD u to vrijeme. Sadašnja vrijednost SDR-a se određuje na osnovu trenutnih deviznih kurseva posmatranih u podne premalondonskom vremenu. MMF utvrđuje prava vučenja za svaku zemlju članicu a zbir svih prava mora biti jednak cjelokunoj emisiji prava. SPV se trenutno sastoji od 5 valuta koje se određuju prema relativnoj važnosti u mešunarodnoj trgovini. Trenutan omjer koji se odnosi na period o 5 godina i važi od 01.10.206. a prvi puta uključuje kineski Yuan jeste: Američki dolar 41.73%, Euro 30.93%, Kineski juan 10.92%, Japanski jen 8.33%, Britanska funta 8.09%.

Fjučers je ugovor o prodaji neke robe ili finansijske aktive (žitarice, zlato, hartije od vrijednosti) na određen datum u budućnosti po ranije utvrđenoj cijeni bez obzira na njenu tržišnu vrijednost u tom trenutku. Ovakvi ugovori se obično koriste za smanjenje rizika od promjene cijene na tržištu i nerijetko nema za cilj povećanje profita.

Unca je tradicionalna mjera za masu u Velikoj Britaniji i njenim bivšim kolonijama. Izražena u gramima jedna unca (1 oz) iznoci 28,34952 grama. Kada su u pitanju plemeniti metali za njihovo mjerenje se koristi nešto drugačija mjera koja se naziva Troy unca (eng. Troy ounce) i nešto je teža od imperijalne a njena težina u gramima iznosi 31,1034768 grama. Dakle jedna unca zlata sadrži nešto više od 31 grama zlata. Da bismo još malo približili vrijednost unce jedan dukat Franjo Josip (Franz Joseph) sadrži 3,44 grama zlata odnosno 0,1106 unci ako se radi o “malom” dukatu dok se kod “velikog” dukata radi o 19,76 grama zlata odnosno 0,4424 unce.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ne samo “Ruska banka”, nego su se svi drugi pomamili za zlatom i kupuju ga gdje stignu. I Individualne osobe moraju kupovati zlato jer je to jedina garancija da uloženi novac sačuva svoju vrijednost bez obzira na sve nepovoljne vanjske okolnosti i utjecaje a veliki su izgledi, da će kroz neko vrijeme vaš ulog i narasti za veći procenat nego su to kamate koje daju banke! Posebno to vrijedi za nezaposlene Hrvatske državljane, da kupe zlata u što većim količinama i čuvaju ga za crnje dane, jer kako kaže poslovica: nikad nije tako loše, da ne bi moglo biti i gore!

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije

Ovi Rusi neznaju više sta rade,ne samo da biraju americi predsjednika nego i kupuju enormne kolicine zlata.Kako to?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije


Svaka lipa socijalne pomoći treba se pretvoriti u zlato…!!😊
Svih 800 kuna…

Tak
Gost
Tak
1 godina prije

Što ćeš kad se onda dogodi da država uvede zakon protiv “skupljanja zlata” pa ti ga oduzmu kao što se to dogodilo tridesetih u jednoj naprednoj i demokratskoj državi.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Tak Zlato moš u vrtal zakopat, a kad ti banka zatvori vrata, ugasi internetski pristup računu i bankomate moš lajat na misec isto ka i sa gotovinom koja u nekome trenutku izgubi veći dio ili svu vrijednost.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Bilo je vijesti da Središnja banka Rusije radi na kriptovaluti koju će podržavati zlato. Nešto kao venecuelanski Petro. No svejedno. Zlato je na burzi u Šangaju novac. Za naftu ili bilo što za zaobići sankcije SAD/EU. Tako da ništa ne čudi.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

‘Alo, Topalović.
Lijepo da ste navratili. Ako se nevaram, vaši su s Velebita? Ima danas članak o Lici.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Kakav kripto valuta i bakraci, Rusku bude rublj i nista drugo.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Dobru usporedbu si uzeo za rusku kripto valutu, nešto kao venecuelanski Petro Ahahahaha, onda će stvarno daleko dogurati ta ruska kriptovaluta!

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!
1 godina prije

Hitler je bio u pravu kad je rekao da je zlato jedna od najvećih prevara u povijesti čovječanstva. Kriminalna banda od običnog metala napravila veliku vrijednost i na tome zasnivanju svoju ekonomiju. Umjesto da ekonomija drzave i njena valuta ima pokriće u ljudskom radu i produktivnosti, oni vrijednost valute temelje na količinama zlata, a ljudskog rada nema nigdje. Zato smo danas i dosli u situaciju da se rad više ne isplati već samo lopovluk i kriminal.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Zlato je sve, ali obični metal nije.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Istina je, sve civilizacije su ga cijenile, ali svaka na svoj način!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Još je dosta takvih “mudrosti” izvalio “Hićo” a jedna od njih je, Da rat oplemenjuje čovjeka” što u nekom čudnom smislu zvuči razumno i logično, jer ratne nedaće prisile ljude da do krajnjih granica koriste svoj mozak, kako bi preživjeli rat, a ako prežive rat, da bi opet nešto izgradili!

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Nije rekao da rat oplemenjuje coveka vec rad. Bez da ulazim u dublju polemiku o tom bicu.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Upravo to je izjavio, da RAT oplemenjuje čovjeka!!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

A, e. I rad oslobađa. “Arbeit macht frei”. Stavila bih smješkića, ali mi izgleda neprilično i neprimjereno…
Btw, zbilja neznam je li Hitler rekao nešto od toga…?
Zlato kao metal ima određene karakteristike…ali zaluđenost…?

Tak
Gost
Tak
1 godina prije

netko je jednom napisao kako je zlato 6000 godina star balon, ali još nije puknuo

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Gott mit uns! Samo si zaboravija da se svaki fiat može fizički ili digitalno proizvest u beskonačnim količinama, a za zlato triba imat rudnik ili koncesiju na rudnik, energiju, mehanizaciju, ljudski rad kako bi se to zlato iskopalo i rafinoralo, a to su sve stvarne vrijednosti odnosno trošak. Za proizvest fiat ne triba ti ništa osim sile koja ti fiat može nametnit i održavat.

Kroz povijest sve valute su popropadale i vrijednost novčanice je bila svedena na kartu i pituru sa kojom je ta karta štampana. Zlato je kroz povijest očuvalo svoju vrijednost tako da se u starome Rimu za uncu zlata mogla kupit kvalitetna toga isto ka šta se danas za uncu zlata može kupit kvalitetan veštit dostupan samo srednjoj klasi i klasama poviše.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Zlato kao metal mije bitno. Moglo je biti i lišće lipe. Problem je što lišća lipe ima u neograničenim količinama, hoće reći ima ga u hiperinflaciji….. zlato je u ovom slučaju najstarija i najpostojanija valuta u povijesti čovječanstva. I što ćemo sad? Puniti državne rezerve lišćem? Zanimljivo je što je u zapadnoj Europi na vrhuncu kolonijalne pljačke kada su Španjolska, Nizozemska i ostale zemlje pljačkale zlato u Južnoj americi….došlo do inflacije zlata! Tada su uskočili Englezi sa začinima koje su ubacili u financijsko kolo jer su i oni bili traženi i nisu bili dostupni pa im je cijena bila visoka.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Pohvalila bih autora članka što “si je dao truda” napisati nekedefinicije koje se spominju u tekstu. Nisu svi stručni za sve. A i neda se čovjeku uvijek tražiti po Googlu…
Ovo s Rusijom i zlatom nije niš’ novo ni neuobičajeno.

Marangun
Gost
Marangun
1 godina prije

plus što će ga prodavati za trule dolare

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Marangun Zlato se ne bunkerira da bi se trampilo za fiat. Zlato države bunkeriraju za slučaj kolapsa fiata i održavanje vlastite valute ili za ustanovljavanje nove. Pojedinci bunkeriraju zlato u prvome redu za očuvanje kupovne moći njihove ušteđevine, a ne za spekulaciju. Oni koji spekuliraju sa zlatom to rade na tržištima papirnatoga zlata ka šta je COMEX di na svaku uncu fizičkoga zlata spekulanti već imaju dvocifreni broj unci sa kojim računaju na fizičku uncu zlata.
Samo ono zlato koje moš rukon dirat je tvoje zlato. Sve drugo uključuje rizik druge strane u smislu ispoštivanja onoga šta na papiru piše, kako za papirnato zlato, tako i za fiat novčanicu ili bankovni zapis stanja na računu.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Moreno
Zar ti stvarno vjeruješ da zlato služi “za slučaj kolapsa fiata” ili “očuvanje kupovne moći ušteđevine” i da će se to zlato vucarati po trezorima u nedogled bez prave uporabne funkcije??
… uostalom tko će provjeriti je li to zlato u Ruskom Kineskom ili Američkom trezoru za 10, 20 ili 50 godina 🙁

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Dolarů su daní odbrojani…Trump i globaliste perfektní odradili posao i likvidirati Pax Amerikana

Marangun
Gost
Marangun
1 godina prije

“Dolarů su daní odbrojan”
točno tako
svaki dan ima jedan dan manje

oifvnaefnvuaenfvuaenfvraeuaef
Gost
oifvnaefnvuaenfvuaenfvraeuaef
1 godina prije

Njabolje kupovati one kreditne kartice od čistog zlata izrezane ko čokolade u kvadrate od jednog grama. Otkineš jedan kvadrat i razmjeniš za 269 kuna i u đep. Strpaš u novčanik par takovih i nema zime, ne mogu ti lihvari ništa. Ako držiš u njihovim lešniarskim bankama onda ti mogu što požele.

Duje Zbunjola
Gost
Duje Zbunjola
1 godina prije

Oprostite ali ovaj članak je katastrofa.
Inače vrlo rado čitam vaše vijesti ali ovo je loše za tako kratak članak.
OK 6 grešaka na 6 stranica ali ovo je nedopustivo. Dajte to regulirajte malo.

Greške za popraviti;

Spevijalnih, mešunarodnim, kriz, premalondonskom , cjelokunoj, mešunarodnoj…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
27
0
()
x