Cijena nafte u porastu, dolar oslabio

OPEC
0
0

Cijena nafte porasla je u ponedjeljak, a nakon što je najavljeno da bi moglo doći do dogovora velikih proizvođača o smanjenju proizvodnje ovog energenta na sastanku OPEC-a u srijedu. U isto vrijeme se dolar oporavio od ranijih gubitaka, ali je i dalje njegova vrijednost blago umanjena.

Indeks dolara pao je 0,22% nakon što je ranije pao za čak 0,8%. Mnogi analitičari smatraju da je pad dolara od petka samo korekcija zbog redovnog povlačenja novčanica na kraju mjeseca.

Euro je porastao za skoro 1% vrijednosti, nakon što je Francois Fillon postao kandidat desnog centra za predsjednika francuske.

Fillon je favorit za predsjednika i najvjerovatnije će odnijeti ubjedljivu pobjedu nad desničarkom Marine Le Pen u drugom krugu izbora. Le Pen je probudila zabrinutost na tržištu najavom referenduma o članstvu Francuske u EU, ako pobijedi na izborima.

Cijena nafte porasla je zbog najave Iraka da će sarađivati sa OPEC-om o pitanju postizanja dogovora koji će biti „prihvatljiv za sve strane“.

Oči analitičara uprte su u svaki potez Iraka i Irana, drugog i trećeg najvećeg proizvođača nafte u OPEC-u, a u vezi sa sastankom u srijedu, jer su obje zemlje iskazale rezervisanost o pitanju smanjenja proizvodnje.

Ministar energetike Saudijske Arabije Khalid al-Falih kazao je u nedjelju da će se tržište nafte uravnotežiti tokom 2017. godine, čak ako proizvođači ne budu intervenisali pa bi, u tom smislu, održavanje trenutnog nivoa proizvodnje bilo opravdano.

Sastanak između zemalja članica i nečlanica OPEC-a je otkazan nakon što je Saudijska Arabija odbila da prisustvuje, što je uticalo na porast cijene nafte na berzi.

Cijena nafteDolarindex dolarakhalid al-falihNaftaOPECsaudijska
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI