SAD i planovi za izgradnju mosta koji će povezati Rusiju i Sjevernu Koreju

Krimski most
17 komentara

Prije četiri dana je rusko Ministarstvo za razvoj Dalekog istoka na svojoj službenoj stranici potvrdilo kako je za izgradnju prometne infrastrukture između Rusije i Sjeverne Koreje stvorena posebna radna skupina.

21. ožujka je ruski ministar za razvoj Dalekog istoka Aleksandar Galuška s ruskom delegacijom posjetio Pyongyang i održao radni sastanak sa zamjenikom premijera i predsjednikom Odbora za državno planiranje Sjeverne Koreje Ro Tu-cholom. Bilateralni sastanak je održan neposredno nakon sastanka Međuvladine komisije za trgovinu, gospodarsku, znanstvenu i tehničku suradnju između Ruske Federacije i Sjeverne Koreje.

Sastanak Međuvladine komisije Ruske Federacije i Sjeverne Koreje 21. ozujka u Pyongyangu
Sastanak Međuvladine komisije Ruske Federacije i Sjeverne Koreje 21. ozujka u Pyongyangu

Ključna tema razgovora je bila izgradnja novog mosta koji bi izravno povezivao dvije zemlje, što je izazvalo zabrinutost u Washingtonu. Rusija i Koreja planiraju izgraditi most koji će ekonomski povezivati ​​dvije zemlje i ukloniti potrebu za isporuke roba preko Kine, piše The Washington Post. Američki list navodi kako je ovaj projekt u vrlo ranoj fazi razvoja, ali je jasno da ima potencijal da se izbjegnu sankcije Ujedinjenih naroda protiv Pyongyanga. Za rusku stranu bi ovaj most u budućnosti bio glavni prometni pravac od kojeg bi obje zemlje imale koristi.

Sjeverna Koreja graniči s tri zemlje, Južnom Korejom, Kinom i Rusijom. U posljednjem slučaju nema previše graničnih prijelaza duž rijeke Tumen, preko koje prelazi samo jedan željeznički most, “Most prijateljstva” koji je izgrađen još 1959. godine.

Međutim, ovaj tjedan su zbog relativnog mira na Korejskom poluotoku predstavnici Rusije putovali su u Sjevernu Koreju kako bi razgovarali o projektu novog mosta, citirajući priopćenje ruskog ministarstva prenose mediji.

Iako je ovaj projekt u najranijoj fazi planiranja, on pokazuje da Moskva i Pyongyang razmatraju izglede za trgovinu između dviju zemalja, usprkos sankcijama i napetostima.

Obje zemlje dugo tvrde da  je potrebno stvoriti novi most, kojim će vozila izravno dolaziti na svoja odredišta, a ne da moraju prolaziti preko Kine. Ruski ministar za razvoj Dalekog istoka Aleksander Galuška je potvrdio stvaranje radne skupine koja će se baviti ovim pitanjem.

“Postoji 23 kontrolna prijelaza za automobile između Sjeverne Koreje i Kine, a nijedan s Rusijom. U trenutku kada uvozimo robu, ona ne prolazi preko ruske granice, već kroz Kinu i ozbiljno produžuje put”, rekao je zamjenik premijera Sjeverne Koreje Roo Tu-chol.

Prema ruskom ministarstvu, Ro Tu-chol je ponudio proširenje postojećeg mosta, dok je Aleksandar Galuška predložio i izgradnju polustacionarnog pontonskog mosta.

Benjamin Katzeff Silberstein, zaposlenik američkog Instituta za vanjsku politiku, kaže kako ovaj projekt ima više simboličan nego gospodarski značaj. Prema njegovim riječima, obujam trgovine između Sjeverne Koreje i Rusije je beznačajan, uglavnom zbog sankcija Ujedinjenih naroda.

“No, čini se da obje zemlje vjeruju da će se trgovina dugoročno vratiti na prethodnu razinu”, dodao je Silberstein.

Moskva i Pyongyang imaju dugu trgovinsku povijest, piše The Washington Post. Tijekom Hladnog rata je Sovjetski Savez bio najvažniji financijski saveznik Sjeverne Koreje i na SSSR je ’70-ih i ’80-ih odlazila polovica trgovinskog prometa zemlje.

Putevi Rusije i Pyongyanga su se razišli tek nakon urušavanja SSSR-a, kada je Boris Jeljcin pokušao uspostaviti bliske odnose sa Seulom. Međutim, odnosi su se počeli poboljšavati nakon dolaska na vlast Vladimira Putina, koji je Pyongyang posjetio već 2000. godine. No, gospodarske veze između dvije zemlje nisu znatno narasle i 2013. godine je udio Rusije u trgovini na Sjevernom Korejom samo 1%. Koliki je udjel ukupnog izvoza Sjeverne Koreje odlazio u Rusiju, list ne navodi.

Sada su obje strane su izrazile nadu za razvoj gospodarskih veza, ali ih je otežavala nuklearni program Sjeverne Koreje, zbog kojeg zemlja trpi međunarodne sankcije.

Prema riječima profesora Artema Lukina, nema nikakve tajne da je u protekle dvije godine trgovina između Rusije i Sjeverne Koreje bila ozbiljno pogođena.

Prema njegovim riječima, željeznički most je bio korišten za prijevoz sibirskog ugljena u sjevernokorejsku luku Rason, gdje Rusija ima svoj terminal.

“Iz ovog terminala se ugljen izvozio dalje u azijske zemlje, uglavnom u Kinu. Barem je tako bilo prije uvođenja teških sankcija protiv Sjeverne Koreje”, objasnio je Lukin.

“Trenutno je teško zamisliti da će neki ruski investitor uložiti svoj novac u most. Sjeverna Koreja očekuje da će Rusija financirati projekt. Međutim, ni privatni ni državni investitori neće ulagati u projekt sve dok postoje ozbiljni politički rizici oko Sjeverne Koreje”, istaknuo je Artem Lukin.

Međutim, ako ti rizici padnu u drugi plan, onda s ulaganjem u Sjevernu Koreju Rusija može napraviti dobar posao. Ako se sankcije uklone, terminalom u Rasonu i najavljenim mostom Rusija dobiva važnu regionalnu povezanost. Osim toga, tada će se Rusija izravno povezati i s Južnom Korejom, što je također važna stavka u razvoju ruskog Dalekog istoka. Time bi se otvorio put za robu iz Europe preko Rusije, te eventualno izgradnja plinovoda preko dvije Koreje.

Po svemu sudeći, Rusija ne želi ostati bez gospodarskih izgleda u Sjevernoj Koreji. Prošle je godine jeda ruska tvrtka uvodila internetsku vezu sa Sjevernom Korejom, a sada Moskva planira izgraditi novi most.

“Prije ili kasnije će Sjeverna Koreja izaći iz izolacije, a onda će most biti od velike važnosti”, zaključio je Lukin.

No, postoje i oni koji vjeruju da ruski predstavnici već sad sa Sjevernom Korejom dolaze s prijedlogom otvaranja novog mosta koji će omogućiti veći promet između dvije zemlje. Za neke američka stručnjake ideja o izgradnji mosta je već u naprednom stadiju rasprave, što pokazuje da su Rusija i Sjeverna Koreja usmjerene na razvoj trgovine unatoč sankcijama i mogućnosti vojnog sukoba između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država.

FOTO – Stari “Most prijateljstva” između Rusije i Sjeverne Koreje

Stari Most prijateljstva između Rusije i Sjeverne Koreje
Stari Most prijateljstva između Rusije i Sjeverne Koreje
most
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Našili
6 godine prije

čim rusi predlazu pontonski most stvar je hitna ova rijeka je mala most ce biti postavljen za tri dana

Sinisa
6 godine prije

Jedini put koji povezuje Koreju i Rusiju je makadamski,starinski receno “kolski put” za zapregu. Nije mi jasna ta zapostavljenost ali mi ovo mirise na ono “svak gleda svoj posao”.

palermo
6 godine prije

Samo gledajući ovaj nazovi dizajn prostorije u kojoj se održao sastanak pokazuje da se Sjevernokorejanci nisu makli iz vremena Korejskog rata. I kakav je to komunizam gdje vlada obiteljska dinastija generacijama – ovo je teška aristokracija.
Pa zar nije Kina prijatelj i jednih i drugih, a ispada da radi probleme. Ne znam samo kakvu to ekonomsku korist ima Rusija od ove vojske sirotanovića, ali više mi ovo djeluje kao kakav geostrateški potez.
Ne zna se tko je tu luđi – ekipa u Pyongyangu ili Washingtonu.

Vučedolac
6 godine prije

Administrator?

Stole Vole KS
6 godine prije

Tako je Srdjane! Tad su likovali ali sada im je doslo iz zadnjice u glavu !

Stole Vole KS
6 godine prije

Pozdrav od Zenge iz Globodera

ZigAtman
6 godine prije

Kog boli ona stvar

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

Bolton će popizditi kad čuje za ovo.

čitatelj portala
6 godine prije

Znači Rusija će trgovati sa Sjevernom Korejom unatoč sankcijama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI