Kina neće ostati bez uglja sljedećih 50 godina

Ugalj
12 komentara

Kina ima dovoljno uglja u zemlji da traje narednih pet decenija, dok su njene rezerve sirove nafte dovoljne za najmanje 18 godina po sadašnjim stopama proizvodnje, pokazuju najnoviji podaci koje je objavilo Ministarstvo prirodnih resursa.

Očekuje se da će se naslage fosilnih goriva protezati i dalje od roka u Kini 2030. za postizanje vršnih emisija ugljika, dok su njene rezerve uglja dovoljne da nacija prebaci svoj cilj neutralnosti ugljika do 2060. godine.

Dok se kineska potrošnja uglja uglavnom podmiruje domaćom proizvodnjom koja iznosi četiri milijarde tona uglja godišnje, njena kupovina sirove nafte znatno premašuje proizvodnju u zemlji. Kina je vodeći svjetski uvoznik nafte.

Prema ministarstvu, nacionalne rezerve uglja iznosile su oko 208 milijardi tona u 2021., što je 28 % više u odnosu na nivo iz prethodne godine, dok su izdaci za istraživanje porasli 10 % na 1,3 milijarde juana (184 miliona dolara).

U međuvremenu, rezerve nafte porasle su za 2,8 % na 3,7 milijardi tona, što se očekuje da će biti dovoljno da kineske bušilice provedu kroz većinu naredne dvije decenije, uz pretpostavku stabilne proizvodnje od oko 200 miliona tona godišnje.

Za prirodni gas rezerve su bile nešto veće i iznosile su 6.339 milijardi kubnih metara, što je dovoljno za naredne tri decenije.

Kina gladna energije i dalje se u velikoj mjeri oslanja na uvoz većine svoje nafte i velikog dijela svog plina.

Prema navodima ministarstva, ulaganja u istraživanje tokom prošle godine porasla su za 13 % na 80 milijardi juana (11,3 milijarde dolara). Proboj je napravljen u pronalaženju novih nalazišta u Sečuanu, Xinjiangu, Unutrašnjoj Mongoliji i zalivu Bohai.

kinaNaftarezerveUgalj
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Kina je strateškim pristupom gospodarstvu očuvala svoja prirodna bogatstva i pokupovala koncesije od stranih partnera .Europa nema ništa.

Suze Roni
1 godina prije

Da li je Xi Jinping u kucnom pritvoru?

Suze Roni
1 godina prije

U Kini se nesto dogadja, ali nema jos vjerodostojne potvrde.Odite na YT i ukucajte “Xi Jinping in house arrest” ili slicno.

rade
1 godina prije

Rusi ce ubrzo sav plin koji EU ne zeli preusmjeriti prema Kini,a ugalj ce sacuvati.Evropa ima dosta sume,bice cijepanja.

Auslander
1 godina prije

Dok Australija ima ima i Kina

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI