Američki bankari ne žele riskirati

Fracking nafta skriljci
23 komentara

Sve više znakova upućuje na to da je „jesen škriljca” stigla u Sjedinjene Države. Istina, još nije „zima”, ali su kompanije ovog kontroverznog sektora preplavljene dugovima, a projekti s naftom iz škriljca imaju problema s kreditima. Evo što o tome piše poznati Crimson Alter.

„The Wall Street Journal izvještava da američke banke smanjuju kreditiranje tvrtki u sektoru škriljca, između ostalog i zato što su kompanije za hidrauličko lomljenje škriljca lagale u svojim prognozama proizvodnje, ali i prognozama stope pada proizvodnje u bušotinama, a ona je puno veća nego na običnim, što je presudno za ekonomiju projekta“, piše Crimson Alter.

Skepticizam među bankama djelomično se pojačao jer su zajmodavci pažljivije proučili dostupne podatke o proizvodnji u bušotinama i vidjeli da ne odgovaraju predviđanjima, kao što je pokazala i analiza koju je The Wall Street Journal objavio ranije ove godine.

Banke su naročito počele dovoditi u pitanje prognoze proizvođača škriljaca u odnosu na početnu stopu pada proizvodnje, koje su, prema mišljenju inženjera, bile pretjerano optimistične. Ako se proizvodnja u bušotinama škriljca, koje proizvode mnogo, a zatim naglo „padne“, smanji brže nego što je predviđeno, postavlja se pitanje koliko će se nafte na kraju dobiti.

Neki zajmodavci javno su rekli da će ubuduće biti manje izdašni u kreditima.

„Vrlo smo pažljivi oko bilo kakvih novih energetskih zajmova. Postavili smo vrlo visoke standarde u tom smislu koji treba prevladati”, rekao je Paul B. Murphy, izvršni direktor Cadence Banke u listopadu.

Banka posluje u Teksasu i na jugoistoku Sjedinjenih Država.

Neće biti tako lako pronaći novac za sljedeće avanture škriljaca u Sjedinjenim Državama, dok sektor s ovom stopom ulaganja i proizvodnje možda može preživjeti još godinu ili dvije.

Barron je objavio i intervju s Peterom Lynchom, stručnjakom u naftnom sektoru.

“Gledam industrije koje su trenutno u problemima, ali iz nekog razloga vjeruju da će biti bolje. Sektor tvrtki koje servisiraju proizvodnju nafte u groznom je stanju i moglo bi doći do ozbiljnog preokreta u sljedećih godinu ili dvije. Vidite, dugoročno gledano, solarne elektrane i vjetrenjače zaista djeluju. Ali za to „dugoročno“ nam treba most od prirodnog plina i nafte. Sve sugerira da svijet neće koristiti naftu za 20 godina”, tvrdi Peter Lynch, ali bi se moglo zaključiti da je njegov „svijet“ ograničen na EU, možda Ujedinjeno Kraljevstvo, uz vrlo upitno odustajanje od nafte Sjedinjenih Država i Kanade. Ostatak svijeta nećemo ni spominjati.

Bloomberg objašnjava da je 2019. bila tolerantna prema naftnim kompanijama koje se ne bave proizvodnom iz škriljca, što je za potonje bilo vrlo loše.

“U američkom naftnom sektoru, plinovodi, rafinerije nafte i tvrtke s velikom imovinom izvan sektora škriljca imale su najbolje rezultate u 2019. Najgori rezultati bili su za tvrtke s puno nafte iz škriljca, posebno onih s visokim udjelom razina duga i izdataka ili više imovine ležišta škriljca, dok cijene plina padaju već treću godinu”, piše Bloomberg.

Agencija daje tipičnu procjenu “kako će se sektor škriljca i dalje zaduživati, bušiti i puniti tržište naftom.

“Definitivno je disciplina potrošnje prioritet broj jedan,” rekao je Jeff Will, stariji analitičar u tvrtki Neuberger Berman Group LLC, koja upravlja s oko 333 milijarde dolara.

“Držite svoje obećanje, ne povećavajte kapitalne troškove, budite disciplinirani. To je tako jednostavno”, kao poruku vlasnicima u sektoru je 21. prosinca rekao Jeff Will.

Ali ako je teško pronaći novac za nove avanture škriljca, a po ovoj stopi proizvodnja, da bi bila profitabilna, može biti dovoljna još godinu ili dvije, postavlja se pitanje hoće li SAD kao država poticati naftne kompanije zadužene i bez škriljca. U Americi je sve moguće, jer je san uprave bio preplaviti cijeli svijet s jeftinim ukapljenim plinom iz škriljca, a samodostatnost u naftnom sektoru također temeljiti na, kako se pokazalo, jednom od najrizičnijih sektora za ulaganje. U svakom slučaju, ovu priču vrijedi pratiti, iako je epilog, kao u lošim holivudskim filmovima B produkcije, prilično izvjestan

WSJ / Bloomberg

Frackingškriljci
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
4 godine prije

Ta priča je moguća (srednjeročno najviše) ako izbace iz stroja jednog ovećeg proizvođača nafte i time povećaju cijene.
Inače ništa od toga…

Savovic Danilo
4 godine prije

O cijelom biznisu oko proizvodnje nafte iz skriljaca prije svega o troskovima nema mnogo relevantnih podataka.Ta stvar je jos u povoju I treba joj dati vremena da se vidi da li vrijedi nastaviti sa istim.Kod njih sve lezi u novcu,tako da vidjecemo…

AJeTo
4 godine prije

Koje banke su to kreditirale? Lagati bankaru moze samo netko koga podrzava jos jaci bankar. Unistavanjem izvora kapitala za domacu industriju nista od great again, ostaje samo Greta again.

Alen
4 godine prije

Ne vaze tu više nikakva pravila ekonomije , trilioni dolara bauljaju sistemom ,koje fed nemilice štampa , i koji se ulažu upravo u ovakve spalionice novca..
Enormni dugovi se gomilaju i šta ? Nikom ništa.. Nekakav morbidan perpetum mobile , ciji rad osiguravaju američke bombe..
Takvih zombi inustrija i firmi ima preko 50% usa ekonomije…
Dakle sto veća spalionica tim bolje , statistlcki podaci rastu , indeksi obaraju rekorde , stvarnost je totalno drugačija , unakažena..
Niko ne smije da ima kaže , propali ste..

Stojzin
4 godine prije

To je dobro za citav svijet

FATIH
4 godine prije

DOBRA VIJEST.DOOOOBRA.
EHHH TI DEMOKRATSKI SKRILJCI…😂😂😂😂😂😂😂

shumadinac
4 godine prije

Ima tu mnogo interesa… Bankari (glavni igrači) nisu toliko naivni da daju pare ako nisu sigurni da će biti vraćene – čak su i pri pucanju balona 2008. uspeli da “škartaju” dugove. Neki jesu ostali u minusu u trenutku pucanja ali niko ne pokazuje kolike su zarade za vreme rasta… Banke ili preuzimaju ekstremne mere opreza (na štetu klijenata) ili su povezane sa državom (one najveće) pa nemaju čega da se plaše, Vlasnici ovih naftnih kompanija ozbiljno računaju na krize na Blistoku i šire koje će da podignu cenu nafte na preko 100$. I ovde su u pitanju veliki igrači koji su povezani sa državom i imaju informacije. Za sada ta kriza kasni (milion puta sam pisao zašto) što ih i previše opterećuje zbog kredita ali ne bi trebalo da se začudimo ako i njima država pomogne kao bankama. Država je u svakom slučaju postigla cilj. Čak i da propadnu… Čitaj više »

Alen
4 godine prije

Neki od primjera velikih spalionica , koje u stvari rade na sistemu , legalnom , ponzi šeme su uber , wework , tesla,spacex i ostale firme kćerke , čitava industrija škriljaca itd…
Sve dok je pristup neograničenoj količini novca omogućen tome neće biti kraja..
Nakon sloma jedino sto će vrijediti su sirovine , od tud pojačana agresija na zemlje koje ih posjeduju..

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
4 godine prije

Kad se zna da nakon 5-6 godina crpljenje nafte ili pilna opada za 80% onda je sve jasno koliko to vrijedi. Upumpavat će oni lovu iz FED-a u ove projekte jer tako zemljanima uništavaju izvore pitke vode. I kod nas oko Zagreba buše 50 bušotina a dali koncesije u Dalmaciji i Slavoniji.

habanero
4 godine prije

Zemlja stvara naftu.

Serinja
4 godine prije

Primetio sam da ovaj portal stalno pise protiv Trumpa i Amerike sto je i normalno.
Ne zameram, citam sve, ali lazne informacije da bi sebe i svoje zadovoljio je ,nista,nula.
Tako da nastavite i dalje jer se dade i iz ovakvih clanaka ponesto zakljuciti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI