J. P. Morgan: “Dolar će do 2024. devalvirati za 40% i više neće biti globalna rezervna valuta”

Dolar će do 2024. develvirati za 40% i više neće biti globalna rezervna valuta
31 komentar

Američka valuta uskoro će izgubiti status globalne rezervne valute, tvrde stručnjaci J. P. Morgan Chasea, jedne od najvećih svjetskih investicijskih banaka.

Središnje banke oslobađaju se svojih dolarskih rezervi, a politika vjerovnika Sjedinjenih Država mogla bi konačno pokopati američku valutu. Pitanje je kratko i jasno: zašto su najveće svjetske financijske institucije spremne potpisati smrtnu kaznu dolaru?

Prema nedavnom izvješću Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), gotovo 62 posto svjetskih deviznih rezervi pohranjeno je u dolarima – što je više nego dvostruko od iznosa inozemne aktive u eurima, jenu i juanu.

Međutim, prema nedavnom članku Jima Glassmana, glavnog ekonomiste J. P. Morgan Chase, u ovom trenutku, akumulacija dolara u inozemstvu rezultat je trgovinske neravnoteže i zaštitnog instrumenta protiv nepovoljenih uvjeta trgovanja, ali svakako nije znak povjerenja u američku valutu.

“Trgovinske neravnoteže pomažu jačanju valuta zemalja u razvoju, tako što njihov izvoz na svjetskom tržištu postaje skuplji. Kako bi to izbjegli, tržišta u razvoju često višak sredstava ulažu u dolare – obveznice u dolarima”, objašnjava Glassman.

Analitičar podsjeća da nijedna rezervna valuta nije vječna. Dolar je dominirao svijetom gotovo cijelo stoljeće, pa čak i ako se procjenjuje da je britanska funta zamijenjena međunarodnom rezervnom valutom nakon potpisivanja sporazuma iz Bretton Woodsa, njena važnost je pala mnogo prije Bretton Woodsa, kaže ekonomist.

Azijska prijetnja

Jačanje dolara rezultat je stvaranja Federalnih rezervi (Fed), koje su pridonijele stvaranju zrelijih tržišta kapitala i nacionalno koordiniranoj monetarnoj politici – dva državna stupa s rezervnom valutom.

Konačno, dolar je dobio status zahvaljujući snazi ​​američkog gospodarstva, ali sadašnja situacija više nije kako prije. Vodstvo dolara je potkopano kaotičnom politikom Donalda Trumpa, ali i snažnim razvojem azijskih gospodarstava.

Trenutno, glavni pokretač gospodarskog rasta je preseljenje u Aziju s epicentrom u Kini, koja je za 70 godina, učetverostručila svoj udio u globalnom BDP-u.

“Na ovaj način, u narednim desetljećima, svjetsko gospodarstvo će se pomaknuti od američke i dolarske dominacije, do sustava u kojem Azija ima nadmoć. U novčanom prostoru to znači da će dolar vjerojatno izgubiti vrijednost u odnosu na vrijdnost drugih valuta, uključujući zlato, “kaže autor izvješća J. P. Morgan.

Negativan rekord

Devizne rezerve središnjih banaka u svijetu pokazuju produljeno slabljenje uloge dolara. Prema podacima Europske središnje banke (ECB), u 2018. godini udio američkih dolara u svjetskim rezervama pao je na 61,7%, što je najniže u posljednjih 20 godina.

ECB u svom lipanjskom pregledu kaže da je dolar i dalje globalna rezervna valuta, ali da je njegova dominacija ozbiljno uzdrmana. Od globalne financijske krize 2008. godine, kada su središnje banke držale maksimalni iznos američke valute, ona je pala za 7 bodova.

Godine 2018. zemlje u razvoju su vrlo aktivno prodavale američke dolare i obveznice, predvođene Rusijom. Nakon novih sankcija Washingtona, Moskva je prodala 100 milijardi dolara za kupnju gotovo 90 milijardi eura i juana.

Argentina, Kina, Hong Kong, Indija, Indonezija, Tajland i Turska prodale su obveznice u vrijednosti od gotovo 200 milijardi dolara. Neki su hitno trebali gotovinske dolare kako bi stabilizirali vlastitu valutu, drugi su odustali od američke imovine zbog sukoba s Washingtonom.

Priznati poraz

Američki regulatori su svjesni da će gubitak globalnog vodstva glede nacionalne valute vjerojatno uzrokovati mnoge probleme za zemlju.

“Trenutni status dolara kao glavne rezervne valute omogućava SAD-u izoliranje gospodarstva od vanjskih problema. Gubitak dominantne uloge valute na svjetskim tržištima doveo bi do negativnih posljedica, posebno za njenog izdavatelja – to jest za SAD”, rekla je u veljači Linda Goldberg, potpredsjednica Banke federalnih rezervi iz New Yorka.

Za sada, pozicije dolara su dobre. Cijena američke valute ostaje na rekordnoj razini u zadnjih 30 godina. Međutim, takva će se situacija uskoro promijeniti i dolar će ući u dugi period pada. Prema ekonomistima, američka valuta će u roku od pet godina izgubiti 40% svoje vrijednosti u odnosu na euro.

Prema procjenama J. P. Morgana, opći pad će početi do kraja godine, a Fed neće moći ni u kojem slučaju preokrenuti taj trend.

“Očekuje nas pad dolara za nekoliko godina. Do druge polovice 2020. svjedočit ćemo drastičnom slabljenju nacionalne valute, kažu analitičari jedne od najvećih banaka na Wall Streetu.

DolarFED
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nik
4 godine prije

Wall Street analiticar ne virujen in ni kada darove nose….

Moreno
4 godine prije

Nijedna svijetska rezervna valuta u zadnjih 1000 godin nije uspila zadržat ti status više od 110 godin. Od nastanka FED-a 1913 dolar je izgubija 97% svoje vrijednosti i na putu je prema svojoj stvarnoj vrijednosti odnosno vrijednosti karte i piture sa kojon je ta karta oštampana.

Željko
4 godine prije

Nema teorije da bilo što zamijeni dolar.

Vizantinac
4 godine prije

Dok se $ širio svuda po svetu, a za uzvrat Amerika uzimala realna bogatstva, imao je vrednost. Sad ja je došlo vreme ta naplatu, ta vrednost se devalvira. Izračunajte razliku!

Haralampije
4 godine prije

Russia Today, prije par dana,
“JP Morgan says dump US dollar as its century of global dominance coming to end”

žrec
4 godine prije

Sav će taj papir ići u smeće gdje mu je i mjesto.

Proleter
4 godine prije

Samo jedna valuta na svijetu ima stopostotnu zasticenost u zlatu i realnoj ekonomiji odnosno bogatstvu drzave a to je Svicarski franak.
Svicarska narodna banka je prije par godina fiksirala tecaj eura na 1.20 Sfr kupujuci stotine milijardi eura, citav financijski svijet je bjezao na franak a oni su zbog konkurencije svoje industrije i turizma jednim potezom fiksirali tecaj franke u odnosu na euro.

Bijeljina
4 godine prije

dolar ce padati da bi se enormni dugovi vratili, ekonomija podigla, a Amerikanci to gotovo da nece ni osjetiti, mozda samo oni koji budu putovali van SAD, a takvih medju srednjim stalezom i nema previse…SAD su samodovoljne. Ako Rusi gotovo da nisu osjetili pad rublje, a mnogo tehnickih stvari uvoze, onda tek Amerikanci nece osjetiti, iPhone ce uvijek biti oko 1k dolara, ali ce se proizvoditi u SAD.

Zax
4 godine prije

Pa kad je pokrice dug onda je ovo samo pitanje vremena. Od nixonove reforme koja je prekinula veze dolara sa zlatom standard amerikancima konstantno pada. Dolar se stanpao na temelju buduceg planiranog rasta koji je uvijek bio nerealan. Cijenu su placali obicni amerikanci jer je njihov zaradjeni dolar sve manje vrijedio. Precijenjeni dolar je unistio americku industriju i izvoz na slican nacin kao precijenjeni kuna hrvatsku industriju i izvoz. Takva politika je odgovarala samo onima koji su imali vece kolicine novca i vrijednosnih papira. Masovni uvoz migranata koji su trebali potaknuti veci rast i dati realnu vrijednost nastanpanom papiru je propao. Euro ce slijediti sudbinu dolara jer funkcionira na istom principu. Ovo je u biti dobra vijest za vecinu stanovnistva koji ce se rijesiti velikih dugova. Mali problem za bogatase koji imaju masu nastanpanog novca. Ali snaci ce se oni. Kad novac opet bude imao podlogu u realnoj vrijednosti mozemo… Čitaj više »

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

AKTUELNO: Aleksandar Pavić i Branko Pavlović – Svet čekaju veliki sukobi civilizacija!
P.S.
Dugo već na jednom mjestu ne čuh ovoliko pametnih stvari.
Gdje su nestali hrvatski analitičari…….?????

Ivan
4 godine prije

Smatram da moderna generacija koja posjeduje IQ, razumije da je ovo kraj pokušaja unipolarnog svijeta.

farree
4 godine prije

Prvo: $ je davno (slijedeći čistu neoliberalnu religiju) trebao biti sveden na nivo Lire (talijanske ili turske svejedno)
Drugo: Vodeća valuta pripada onome ko ima najveći i teško je da će se to promijeniti do 2024
Treće: Jedini smisao “J.P. studije” je ukoliko dođe do naglog poskupljenja nafte, tada bi se gornje “predviđanje” moglo ostvariti, ali i tada ćemo imati sasvim druge “probleme” od gore opisanih

farree
4 godine prije

U kojem univerzumu se danas štampaju novčanice?

Damir
4 godine prije

40% u slijedećih 5 godina ? Vrlo optimistična prognoza.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Normalno, kad im je plan uvesti karbonsku valutu…

amer
4 godine prije

dolar se mora braniti po svaka cenu

Predrag
4 godine prije

Dollar nije Ameŕički nego privatna valuta Jewrejskog bankarstva.Svaki Amerikanac placa za svaki štampani dolar interese u %.To se zove okupacija!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI