Facebook radi na konsolidaciji carstva brendiranjem Instagrama i WhatsAppa

Mark Zuckerberg

Podružnice Facebooka, Instagram i WhatsApp, uskoro će nositi robnu marku ‘by Facebook’, budući da je tvrtka želi biti jača na društvenim mrežama isticanjem svog monopolskog statusa, usprkos sve većim istragama po pitanjima tržišnog natjecanja i skandala s privatnošću.

“Želimo biti jasniji o proizvodima i uslugama koje su dio Facebooka”, rekla je glasnogovornica Bertie Thomson. Taj potez navodno je uznemirio neke zaposlenike prethodno autonomnih podružnica, čiji su suosnivači prošle godine naglo napustili Facebookovo carstvo, a zamijenili su ih dugogodišnji Facebookovi lojalni ljudi.

Mark Zuckerberg je “frustriran” što Facebook ne dobiva “više zasluga” za porast WhatsAppa i Instagrama.

I dok je Facebooku prošlog mjeseca izrečena najveća novčana kazna koju je Federalna komisija za trgovinu ikad naplatila, zbog upornog kršenja privatnosti korisnika, Instagram i WhatsApp uglavnom ostaju bez skandala.

No, očigledni napor da spasi propadajuće bogatstvo Facebooka, vežući ga bliže svojim popularnim mlađim aplikacijama, može umjesto toga potopiti manje platforme.

Dok je u istraživanjima, provedenima 2018. godine, više od polovice Amerikanaca bilo nesvjesno da je Facebook vlasnik Instagrama ili WhatsAppa, to se, do sada, podudaralo s njihovim razmjerno boljim bogatstvima – rast Facebooka u posljednje je dvije godine bio ravnomjeran i čak opadao, dok su WhatsApp i posebno Instagram rasli.

Facebook trlja svoju dominaciju sektorom društvenih medija u lica korisnika usred višestrukih istraga za zaštitu tržišnog natjecanja. Njemački nadzornik zaštite tržišnog natjecanja, početkom ove godine, zapravo je blokirao tvrtku da konsolidira podatke o korisnicima na platformama koje posjeduje. Što je ujedno prvo pravo zakonsko ograničenje koje je državno tijelo pokušalo postaviti na njihovo praćenje korisnika tvrtke, to se dogodilo ubrzo nakon što je Facebook objavio planove spajanja svojih aplikacija.

Mnogi kritičari ovu konsolidaciju vide kao pokušaj sprečavanja bilo kakvih daljnjih pokušaja vlasti da razbiju njihovu bešćutnost na društvenim mrežama.

Facebook navodno vidi “više prilika za e-trgovinu” u spajanju svojih aplikacija, kao i priliku za povećanje lojalnosti platformi.

Facebook-ovi stručnjaci za podatke tvrtke upozorili su Zuckerberga, prošle godine, da ako se nešto ne učini po pitanju sprječavanja trenda u kojem se sve više korisnika okreće Instagramu i WhatsAppu, u objavljivanju objava i slanju poruka, Facebook bi mogao doživjeti takav pad korisnika iza kojeg oporavak ne bi bio moguć. Budući da najveći dio Facebookovog prihoda i dalje dolazi od njegove vodeće aplikacije, to bi mogla biti katastrofa za krajnji rezultat tvrtke.

Konsolidacija također baca sumnju u Zuckerbergovu iskrenost kada je priznao krivicu prije nekoliko mjeseci u slučaju zloupotrebe podataka. Facebook je sugerirao da će dopustiti umjetnoj inteligenciji skeniranje WhatsApp poruka prije nego što budu šifrirane i poslane, a ‘problematične’ poruke će proslijediti ljudima na daljnju analizu. Takav model bi, ako bude uspješan, mogao biti nametnut svim Facebookovim aplikacijama, a potencijalno čak pružati vlastima željen pristup šifriranim komunikacijama.

6
Ostavite komentar

avatar
10000
 
4 Grupirani komentari
2 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
6 Komentatori
MiomioMiomioEmiliano ZapataRed DogRed Dog Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Lucija
Gost
Lucija

A pogledajte ovu ‘blank’ facu…
Jezivo.
Jeste vidjeli sliku one ‘vidjelice’ iz Međugorja? U srednjem vijeku – lomača. Doduše, takvi su uvijek znali otpraviti nevine na lomaču.
A za ‘Whatsapp’ (bilo bi bolje ‘whats up’😊), kad mi je rekla frendica da je to besplatno (!), naravno, ja – dalje od toga.

Red Dog
Gost
Red Dog

Bas danas su me anketirali.
Rekao sam im da sam shvatio da he FB besplatan zato sto sam ja roba; da prikupljaju podatke o meni da bi ih prodali i da mi je jednostavno dosadilo.
Valjda primecuju da se smanjuje aktivnost. Ranije je uvek bilo notifikacija, sad skoro nista. Po grupama je skoro mrtvo.

Red Dog
Gost
Red Dog

Na sve oglase koje mi salju klikujem da mi ne salju vise.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Cestitke na uspijesnom spijuniranju, kontroliranju i porobljavanju…
Nije jednostavno sacici vrijednih i pohlepnih drzati pod kontrolom tolike mase ovaca…

Miomio
Gost
Miomio

Sve vlade ovog svijeta bi isto to jako rado ucinile, ali ameri su bili prvi i najuspjesniji.

Miomio
Gost
Miomio

„Facebook trlja svoju dominaciju sektorom društvenih medija u lica korisnika usred višestrukih istraga za zaštitu tržišnog natjecanja.„ O. Ahahahaha Facebook trlja svoju dominaciju…ahahaha

POVEZANE VIJESTI

Izbornik