Cijene plina u EU naglo rastu

Gas - Plin
21 komentar

Energetska tržišta reagirala su na radničke štrajkove u Australiji koji bi mogli poremetiti globalne opskrbe LNG-om

Terminske cijene prirodnog plina u Europskoj uniji doživjele su u utorak značajan porast za čak 18%, prema podacima Londonske interkontinentalne burze (ICE). Troškovi fjučersa plina za srpanjsku isporuku u čvorištu TTF u Nizozemskoj porasli su na najvišu unutar-dnevnu razinu od gotovo 47,6 eura (52,1 dolara) po megavat-satu u kućanstvima, ili 539,7 dolara po tisuću kubičnih metara.

Analitičari pripisuju porast predviđenom porastu temperatura koji će neizbježno izazvati povećanu potražnju za hlađenjem. Štoviše, australske opskrbe su sve više u opasnosti od prekida, jer se očekuje da će radnički štrajkovi pogoditi tri velika plinska postrojenja kojima upravljaju Chevron i Woodside Energy. Potencijalni izostanci mogli bi utjecati na čak 10% globalnog izvoza ukapljenog prirodnog plina (LNG). Iako kupci iz EU-a rijetko kupuju australski prirodni plin, regija bi se trebala natjecati s azijskim potrošačima za zamjenske terete.

“Preliminarni razgovori između sindikata i dioničara LNG projekata nisu rezultirali nikakvim pomacima”, rekao je za Bloomberg Leo Kabouche, LNG analitičar u Energy Aspects u Londonu. “Malo je vjerojatno da će potpuno rješenje biti postignuto bez pune potpore Offshore Alliancea, a nedavne objave sindikata na društvenim mrežama pokazuju da smo još daleko od toga”. Iako su zalihe plina u EU-u znatno iznad sezonske norme, regija je i dalje osjetljiva na potencijalna kašnjenja u ljetnim rasporedima održavanja velikih proizvođača, poput Norveške.

Cijene plina u EU-u stalno su padale od kolovoza 2022. Smanjenje troškova bilo je povezano s punim skladišnim zalihama i stabilnim opskrbama LNG-om. Osim toga, regija je uspjela prebroditi zimu zahvaljujući relativno toplom vremenu. Od 13. lipnja skladišta u EU-u bila su navodno popunjena 72,8%.

europaPlinRast cijena
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
6 mjeseci prije

Od sada Ursulu hraniti s tonu graha dnevno i spojiti ju da s prdecima puni skladista plina. Mozda i krave spojiti skupa s njom jer mala je razlika izmedu njih..

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Cijene plina u Europi su definirane na nizozemskom TTF-u. Sredinom 2020. cijena je bila 5 EUR/MWh, sredinom 2021. je bila 36 EUR/MWh, rat u Ukrajini počeo je u veljači 2022., svoj maksimum je cijena plina dosegla sredinom 2022. kada je bila 340 EUR/MWh, a trenutno se drži na vrijednosti od 40 EUR/MWh. Treba reći da je cijena plina na TTF-u od 2011. do 2020. bila prilično konstantna i držala se na prosječnoj vrijednosti malo manje od 20 EUR/MWh, što znači da je i sada u ljeti, kada se ne troši puno, duplo veća nego u prošlom desetljeću. Uzrok povećanja cijene plina je neotvaranje njemačko-ruskog Sjevernog Toka 2 koji je trebao početi raditi 2021. godine, sabotiranje cijevi njemačko-ruskih plinovoda Sjevernog Toka 1 i Sjevernog Toka 2 što je Biden javno izjavio u kamere da će napraviti, te naravno, energetske sankcije Rusiji koje su počele na proljeće 2022. godine. Cijena plina po… Čitaj više »

tihobl
6 mjeseci prije

Bilo je za ocekivati da ce na jesen cijene gasa rasti.

Magefun
6 mjeseci prije

Bude Europa ono što je praktički besplatno od Rusije dobivala i to na tone, sada to isto plaćala jako skupo i to u zlatu, za 10g Europa će biti Afričko selo! Šta će 20% svijeta parirati 80% svijeta, a tih 80% svijeta su dobro iznad 5milijardi ljudi, a ujedno te države u tih 80% svijeta drže glavne sirovine, a i te države nisu Afrička sela pa da će NATO se doći igrati kod njih spasioca i uvoditi red i disciplinu da im otmu resurse hahaha Eropa će odj. USA ili će propasti!

Ivek
6 mjeseci prije

U EU i USA su uvozili migrante. A domoroci izumiru u sistemu nrpovoljnom za život. To bude puklo po šavovima sve, samo se odgađa neizbježno.

Max
6 mjeseci prije

Očekivani slijed događaja.

ime
6 mjeseci prije

radit strojeve za peletiranje.
peletirat sve iz šume.
ugradit peć raketu u kamin.
eto.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI