Kina u bankarskom poslovanju premašila EU

Bank of China
9 komentara

Nova analiza potvrđuje da je financijski sustav azijskog diva po količini aktivnosti nadmašio onaj u Europi. Radi li se o uspjehu ili izazovu za kineski vrh?

Zahvaljujući rastućem globalnom utjecaju i ovisnosti rasta koji je potaknut kreditiranjem, volumen bankarskog poslovanja u Kini je s 33.000 milijardi dolara premašio europsko tržište, na kojem su bankarske aktivnosti iznosile 31.000 milijardi dolara, navodi se u novoj analizi koju je objavio Financial Times.

U analizi se tvrdi da je to odraz ”financijskog produbljivanje” u zemlji, zbog rasta financijskih agregata koji je brži od realnog BDP-a, a potaknut je porastom kredita koje bankarski sustav nudi u nastojanju da se smanji učinak financijske krize 2008. godine.

”Trenutno stanje bankarskog sustava azijskom diva nije razlog za slavlje”, piše ekonomist s američkog Sveučilišta Cornell, Eswar Prasad, koji je ujedno i bivši čelnik kineskog odjela Međunarodnog monetarnog fonda.

Prema Prasadu, podaci pokazuju da je gospodarstvo azijskog diva pretjerano ovisna o investicijama koje će financirati banke, kao i da će se pogrešna raspodjela sredstava i “ogromno” preuzimanje rizika koji se odnosi na dugove.

Razvijenija tržišta kapitala bi mogla pomoći da se preinači financijski sustav Kine, kažu analitičari, ali upozoravaju da bi se u tom slučaju smanjila moć Komunističke partije Kine u kontroli protoka novca.

bankarski sektorEswar PrasadFinancial Timesfunancijski sustavvolumen bankarskog poslovanja
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Osoba C
7 godine prije

”Razvijenija tržišta kapitala bi mogla pomoći da se preinači financijski sustav Kine”. A razvijenija tržišta kapitala bi bila…..? Nema više, bit cijele priče.

shumadinac
7 godine prije

Apsolutno se slažem. Kina vidi veliku opasnost po ekonomiju od zatvaranja zapadnog tržišta i sada opasno rizikuje pokušavajući na svaki način da podstakne unutrašnju potrošnju i na taj način osigura tržište za svoje proizvođače. To je strategija koja ima rizične tačke na više mesta i ako protivnici odluče da izvrše ekonomski udar (setimo se samo uvođenja petrodolara) onda se Kina može naći u veoma teškoj situaciji – već sam pisao o tome. Ali to je cena agresivnog rasta. Meni je mnogo prihvatljiviji umeren rast na koga spoljni faktor ne može previše uticati. Ovako mogu proći kao pohlepan trgovac na berzi – pravi ogromnu zaradu u kratkom vremenu ali zbog prevelikog rizika pre ili kasnije će sve to izgubiti. Teško je zamisliti da Kina može “sve izgubiti” ali ako uz spoljni oružani pritisak KP “pritegne dizgine” i narod koji je sada već navikao na “zapadne vrednosti” počne da se buni… Uz… Čitaj više »

subaru
7 godine prije

Nisu ludi kinezi, ima ih toliko da sebi mogu prodavati što proizvode tako da na taj način amortiziraju ovisnost o izvozu. I švabe ovise o izvozu ali rade za tamu pa su zaštičeni od obojenih ciorevolucija i imaju jewropu i svijet za izvoz. Kinezi imaju devizne rezerve da pokrpaju kad zatreba, imaju Rusiju da ih snabdjeva energentima ako im valokracija osujeti dostavu energenata oceanima. Fali im jedino broj nusk oružija bar upola kao Rusija da sve to zaštite od otimačine i prevrata. Ona nalazišta u južnokineskom moru će biti kineska, oni su spremni ratovati za to, ta nafta i plin su im jamstvo razvoja. Kina je kontinent za sebe. Potrošili su više betona u 3 godine nego čemerika u jednom stoljeću.

subaru
7 godine prije

Evo kako kukaju jewropljani u svezi Kine: “Predsednik EU-komore Jerg VUTKE: Gledamo kako se novi kineski akteri ubacuju na svetsko tržište dok mi čekamo u dnu Kineskog zida, čekajući da Kina u većoj meri otvori vrata PRIVREDNA komora EU u Kini danas je oštro protestovala protiv velikih subvencija koje Kina izdvaja za vrhunske tehnologije, tvrdeći da će se time dodatno smanjiti manevarski prostor za evropske kompanije i pooštriti napetost u trgovinskim odnosima, upozorila je Privredna komora EU u Kini. Kineski režim upumpava „stotine milijardi evra“ u 10 ključnih sektora, od robotike preko biofarmacije do vazduhoplovne opreme, što su po oceni ove komore „visoko problematične“ subvencije, navodi se u izveštaju Komore. Ova organizacija koja zastupa interese 1.600 kompanija od Pekinga traži da prestane sa ovakvim merama koje narušavaju tržište. „Gledamo kako se novi kineski akteri ubacuju na svetsko tržište dok mi čekamo u dnu Kineskog zida“, čekajući da Kina u većoj… Čitaj više »

Osoba C
7 godine prije

U siječnju su kineske devizne rezerve smanjene za 12,3 milijarde dolara. Zapadni analitičari su predviđali da će u veljači pasti za još 25 milijardi dolara, a one su, vidi čuda, umjesto toga porasle za 6,9 milijardi dolara. Taj financijski sustav Kine ništa ne valja. Sve rade krivo.

Alen
7 godine prije

Kina je shvatila kako virtualni financijski sistem ,kojeg ljudi dozivljavaju stvarnim ,funkcionira..

Multiplikator novcane mase raste na milijardu i kusur kineza brzinom svjetlosti..

Igra koju FED igra decenijama se sad igra u kini..

Cinjenica je da im nemogu nista zbog velicine i efekta crne rupe..
Guraj dok ide..vremena je kratko..

JACK BLESSING
7 godine prije

Dobiti kredit danas na 2% kamatne stope, kontaktirajte nas danas putem našeg e-maila ([email protected]) Zainteresirani klijenti trebali molimo pošaljite upit na naš e-mail za pristupnicu i uvjetima. Probajte i uvjerite se, naše divne usluge koje ne prelaze radnih dana za obradu kredita i samo samo (1) Davatelji jedan sat prijenosa kredita.

EMAIL US DANAS NA ([email protected])

Topla Regard
JACK BLESSING

Guest
7 godine prije

Ima jedan lik koji se zove Martin Armstrong i divno objasnjava zasto i kako bez umjesanosti politike, cista ekonomija, divan blog….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI