Kina izgradila najduži morski most na svijetu (VIDEO)

Kineski most
10 komentara

Kina je preko tjesnaca između pokrajine Fujian i otoka Pintan dovršila izgradnju najdužeg mosta na svijetu namijenjenog automobilima i željeznici.

U srijedu ujutro su graditelji u konstrukciju mosta ugradili posljednju gredu tešku 473 tone, prenosi kineska državna agencija Xinhua.

Most će povezati grad Fuzhou u istočnom Fujianu s otokom Pintan, a stručnjaci tvrde kako je ovo najzahtjevniji projekt ove vrste i kada sagrađen u svijetu.

Ukupna duljina dvoslojne strukture bit će 16,3 km. Na gornjoj će se razini nalaziti cesta sa šest traka za vozila koja će se po njoj moći kretati brzinom do 100 kilometara na sat.

Donja razina je dizajnirana za željeznički prijevoz, a dopuštena brzina vlakova će na njoj biti oko 200 kilometara na sat.

Izgradnja mosta je započela u studenom 2013. godine. Ukupna investicija procjenjuje se na 10,9 milijardi juana, što je oko 1,5 milijardi dolara. Otvaranje mosta je predviđeno za prvu polovinu 2020. godine i malo je vjerojatno da će se probiti rokovi dovršetka izgradnje završne faze mosta.

Prije toga je na granici Rusije i Kine  svečano spojen dvodijelni automobilski mosta preko rijeke Amur, koji na suprotnim obalama spaja ruski Blagoveščensk i kineski grad Heihe.

VIDEO: Najduži most na svijetu između Fuzhoua i otoka PintanAko vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Siniša
Gost
Siniša

Otvorili su i najveću zračnu luku…
https://youtu.be/j7Z45peLO4w

tihobl
Gost
tihobl

Mogu se oni hvaliti najduzim i najvecim, ali kad Tramp ulozi obcanih 1000 milijardi u infrastrukturu vidjes mostova. Vidjeces kad napravi most od NY do Bostona i kad citav teksas pretvori u aerodrom.

dulebg
Gost
dulebg

Nego muke s’ onom ogradom – cene im 10x veće nego u ex-Yu.

tihobl
Gost
tihobl

Ali njihova ograda je digitalizovana. Znas li koliko kosta firewall za takvu ogradu?

samo tako
Gost
samo tako

Sram ih bilo, kako spriječavaju slobodnu plovidbu. Očekujem hitne američke sankcije i strogu zabranu izgradnje mostova

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Koliko je ovo Peljeških mostova? Puno, jako puno

dulebg
Gost
dulebg

Skupo bok-te, maltene ko Đilasov preko Ade?

neutrino
Gost
neutrino

pa to nije najduzi most na svijetu. Pise lijepo da je najslozeniji na svijetu. Ne da mi se sad trazit po netu, ali nedavno sam gledao taj koji jest najduzi. Mislim da ima prek 40 km u duzini, a napravili su ga tko? Naravno kinezi opet! Jedan dio tog mosta se cak spusta ispod morskoga dna, dakle dva dijela mosta su povezana tunelom pod morem

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko

Kinezi grade mostove, pruge i ceste, a Trump gradi zidove i logorske palisade. Dali uočavate razliku?

Zvrk
Gost
Zvrk

to je sve trening za buduće mostove koji bi trebali povezivati kopno s hainanom, možda čak i s tajvanom!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik