Japan nastavlja s uvozom ruske nafte

Ruska nafta
4 komentara

Japan je prestao uvoziti sirovu naftu iz Rusije u svibnju prošle godine

Japan je nastavio s uvozom ruske nafte nakon osam mjeseci pauze u isporukama, izvijestio je S&P Global Platts ovog tjedna, pozivajući se na ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije zemlje. Prema preliminarnim podacima o uvozu sirove nafte koje je ministarstvo objavilo 28. veljače, Japan je u siječnju primio 747.706 barela sirove nafte iz naftno-plinskog projekta Sahalin-2 na Dalekom istoku Rusije. Isporuke je preuzeo japanski Taiyo Oil, čiji je glasnogovornik rekao da je teret dio preostale količine sirove nafte prema ugovoru iz 2022.

Isporuka u siječnju bila je prva nakon nešto više od 650.000 barela ruske sirove nafte koje je Japan uvezao prošlog svibnja. Krajem prošle godine, Japan se pridružio ograničenju cijena uvoza ruske nafte kao dio koordiniranog napora da se smanje ruski prihodi od nafte, a koje je založio dugogodišnji saveznik Japana, SAD, a podržavaju G7, EU i Australija. Međutim, Tokio je izuzeo uvoz nafte iz projekta Sakhalin-2 iz ograničenja, navodeći da bi takav potez ugrozio energetsku sigurnost zemlje.

Osim nafte, Sakhalin 2 opskrbljuje Japan ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji čini otprilike 9% ukupnog japanskog uvoza LNG-a i 3% opskrbe električnom energijom. Prošlog mjeseca, predsjednik Japanske naftne udruge, Shunichi Kito, rekao je da bi zemlja mogla nastaviti s uvozom nafte iz projekta ako se to bude smatralo potrebnim kako bi se osigurala nesmetana opskrba LNG-om. Prema ministarstvu gospodarstva, projekt Sakhalin-2 će možda morati zaustaviti i proizvodnju i ukapljivanje plina ako se naftni rezervoari na lokaciji prepune, što bi se moglo dogoditi ako obustava isporuka dovede do toga da se sirova nafta ne izvadi.

Međutim, razlog za izuzeće od ograničenja za naftu Sahalin-2 možda se ne može pripisati isključivo tehničkim problemima. Nakon uvođenja gornje granice cijena, ruski su dužnosnici opetovano upozoravali da bi zemlje koje usvoje tu mjeru mogle biti potpuno odsječene od ruske nafte.

Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
EU-p
2 mjeseci prije

Javlja Bloomberg da je Rusija uduplala / udvostrucila izvoz zitarica. Nece uspiti Kabali pojesti Rusiju

Max
2 mjeseci prije

Bez Ruske nafte nema ništa.

Samo U Prolazu
2 mjeseci prije

Pa naravno, bitniji im je standard vlastite drzave nego US interesi! Da bar u EU postoje pametniji politicari, a ne ove korumpirane lutkice!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI