fbpx

Kina predviđa svrgavanje Amerike kao najveće svjetske rafinerije nafte

Kina nafta

Dok Međunarodna agencija za energetiku predviđa da će globalna potrošnja nafte pasti za neviđenih 8,8 miliona barela dnevno 2020. godine, rafinerije su primorane da preduzmu drastične mjere kako bi smanjile opskrbu gorivom usred pada potražnje za benzinom i naftnim gorivom, a neki pogođeni objekti gurnuti su preko ivice zbog koronavirusa.

Amerika, koja je predvodila rafinerijsku industriju od početka naftnog doba sredinom devetnaestog vijeka, suočava se sa prijetnjom da će je Kina konačno skinuti sa trona već sljedeće godine, prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA), piše Bloomberg.

Kineski prerađivački kapacitet navodi se kao gotovo utrostručen od početka milenijuma, s očekivanim kapacitetom prerade do 1 milijarde tona godišnje, odnosno 20 miliona barela dnevno, do 2025. godine sa 17,5 miliona barela na kraju 2020, prema istraživačkom institutu za ekonomiju i tehnologiju China National Petroleum Corp.

„Kina će u narednih nekoliko godina staviti na sto još jedan milion barela dnevno ili više. Kina će preteći SAD vjerovatno u narednih godinu ili dvije “, citiran je Steve Sawyer, direktor prerade u industrijskom savjetniku Facts Global Energy (FGE).

Kako se kapaciteti povećavaju u Kini, Indiji i na Bliskom istoku, opadajućoj potražnji za naftom mogu trebati godine da se u potpunosti oporavi od drastičnog pada zbog pandemije koronavirusa.

Procjenjuje se da će nekoliko miliona barela dnevno prerađivačkih kapaciteta vjerovatno biti izbačeno iz poslovanja, dodajući rekordnih 1,7 miliona barela dnevno preradnih kapaciteta zatvorenih ove godine, pri čemu SAD čine više od polovine ovih zatvaranja, kaže IEA.

Pored uticaja zdravstvene krize, dok su mnoge evropske energetske kompanije prešle na čistiji energetski miks, koji bi trebale da odbaci svoja naftna bogatstva do sredine vijeka, rafinerije nafte širom svijeta takođe sve više osjećaju pritisak kineskih i bliskoistočnih rafinerija.

Otprilike dvije trećine evropskih rafinerija jedva uspijevaju da prikupe dovoljno profita od proizvodnje goriva da pokriju svoje troškove, rekao je Hedi Grati, šef istraživanja prerade nafte u Evropi i ZND u IHS Markit.

Predviđajući zatvaranje još 2 miliona barela dnevno za prečišćavanje kapaciteta do sljedeće godine, Sawyer je dodao: “Ima još toga što dolazi.”

„Seizmički pomak“ u globalnoj industriji prerade

Zdravstvena kriza COVID-19 dovela je do dramatičnih promjena u globalnoj rafinerijskoj industriji.

U Kini i ostatku Azije ekonomije pokazuju brz odskok od pada usljed pandemije koronavirusa, sa sve većom potražnjom za plastikom i gorivima.

Kina je uvela mjere u rasponu od višednevnih blokada naselja i gradova do masovnih testiranja kao odgovor i na najmanja izbijanja koronavirusa, praćenih fiskalnom potrošnjom, poreskim olakšicama i smanjenjem kreditnih stopa i obaveznim rezervama banaka za oživljavanje ekonomije i podršku zapošljavanju.

Suprotno tome, američke rafinerije, kao i one u Evropi, u jeku su dublje ekonomske krize, koja se sastala sa sumornim dugoročnim izgledima za sirovu potražnju koja je rezultat prelaska sa fosilnih goriva.

Obnovljivi izvori po prvi put su pretekli ugalj, naftu i gas u proizvodnji električne energije u EU, prema svježim podacima iz klimatskog centra Ember, koji pokazuju da energija vjetra, solarna, hidro i bioenergija generišu 40 odsto električne energije od 27 država članica u prvoj polovini godine, prestižući fosilna goriva, koja su činila 34 procenta.

Usred niza rafinerija nafte koje su se mučile i na kraju zatvorile posljednjih godina, početkom novembra, Royal Dutch Shell Plc, treća po veličini svjetska naftna kompanija, stavila je čep u svojoj rafineriji Convent u Luizijani.

Kina je, nasuprot tome, lansirala novu jedinicu u gigantskom kompleksu kompanije Zhejiang Petrohemijske kompanije Rongsheng na sjeveroistoku Kine.

Sa ukupnim kapacitetom od 1,2 miliona barela prerade sirove nafte dnevno, ovo je samo jedan od najmanje četiri projekta koji su u toku u azijskoj zemlji.

Izvoznici nafte sada prodaju više sirove nafte u Aziju, a manje dugogodišnjim kupcima u Sjevernoj Americi i Evropi, jer je kineska prerađivačka industrija u porastu, a veliki novi pogoni rastu u Indiji i na Bliskom istoku.

Kako priznanje sve većeg uticaja Kine u rafinerijskoj industriji raste, starije biljke u drugim djelovima Azije osjećaju pritisak. Tako je Shell u novembru najavio da će prepoloviti kapacitet svog rafinerijskog kompleksa u Singapuru Pulau Bukom.

„Rafinerijska industrija čija je namjera bila da udovolji određenom nivou globalne potražnje sada se mora boriti sa onom za koju se očekuje da će biti znatno niža. Ono što se očekivalo da bude dugo, sporo prilagođavanje postalo je nagli šok“, citiran je Rob Smith, direktor u IHS Markit.

Potraga za plastikom

Popularnost rafinerija u Aziji dovode do ne samo impresivne stope ekonomskog rasta, već i sve veće potražnje za petrohemikalijama koje se koriste za proizvodnju plastike.

Prema industrijskom savjetniku Wood Mackenzieu, više od polovine prerađivačkih kapaciteta od 2019. do 2027. godine biti će dodato u Aziji, a predviđa se da će 70-80 procenata biti usmjereno na plastiku.

Zasićenje uljem

Prognoza IEA za globalnu potrošnju nafte teško da je optimistična, jer se ove godine očekuje pad od neviđenih 8,8 miliona barela dnevno, u prosjeku 9,13 miliona dnevno.

Kako su se mnoge rafinerije već mučile tokom 2019. godine, s globalnim kapacitetom sirove destilacije od približno 102 miliona barela dnevno, nadmašivši 84 miliona barela rafiniranih proizvoda, prema IEA, pandemija bi mogla postati posljednja kap koja je prelila čašu.

Čak bi se i Kina, uz sve svoje impresivne dobitke, mogla suočiti sa vrhom rasta potražnje do 2025. praćenim usporavanjem, kažu analitičari China National Petroleum Corporation (CNPC), jer se prema tome predviđa prekomjerna ponuda zemlje do tog trenutka od 1,4 miliona barela .

„U okruženju u kojem svijet već ima dovoljno prerađivačkih kapaciteta, ako gradite više u jednom dijelu svijeta, morate da zatvorite nešto u drugom dijelu svijeta da biste održali ravnotežu. U takvom okruženju smo trenutno i vjerovatno ćemo biti u narednih 4-5 godina“, rekao je Steve Sawyer iz FGE.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
5 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Elle
Gost
Elle
1 godina prije

Prdviđam da će kina izgubt još 100 milijuna telfonskih pretplatnika u slijedećem pandemijskom ciklusu.

yehakoH
Gost
yehakoH
1 godina prije

Predviđa, predviđa, predviđa….
Zec u grmu al roštilj već upaljen

kinez
Gost
kinez
1 godina prije

Nafta je vec proslost….

hAZE
Gost
hAZE
1 godina prije

“Zasićenje uljem” – pretpostavljam da je riječ o zasićenju naftom jer je na engleskom ista riječ za naftu i ulje – oil.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik