Financijski balon američkog sektora škriljevca je pred puknućem?

berza indeksi
35 komentara

Američka industrija škriljevca proizvodi znatno manje nafte nego što se očekivalo, a vrijednost kompanija u ovom sektoru je masovno precijenjena. Koliko vremena može proći prije nego pukne novi financijski balon?

Prema nedavnom izvješću kojeg je objavio The Wall Street Journala, tisuće tunela u škriljevcu izbušenih u posljednjih pet godina daju puno manje energenata od količine koju su na temelju predviđđanja očekivali investitori. Novo otkriće postavlja pitanje o snazi opskrbe američkim naftom iz škriljevca, ali, iznad svega, kolika je realna vrijednost kompanija u ovom sektoru?

WSJ uspoređuje procjene produktivnosti priopćene investitorima s javnim podacima o tome kako su se do sada razvijale te bušotine. Prema analizi 16 000 bušotina kojima upravlja 29 proizvođača u mjestima kao što su Sjeverna Dakota i  Permskog bazena, časopis je naveo da su oko 66 posto predviđanja koja su kompanije napravile između 2014. i 2017. navodno bila “optimistična”.

Sada se od tih se tvrtki ukupno očekuje da ispumpaju oko 10 posto manje nafte i plina od ranije predviđenih količina. To bi bio manjak od oko milijardu barela nafte i plina u 30 godina, što bi po trenutnim tržišnim cijenama bio manjak od oko 30 milijardi dolara. U nekim regijama tvrtke navode se da će proizvodnja biti manja za više od 50 posto od predviđene.

Zbog novih podataka je vrijednost kompanija uvelike nadmašila vrijednost dokazanih rezervi. Dok su 2007. kompanije vrijedile 1,7 puta više od dokazanih rezervi, 2017. godine je njihova vrijednost bila 2,8 veća od procjene dokazanih rezervi. Danas, uz znatno niže cijene nafte, jaz bi mogao biti još veći.

Nije tajna da su tvrtke koje proizvode plin i naftu iz škriljevca tijekom proteklog desetljeća dobile značajan kapital na Wall Streetu, uglavnom u obliku bezvrijednih obveznica, a mnogi su investitori uglavnom izgubili novac. Od 2008. godine indeks američkih naftnih i plinskih kompanija je pao za 43 posto, dok se u istom razdoblju burza udvostručila.

Sada je jedino pitanje koliko će vremena trebati da balon pukne i eventualno izazove novu financijsku krizu? Izgledi nikako nisu pozitivni, iako su na ovakav scenarij upozoravali mnogi stručnjaci iz ovog sektora, koji nisu vjerovali u prenapuhane brojke o nikada o dokazanim rezervama.

WSJ

 

berzaNaftanafta iz škriljevcaNYSEškriljci
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

u tome su sami vrh. manipulacijama su dizali vrijednost dionica i drugih vrijednosnica I šišali “ovce”

dinaricus vulgaris
5 godine prije

naffta je na samrti…pogle onog srbina pretvara sve živo tj mrtvo u naftu pomoču sunca….

Sovonarola
5 godine prije

Na vrhuncu su imali oko 1700 aktivnih busotina,sada rade sa oko 800.I to govori dosta o tom biznisu.

shumadinac
5 godine prije

Posmatrajte ovake: ekonomske rentabilnosti nema ali rezerve nafte postoje (tim više ako se ne eksploatišu). Nikada se taj sektor ne bi razvio toliko bez priča koje su pričali. Dakle, država je dobila strateške rezevre koje su finansirane šišanjem ovaca.

Hteli mi da priznamo ili ne sve države to rade. SAD preko nafte “zahvataju u višak kapitala”, Kina eksploatiše radnu snagu, mi smo imali zajmove za preporod države (pravila je to i SFRJ)… Treba samo malo začeprkati i dokazi sami isplivaju. Što je najveći fazon nije jednostavan odgovor da li je to pošteno ili ne (posmatrano da rezerve ostanu u službi države a ne da se presele u privatne džepove).

Miki maus
5 godine prije

Nafta i plin dobivena iz skriljevaca jeste balon od samoga pocetka price. To zna svatko tko je radio u naftnom rudarstvu, ali jedno priznam Amerima( velikim igracima bolje receno), zbilja su majstori prevare! Izmisle nesto, ubjede pola svijeta da je tako, izvrde tisuce milijardi $,papci iste popuse, pa ajmo na nesto novo! Legende su! Ta nafta nije ni blizu po kvaliteti kao iz konvencionalne proizvodnje, mozes raditi samo benzin, plinska ulja( diesel i sl) ne! Rafinerije bi morale raditi posobna dodatna postrojenja za preradu iste, a to stoji poprilicno. Nisam cuo da je itko jos investiro u te linije, mozda je, neznam. Kolicine su jako ogranicene, proizvodnja uzasno skupa, a da trajno zagadjenje kemikalijama zemlje i podzemnih voda nespominjem. Pogledajte na Net koliko laksih potresa ima Colorado, North Dakota i druga mjesta di se to radi zbog slijeganja slojeva zemlje predhodno u dubini zdrobljene tzv hidraulicnim fracingom. Cak ni plin… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Dobro, neka mi netko, tko je financijski obrazovan, objasni kako kompanija može vrijediti do 2,7 puta više od dokazanih rezervi i potencijalnog profita. Potencijalnog, jer je u 10 godina pao za 10-50% ovisno o bazenima, dakle, može samo dalje padati, jer se škriljac ne obnavlja.

Tupko Glupko
5 godine prije

Nisu tuneli, već kanali bušotine i ne ispumpava se, već se iscrpljuje..

Navedeni problem se lako riješi ako cijena barela nafte opet ode na 70 i više dolara i tamo se zadrži.
A to ovisi prvenstveno o geopolitičkoj igri Amera, Saudijaca i njihovih prirepaka koji su srušili cijenu nafte nedavno u roku dva mjeseca sa 85 na 55 dolara.
Ekonomski razlog za to Amerima ne postoji, proizvodnja nafte iz škriljevaca je skupa i nerentabilna ako je cijena nafte preniska.

Fatih
5 godine prije

RADNICKA KLASA CE DA ZAKRPI BALON……………?????????

Amater
5 godine prije

Pao je model … Dolaskom Juana na svjetsku scenu , pada FED, a s njime i Las vegas ekonomija ….

satir und kritik
5 godine prije

Boze sacuvaj nas od americke hegemonije i ludila i kineske minimalne place.
Vladimir je car. Spasiba !!!

jezevakucica
5 godine prije

Navukli saveznicima kondome da mogu lakše pucati balone!

Slavonac
5 godine prije

Dok Amerika krepa,Europa ce na srkrgama prezivljavat.Nikad manja nezaposlenost i porast ekonomije u zadnji 50g.Samo svjetskim liberalnim fasistima ne odgovara ,obitelj,vjera i drzava.

Vile
5 godine prije

Evo u komi sam sad…i sta ce jadna americka industrija skriljevca sad…bem ti zivot…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI