fbpx

Goldman Sachs kaže kako bi švicarski Franak mogao postati zamjena za zlato

svicarski franak

S rastom cijena zlata uslijed pooštrenih geopolitičkih napetosti na Bliskom Istoku posljednjih tjedana, Goldman Sachs napomena naglašava mogućnost da se švicarski franak, koji je u naglom porastu u odnosu na dolar, koristi kao zamjena za zlato.

Supredsjednik organizacije Globalman Sachs za globalnu deviznu razmjenu Zach Pandl izjavio je u nedjelju u bilješci da je švicarski franak porastao u skladu sa zlatom. Frankom se u ponedjeljak ujutro do sredine jutra trgovalo na približno 1,03 dolara, dok je zlato nedavno dostiglo svoj maksimum u šest i pol godina, lebdeći malo ispod 1560 dolara po unci troje.

“Iako pokretači nedavnih performansi nisu potpuno jasni, vjerujemo da je porast geopolitičkih napetosti možda motivirao potražnju investitora za CHF, kao što je potaknuo potražnju za zlatom”, rekao je Pandl.

U bilješci je naglašeno da je franak bio najbolja valuta G-10 tijekom prve polovice 20. stoljeća, unatoč Velikoj depresiji i dva svjetska rata, skrećući pozornost na Franckov blizak odnos sa zlatom koji potječe iz ranih 1900-ih.

“Švicarski ustav zahtijevao je da CHF bude poduprt zlatnim rezervama do sredine 1999. godine, a zemlja je agresivno branila frankov paritet zlatu do 1936., do kada je većina zemalja, poput SAD-a i Velike Britanije, već znatno obezvrijedila svoje valute – rekao je Pandl.

Bilješka dolazi uslijed povećanja geopolitičkih rizika nakon što je glavni iranski zapovjednik Qasem Soleimani ubijen u američkom zračnom napadu na Bagdad, što je dovelo do odmazdnih iranskih zračnih napada na američke vojne baze. Zabrinutost zbog mogućnosti neposredne vojne konfrontacije između SAD-a i Irana dovela je do nagovještaja da će franak vjerojatno oslabiti do 2020. godine u odnosu na dolar i euro, ali Pandl je u napomeni rekao da bi “moglo biti prerano da sada izblijedi.”

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
45 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Švicarska je “banksterska” država za koju svi misle kako Švicarci dobro žive od sireva, satova, noževa i čikolate koje proizvode . . .
Također je u percepcije masa insertirano kako je Švicarska bogata jer “pošteno” bankari i eto nije ratovala već stoljećima . . . ali stvarnost je ipak drugačija. Najvećim dijelom zlato opljačkano od ruske aristokracije u Oktobarskoj revoluciji i židova u WWII je završilo u Švicarskoj koja eto slučajno nije ratovala.
BIS (Bank for International Settlements) se ka ono slučajno nalazi u Baselu i zgrada BIS-a je slučajno eksteritorijalna šta znači kako ne podliježe nijednoj jurisdikciji u svitu, čak je protiv BIS-a nemoguće primjenit i američke zakone koji u pravilu vride za cili svit.
Osim toga Švicarci su prij par godin na referendumu izglasali da se CHF ne vezuje za zlato.
Jasno je kako bi Goldman Sachs tija da se i svo zlato u eventualnom slijedećem svijetskom ratu iz ciloga svita slije u Švicarsku koja u tome ratu sigurno nebi ratovala.
Sve bi to kod nesvijesnih zapadnih masa možda i prošlo, ali problem je šta su Kina, Indija, Rusija već bunoerirale dosta zlata i dalje ga bunkeriraju. To rade i manje jake države ka Turska, Kazahstan, Iran . . .
Sve slabije države ka Libija, Ukrajina, Irak su svoje zlato popušike isto ka i sve državice ex YU osim Srbije. Venezueli su Englezi blokorale zlato koje se u Engleskoj nalazi. Njemačka manje, a Nizozemska skoro cilo zlato su povratile iz Amerike.
Čim GS priča o zlatnome franku znači kako veliki rat ipak nije skroz isključen jer iz povijesti znamo kako su se veliki tramaci sa zlatom događali za vrime ratova, a još veći na samome završetku ratova. Na samome završetku WWII “saveznici” su bombardirali Dresden dok god uvjeti kapitulacije nisu bili predaja njemačkoga zlata. U Japanu su bačene atomske bombe jer su Japanci sakrili zlato i nisu tili reć di.
Sve u svemu nije dobro.

Jeremya
Gost
Jeremya
1 godina prije
Reply to  Moreno

Bravo Moreno na komentaru👋 Dalje te necu hvaliti.Ps. nadam se da ulazes u zlato😉

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno-Inače cijenim tvoje komentare jer su manje više objektivni. Ovog puta si u krivu. Švicarske banke imaju tradiciju dugu gotovo 700 godina. Razlog njihove uspješnosti nije u otetom “ruskom zlatu” nego je mnogo kompleksniji. Prije svega to je sigurnost pa zatim i mentalitet švicaraca. Interesantno da su svi proizvodi koje si nabrojao, sirevi, satovi, noževi i čokolade stvarni razlog njihovog dobrog života. Teško je naći, barem ja nisam uspio, nešto što je loše ili prosječni a “swiss made” je.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretis Pa ”Također je u percepcije masa insertirano kako je Švicarska bogata jer “pošteno” bankari i eto nije ratovala već stoljećima” podrazumijeva se samo po sebi ka preduvjet za ”sigurnost” i ”bankarenje”, međutim tija san naglasit kako nije samo to i kako to nije bilo slučajno nego postoje razlozi za to, a razlozi su ti šta oni koji su novcem u ratovima financirali sve zaraćene strane bili su u mogućnosti napravit to da u ratovima Švicarska ostane netaknuta.
Nadalje Švicarska nije u EU, Švicarci imaju nigdi dopušten stupanj direktne demokracije di se sve bitne stvari izglasavaju referendumom, svi Švicarci koji završe vojnu obuku dobiju pušku za odnit doma . . . sve to je u svim državama više ili manje nemoguće iz jednoga jedinoga razloga jer je Švicarska oaza VLADARA SVITA di su oni sebe dobro zaštitili i oni neće izazivat rat u Švicarskoj ka šta ga izazivaju po cilome svitu kako bi se uopće mogli održavat na vlasti i grabit dodatnu vlast i moć kamatareći ostatak svita kojemu naročito u ratnim stanjima očajnički triba lova za ratovanje.

Neznan jeli znaš ko je Luka Rajić, ako neznaš to je tip koji je, kad su se jugoslavenski dinari minjali u hrvatske, za Tuđmana kamionima vozija jugoslavenske dinare u Bosnu di ih je minja za njemačke marke i sa orlićima šta su ostali ispod pajoli kamiona Tuđman mu je da kupit Dukat kojega je Rajić kad je Tuđman partija proda Francuzima nakon čega je Rajić otiša u Švicarsku di je kupija tvornicu čikolate i sad se bavi proizvodnjom švicarske čikolate . . . pa bi i za Bosanca Rajića mogli reć kako je sposoban poduzetnik jer proizvodi čikolate visoke kvalitete i to ti je ”swiss made” na grbači opljačkanih i kostima u ratu poginulih Hrvata, Srba i Bosanaca u Hrvatskoj i BiH . . . valjda si shvatija šta san tija reć i uz svo moje poštovanje prema tebi, meni se čini kako previše naivno gledaš na stvari . . . složija se ti ili ne, svaki dan smo svijedoci kako se otkrivaju stvari koje su puno gore nego šta smo u početku mislili da jesu i šta smo u školama iz povijesti učili . . .

American_dream
Gost
American_dream
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pobogu,kakve veze imaju luka rajic i tudjman sa Svicarskom?tudjman koji nikada nije krocio u svicarsku jer ga tamo niko nije dozivljavao kao odgovornog predsjednika i luka rajic koji je dosao kao nekaznjavani hrvatski drzavljan i po svim vazecim zakonima svicarske otvorio tvornicu cokolade.Hoces reci da su svicarci,odnosno svicarsko sudstvo trebali provesti istragu kako je tamo neki xy hrvat u ovom slucaju tudjmanov sofer kamioncica u dukatu postao vlasnik istog,te ga kasnije prodao francuskoj tvrtki.Da je hrvatsko pravosudje raspisalo interpol tjeralicu ,kao sto je trebalo a nije i svi znamo zasto nije pa cak i ti,luka rajic bi bio uhapsen vec na granici i prvim letom isporucen hrvatkom sudstvu.Mislim da ti je tijek misli blago receno kaotican ,svasta ti zguras u komentar a malo toga ima dodirnih tocaka sa tekstom,iako moram priznati da su i tekstovi na ovom portalu i vise nego upitne kvalitete a o vjerodostojnosti da i ne govorimo.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  American_dream

American_dream Dreameru nemogu se sad još i sa tobon zaje#avat, poslat ću ti Ivu da ti stavi brnjicu 🙂

American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ne lupetaj klaunu.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  American_dream

đeki,ne lupetaj. Kupi se u kućicu i miruj, hebo te luka Rajić. Šta si konzumirao danas, eukanubu s belim
??

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije
Reply to  American_dream

@American_dream
Preporučam vam naočale velike dioptrije jer ste stvarno slijepac na kvadrat.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno- Da, kad sad pročitam što sam napisao i što si odgovorio ispadne da je i jedno i drugo u redu. I jeste, samo sam ja gledao s jedne a ti s druge strane.
Svejedno od Švicaraca možemo jako puno naučiti. Počevši od spomenute direktne demokracije tj. referenduma za gotovo sve, pa preko velike discipline u poslu i savjesnosti, do nacionalne i vjerske tolerancije kakve gotovo nigdje drugdje nema. Onaj dio, koji je točan, da svaki vojni obveznik ima zaduženo oružje doma kod nas ne da je nemoguć nego bi odmah doveo do potpunog istrebljenja svih na ovim prostorima. Pa kod nas su pod nadzor morali staviti zračne puške i sportske lukove i strijele, planiraju zabraniti petarde, samo čekam da i za kuhinjski nož trebam dozvolu.
Što se Rajića tiče sumnjam da je vozač kamiona sam sa svojim znanjem uspio sve to izvesti i to tako briljantno. On je, najvjerojatvije, samo isturema figura, nečiji igrač koji dobija svoj dio. I naravno o svemu mudro šuti. O onima koji su u pozadini i beru vrhnje nemamo pojma. Ili možda netko i ima pojma ali tek onda ima razloga da se pravi da nezna.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretis Pa logično je i to šta si ti napisa zato san i priskočija ono tvoje ”Ovog puta si u krivu” jer mi nije bila namjera kontreštavanje . . . nego san, uzimajući u obzir tvoj pogled koji je okay, tija objasnit moj pogled na kompleksnu stvar . . .
Zato san u mojemu prvome komentaru ”pošteno” bankarenje ono pošteno stavija u navodnike jer su se osim zlata iz ratova i u miru slijevale miljarde dolara od lopova koje su pokrele sirotinju u svojin državama po cilome svitu i iza nekih lopova po Africi su ostali ljudi koji su doslovno od gladi umirali . . .

Citat iz odgovora na pitanje u Hrvatskome Saboru;
”Kako Vlada navodi u pismenom odgovoru, sredinom travnja 2001. godine, Republika Hrvatska je nakon postignutog sporazuma o podjeli dijela imovine bivše SFRJ, pohranjenog u Banci za međunarodna poravnanja u Baselu (BIS), postala vlasnica 13,127 tona zlata koje je, knjiženo je po njegovoj tržišnoj vrijednosti na dan priljeva, tj. 13. lipnja 2001. godine, u iznosu od USD 114.939.321,71, odnosno 272,35 dolara po unci.”

To zlato Hrvatska nikad nije vidila ostalo je u Švicarskoj za šta je Hrvatska dobila po unci toliko koliko je navedeno friško iz arije proizvedenih dolara / eura.
Danas je unca zlata 1550 USD.

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
1 godina prije
Reply to  Piretis

On je bio pajdo od onoga poreznika sto nam je PDV uveo, mislim da su cak i rodbinski povezani. Za ciji brk je poreznik radio ne znam.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, švicarski državljani su imali priliku da se na referendumu odluče, hoće li od države dobivati onaj univerzalni tremeljni dohodak u visini čak 2400 Sfr. mjesečno po osobi i vidi čuda, većina njih je na referendumu glasala protiv tog dohodka. Meni ni sada još nije jasno, zašto su se tako odlučili. Znači, oni imaju toliko love, zlata i drugih dragocjenosti da se nama običnim smrtnicima i ne sanja o tome koliko toga imaju i to svakako nisu mogli zaslužiti satovima, čokoladama i džepnim švicarskim nožićima!

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator Je, na referendumu su švicarci odbili ”universal basic income” . . . neznan zašto, predpodstavljam kako sa tim dohotkom bi vlast bila u prilici manipulirat sa imigrantima i onima koji ne žele radit jer bi ti slojevi dobili moć koja bi se materijalizirala u poslušnost prema vlasti koje bi vlast koristila za dodatno discipliniranje već discipliniranih i radišnih Švicaraca . . . ali to su samo moje predpodstavke . . .

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Moreno

A šta ti misliš, dali bi Hrvati postupili jednako, da dobiju takvu priliku da o tome odluče na referendumu!?

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator Hrvati tu priliku definitivno nebi propustili pa makar se radilo o 200 kn, međutim to hrvatskoj vlasti ne triba jer je hrvatska vlast ”osigurana” sa onima u državnoj, županijskoj i lokalnoj upravi, državnim poduzećima, odvjetničkom, javnobilježničkom, braniteljskom kastom, ”poduzetnicima” koji posluju isključivo, jedino i samo sa državom i svima onima koji su obiteljski i materijalno vezani na navedene slojeve.
Hrvatska vlast more vladat još bar 50 godin ako se ništa ne promini, ili ako globalna kriza ne pomete sve i svi zamantani tresnu u pod. Buđenje iz hrvatskoga sna bit će traumatično, dosta njih se nikad neće ni probudit.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Moreno

Dobro si odgovorija, ma mi nije jasno, koji zlobnik čoviku može dati minus na dobar upis! Dabogda mu sve kokoši pocrkale!

kefir
Gost
kefir
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ako švicarski franak raste u skladu sa zlatom znači da se sprema rat u kojem će sudjelovati evropa, nisu bez veze one puste ratne igre po baltiku. Smo što se one mogu prebaciti brzo i u druge dijelove svijeta. Nešto se sprema, ne sluti na dobro.

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije
Reply to  kefir

na zalost u pravu si.. s tim sto ce neki “kurcistani” ovoga puta nestati pri cemu nikad nisu ni trebali nastati…

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  Moreno

Jos bih dodao da se u Svicarskoj sliva gotovo svo opljackano blago sveta i najveci deo opranog novca, cime pogoduje tajnovitost racuna te visok nivo zastite licnih podataka. Period tranzicije istocnih zemalja je takodje pogodovao svicarskim bankama. Naravno da je dobar deo tog kapitala investiran u svicarskoj privredi koja , zahvaljujuci neutralnom statusu, uziva visok nivo zastite trzista, drzeci se van svetskih tokova liberalizacije.

American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije

Najsigurnija valuta na svijetu,zato sto iza nje stoji znanje i rad,disciplina i odgovornost.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije

Iza zlata u prvome redu stoji to što fizičko zlato nema rizik druge strane kao na primjer vrijedonosni papiri ili novčanice koje u nekom trenutku kao posljedica političke odluke mogu izgubiti skoro svu svoju vrijednost. Rad i disciplina su potrebni u svemu, a osim rada i znanja za iskopati zlato potrebni su još i rudnici, strojevi i tehnologija tako da se zlato nemože proizvoditi iz ničega kao dolar ili euro za koje je dovoljno u računalni sustav centralne banke upisati iznos i abraka dabra pojave se željeni iznos dolara i eura u opticaju.

Bilo kuda, Kiki svuda
Gost
Bilo kuda, Kiki svuda
1 godina prije

Najsigurnija valuta je tvoje znanje, koje se eksponentno povecava sa radom, disciplino I odgovornostjo.
Sve ostalo je rizik.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

đeki, prije dva dana si kevtao da sve ulažeš u us dolare, što se dogodilo? Nagriza te crv sumnje?

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Ivo

Raste mi štednja iz dana u dan, zadovoljan sam, Dolar jača i uskoro ću početi jedan dio moje štednje mijenjatiti u drugu valutu. To ti dođe kao dodatne kamate ili extraprofit!!

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator Dolar nije ništa drugo nego jedinica za dug. Kad je već o zlatu rič, od nastanka FED-a 1913 godine, dolar je u odnosu na zlato izgubija više od 97% svoje vrijednosti. Dolar ka i sve ostale fiat valute je na putu za postić svoju stvarnu vrijednost, a to je vrijednost karte i tinte sa kojom je ta karta oštampana.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ma znam ja to, nego samo malo zajebajen onog tikvana Ivu, koji mi je “stalno za repom!!”

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator Okay je zajebancija, i ja se cili dan zajebajen i usput napišen nešto šta ne znaju baš svi, a eventualno ih interesira. Ima i onih koji nisu nikad pokušali povezat neke očite stvari. Kad se nebi zajebavali nego samo ozbiljni bili propuvali bi u tri dana.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Komentator

đeki, raste ti jedino šećer u krvi, od tog smeća kojim te hrane iz Buzina. Skini se s tih jeftinih sendviča, vidiš da ideš u kujac, nesrećo.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Ivo

Hhhhhhhhhhhhhhhh!!!!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Komentator

Previše se taj Ivo brine za tvoje zdravlje!!!

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  x@y

Gori je nego krpelj, hahahaha!! Morat ću se cjepit protiv krpelja, da ne dobijem slučajno meningitis ili boreliozu!

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Vjerodostojno😆😆, izašlo iz kuhinje GS-a

American_dream
Gost
American_dream
1 godina prije

Kad smo vec kod Svicaraca,danas su se u Davosu okupile ekonomski najmocnije drzave na svijetu,Trump je sletio na Kloten oko 9h i odmah potom helikopterom otputovao u Davos gdje ce sudjelovati na 50. ekonomskom forumu najrazvijenijih drzava svijeta.
Upravo citam da je putin u Svicarsku poslao ruske spijune, koji su imali zadatak postaviti prislusne uredjaje i spijunsku opremu u Davosu,zanimljivo je da su zadatak trebali obaviti kao vodoinstalateri,medjutim svicarska policija ih je otkrila ,dok u izvjestaju napominju da su ruski “vodoinstalateri” posjedovali diplomatske putovnice,no bez obzira na to,svicarci su putinove sanitarce vratili u kremlj.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  American_dream

American_dream To je bilo lani u osmome misecu i čudno je kako švicarska policija osim špijunske opreme kod ruskih špijuna nije otkrila i navičok, sigurno su ga imali kod sebe bar malo, zlu ne tribalo, jerbo Putin nigdi po svitu ne šalje špijune bez navičoka 🙂

American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije
Reply to  Moreno

Penetrantno, iritantno pokusavas ispasti duhovit i inteligentan u svojim komentarcicima,medjutim citajuci tvoje nazovi komentare,smatram da bi ti prije ispao iz vlaka nego li duhovit.Nije to za tebe.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

“Bolje ispasti iz vlaka, nego ispasti glup” – Grunf

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije

Za razliku od tebe Moreno je barem 10× duhovitiji, duhovniji i pametniji od tebe. Svrha tvoga postojanja je da uzimas kisik drugima i to je sve

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

@Moreno :
Daj gas !
Češki predsjednik zbog državničkih obaveza
odbio prisustvovati svečanom otvaranju paštete na Stradunu ?

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  American_dream

AMEROKENJSKA SANJALICE
SPAVAJ NE BUDI SE.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ovi zlatni židovčići polako su počeli kontati da ih je neko zahebao , poslužili su svrsi , mada još nisu 100% sigurni ili mozda odbijaju da povjeruju da se to njima moze desiti , uglavnom nije ni bitno , lijepo ih je gledati kako se koprcaju u novonastalim okolnostima..

Tim Kunić
Gost
Tim Kunić
1 godina prije

Je je, u papir je bolje ulagati u krizi nego u zlato.

Valter Zikovic
Gost
Valter Zikovic
1 godina prije

Ma kakav Franak ljudi. To je je,,na glupost. Politicki spin. Nista nece zamjenit zlato a Bitcoin ce bit digitalno zlato a odredene crypto zamijenit ce Fiat novac. To se vec sad zna. Pa nece valjda od papira radit čipove i ostalu tehnologiju.

Nostradurus
Member
Nostradurus
1 godina prije

Niti jedna valuta neke zemlje ne može postati zamjena za zlato. To bi moglo recimo kad bi Švicarska imala pokriće svoje valute u zlatu. Međutim, tada valuta ne može biti svjetska i zamjenjiva za druge jer te druge nemaju pokriće u zlatu. Postoji šansa kada bi postojala navala promjene drugih valuta u švicarski franak da tada švicarska centralna banka za dobivene valute nabavlja i deponira zlato. Samo ta operacija ponovo stavlja novčanice tih valuta u opticaj te u biti postoji šansa da se iste novčanice u nedogled vraćaju za kupnju franka. Točnije operacija bi predstvljala beskonačnu konverziju profita u zlato tj. franak sa zlatnom podlogom. A to je praktično nemoguće postići zbog ograničenja u zlatnim resursima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik