Facebook je porastao na 1 bilion dolara nakon što je savezni sudija odbacio državnu antitrustovsku tužbu

Facebook
6 komentara

Facebook je prekoračio tržišnu granicu od bilion dolara nakon što je savezni sudija u Washington DC, odbacio tužbu 48 državnih tužilaca američkih država i teritorija koji ga optužuju za monopolističko ponašanje.

Podnesena u decembru 2020. godine sa velikom medijskom pompom, tužba je optužila Mark Zuckerberga za monopol nad uslugama lične društvene mreže (PSN) i angažovanje u „sistematskoj strategiji“ uklanjanja konkurencije, kupovinom aplikacija poput Instagram i WhatsApp i osporavanjem pristupa svojoj platformi potencijalnim rivalima.

Američki okružni sudija James Boasberg odbacio je tužbu bez mogućnosti žalbe u ponedeljak, objasnivši presudu od 53 stranice time da navodni monopol Facebooka nije precizno kvantifikovan, dok je nekoliko određenih osporavanja pristupa, koja bi mogla biti monopolističko ponašanje dogodilo 2013. godine, zastarilo.

Facebook akcije su narasle po najavi presude, zatvarajući se na 355,64 dolara po akciji. Sama kompanija je prvi put dostigla tržišnu kapitalizaciju od 1 bilion dolara.

Njujorška državna tužiteljka Letitia James tvrdila je da je Facebook „iskoristio monopolnu moć da uništi manje rivale i uguši konkurenciju, a sve na štetu svakodnevnih korisnika“. Pridružilo joj se 47 kolega iz 45 američkih država, Distrikta Kolumbija i teritorije Guama. Samo se Alabama, Georgia, Južna Karolina i Južna Dakota nisu umiješale u tužbu, koja je na kraju bila kombinovana sa žalbom Savezne komisije za trgovinu(FTC) protiv Menlo Park.

Sudija Boasberg izričito je odbacio državnu tužbu i presudio da je žalba FTC „pravno nedovoljna“, jer „ ne iznosi dovoljno činjenica kojima bi se vjerodostojno utvrdilo“ da Facebook ima monopol na tržištu PSN. Jedino što je regulator predstavio, piše u presudi, je “gola optužba” da Facebook ima 60% ili više tržišnog udjela.

Tržište PSN „neobično je na više načina, uključujući i to da se proizvodi na njemu ne prodaju po cijeni, što znači da usluge PSN ne zarađuju direktni prihod od korisnika“, napisao je Boasberg, što znači da sud „nije u stanju da tačno razumije“ što bi moglo iznositi 60%, „a kamoli da je moguće zaključiti osnovne činjenice koje bi to mogle potkrijepiti“.

Sudija je primjetio da korisnici daju svoje vrijeme, pažnju i lični novac Facebooku u zamjenu za pristup koji Zuckerberg potom unovčava preko oglašivača – u iznosu od gotovo 70 milijardi dolara u 2019. godini i više od 18 milijardi dolara dobiti.

Boasberg je takođe istakao da je FTC jednoglasno odobrio Facebookovu kupovinu Instagrama 2012. godine, a takođe je odobrio kupovinu WhatsAppa 2014. Napominjući da se u tužbi navodi da je Facebook koristio Instagram i WhatsApp, kao „zaštitni„ jarak “oko svog PSN monopola “, pitao se zašto u tužbi zapravo nisu navedeni konkurenti.

Sudija je ostavio otvoren rok od 30 dana da FTC ponovo podnese svoju žalbu, pa je čak ponudio i razloge na osnovu kojih bi to mogli učiniti. Facebookova opšta politika odbijanja omogućavanja pristupa konkurentima ne krši antitrust zakon, napisao je on. Potez kojim ga je mogao prekršiti posljednji put se dogodio 2013. godine, pa više nije prihvatljiv.

Mnoštvo internih Facebook dokumenata, koje je britanski parlament objavio još 2018. godine, otkrilo je da je Zuckerberg lično naredio da se ograniči funkcija pronalaženja prijatelja na sada već ugašenoj aplikaciji za razmjenu video snimaka Vine, u očiglednom napadu na potencijalnog konkurenta.

Međutim, ako FTC može dokazati da Facebook krši vrlo usko shvatanje doktrine „dužnosti poslovanja“, mogao bi to pokušati učiniti u novoj žalbi.

Prema američkom zakonu, monopolista „nema dužnost da posluje sa konkurentima, a odbijanje da to učini je generalno zakonito čak i ako je motivisano željom da se ograniči ulazak “novim firmama ili da se spriječi rast postojećih,” objasnio je Boasberg. Jedini slučaj u kojem bi takvo ponašanje bilo kažnjivo jeste ako se odbije pristup nekome ko ga je prethodno dobio s kratkoročnim gubitkom, „bez ikakvog drugog opravdanja, osim dugoročnog izbacivanja konkurenta iz poslovanja“.

Boasberg, koga je predsjednik Barack Obama imenovao za sudiju 2011. godine, trenutno takođe predsjedava Sudom za nadzor spoljne obavještajne službe.

mark zuckerberg
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Ako navedem kako je sudac Židov, da li je to antisemitizam? Ili zvono za uzbunu?

Bosanac
2 godine prije

Rimsko pravo i njegovi upgrade-i kroz istoriju su doveli do toga da pravda postoji samo u bajkama.

Stara kuka
2 godine prije

James “Jeb” Emanuel Boasberg is a United States District judge. He was born in San Francisco California in 1963  to Jewish parents. Boasberg received a Bachelor of arts from Yale university in 1985, where he was a member of Skull and Bones.

Čudan lik
2 godine prije

I opet ništa iznenađujuće, ukoliko ste spavali posljednjih godinu dana, samo da vas obavjestim da se okrupnjavanje korporacija na štetu slabijih tvrtki događa svakodnevno.

Praetorian
2 godine prije

I onda kada netko kaze da oni ne vladaju svijetom..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI