fbpx

Kina u smislu plaća dosegla dio zemalja eurozone

Radnica u Kini

Tijekom proteklih jedanaest godina su se plaće u Kini utrostručile, a prelazeći brojku većine zemalja u razvoju se bliže europskom prosjeku.

Kina je pretekla Brazil, Meksiko i Argentinu, a već se u prosječnoj razini plaća u industrijskom sektoru približila Grčkoj i Portugalu, napominje Financial Times.

O odnosu na druge regije u svijetu, tržište rada u Kini po satu plaća više nego većina zemalja Latinske Amerike, s mogućim izuzetkom Čilea. U odnosu na “problematične” zemlje eurozone, Kina ima zajamčenu satnicu u industriji oko 70 posto od plaće koju primaju niže plaćeni radnici takozvanih “manje razvijenih zemalja eurozone”.

U razdoblju od 2005. do 2016. je sat rada u proizvodnom sektoru porastao trostruko i dosegao 3,60 dolara, što bi u kunama bilo 25 kuna i 23 lipe, odnosno za osam sati rada sasvim pristojnih 201 kunu. Naravno, treba uzeti u obzir i cijene života u Kini, koje su puno manje nego u EU, osim troškova unajmljenih stanova (Cost of living China EUR).

Posebno indikativan napredak Kine je u poboljšanju životnog standarda stanovništva zbog nižih plaća u Latinskoj Americi, Južnoj Africi, Indiji i zemljama krize u eurozoni. Zbog povećane produktivnosti i fokusiranja vlasti u realni sektor gospodarstva, očekuje se daljnji rast plaća u industrijskom sektoru Narodne Republike Kine.

Osim toga, iako je lider u razini plaća u industrijskom sektoru, situacija i u drugim sektorima u Kini također pokazuje pozitivan trend. Od 2005. do 2016. godine je došlo do povećanja prihoda po satu rada općenito, odnosno skoka s 1,50 na 3,30 dolara po satu.

No, pozitivan učinak povećanja razine plaća u Kini može dovesti do smanjenja broja radnih mjesta zbog prijelaza u druge zemlje u razvoju koje nude jeftiniju radnu snagu, vjeruje Financial Times.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
47 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Kina raste.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Kina je zaista neverovatno mudro odigrala poslednjih par decenija i napravila ekonomsko čudo, mnogo veće nego Japan svojevremeno. Ali Japan je imao vrlo efikasnu “kočnicu”, projektovao je proizvodnju sa maksimum oko 30% izvoza da u slučaju sankcija (da, da, oni su sa tim ozbiljno računali) ili drugog poremećaja tržišta ne budu prisiljeni na otpuštanje radnika i upadanja u socijalnu krizu. Kina je privredu bazira na izvozu i ako dođe do zaustavljanja tog izvoza (koje je Tramp praktično najavio) Kina će upasti u ozbiljne probleme.

Da je Kina ograničila izvoz ne bi ovako napredovala. Sa druge strane i ona je sigurno bila svesna opasnosti tako da je verovatno spremila kontra mere – ali šta god uradili naredni period im neće biti lak.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  shumadinac

SHUMADINAC, ne znam koliko čitaš ili pratiš to šta pišeš, ali ja sam čitao da Kina sve manje i manje izvozi. Mislim ne u apsolutnim brojkama, već u relativnim postocima. Drugim riječima, sve više dobara proizvedenih u Kini ostaje u samoj Kini, a to znači da opći standard širokih masa raste i da su se usmjerili na unutrašnju potrošnju. Ne zaboravimo, većina Kineza danas živi u gradovima i najveći broj pripada srednjim klasama, od niže srednje do visoke srednje klae.
Iako u članku piše da su u Indiji plaće niže nego u Kini, ali znam pouzdano da je i u Indiji stvorena široka i moćna srednja klasa, koja se stalno širi. Npr.oko 1970, 1980 godine, oko 50% svih Indijaca je živjelo u najnižem siromaštvu, danas je takvih 20% (nedavno čitao o tome). Indija se posebno orijentira na unutrašnju potrošnju, što znači da je neki veliki potresi na svjetskim tržištima ne diraju mnogo.
Zanimljivo, da su južnoindijske savezne države dosta odmakle onima na sjeveru po općem standadru, pismenosti, socijalnoj osjetljivosti, osim sjevernih država kao što je Maharashtra, Guđarat, haryana, Panđab ili teritorija gl.grada Delhija. tako da radnici iz sjeveroind.država odlaze u južnodravidske države na rad…
Kažu da je gl.grad južnoind.države Karnatake, Bangalor, prepun običnih radnika sa indoevropskog sjevera. Navodno, čak ima i negodovanja domicilnih stanovnika zbog toga. Navodno, neki opet snivaju o DRAVIDA NADU !!! Pročitati šta to znači-:))

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  zlatan

nije ni čudo, poznata je priča o Bangaloru i IT industriji. figurativno: za šaku karija dobiš pol tuceta veb dizajnera i programera.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Zvrk

ZVRK, a jesi li siguran u te bljuvotine koje pišeš? Sasvim sigurno da it stručnjaci u Bangaloreu imaju veći standrad u materijalnom smislu nego većina ex-yu stanovnika. Ne samo Bangalore, već i deseci drugih gradova diljem Indijske federacije.
Puna, Ludhijana, Delhi, Mangalore,, Koči, Čenai, iitd, itd, da i Nagpur, Haidarabad…
Ne moraš ići tamo, lijepo potraži cijene luksuznijih nekretnina na netu u Bangaloreu ili npr.Kerali…
Hm, a bi li dio mirovine provodio u Kerali, na onim preuređenim brodovima koji plove diljem laguna po Kerali? Znaš li uopće o čemu pišem? Dakako tamo biti zimi, kada nema monsunskih kiša i kad uživaš na suncu i plus trideset, u moru koje nikada nije ispod 25 celzija, najčešće je oko 28.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  zlatan

ugrubo načuh nešto. da, rado bi ih provodio dio ondje.

Annabella
Gost
Annabella
2 godine prije
Reply to  zlatan

Zašto dijelite minuse Zlatanu za ove informacije?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Kina je vec u po posla dok ti pises ovo sad..Masivna ulaganja u afriku i aziju te obor ,savez s rusijom,hub za koristenjem zlata kao novca..
Kina trenutno krci sebi put ka zdravim i perspektivnim trzistima, kao mega investitor, koja imaju sirovine i buducnost..
Uz to vojno osigurava investicije tamo gdje situacija to trazi..
Kina je danas udarna igla globalizacije..
Ameriku kina drzi za neki faktor ekonomski samo formalno i kao nuzno zlo a u stvarnosti amerika kao nezdrav gospodarstvo,optereceno vanjskim dugom do besvjesti nije nikakav konkurent kini ..
Sto se tice trampa i njegovih besmislica o zabrani uvoza kini to znaci da bi amerika ostala bez robe na policama..
Ima on namjeru oporezovati dodarno robu mozda koji postotak.gore ali s tim steti samo svom narodu.
Amerika nema druge metode i mogucnosti osim vojno provovirati kinu gdje god stigme a razlog je eksponencijalno sirenje poslovne mreze kine po svijetu ..
Jedino je istina sto je tramp rekao. Kina je neprijatelj no1…100% tacno..

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Alen

Mada da budem iskren ,odvratna je ta kapitalisticka globalizacija,bilo kineska ili necija druga..Veci jedu male..Dzungla..

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  Alen

Tu se slažem Alene , kapitalistička globalizacija bilo koje zemlje vodi u propast. Mi se nismo odmakli od Zemlje , a pričamo o nekom humanizmu i razvoju čovječanstva.

Sve tehnologije i inovacije koje bi dovele mir na svijetu i nekakvo solidno blagostanje su stopirane :

– istraživanje alternativnih bržih svemirskih pogona i iskorištavanja obližnjih planeta (pitanje da li smo se uopće spustili na Mjesec…)

– besplatna električna energija

– jeftina organska hrana

– besplatna zdrastvena skrb

Svijet posebno Zapadni ide u propast i tu za sada vidim samo Rusiju koja se baš otima… Kina je dosta kapitalistički orijentirana i nije kadra skroz nekom donošenju socijalizma u druge države već iskoritštavanja (kod sebe jako radi na dizanju kvalitete života…) , dosta blaži oblik SAD …

PS. krivo mi je da slavenski narodi koji najviše njeguju to druženje, pomaganje , duh su toliko pokvareni od strane Zapada i zagrezli su u oholosti , pokvarenosti, zlobi … Tu izuzimam Rusiju i donekle neke druge zemlje bivšeg SSSR-a koje imaju jako dobre temelje za razvoj. Zašto mi nismo se zajedno skupili i pokazali svijetu da svijet može biti bolje , e to je pitanje koje će me mučiti cijelog života , a možda i u Rusiji ako odem tamo raditi…

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije
Reply to  Busola

Bravo, Busola.
Plus do poda. 🙂

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Busola

BUSOLA, kažeš da izuzimaš Rusiju i da je Kina isuviše kapitalistička. Hm, misliš li da je Rusija socijalistička, da nema besramno bogatih pojedinaca?
Ok, nismo se spustili na Mjesec, a za one koji nikada nisu bili ili vidjeli podmornicu, nismo se spustili dublje od pola metra u more.
Ok, otvorimo raspravu o Zemlji kao ravnoj ploči.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Japansko ekonomsko cudo je svojevremeno bilo snazno poduprto americkim novcem. Japan je figurirao kao USA vojna baza.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

KOČO, nije istina. Japan je sve sam postigao, oduvijek. Japanska civilizacija je zapravo dio kineske, i sve su naučili od Kine. Kroz duga tisućljećja. Ali, učenik je nadmašio svoga učitelja. Japan je unatoč mišljenju, susret sa modernom industrijskom civilizacijom, dočekao kao jedna jako uređena i pismena zemlja. Prvi su u Svijetu eliminirali potpunu nepismenost, već do kraja 18-tog stoljeća, u Evropi je to prvi napravio mali Island, isto do kraja 18-tog stoljeća. Iako je Japan tada bio posve izoliran od ostatka Svijeta, sam se zatvorio u sebe u 16-tom stoljeću, kultura je cvala i bila na vrhuncu…Danas znamo da je nprkroz 17,18-to stoljeće Japan cvao u svojoj samoizolaciji. Koja budimo objektivni nije mogla trajati vječno.
Japan iz samoizolacije izlazi 1852 ili 1853, ne znam točno, i doživljava nevjerojatan put razvoja. Uvijek sam se čudio, kako ako su bili izolirani? Dok nisam pročitao o tome šta je prethodilo tome. Nažalost, jako brzo su postali i agresori i osvajači, iako nikada to nisu biliu povijesti. Dok nisu izgubili u WW2. Od tada su u svojim granicama, ali potpuno dio velikog Svijeta. I to jako važan dio, a ima ih “samo” 127 milijuna (oko 1,6 ili 1,7% cijele planete).
Bez obzira na sve, Japan je i dalje u samome svjetskome vrhu po svim pitanjima. Industrija, znanost, medicina, tehnologije, svemirska moć…..jedino nemaju nukl.bombe, hm?

Guest
Gost
Guest
3 godine prije
Reply to  zlatan

Japan je davno, kao zemlja izgubio suverenitet. Oni su jedna radioaktivna US vojna baza. Radisni, odlicni robovi.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Guest

Ma moš mislit da su jadni robovi. Kada mi budemo imali standrad kao oni i kada budemo toliko putovali Svijetom kao oni, hm, hoćemo li reći da smo robovi? Koji kurac znaš uopće o tome šta pišeš?

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Japan je uništena zemlja od Zapada. Zemlja u kojoj je nametnut anglosaksonski sustav vrijednosti urušila je odnose muškarca i žene , žene postale totalno izbirljive i dominantne što je rezultiralo ogromnim starenjem stanovništva.

Japanska kultura uništena čak i Japanci sami priznaju da legendarni pas nema svog gospodara dočekati.

Kina je krenula drugim putem, putem čuvanja svoje kulture i nacije i zato imaju puno svjetliju budućnost od Japana. Japan je zapamti ako ne napravi zaokret gotov, a Japanci oni pravi preziru Zapad…

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Busola

BUSOLA, koja su to dinarska neznanja o seksu između žena i muškaraca u Japanu? Šta znaš o tome? Daj molim te promisli: u japanskoj vladi nema niti jedne žene, u japanskim tvrtkama direktori i općenito menadžment su isključivo muškarci, kompletna poslovna i kojekakva elita u Japanu je isključivo u rukama muškaraca. Japanske žene su najmanje zaposlene od svih visokorazvijenih industrijskih i postindustrijskih država. Istina, danas radi daleko više žena nego prije 50, 60 godina, ali ipak. Kineske žene su sasvim sigurno više emancipirane, o ženama Indije da i ne govorim….
Jest, stanovništvo u Japanu stari. Kao u cijelom razvijenom svijetu. Pa kako neće, kada je prosjek životnog vijeka za žene oko 87, a muškarce oko 82 godine! I da, imaju stogodišnjaka i stogodišnjakinja u odnosu na broj stan., u samom svjetskom vrhu. Posebno na Okinavi. Kao i svi ljudi koji su obrazovani i prosvjećeni, ni Japanci ne žele više čopor djece oko sebe….Žele jedno dijete, u koje će ulagati. To je svjetski fenomen, a ne samo japanski.
Po čemu je to njihova kultura uništena? I dalje imaju svoje pismo, običaje, i svekoliko nasljeđe. U drami, plesu, umjetnosti.
Ali su isto tako i moderni. Onaj tko zna, zna da su Japanci danas među najboljim i najvećim virtuozima evropske klasične glazbe, ili baleta. I dobri slušatelji, uvijek ih ima na Novogodišnjem koncertu u Beču. Ili da japanski autori new age glazbe prednjače. Poslušaj na youtubeu neke. Upiši KIYOSHI YOSHIDA, odličan autor. Tko pametan može negirati npr,japanski film?
BUSOLO, mislim da pišeš napamet. Istina je da je Japan upio svjetske kulture, ali je i dao Svijetu. Eh, da mi je barem jednom doživjeti ceremoniju ispijanja čaja….ili gledati japanske zaposlenike kako u pauzi na radnom mjestu vježbaju.
Jedino mi se kod njih manje sviđa ta njihova pretjerana opsesija čistoćom, onaj tko je imao kontakt s njima to zna! Čistoća da, ali ne opsesija njime.
Znaš li da u mojoj Dalmaciji ima Japanki koje su udate za naše pomorce? Imaju djecu, ali toga više nema, jer ni Dalamtincu više ne plove kao nekada, niti je život pomoraca kao nekada. Znam jer moj nećak plovi na japanskoj kompaniji

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  zlatan

Zlatane svaki narod ima kulturu tako i Japanci su imali jaku filmsku industriju. Ipak njihova kultura je daleko veća bila za samuraja i slavnih klanova Japana. Dolaskom Zapada jako dobro opisano u filmu Posljednji samuraj Japan polako počinje gubiti svoje vrijednosti i indetitet , da bi se sunovratio negdje 1970 i probitkom anglosaksonske kulture u Japan.

http://www.valuewalk.com/2016/03/japan-demographic-collapse/

Na ovu temu ima danas već i radova , a i odličnih dokumentaraca.

PS. što se tiče menadžerskih mjesta to nema veze sa dominacijom nekog spola. Bit je da se događa Japanu da muškarac ako je manje uspješan smatra da nije vrijedan žene i seksa sa njom (strah, ljudi su jednostavno iskompleksirani…) , što se polako i sigurno prenosilo i na ove prostore…

Možda griješim , ali nisam baš neupućen…

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Busola

BUSOLO, dakako da griješiš, jer tvoja razmišljanja su bazirana na predrasudama tj.tvrdoglavosti. Počev od razmišljanja da su samuraji bili nešto kao jako važno. Japanska kultura koju možemo smatrati kao dio veće istočnoazijske (kineske) civilizacije, ima daleko veće vrijednosti od samuraja. Japansko slikarstvo, kabuku kazalište, pjesništvo, ples, ako hoćemo stra znanost, pa sve ukazuje da je Japan oduvijek bio spreman na stalne promjene koje su se događale.
Japanci su oduvijek bili jako racionalni, možebit zahvaljujući i prirodi koja ih okružuje (otoci,malo prostora za život), ali i zahvaljujući njihovom kulturno-vjerskom identiteu. Mislim na njihovu staru vjeru ŠINTO, i na prevladavajući mahajana budhizam u varijanti zena.
Mislim da nepostojanje ideje Boga u njihovoj kulturi je prednost, i to velika!! Ali dana sje većina Japanaca odustala od vjerovanja, kao i većina Evropljana. Ma tko još vjeruje u bajke o stracu s bradom na oblaku???
Koja anglosaksonska kultura,ma šta pričaš? Japanci i dalje imaju svoje navike, običaje, ali kao i svi imaju i stalne promjene. Mnogi Evropljani se ugodno osjećaju u Japanu. Red, rad, čistoća koja je pretjerana, kulurni ljudi, jako malo nasilja.., jako puno vježbaju, zdravo se hrane. Pa prosječno odrasli mladić težak je “samo” 64 kg, prosječno visok oko 170 ili 172 cm. Trbonje su praktički nepoznate. Ali su velika većina uvježbani. Npr.razne istočnoazijske vještine, ne samo borilačke, indijska yoga, dakako danas i fitnesaši, jako puno surfaju. Sam njihov način sjedenja na podu, klečeći, i način kako se ponašaju npr.oko stola, jamči da su i u dubokoj starosti kao mladi ljudi. Ljeti “polude” i masovno planinare po netaknutoj planinskoj unutrašnjosti. Poznaju i evropsku i tamo upoznaš njihovu kulturu.
Loše strane su: previše rada, premalo slobodnog vremena, ali tu se stvari mijenjaju. Mladi hoće više slobode, i danas su Japanci svjetski turisti, nema gdje ih nema, pa i kod nas.
Loša strana je i njihova zatvorenost, introvertiranost, što pokazuje i veliki broj samoubojstava i nekih specifično japanskih problema. Znaš li što je KAROŠI ????
Moj nećak koji plovi na japanskoj kompaniji, kaže: s Japancima nikada problema, uvijek izgledaju kao da su upravo izašli iz kupaonice, čisti. Koji put se pitam, odakle im toliko volje za takvu pedantnost?

tuf
Gost
tuf
3 godine prije
Reply to  zlatan

Zlatane malo si previše oduševljen Japancima. Najbolji pokazatelj umjetnog održavanja njihove reputacije je činjenica da su jedna od najzaduženijih država na svijetu. Već to puno govori ako znaš što gledati, no kroz pore polako izlaze i druge istine koje se više ne mogu skrivati pod tepih – visoka razina korupcije uzrokovala je da TEPCO nije osjećao potrebu poduzimati potrebne mjere zaštite od poplava uslijed kojih je nastradala Daiichi nuklearna elektrana. To je slučaj u kojemu ne samo da pada svaka teorija o kulturi i čistoći, nego se na konkretnom primjeru pokazala i njihova (do sada vješto skrivana) neučinkovitost u kriznim situacijama.
Da nisam, kao i moji kolege, imao prilike raditi s Japancima – možda bih također malo romantizirao. Ali jesam – i znaš koji je zaključak ? Da, vrijedni su. Ali na tome sve staje. Njihova inteligencija i snalažljivost su ispod našeg prosjeka. Izvlači ih upornost i ponavljanje instrukcija.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  tuf

TUF; srami se. Japanci su nakon Židova najinteligentniji narod, imaš te podatke u vezi inteligencije. O kojoj korupciji pričaš? Gdje je nema? Misliš li da je Rusija ili Kina bez korupcije?
Pa šta ima veze jesu li i koliko zaduženi? Ako si bogat, onda možeš biti i jako zadužen, ako si siromah, hm, i mali dug je uteg.
Japanci stoljećima i tisućljećima žive s potresima, tajfunima, i da, jako se snalaze s tim…
Dovoljno se sjetiti koliko je mrtvih bilo u potresu na Haitiju, a koliko u ovome zadnjem u Japanu. Tako da je tvoje piskarnje bez-veze.
P.S. Kada si čuo zadnji put, kada je u Japanu bila neka željeznička nesreća?

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  tuf

I da , svi znamo koliko je bilo bespovratnih donacija iz Japana u Hrvatskoj i drugdje po regiji od rata naovamo. Svojedobno sam bio član jedne udruge, pa sam to uočio.
Koliko je npr.donirala jedna Kina našim krajevima? Ne pamtim……

sankcije bi im se vraćale ko bumerang na kub
Gost
sankcije bi im se vraćale ko bumerang na kub
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Tačno je da Japan i dalje ima jaku ekonomiju i aki su u deficitu kad je reč o budćetu. Struktura tog duga nije tako strašna, kao u zemljma EU i može se pokriti imanje ili više iz realnih prihoda.
Kinezi su odavno shvatili jednu stvar a to je da ulaganje stranog kapitala možće podići privredu. Međutim ukoliko jedna zemlja želi da ima stabilan privredni rast i ne želi da zavisi da drugih procent ulaganja u privredu mora da proističe od 70% domaćeg kapitala. Procenat ulaganja u kinesku privredu najvećim delom poističe od domaćeg kapitala i premašuje 70%.
Tako da zapad ne moće više ni da ucenjuje tako lako Kinu, ustvari da li su u opšte u stanju više da ucenjuju jednu takvu zemlju?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Pa jbmu, ovdje vele da su dosegli zemlje s dna eurozone. I da im je osam sati dnevnica 200 kuna a troškovi života, osim najma u metropolama su klinac. Evo cijene u kunama, https://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=China&displayCurrency=HRK , ali nema cijena kruha, mesa i nužnog u supermraketima ili na velikim tržincama, tako da je lista glupava. Restorani ili uvozna vozila, pa naravno da će Toyota ili Mercedes koštati koliko koštaju. No, čak i ovako cijene su 10% manje nego u HR, a plaće SIGURNE. Baš veli Porezna, 10 000 radnika u RH, službeno, ne primaju plaću, a pozivaju se oni koji šute da prijave poslodavce.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

LAKI, pa Kinezi ne jedu toliko mesa kao Evropljani, a nemaju uopće kruh kao mi, tako da je tvoja usporedba bezveze. Možda Toyota ili Mercedes jednako koštaju i u Kini i Indiji, premda nisam siguran da je tako. Možda su i skuplji, zbog velikih carina, ali ta vozila su ionako namijenjena bogatijima.
No, isto tako čitam, da je samo u gl.gradu Indije Delhiju, prošle godine svakog dana na ulice stizalo od 500 do 1200 novih automobila. Mislim i da to nešto kaže.
Nije problem pogledati snimke na youtubeu.
P.S. Vlakovi velike brzine, koji jure preko 250 km na sat, i oko 300 km, danas postoji samo u: Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Britaniji, Japanu, Južnoj Koreji …ali i u Kini. No, zanimljivo, danas sama velika Kina ima više km željezničkih pruga za super brze vlakove, nego sve druge zemlje zajedno. Koje uopće imaju te vlakove. Ti vlakovi su isključivo rezultat kineske pameti. O tome sam gledao dokumentarac na National geografic.
Također pouzdano znam da je kraje devedesetih mali stan, garsonijera u jednoj provinciji indijske države Andra Pradesh, koštala oko 5.000 dolara. Sada je znatno skuplja, ali i dalje jeftina. Znam od jedne naše osobe koja tamo živi i koja je kupila čak dva takva mala stana.

gogijard
Gost
gogijard
3 godine prije

pa evo za ilustraciju, kod njih je domaće pivo u dućanu 3 kune a radnica u prodavaonici odjeće u Šangaju ima plaću 5.000 kn. Kruh apsolutno ne troše ni u najmanjim količinama. Meso bogami vole i troše ( najviše piletinu ) , ribu obožavaju i veliki su gurmani. Ručak u srednjem restoranu sa pićem je od 20-30 kuna. Njihov novac i HRK je 1:1. Imaju veće plaće nego Hrvati, uglavnom. Ali, nemaju nedjelju, zato jer nisu kršćani. Njihov bog nije 7. dan odmarao. Ne radi se 8 sati nego se radi dok gazda ne kaže da možeš kući.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  gogijard

GOGI, kineska kultura uopće nema pojam boga u smislu abramitskih vjerovanja, a nisam siguran da stalno rade. Rade i kod nas trg.centri, svaki dan, zašto ne bi u Kini.
Podaci koje iznosiš o plaćama su točni, a u vezi hrane, ne baš. Kinezi kao i većina Azije su primarno vegetarijanci ili dijelom vegetarijanci. Za razliku od npr.Indijaca skoro ne troše mlijeko, kao ni Japanci. Tako je već tisućljećima…
Mesa se na svijetu najviše jede u npr.SAD, Argentini, Urugvaju….i najviše imaju raka debelog crijeva. Kinezi rastu po potrošnji mesa, ali daleko su oni od mesožderstva američkog kontinenta.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije

Problem europljana što uopće ne poznaju kinesku kulturu i život. Sa kineskim plaćama može se ugodno živjeti danas gotovo kao u Londonu prosječni Englez. Kruh im je skuplji, ali njima kruh nije uopće namirnica važna , već ono čisto luksuzna namirnica koju ne koriste stalno. Riža im je broj jedan uz piletinu a to im je jako , jako jeftinije… (ima još jela koje mi uopće ne jedemo…)

Peking je najskuplji uz Macau koji nije skroz pod Kinom već ima svoju neku samostalnost…

cijene:

https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=United+Kingdom&country2=China&city1=London&city2=Beijing&tracking=getDispatchComparison

Postoji gradovi kao Shenzen u kojem vrhunski zapadni informatički stručnjaci stoje u redu da se usele u grad (ograničenje kineskih vlasti…) i žive pored tog grada, Ameri se otimaju da žive tamo…

https://www.youtube.com/watch?v=FI8C2C6n1cM

Postoje megapolisi koji broje 40 milijuna ljudi sa širom okolicom

https://www.youtube.com/watch?v=RSgdUVxNrbM

Postoji najveća kockarnica na svijetu koja premašuje zaradom debelo Las Vegas

https://www.youtube.com/watch?v=fxgEa8DZo7g

Problem je što su ljudi (posebno iz ovih krajeva opterećeni prozapadnom propagandom…) jako odbojni da uopće prouče kinesku kulturu i način života koji je dosta suprotan europskom …

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Busola

BUSOLO, a tko ti brani da pručavaš kinesku ili bilo koju drugu kulturu? Koja propaganda, daj šta pišeš? Uopće ne možemo govoriti o kineskoj kulturi, već o kineskim kulturama. Ima ih puno, kao što sasvim sigurno ne znaš da ne postoji kineski jezik već kineski jezici. Sigurno ne znaš da pored etničkih Kineza ( Han), postoji još 58 etničkih grupa i naroda. Koji s ei rasno razlikuju.
Javi se gđi.Crnolatac, profesorici japanskog i mandarinskog kineskog, ona će te podučiti.
Inače za tvoju informaciju, baš se na Zapadu ili u SAD jako puno obilježava sve kinesko. Redovito se slavi kineska lunarna godina. I kod nas je svake godine obilježena kineska lunarna godina, doduše samo u ZG. U Britaniji npr.pored kineskih svetkovina, puno se slave i bitne hinduističke, tj.karakteristike indisjkih kultura. Kada sam otkrio koliko je u Britaniji postao popularan bollywoodski film i ples, iznenadio sam se. Npr.Britanskom super talentu, barem pola su došljaci iz svih krajeva Svijeta, to je prava multikulturalnost…tako da očito ne znaš.
I daj molim te, a koji su to megalopolisi u Kini od 40 i više milijuna stan.?? Odi na google earth i prouči satelitske snimke kineskih gradova, pa onda prouči npr.nepregledno more malih kuća zvano Los Angeles ili jugoistočnu Floridu.

Zoks
Gost
Zoks
3 godine prije

Inzenjeri u Kini imaju u prosjeku oko 1000€ placu, senior inzinjeri i do 1500€, uzevsi u obzir manje troskove zivota i znatno povoljnije kredite mi se vec par godina ne mozemo usporedjivati sa Kinom, oni su nas jednostavno presisali. VW svoje dobre prodajne rezultate od 2014 do sad moze zahvaliti najvise Kini (gdje je Merkel hodocastila) gdje je npr. Passat jako popularan, i to se uglavnom kupuju sa jacom opremom. Kolega sa posla je bio u Shenzenu i Zhuhaiu prije par mjeseci, kaze da na cesti nije vidio stariji auto od 5 godina, primjetio je i dosta bembura i tu cesce serije 5 nego 3. Jest da se radi o najrazvijenijim pokrajinama blizu Hong Konga, ali svejedno fascinirala me je ta informacija.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Zoks

Kina se brze razvija nego sto do nas dolazi svijest i informacije o kini..Unatoc internetu i informacijama na dlanu..
Ljudi izgrade grad za par mjeseci..nema se tu puno sta pametivati..kapitalizam na steroidima..
Nema odmora ,samo krci put..

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Zoks

ZOKS, tolike plaće imaju i stručnjaci u Indiji, jednako kao i kiineski stručnjaci….tako da neke razlike nema. Jer kako objasniti da ima Amerikanaca i zapadnjaka općenito koji su došli raditi u indijsku IT industriju? Ok, to su i avanturisti i poduzetnici, ali ima ih i u Kini i Indiji. U Japanu manje, jer Japan je preskup za život.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  zlatan

Mnogo se tema otvorilo ali da kažem koju na onovno. Kina je doživela ekonomski bum zasnovan na ENORMNOJ proizvodnji. Bez obzira na statistiku (ona se uvek može različito tumačiti u ovim stvarima) Kina ima ogroman izvoz ka Zapadu. Nije baš kao što kaže Alan da bi police ostale prazne u Americi ali je Tramp dobio izbore upravo na obećanju da će sprečiti Kinu da “krade radna mesta Amerikancima”.

Pogledajmo Evropu: ogroman broj evropskih kompanija je preselilo proizvodnju u Kinu. Nedavno sam tražio da kupim mikser za kuću i gotovo sve neke “čudne” marke. Nađem konačno Grunding a on proizveden u Kini. Teško je naći neku odeću, patike… da nisu iz Kine. A kada su i srpskapreduzeća počela da se sele tamo (npr. Sever Subotica) onda je stvarno došlo poslednje vreme.

Zašto kažem da je Kina u opasnosti: dakle (bez obzira na statistiku) mnogo robe proizvedene u Kini ide napolje. Ako ta roba stane mnogo Kineza će ostati bez posla. I ne samo to – neće imati para da kupuju kao do tada tako da će da povuku dole i one koji proizvode za domaće tržište. Sve je to jako povezano. I još jedan važan detalj: Kinezi nemaju zaliha kao recimo Amerikanci ili Nemci, nemaju bogatu babu da naslede, oni praktično žive na kreditima. Država ima rezervi ali stanovništvo nema – ne računam gomilu milijardera, oni ionako budno prate situaciju spremno da “pobegnu sa kapitalom” na prvi znak opasnosti (po kapital). Mnogo je Kina osetljivija na zatvaranje zapadnog tržišta nego što se misli.

Što se Japana tiče on se razvio kao Južna Koreja, Tajvan, Turska… isključivo zahvaljujući pristupu zapadnom tržištu. Napavno, morali su imati dobru organizaciju ali sve je to uzalud ako ne mogu lako do tržišta – čak ni kapital nije presudan.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  shumadinac

SHUMADINAC, i ti piješ propagandu. Jesi li promislio da se i tzv.zapad razvio zbog pristupa tržištu Kine, Indije, Japana i tako što nabrajaš. Ovdje su svi ekonomski stručnjaci i kao da poznaju stvarnost u jednoj Kini. Ti Kinu gledaš kroz taj mikser, što je neozbiljno za jednu odraslu raspravu, ali jesi li ikada promislio da jedna Kina (ne samo Kina) isto tako ima svoju vrhunsku znanost, umjetnost, i sve ostalo? Odakle ti da narod živi na kreditima u Kini? Tako živi cijeli Svijet, a posebno zapad. Amerikanci imaju kredit čim se rode, jer to bez kredita je starosocijalističko razmišljanje….i onih koji nemaju nikakav novac. Uostalom velika većina ljudi na zapadu nema ništa, osim plaće i kredita. U Njemačkoj onih koji nemaju svoj stan ili nekretninu ima jako puno, ali i šta će im? Znaš li koliko Amerikanaca živi u iznajmljenim kućama? Zato tako lako i preseljavaju, cijeli način života je prilagođen tome. Pa kada sele iznesu na ulicu stvari i prodaju, sve od stolica do lonaca. Jesi li znao to? To se vidi i u običnim holivud filmovima i serijama. Moja prijateljica koja živi u USA, kada bi otišla negdje na dulje vrijeme, stvari od vrijednosti u vreću i u trezor banke !!!
Nisu te zemlje (KIna, Japan…) usrane vukojebine, iako mnogi po ovim i sličnim portalima to uporno ponavljaju. Kada naše ex-yu države budu imali kao Kina industriju, znanost, tehnologiju, satelite u orbiti, kada kao i oni budemo lansirali kako ih oni zovu TAJKONAUTE (američki astronaut, ruski kozmonaut), onda se javimo za popovanje o mikserima. Može i štapni mikser,
može i neki drugi.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  zlatan

Ne kolega. Možemo mi da filozofiramo do prekosutra ali realnost je mnogo surovija, nisi se osvrnuo ni jednom reči na scenario koji sam opisao. Znam kako danas funkcioniše a znam kako je funkcionisalo pre 30 godina (samo pročitano). Ima Kina svoju istoriju, sport, nauku… Da li hoćeš da kažeš da bi danas bili to što jesu da im Amerika nije dozvolila prodaju svoje (u početku američke a kod njih napravljene) robe? Ne kolega, ne bi bili mnogo bolji nego pre 30 godina. Bili bi i gori jer bi ih Amerika terala u trku u naoružanju.

Odavno sam predvideo Novi Hladni Rat, još pre 3-4 godine. Taj hladni rat će biti sasvim drugaćiji od predhodnog upravo zahvaljujući snazi koju su razvili Kina i Rusija. I upravo zahvaljujući njihovoj komplementarnosti će imati mogućnost da se značajno razvijaju. Štaviše, predviđam značajan napredak ne samo u ekonomiji već i u organizaciji društva – izvući će najbolje iz svega do sada i ubaciti novih stvari na čemu će im zapadno stanovništvo zavideti. Jer Novi Hladni Rat će biti prvenstveno ideološki sukob iako će početi kao ekonomski. Ali da Kina sama doživi NHR doživela bi ubrzani pad usled razloga koje sam već naveo. Bila bi zemlja sa mnogo radne snage koja je bez dovoljno posla što bi stvorilo nemilosrdnu konkurenciju, zbog toga društvene nemire…

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Sumadinac..koje ideologije ce se sukobljavati..

novi grga
Gost
novi grga
3 godine prije
Reply to  Alen

Na “zapadu”novac kontrolira politiku, a na “istoku”politika kontrolira novac.
To je sukob “ideologija”.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Da ne duljim
Zabraniti kini izvoz tj. zabraniti sebi uvoz je besmislica..
Kao sto kazes hodali bi bosi..

Americka elita krade radna mjesta amerikancima..ne kinezi.. Zna to tramp dobro..

Ako zeli neka vrati proizvodnju u usa i neka trazo od elite da se odrekne megavelikih zarada zbog vecih trosova u usa..Mislis da ce elita dozvoliti?

Tvoja teorija da bi zabranom izvoza kina dosla u stanje neke ekonomske nestabilnosti bi stojala uspravno da kina ne proizvodi robu bez koje svijet staje..

Ta teorija bi figurativno bila kao recimo i zapad i kina pod vodu pa ko duze izdrzi..

A s obzirom da kina ima najvece rezerve zlata i valuta na svijetu te trilionsku vrijednost u americkoj ekonomiji i obveznicama a amerikaci 20 triliona duga….ti pogadjaj..

Da je tako lako moj kolega , obuzdati kinu ,pa ameri bi to vec ucinili..

Jedostavno ,kina ih drzi za da-mu..

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Alen

Jos da kazem kinezi mogu i na rizi i vodi..ako treba..

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Alen

Alen, koja je to kineska roba bez koje Zapad ne može? Dao sam primer srpske fabrike “Sever” – oni i dalje imaju objekat i mašine…

Tramp u stvari posredno i kreće na ekonomsku elitu – nisu njega napali Obama i Klinton samostalno, oni su samo izvršavali zahteve te elite (i sigurno bili dobro plaćeni za to). Zlatne rezerve su nesporno bitan argument ali se brzo tope ako država zapadne u probleme. Što se američkih obveznica tiče tu očekujem veliku prevaru Amerike – namerno će obaliti vrednost dolara da bi se rešila spoljnog duga. Kako će to izvesti? Ima isuviše varijanti ali svaka podrazumeva velike lomove (ako imaš dolare menjaj u funte ili bar švajcarace – funta je bolja).

Izgleda da Tramp forsira “odmak” od neoliberalizma verovatno ka kapitalizmu iz 70tih-80tih što je vrlo pozitivna tendencija. Rusija je do sada ćutala i “nije talasala” puštajući neoliberalizam kao garant Zapadu da nisu pretnja. Ali vidimo da Putin sprovodi nacionalizaciju energetskih kompanija (za početak), želi da postavi u školstvu i zdravstvu vrhunske standarde… Možda je to njegova vizija pragmatizma ali meni se čini da ide ka mnogo jačoj socijali nego bilo gde u kapitalizmu i očekujem da taj trend bude u daljem jačanju.

Mnogo više cenim “osećaj” nego pisanje štampe. Pri najnovijem “zbližavanju” Turske i Rusije sam pisao da je u pitanju samo manevar Turske i bio popljuvan na svim portalima. Za sada se tek stidljivo nazire da Turci imaju neke svoje varijante ali nećemo dugo čekati na “rasplet”.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Ah, da – neki Kinezi i danas žive na pirinču i vodi ali ne i srednja klasa. Znaš onu jevrejsku: “dabogda imao pa nemao”.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Ja mislio da je to nasa hehe

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  shumadinac

SHUMADINAC, a jesi li ikada jeo kinesku hranu? Daleko je maštovitija od naših kuhinja…i japanska, indijska, općenito tog dijela svijeta. Nama je često čudna, ali po šarolikosti i bogatstvu nema im premca.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Kompletna informaricka industrija ,consumer i bussines, auto industrija ,modna industrija,kucanska tehnika, i jos milion malih stvarcica ..iphone heeh..
Ono sto je ispod haube a to je hrpa dijelova koji se prave u kini pa sklapaju negdje na zapadu i prodaju kao made in west… Njemacka autoindustrija a i sve svjetske i evropske su pune dijelova iz kine..da ne nabrajam ima toga stvarno puno..vjeruj. To mi je posao.. I ako negdje zapad ima zamjenu za kineske stvari jednostavno nemaju kapacitete da isprate trziste a onda eto rasta cijena na zapadu do besvjesti.

Za trampa znam sta zelis reci ali kao ekonomista moram reci da je jako tesko to ..
Amerika moze se izgraditi posteno ali iskljucivo uz veliki reset i gubitak standarda dugo,dugo vremena s tim da bi bili u rangu trecerazredne zemlje ..

Vidi ,jedina snaga koju trenutna amerika ima su dolar i vojska..i industrije koje ih prate,dakle vojna i fimancijska.. Dolar kao rezervna valuta je jedino gorivo koje ih drzi ekonomski.. Kako je potraznja za dolarima radi trgovine sve veca ,oni ih stampaju nemilice i to je ta industrija.. A dolare u opticaj ubacuju preko zaduzivanja americke vlade prema FED-u.. Mozda neznas ali cca 80% duga amerike je u dolarima tako da ozbiljni ekonomisti taj dug i ne smatraju dugom..
Sve to gura dok je potraznja za dolarima
. kada dolar ne bude rezervna valuta amerika je propala..
Inace 70-80% medjunarodne trgovine jenu dolarima a kako raste obim rasteni potraznja za istim..
Dolar je jak jer ga fali na trzistu..Cim tramp usvoji budzet i zaduzi se kod fed-a ide lagani pad ..

Za tursku se slazem..Malo ko to i zna da je prvo otomani a kasnije moderna turska projekt velike britanije..

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Alen

Sumadinac ,zaboravih reci, neko mnogo mocniji od trampa je objavio rat FED-u i americkom establismentu..
Rusija i kina..skupa..

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Alen

Moćnici su shvatili da ne mogu vladati Rusijom i Kinom, štaviše javlja se opasnost da gube ono što već imaju. Upravo zato će i doći do Novog Hladnog Rata i upravo zato im i odgovara rat koga pominješ.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik