Velika Britanija – Iz EU ravno u sektor škriljevca, pa što bude

fracking
7 komentara

U Velikoj Britaniji je u blizini Blackpoola počelo bušenje horizontalnih bunara škriljevca. Kompanija Cuadrilla, angažirana za razvoj ovog sektora, očekuje da će dubina bušenja biti oko 3,5 kilometra, no to će se utvrditi kada završe prva početna vodoravna bušenja u zemlji, prenosi Financial Times .

Hidrauličko lomljenje škriljevca, ili ”fracking”, Velika Britanija je zabranila još 2011. godine, i to nakon dva potresa čiji su uzrok bile istraživačke aktivnosti kompanije Cuadrilla.

Britanske vlasti se nadaju da će i one uspjeti napraviti što i SAD, gdje je došlo do eksplozije ovog sektora, što je snizilo cijene plina i povećalo energetsku sigurnost zemlje. Prije godinu dana je Cuadrilla dobila dozvolu za nastavak bušenja, ali proces je odgođen zbog pravnih formalnosti i prosvjeda ekologa i stanovnika Blackpoola, koji tvrde kako je metoda lomljenja škriljca nesigurna.

Prema procjenama vladine agencije ”British Geological Survey”, Velika Britanija ima 36 800 milijardi kubnih metara plina na sjeverozapadu Engleske, Yorkshireu i East Midlandsu. Zemlja sada treba oko 84,9 milijardi kubnih metara plina godišnje, a proizvodnja plina iz škriljca bi mogla smanjiti ovisnost o uvozu.

U isto vrijeme direktor Odjela za znanost i tehnologiju agencije ”British Geological Survey”, Michaelu Stephensonu, navedeno to područje gdje su depoziti plina su ”vrlo heterogena” po strukturi i organskom sastavu škriljca, koji je manje produktivan od onog u Sjedinjenim Državama.

Međutim, istaknuo je kako je jedini način da se eliminira geološki nesigurnost – početak bušenja.

”Svrha našeg trenutnog bušenja je da bolje razumijemo rezerve i smanjimo stupanj nagađanja, te da se odlučimo kako razvijati ovaj sektor”, rekao je tehnički direktor kompanije Cuadrilla.

No, stručnjaci sa Sveučilišta u Edinburghu dovode u pitanje ovako velike resurse u Velikoj Britaniji, koji se navode samo na temelju istraživanja geoloških karata. Sedimentni bazeni plina u Velikoj Britaniji su iz više razloga manje pogodni za uporabu ”frackinga” od područja škriljevaca u SAD-u.

”Potrebno je uzeti u obzir značajnu geološku nesigurnost u izračun ekonomske održivosti. Bilo bi mudro da se oslonimo na plin iz škriljca, ali samo u količini da pokrije potrebe Ujedinjenog Kraljevstva”, rekli su znanstvenici.

Podsjetimo da je u ožujku prošle godine američka agencija ”Geological Survey” objavila prognozu seizmičkih aktivnosti za zemlji tijekom 2016. Prema tom dokumentu, broj potresa u Americi je s 24 podrhtavanja godišnje u 2008. godini porastao na 1010 potresa 2015. Odjel je istaknuo odnos između povećanih seizmičkih aktivnosti i primjene metoda lomljenja škriljca tijekom bušenja.

Spomenimo i da američka agencija ”Geological Survey” prethodnih godina nikada nije vezala potrese s ljudskim aktivnostima. U izvješću se spominje da trenutno u Americi oko 7 milijuna ljudi živi u područjima gdje je zbog ljudskog faktora opasnost od potresa snažno porasla.

CuadrillaFinancial TimesFracking
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
StarDam
6 godine prije

Ma čemu se gnjaviti s hidrauličkim razbijanjem, neka drmnu atomsku dolje i da vidiš koliko će biti plina!

KabirBedi
6 godine prije

I ovdje se nalaze novinarcici koji prevode pomocu Google translate. Počelo bušenje horizontalnih bunara….U originalnoj verziji to je WELL i nije bunar u prijevodu nego BUSOTINA dragi moj novinaru….Prije objave treba vidjeti i malo strucnije literature ali to je nedostizno za takove lumene….

stefano
6 godine prije

Bravo sandokane neka si im malo obrisao nos

stefano
6 godine prije

Kabire što je fora čak sam bio ministrant u crkvi i mater me je terala da obavezno moram ići na ranu misu . Ma sve sam ja to stigao ali kad sam postao dečko pa i poslije JNA nekad je bila dosadna . pa ono dođeš kući pet sati a ona u osam pita jel ja mislim ići na misu . Ja sam generacija 66.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI