‘Doctor Doom’ kaže da se vladavina američkog dolara završava

Dolar
26 komentara

Status američkog dolara kao glavne svjetske rezervne valute je ugrožen, napisao je u nedjelju u članku za Financial Times poznati ekonomista Nuriel Roubini, koji je predvidio globalnu finansijsku krizu 2008. godine.

Iako nijedna valuta još nije u stanju da u potpunosti zamijeni dolar na pijedestalu, američka valuta brzo gubi svoju konkurentsku prednost u odnosu na kineski juan, rekao je Roubini.

“ S obzirom na povećanu upotrebu dolara u naoružanju u svrhe nacionalne sigurnosti i rastuće geopolitičko rivalstvo između zapada i revizionističkih sila kao što su Kina, Rusija, Iran i Sjeverna Koreja, neki tvrde da će se dedolarizacija ubrzati… U svijetu koji će biti sve više podijeljena na dvije geopolitičke sfere utjecaja – naime one koje okružuju SAD i Kinu – vjerovatno je da će bipolarni…valutni režim na kraju zamijeniti unipolarni ”, ekonomista, kojeg je Wall Street prozvao ‘Doktor Doom’ zbog njegove sklonosti ka mračnom predviđanja, navedeno.

Skeptici primjećuju da juan ne može postati prava rezervna valuta ako Peking ne ukine kontrolu kapitala, ne prihvati trajne deficite tekućeg računa, a kurs juana ne postane fleksibilniji. No, ekonomista tvrdi da takve tačke više ne vrijede, jer Washington sankcijama aktivno podriva privlačnost svoje valute.

“ Potpuna fleksibilnost deviznog kursa i međunarodna mobilnost kapitala nisu neophodni da bi zemlja postigla status rezervne valute… I dok Kina možda ima kontrolu kapitala, SAD ima svoju verziju koja može smanjiti privlačnost dolarske imovine među neprijateljima i prijateljima . To uključuje finansijske sankcije protiv njegovih rivala, ograničenja za unutrašnja ulaganja u mnoge sektore i firme osjetljive na nacionalnu sigurnost, pa čak i sekundarne sankcije protiv prijatelja koji krše primarne”, tvrdi Roubini.

Ekonomista je takođe primetio da Kina pojačava transakcije u juanima sa svojim stranim partnerima, i rekao da će se ovaj trend verovatno nastaviti, sa više tržišnih ekonomija u nastajanju koje pozdravljaju „ mogućnost trgovine naftom u juanima i držanja većeg dela svojih rezervi u kineskoj valuti… s obzirom na to da oni mnogo više trguju sa Kinom nego sa SAD. ” Dodao je da će nove tehnologije, poput CBDC-a, platnih sistema sličnih Alipayu, swap linija između Kine i njenih partnera i nacionalnih analoga SWIFT sistema za razmjenu poruka, “ ubrzati dolazak bipolarnog globalnog monetarnog i finansijskog sistema.”

“Iz svih ovih razloga, relativni pad američkog dolara kao glavne rezervne valute vjerovatno će se dogoditi u narednoj deceniji. Zaoštravanje geopolitičkog nadmetanja između Washingtona i Pekinga neminovno će se osjetiti iu bipolarnom režimu globalne rezervne valute”, zaključio je Roubini.

DedolarizacijaDr DoomFinancial TimesNuriel Roubini
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Same sankcije Rusiji – koje provode države koje čine 17% svjetskog stanovništva na čelu sa izuzetnima – prisiljavaju druge da bježe od dolara i razmjenjuju robu u nacionalnim valutama.

Bliskoistočne države ne prodavaju više naftu i plin samo u dolarima.

Zbog bahatosti i arogantnosti izuzetnih, gubljenje utjecaja dolara odigrava se puno većom brzinom nego da su prihvatili svjetsku gospodarsku realnost i da nisu glumili svjetskog policajca što još uvijek pokušavaju raditi.

Šele
1 godina prije

Glupost,kratko i jasno,kome više nije jasno da skoro ni jedna valuta nema pokriće u realnoj vrijednosti,zlatu,bakru,radu,nebitno, sve se ove valute,i juan,i dolar,euro,rublja,se dirigiraju iz jednog mjesta,ovo da će propasti dolar i euro,a da će juan biti nešto, su gluposti,zašto bi oni koji vladaju svijetom uništili poluge kojim vladaju,mali će platiti ove razlike u tečaju,dok će soroši i ostali unaprijed znati i zaraditi

1 godina prije

Znači Amerika će se “poklopiti ušima” i priznati juan kao glavnu… mda.

Finansijski analitičari ne uzimaju u obzir da rat između “proxy Amerike” i Kine samo što nije počeo (već i termin nezvanično najavljen) – koliko će se tada juan koristiti na Zapadu? Naravno, ni dolar se neće koristiti na Istoku gde će zaista biti izvršena dedolarizacija i gde će zaista juan da postane “polusvetska rezervna valuta”.

Da zamislimo da zaista odluče da “sahrane” dolar, privremeno ili trajno – šta će se tada dogoditi? Da li će biti napravljen transfer bogatstva ka siromašnijim slojevima? Neće ali je obrnuto izvesno. Kakva će suštinska razlika da bude ako se umesto dolara bude koristila britanska funta ili švajcarski franak? Potpuno je nebitno kako se moneta zove dok se koriste isti mehanizmi “sisanja životnih sokova populacije”.

Гавран
1 godina prije

Rusi udaraju u “genetski” centar zla. U suštinu lihvarskog Hazarskog sistema koji je nas i naše zemlje pretvorio u večne robove duga. Rusija uvodi islamsko bankarstvo bez kamata. Ukida kreditne kartice. Za sada u muslimanskim područjima Rusije.
Mitska bitka kod ARMAGEDONA se odvija u svim dimenzijama.

hiber
1 godina prije

Ameri su petro dolar uveli 1971. sve u aranžmanu Nixon-Mao a u režiji ĆuEnLaj -Kissinger. Očigledno su ga ukinuli 2008. godine a sto se Rusima i Kinezima očigledno nije svidjelo kad su shvatili posljedice.

Ivo
1 godina prije

Nitko vas na istoku ne tjera da koristite dolar. Pustite nas na zapadu da trgujemo našom valutom, euro i dolar.

Vibor
1 godina prije

Možda to vrijedi za papirnati dolar

Slon
1 godina prije

Nova podjela na Istok I Zapad
Svatko bira gdje misli da pripada
Sretno svima

Mane
1 godina prije

Uvek ce biti 2-3 milijarde pacijenata koji Ce “koristiti”dolar.bit ce jos koja Petro valuta.multipolarnost.ko ima energente ili ko bude mogao da ih nabavi zivece nekako,ko nema ili ko ne Sacuva ono sto ima ili Ce nestati ili mu sleduje zivot zombija.u narednih 10god nestaje bar 50-ak drzava,patuljaste skoro sve

Schroder
1 godina prije

Zbog toga je nastala corona i rat Sve zbog dolara Bogati su se obogatili a sada ce im dolar nestati posto vec godinama nema pokrica MASONSKA POSLA

tihobl
1 godina prije

Brazil i Argentina su dobile podrsku ostalih juznoamerickih drzava za stvaranjem zajednicke valute. Rusija je dobila podrsku od Irana za stvaranje valute sa podlogom. Na EAU i BRICS godinama rade na usaglasavanju mehanizama da bi se stvorila valuta sa podlogom. Ostaje jos Afrika da se prisjeti sta im je Gadafi govorio. Sta je zajednicko svim ovim prijedlozima – svaka zemlja zadrzva svoju valutu, koja moze biti manje ili vise stabilna ili cvrsta i tako zadrzava ekonomski suverenitet. Za medjusobna trgovanja koristice se sa podlogom u zlatu, sirovinama ili kW. U cemu je znacaj stvaranja takve valute – pa privrede nece ovisiti o hirovima spekulanata sa berze – najvaznije sirovine bice podloga valute i bice im fiksirana cijena. Boci ce dugorocno planirati razvoj. Odgovoarace nacijama koje rade. nece odgovarati onima koji vise trose nego sto proizvode, jer ce im zatraziti zlato da pokriju dugove. Ako nemaju zlata neka plate naftom, strujom,… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Točno. Ali ne odmah.

goran
1 godina prije

a šta ste se vi uhvatili juana kao rezervne valute?
zašto ne bi rublja zamjenila dolar?
ionako pola azije plaća u rubljama ruske sirovine.
kina možda je najveća gospodarska sila ali nažalost neće još dugo dostić nivo dolara jer oni nažalost ne vode državu nego samo upravljalju njome,dok su pravi gospodari u SAD-u.
ali bi zato rublja mogla parirati i dolaru i euru

hiber
1 godina prije

Dosta dobro. Digitalna valuta ce uvesti apsolutnu kontrolu.

mislim
1 godina prije

blockchain tehnologija ili nešto još novije, mogu zamjeniti swift i swap, ko zna što se sve može dogoditi!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI