Nema više „slavne budućnosti“ – London zbog opasnosti od potresa zabranjuje „fracking“

Dosta je frackinga
24 komentara

Dok se premijer Boris Johnson priprema za izvanredne izbore, njegova vlada je napravila „iznenađenje“ u sektoru eksploatacije plina iz škriljca, pozivajući se na zabrinutost javnosti i tehnološka ograničenja u predviđanju utjecaja „frackinga“ na okoliš i studiju koja tvrdi da suvremena tehnologija ne može predvidjeti potres i druge štetne posljedice hidrauličkog lomljenja škriljca.

Johnsonova uprava je priopćila u petak da će “uzeti u obzir pretpostavke za nove projekte „frackinga“, sve dok se ne pruže novi uvjerljivi dokazi”. Iako je ovaj potez predstavljen kao izravan moratorij na kontroverznu praksu hidrauličkog lomljenja škriljca, službeno priopćenje jasno navodi da će vlada još uvijek razmatrati zahtjeve za davanje licenci “po zasluzi”, što odluku potencijalno pretvara u vrlo jak signal „zelenim“ biračima čija snaga prema anketama raste.

„Dok će buduće prijave za hidrauličko lomljenje, ili „fracking“, razmotriti prema osobnom stavu, državni tajnik će u skladu sa zakonom uzeti u obzir vladinu poziciju pri razmatranju novih razvojnih projekata industrije škriljca“, stoji u vladinom priopćenju.

Odluka slijedi nakon nove znanstvene studije koju je objavila Uprava za naftu i plin, a koja je utvrdila da je nemoguće isključiti „neprihvatljive utjecaje“ na zajednice smještene u blizini područja „frackinga“, niti predvidjeti „vjerojatnost ili veličinu zemljotresa povezanih s operacijama hidrauličkog lomljenja škriljca“.

Kritike „frackinga“, koji uključuje ubacivanje kemikalija u tlo pod visokim pritiskom radi lomljenja naslaga škriljca i  oslobađanje plina koji se u njemu nalazi, dugo je osuđivana praksa zbog njegovog nepredvidivog utjecaja na okoliš, ali i zbog daljnjeg oslanjanja Velike Britanije na fosilna goriva, koje bi mnogi ekolozi željeli izbaciti iz upotrebe.

Britanska vlada je također potvrdila da neće nastaviti s „predloženim reformama planiranja razvoja plina iz škriljca“, koje su u proceduri od prošle godine, ali će sada biti na čekanju.

Za razliku od poteza u petak, Johnson je „fracking“ prethodno nazvao “sjajnom vijesti za čovječanstvo”, te pozvao istraživače i izvođače radova u Velikoj Britaniji da  u potrazi za plinom “ni kamen škriljca ne ostave neobrađen  ili neotkriven. Međutim, s izborima u prosincu, koji se brzo približavaju, premijer je možda poželio poslati poruku biračima izvan baze Konzervativne stranke i pridobiti glasove „zelenih“.

Taj bi potez možda bio jednostavniji za objasniti, ali je nakon studije objavljene u kolovozu utvrđeno da na Old Blightyu postoji vjerojatno manje plina iz škriljca nego što se ranije mislilo, odnosno da bi „fracking“ zemlji mogao dati pet puta manje goriva nego što se procijenilo 2013.

Vlada Velike Britanije uvjeravala je Britance, od kojih na tisuće umire svake zime samo zato što ne mogu zagrijati svoje domove, kako će zemlja raditi na prijelazu u svijetlu budućnost obnovljivih izvora energije, ali i da će raditi na održavanju stabilnoj i „raznolikoj opskrbi plina iz drugih izvora“, pri čemu se mislilo na kontroverzno hidrauličko lomljenje škriljca, procesa koji je svugdje gdje je primijenjen uzrokovao ekološku katastrofi, dok seizmičari tvrde da ta tehnologija povećava mogućnost pojave nenadanih potresa.

Fracking
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Radoznali
4 godine prije

A što reći. Neka vade plin iz škriljaca na svom otočiču.

Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
4 godine prije

“…. Britance, od kojih na tisuće umire svake zime samo zato što ne mogu zagrijati svoje domove…”
Interesantna vijest. Prvi put čujemć Odakle taj podatak? Ima li kakav izvor ili je ovo “pjesnička i intelektualna sloboda” autora teksta?

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
4 godine prije

Kod gusara umiru ne od zime koliko od vlage hladnije, specifično za njihovo podneblje.

apolo
4 godine prije

U Britaniji, eto nece moci jer steti okolisu,i potencijalno izaziva zemljotrese hidraulicno lomljenje stijena. U Hrvatskoj je to posao buducnosti koji ce izvoditi britanske firme.

Tupko Glupko
4 godine prije

Radi se na “raznolikoj opskrbi plina iz drugih izvora”. A da produže podvodni dio Sjevernog toka 2 do Engleske?
Problem riješen, nema zagađivanja podzemnih voda, zraka ni potencijalnih potresa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI