fbpx

Američki bankari ne žele riskirati

Fracking nafta skriljci

Sve više znakova upućuje na to da je „jesen škriljca” stigla u Sjedinjene Države. Istina, još nije „zima”, ali su kompanije ovog kontroverznog sektora preplavljene dugovima, a projekti s naftom iz škriljca imaju problema s kreditima. Evo što o tome piše poznati Crimson Alter.

„The Wall Street Journal izvještava da američke banke smanjuju kreditiranje tvrtki u sektoru škriljca, između ostalog i zato što su kompanije za hidrauličko lomljenje škriljca lagale u svojim prognozama proizvodnje, ali i prognozama stope pada proizvodnje u bušotinama, a ona je puno veća nego na običnim, što je presudno za ekonomiju projekta“, piše Crimson Alter.

Skepticizam među bankama djelomično se pojačao jer su zajmodavci pažljivije proučili dostupne podatke o proizvodnji u bušotinama i vidjeli da ne odgovaraju predviđanjima, kao što je pokazala i analiza koju je The Wall Street Journal objavio ranije ove godine.

Banke su naročito počele dovoditi u pitanje prognoze proizvođača škriljaca u odnosu na početnu stopu pada proizvodnje, koje su, prema mišljenju inženjera, bile pretjerano optimistične. Ako se proizvodnja u bušotinama škriljca, koje proizvode mnogo, a zatim naglo „padne“, smanji brže nego što je predviđeno, postavlja se pitanje koliko će se nafte na kraju dobiti.

Neki zajmodavci javno su rekli da će ubuduće biti manje izdašni u kreditima.

„Vrlo smo pažljivi oko bilo kakvih novih energetskih zajmova. Postavili smo vrlo visoke standarde u tom smislu koji treba prevladati”, rekao je Paul B. Murphy, izvršni direktor Cadence Banke u listopadu.

Banka posluje u Teksasu i na jugoistoku Sjedinjenih Država.

Neće biti tako lako pronaći novac za sljedeće avanture škriljaca u Sjedinjenim Državama, dok sektor s ovom stopom ulaganja i proizvodnje možda može preživjeti još godinu ili dvije.

Barron je objavio i intervju s Peterom Lynchom, stručnjakom u naftnom sektoru.

“Gledam industrije koje su trenutno u problemima, ali iz nekog razloga vjeruju da će biti bolje. Sektor tvrtki koje servisiraju proizvodnju nafte u groznom je stanju i moglo bi doći do ozbiljnog preokreta u sljedećih godinu ili dvije. Vidite, dugoročno gledano, solarne elektrane i vjetrenjače zaista djeluju. Ali za to „dugoročno“ nam treba most od prirodnog plina i nafte. Sve sugerira da svijet neće koristiti naftu za 20 godina”, tvrdi Peter Lynch, ali bi se moglo zaključiti da je njegov „svijet“ ograničen na EU, možda Ujedinjeno Kraljevstvo, uz vrlo upitno odustajanje od nafte Sjedinjenih Država i Kanade. Ostatak svijeta nećemo ni spominjati.

Bloomberg objašnjava da je 2019. bila tolerantna prema naftnim kompanijama koje se ne bave proizvodnom iz škriljca, što je za potonje bilo vrlo loše.

“U američkom naftnom sektoru, plinovodi, rafinerije nafte i tvrtke s velikom imovinom izvan sektora škriljca imale su najbolje rezultate u 2019. Najgori rezultati bili su za tvrtke s puno nafte iz škriljca, posebno onih s visokim udjelom razina duga i izdataka ili više imovine ležišta škriljca, dok cijene plina padaju već treću godinu”, piše Bloomberg.

Agencija daje tipičnu procjenu “kako će se sektor škriljca i dalje zaduživati, bušiti i puniti tržište naftom.

“Definitivno je disciplina potrošnje prioritet broj jedan,” rekao je Jeff Will, stariji analitičar u tvrtki Neuberger Berman Group LLC, koja upravlja s oko 333 milijarde dolara.

“Držite svoje obećanje, ne povećavajte kapitalne troškove, budite disciplinirani. To je tako jednostavno”, kao poruku vlasnicima u sektoru je 21. prosinca rekao Jeff Will.

Ali ako je teško pronaći novac za nove avanture škriljca, a po ovoj stopi proizvodnja, da bi bila profitabilna, može biti dovoljna još godinu ili dvije, postavlja se pitanje hoće li SAD kao država poticati naftne kompanije zadužene i bez škriljca. U Americi je sve moguće, jer je san uprave bio preplaviti cijeli svijet s jeftinim ukapljenim plinom iz škriljca, a samodostatnost u naftnom sektoru također temeljiti na, kako se pokazalo, jednom od najrizičnijih sektora za ulaganje. U svakom slučaju, ovu priču vrijedi pratiti, iako je epilog, kao u lošim holivudskim filmovima B produkcije, prilično izvjestan

WSJ / Bloomberg

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
23 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Ta priča je moguća (srednjeročno najviše) ako izbace iz stroja jednog ovećeg proizvođača nafte i time povećaju cijene.
Inače ništa od toga…

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  čitalac

A kako ti to “izbacis iz stroja”?

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Ne ja, oni, Ameri. 🙂
Ne znaš?
Pa to rade stalno: preko NVO izvedeš demokratsku revoluciju ili neko “proljeće” (kao u arapskom svijetu).
Ako ne ide kao suport pošalju vojsku.
Libija, Irak, Iran, Ukrajina, Sirija….
Prvi put čuješ za to?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  čitalac

Sta god radili skriljac ce proci kao bio-dizel. Da li se sjecate bajke o bio dizelu? Cak su natjerali nase drzavice da u zakone stave da ce korititi bar 5% bio dizela.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

O cijelom biznisu oko proizvodnje nafte iz skriljaca prije svega o troskovima nema mnogo relevantnih podataka.Ta stvar je jos u povoju I treba joj dati vremena da se vidi da li vrijedi nastaviti sa istim.Kod njih sve lezi u novcu,tako da vidjecemo…

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

Nafta iz škriljaca je bila isplativa (tako su izračunali na početku svega prije 3-4 godine) ako je cijena 50-60 $ za barel.
Trenutna cijena je oko 60 $. Ali je pitanje da li im se isplati jer količine istisnute nafte rapidno padaju, više nego što su tada “farbali” javnost i bankare. Ali, očito su bankari ukapirali igru i nema više ljubavi.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

Danilo
“stvar sa škriljcima se počela razvijati nakon drugog naftnog “šoka”… I dobro da jest da ne bi šeici mislili da su svemogući. Uvijek se znalo, 90′ npr kada je počela ozbiljna proizvodnja škriljaca, da je granica isplativosti 50$. Ono što se nije znalo jest koliko je ta industrija devastirajuća za prirodni okoliš…ne samo da troši goleme količine vode, već i uništava podzemne…čiji je to trošak ?

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije
Reply to  Lucija

E barem svi znamo koliko je njih briga za okolis I prirodnu sredinu,ako bude isplativo nastavice ako ne bude nece I ne bih rekao da tu ima neke vece filozofije,misljenja sam da je prikazuju profitabilnijom nego sto jedte da bi konkurisali Arapima I Rusima,zato I imaju problema sa finansiranjem iste

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Koje banke su to kreditirale? Lagati bankaru moze samo netko koga podrzava jos jaci bankar. Unistavanjem izvora kapitala za domacu industriju nista od great again, ostaje samo Greta again.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ne vaze tu više nikakva pravila ekonomije , trilioni dolara bauljaju sistemom ,koje fed nemilice štampa , i koji se ulažu upravo u ovakve spalionice novca..
Enormni dugovi se gomilaju i šta ? Nikom ništa.. Nekakav morbidan perpetum mobile , ciji rad osiguravaju američke bombe..
Takvih zombi inustrija i firmi ima preko 50% usa ekonomije…
Dakle sto veća spalionica tim bolje , statistlcki podaci rastu , indeksi obaraju rekorde , stvarnost je totalno drugačija , unakažena..
Niko ne smije da ima kaže , propali ste..

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije
Reply to  Alen

Što gore to bolje, žele pohlepom uništiti planet bukvalno, jedino da varani mogu živjeti u pustinji.

Stojzin
Gost
Stojzin
1 godina prije

To je dobro za citav svijet

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

DOBRA VIJEST.DOOOOBRA.
EHHH TI DEMOKRATSKI SKRILJCI…😂😂😂😂😂😂😂

shumadinac
Member
1 godina prije

Ima tu mnogo interesa…

Bankari (glavni igrači) nisu toliko naivni da daju pare ako nisu sigurni da će biti vraćene – čak su i pri pucanju balona 2008. uspeli da “škartaju” dugove. Neki jesu ostali u minusu u trenutku pucanja ali niko ne pokazuje kolike su zarade za vreme rasta… Banke ili preuzimaju ekstremne mere opreza (na štetu klijenata) ili su povezane sa državom (one najveće) pa nemaju čega da se plaše,

Vlasnici ovih naftnih kompanija ozbiljno računaju na krize na Blistoku i šire koje će da podignu cenu nafte na preko 100$. I ovde su u pitanju veliki igrači koji su povezani sa državom i imaju informacije. Za sada ta kriza kasni (milion puta sam pisao zašto) što ih i previše opterećuje zbog kredita ali ne bi trebalo da se začudimo ako i njima država pomogne kao bankama.

Država je u svakom slučaju postigla cilj. Čak i da propadnu kompanije tehnologija je razvijena, infrastruktura je tu i proizvodnja nafte može da počne u roku od mesec dana. U slučaju da morski putevi budu zatvoreni imaće naftu na kopnu: venecuelansku tešku i svoju laku koje se idealno kombinuju. Kada se pogledaju brojke crno je a kada se pogleda šira slika još je crnje – ali ne za Vašington.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac
Puno puta se zaboravlja da su upravo ti “novobogataši” – vlasnici naftnih kompanija- ( tako zvani do 90′ – onda se pojavila nova grupa novobogataša), prirodni saveznici Izraela u izazivanju s*anja na BI.
I modifikator odluka i ame.administracije, a koja mora balansirati između prodavača (i vojne industrije) i kupaca nafte i globalista…

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Lucija

Da Lucija, a priča bi se mogla i dalje razvijati.

Ponekad se uplašim koliko toga ima očiglednog sa ovako malo informacija koje imamo – šta li bi bilo da imamo sve informacije…

Arkaj
Gost
Arkaj
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Niko nema sve informacije a pogotovu niko nema kristalnu kuglu. Kako biti siguran kakve ćeš odluke osobno donijeti u nekim budućim teškim situacijama čak i kad bi mogao predvidjeti tu budućnost?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Neki od primjera velikih spalionica , koje u stvari rade na sistemu , legalnom , ponzi šeme su uber , wework , tesla,spacex i ostale firme kćerke , čitava industrija škriljaca itd…
Sve dok je pristup neograničenoj količini novca omogućen tome neće biti kraja..
Nakon sloma jedino sto će vrijediti su sirovine , od tud pojačana agresija na zemlje koje ih posjeduju..

Mr MilanaI
Gost
Mr MilanaI
1 godina prije
Reply to  Alen

Nisi bas to shvatio. Prvo propadne primarni sektor, jer je najmanje akumulativan I ne moze da izdrzi finansijski godinu dana. Sekundarni se najduze drzi, Ali kapital is njega bezi jer tehnoloski zaostaje. Tercijalni se jos odrzava na visku u privatnom vlasnistvu, ali se kasnije najteze oporavlja. Sve je povezano sa rokovima propadanja I rokovima uzdizanja. Najzailavijia je industrijski, koja moze I da saceka bolja vremena. Ovo Treba da buds mantra ulagacima u turbulentnim vremenima!

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije

Kad se zna da nakon 5-6 godina crpljenje nafte ili pilna opada za 80% onda je sve jasno koliko to vrijedi. Upumpavat će oni lovu iz FED-a u ove projekte jer tako zemljanima uništavaju izvore pitke vode. I kod nas oko Zagreba buše 50 bušotina a dali koncesije u Dalmaciji i Slavoniji.

habanero
Gost
habanero
1 godina prije

Zemlja stvara naftu.

Serinja
Gost
Serinja
1 godina prije

Primetio sam da ovaj portal stalno pise protiv Trumpa i Amerike sto je i normalno.
Ne zameram, citam sve, ali lazne informacije da bi sebe i svoje zadovoljio je ,nista,nula.
Tako da nastavite i dalje jer se dade i iz ovakvih clanaka ponesto zakljuciti.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Serinja

Ne kolega, dobra strana ovog portala je što nije navijački iako bi mnogi rekli suprotno. Kada je Tramp izabran portal je o njemu pisao isuviše pozitivno na šta sam mnogo puta upozoravao. Čak i danas ima tekstova “kako je protiv duboke države” itd, itd.

Radi se o tome da iz Amerike više ništa pozitivno ne stiže, stižu pretnje, ucene, pritisci, laži… Jedino pozitivno što otud stiže su naučna dostignuća koja su ovde rado objavljivana. Ako znaš za bilo šta pozitivno sa te strane slobodno pošalji redakciji – siguran sam da će rado objaviti, ako ništa onda bar da ućutkaju kritike po tom pitanju. Ali vreme je takvo da malo pozitivnih vesti stiže sa bilo koje strane – iz Amerike posebno.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik