„Zlatno doba“ američke nafte iz škriljca je završeno

Donald Trump - kriza
21 komentar

Zlatno doba nafte iz škriljca u Sjedinjenim Državama je završeno i očekuje se pad proizvodnje. Tako vjeruju predstavnici kartela OPEC, izvještava Bloomberg .

“Predstavnici zemalja skupine OPEC su složni u uvjerenju da će kontinuirani rast proizvodnje nafte u Sjedinjenim Državama sljedeće godine brzo usporiti”, javlja agencija, pozivajući se na svoje izvore u naftnom kartelu.

Prema Bloombergu, trgovci naftom i čelnici naftnih kompanija također vjeruju da će 2020. proizvodnja crnog zlata u Sjedinjenim Državama rasti manje nego ove godine, i to mnogo sporijim tempom nego u 2018. godini.

Sada se čeka odluka skupine OPEC+ o  proširenju sporazuma koji uključuje  smanjenje proizvodnje nafte. Prošli tjedan su iranski dužnosnici rekli da proizvođači nafte namjeravaju dodatno smanjiti proizvodnju. Istovremeno, mnoge zemlje izvoznice nafte, prema analitičarima, nisu spremne za daljnje rezove proizvodnje.

Saudijska Arabija tvrdi kako joj je dosadilo zatvarati oči zbog nepoštivanja sporazuma od strane ostalih sudionika grupe OPEC+ i prekoračit će svoju kvotu smanjenje proizvodnje, kako bi djelomično nadoknadila prekomjernu proizvodnju ostalih sudionika. To bi moglo zakomplicirati pregovore, prenosi Bloomberg

Sporazum između zemalja OPEC-a i izvoznika nafte koji nisu dio organizacije zaključen je 2016. godine i od tada je više puta produžen. Njegova suština leži u tome da zemlje proizvođači obuzdaju količine proizvodnje kako bi se cijene nafte održale na prihvatljivoj razini.

U tom smislu su postigli uspjeh, a ako su istraživanja i predviđanja naftnih stručnjaka o „kraju zlatnog doba škriljca“ u Sjedinjenim Državama točna, onda to otvara mogućnost povećanja proizvodnje bez negativnog utjecaja na cijene nafte na svjetskom tržištu.

Cijene nafte su jučer na međunarodnim tržištima skočile na 62 dolara, što bi ipak mogla biti naznaka da će vodeći proizvođači postići dogovor o značajnijem ograničenju opskrbe, uz dodatnu potporu koju daje rast aktivnosti u kineskoj industriji koja nagovještava veću potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela jučer porasla 1,13 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,62 dolara. Na kraju prošlog tjedna zaključila je trgovanje u minusu 1,44 dolara. Na američkom se tržištu se barelom WTO nafte trgovalo po cijeni od 56,24 dolara.

Američki proizvođači bušilice režu u staro željezo

Portal Petro Online javlja kako se u Sjedinjenim Državama uklanja tehnologija za „fracking“, odnosno za eksploataciju nafte iz škriljca.

Usred značajnog zastoja u bušenju škriljaca, naftne kompanije uklanjaju neaktivnu opremu, dok u nekim slučajevima povlače čitavu tehnologiju.

Pad je bio nagli, a očekuje se da će gotovo 50% američkih strojeva za bušenje biti uklonjeno u roku od nekoliko tjedana, sve zahvaljujući niskoj cijeni nafte za ovaj sektor i nedostatak ulaganja.

U prošlosti su recesije naftne kompanije prisilile da uskladišti neiskorištenu opremu dok se operacije ne obnove. Ovo je vrijeme drugačije i mnogi žele smanjiti gubitke, stoga uklanjaju opremu koja se prodaje u otpad ili za dijelove.

Na glavnim poljima, koja eksploatiraju kompanije poput Patterson-UTI Energy Inc. i RPC Inc., trenutno je u  tijeku razgradnja teških pumpnih jedinica i druge opreme koja se koristi za fragmentaciju stijena bogatih škriljcem. Industrijski trend se također širi i na pružatelje usluga kao što su rudnici pijeska i transportne kompanije, koje su također zatrpane viškom neiskorištene opreme.

“Previše je svega, od konjskih snaga do pijeska. Američki sektor naftnih polja ponovno je nadmašio ciklus rasta”, upozorava Joseph Triepke, osnivač portala Infill Thinking i bivši analitičar tvrtke Citadel LLC’s Surveyor Capital.

Američka industrija škriljca izvan pogona stavlja 10% opreme

“Fracking” nafte zahtijeva ekstremnu snagu, od kamiona i druge opreme koja se koristi za ispaljivanje mlaza vode, do pijeska i kemikalija. Do danas je oko 10% američke opreme predviđeno za otpad, a stručnjaci upozoravaju da bi još 1% moglo slijediti isti put.

I dok kopnene tvrtke još nekako i posluju, iako moraju maksimizirati učinkovitost, offshore kompanije, poput švicarske kompanije Transocean Ltd., koja je godinama držala prazne brodove za duboko bušenje na Karibima, i to po cijeni od oko 15 000 dolara dnevno, prolaze teške dane. Kad se eksploatacija na moru nije uspjela realizirati, Transocean Ltd. je bio prisiljen uništiti svoju opremu vrijednu više milijardi dolara.

Izgledi nisu sjajni za američke kompanije koje se bave “frackingom”, a analitičari upozoravaju da bi potrošnja na istraživanja u Sjevernoj Americi mogla nastaviti padati 2020. godine. Da bi se tržište ponovo osovilo na noge, potrebno je značajno povećanje potražnje i značajan pad proizvodnje ostalih proizvođača. Pad cijena nafte i vrlo slabo povjerenje investitora u ovaj sektor su natjerali proizvođače da dobar dio opreme praktično izrežu u staro željezo.

Bloomberg / Petro Online

FrackingOPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toni
4 godine prije

“Previše je svega, od konjskih snaga do pijeska. Američki sektor naftnih polja ponovno je nadmašio ciklus rasta” – kao da ponovo čitam udžbenik “Politička ekonomija” na I. godini faksa.

tko zna zna
4 godine prije

Dobar rat na bliskom istoku vratio bi zlatno doba frakinga? Tko zna. Možda, samo sa kojim novcem ili bolje pitati čijim novcem i tko protiv koga, a da sudjeluju svi i svima strada 10-20% proizvodnje..

Lucija
4 godine prije

Bogu hvala. 30 godina idiotluka. Spremnost na svašta e ne bi li cijena nafte porasla da i oni budu renrabilni…veselili se svakoj krizi na BI…upropaštena zemlja i voda…

Red Dog
4 godine prije

Sto je zapravo losa vest.
Trump ih je hteo povuci iz Srednjeg Istoka zato sto je smatrao da im ne treba ta nafta vise.
Sad ce vojno-industrijski lobby dobiti vazduh pod krila da moraju i ginuce se jos.

tihobl
4 godine prije

Ovo je opasnija prevara nego bio dizel. SAD su stampali pare i preko banaka upumpavali u fraking. Sva proizvodnja je zasnovana na kreditima. I baloni su se duvali. Kad su postali preveliki otkrilo se da su polja koja su najvise obecavali i na kojima se prvo pocelio sa busenjem daleko manje izdasna. Moglo bi se iz njih nastaviti izvlacenje, ali po daleko vecoj cijeni. Sad je pocelo gasenje tih polja. Nastavice se i iduce godine, ali to ne znaci da ce doci do pada proizvodnje. Nastavice rasti i iduce godine, bez obzira na cijenu nafte. Nafta moze pasti i na 20$ ameri ce povecavati proizvodnju. Busenje im je dzabe – dobijace nove kredite jer je balon preveliki da bi se dozvololo da pukne. I dalje ce im upumpavati kredite koji nece biti vraceni, krediti ce se pokrivati stampanjem para, balon ce se nastaviti duvati. Ameri nemaju mehanizam da zaustave duvanje… Čitaj više »

Alex
4 godine prije

Nitko neće roniti suze za njima. Ima nafte na ovome svijetu u izobilju i konstantno se stvaraju nova ležišta ugljikovodika. CO2 i metan padaju s kišom i talože se na slojevima gline u Zemljinoj utrobi. Problem su kisele kiše koje uništavaju planet,stog bi nam trebao novi Nikola Tesla.

Milance iz Češke
4 godine prije

Nafta iz skriljca nikad nije niti bila proizvedena..od 1991 godine nakon pada SSSR amerikanci su dovozili naftu jer jelcin i ostali pindusi su amerikancima skoro badava naftu prodavali..U to doba Amerika je imala visak para jer je pod parpolom skriljca prodavala ostalima skuplju naftu nego sto bi mogli doovziti direktno smai iz Rusije.Pojavio s ePutin i kraj kradezi nafte iz Rusije.Dosoa rat u Siriji,opet ista prica,uzmi,kradi dok s emoze..te price o tome su novinarsko-americke glupairje na koju vecina nasjeda.

crash&burn
4 godine prije

Hahaha baš kao u pjesmi hahahaha😁

https://m.youtube.com/watch?v=r9SHJmBBVkU

Molim uredništvo i administratora da me ne zbrišu jer ovaj link odlično oslikava američko društvo i paše uz Naslov teksta hahahahah 😭

Laki Topalović
4 godine prije

Čuj malo im 60 dolara po barelu, koliko bi oni, OPEC+ velida im se isplati vaditi već na 6-10 dolara. istina, zarada je mala, ali je sve podmireno i ima koji dolarčić u kasi, A njima je malo 60 dolara. Bilo je isplativost na 40-50. Dakle poja daju, kao što se govorilo, puno manje nego u početku,.

aksdfvanwifvnwiuefiuwdfqwuedqed
4 godine prije

Uništili su izvore vode u čemerici a odavno su počeli to raditi po svijetu i u Hrvatskoj i Rusiji, treba čitavom svijetu zagaditi vodu, ima vremena vrijedni su oni.

samo tako
4 godine prije

Sporiji rast proizvodnje je očekivan u ovom slučaju, što ipak ima suprotni predznak od pada proizvodnje
OPEC bi trebalo zabraniti međunarodnim zakonom kao štetno udriuživanje. Da se na taj način dogovaraju zemlje izvoznici bilo kojeg rudnog bogatsva (bakra, litija,…) brzo bi ekonomska budučnost svijeta bila sumorna

Max
4 godine prije

Ta je destruktivna metoda i onako katastrofalna.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI