fbpx

Utjecaj Blockchain tehnologije na bankarstvo

dolari - Blockchanin

Disruptivna tehnologija posljednjih je godina značajno izmijenila poslovanje mnogih poslovnih i industrijskih grana. To se događa kada su u trenutni sustav uvedeni superiorniji načini odrađivanja posla koji dolaze s ovom tehnologijom i zamijene uobičajenih radnih praksi. Blockchain tehnologija je oblik remetilačke tehnologije koja donosi promjene u poslovanju poduzeća, posebno u bankarskoj industriji.

Blockchain tehnologija obuhvaća vrijednosti valuta kao što su Bitcoin, Dogecoin i mnoge druge valute koje su snažne, osiguravaju anonimnost i otvorene svima koji ih trebaju koristiti. Tehnologija koja je povezana s Blockchainom, može ponuditi bazu podataka koja prati svaku transakciju koja se odvija preko vrijednosti valute, poput bitcoina. Značajke decentralizacije i transparentnosti Blockchaina, poput dostupnosti metapodataka pojedinosti o transakcijama u javnim knjigama koje su lako dostupne, doprinose veliko utjecaju na bankarski sustav koje ova tehnologija ima.

Bankarski sustav rukovodi milijunskim prijenosom sredstava u svakodnevnom poslovanju s jednog područja na drugo u svijetu, čineći to područje podložno utjecaju Blockchain tehnologije. Sektor ima koristi od primjene Blockchain tehnologije zbog svoje sklonosti pogreškama i lažnim transakcijama. To je dovelo do poteza Fintech institucija da prihvate Blockchain kao oblik transakcije. To je zato što Blockchain tehnologija u bankarskom sustavu može nadmašiti potrebu za ručnim procesima koji su uključeni u sustav prijenosa bankarskih fondova zamjenjujući ga sigurnijim transakcijama i osiguranje klijentima sigurnijeg načina prijenosa sredstava koji ne uključuju čak ni troškove prijenosa, koji se inače koriste u bankarskim sustavima.

Iako Blockchain tehnologija nije bila dobro prihvaćena u bankarskoj industriji, teorija se mijenja i tehnologija je sada dobro prihvaćena. To se uglavnom odnosilo na uspješnost Blockchain tehnologije u mnogim industrijama. Velike bankarske institucije poput JP Morgan pokazale su interes za Blockchain, a američka multinacionalna investicijska banka je osnovala čitav odjel koji su imenovali Quorum u New Yorku kako bi posebno istraživala i implementirala Blockchain tehnologiju. Razlozi za primjenu tehnologije uključuju;

Ušteda na transakcijskim troškovima

Jedan od razloga zašto bankarstvo prihvaća Blockchain je njegova sposobnost da bankama omogući uštedu novca u transakcijskim troškovima. Obično prijenosi sredstava iz jedne regije u drugu uključuju određene troškove zbog promjene valuta iz regije u drugu i uključuju neke papire. Budući da Blockchain nudi ovu opciju transfera bez ovih troškova i rada na papiru, banke žele iskoristiti ovu priliku. To je bio izvor vala Blockchain implementacije kod velikih banaka jer će troškovi transakcijskih ušteda rezultirati milijunskim dodatnim profitom.

Smanjenje prijevara

Drugi razlog snažnog skoka u Blockchain tehnologiju, u bankarskom sustavu, je stopa kojoj su normalne transakcije izložene prijevarnim aktivnostima. Blockchain će to postići uklanjanjem posrednika. Preko 50% pranja novca događa se u transakcijskom sustavu gdje posrednici poput burze igraju veliku ulogu. Stoga se procjenjuje da će ova tehnologija imati velik utjecaj na bankarski sustav, gdje će također zaštititi banku od cyber napada vezano za podatake banke.

Novi skup milenijskih kupaca

Dok se klijenti mijenjaju, očekuje se da se današnje i buduće generacije oslanjati na tehnologiju. Trenutno generacija mladih klijenata raste u dobro umreženom okruženju s puno znanja o prenapučenom financiranju i mrežnim transakcijama. To je omogućilo bankarskoj industriji da se prilagodi Fintechu kako bi se mogao nositi s tom generacijom prilagođavanjem Blockchain tehnologije u svom sustavu. Što bi omogućilo milenijalcima da obavljaju svoje poslovne transakcije bez intervencije takozvanih “velikih dječaka”.

Trgovinsko financiranje

Te se aktivnosti uglavnom sastoje od papirologije u bankarskoj industriji u transakcijama kao što su fakturiranje s nekim međunarodnim transferima izvoza i uvoza. Ovo se područje smatra najučinkovitijim kad se transakcije obavljaju preko Blockchain tehnologije. Kretanje ovih transakcija, posebno širom svijeta, može se brzo ubrzati korištenjem ove tehnologije u skladu s pametnim ugovorima koji digitaliziraju transakcije i povećavaju ulogu dokumentacije.

Stoga se očekuje da će Blockchain tehnologija nastaviti utjecati na bankarski sustav zbog povećanja inovacija u domenu IoT što revolucionira mnoge industrijske sektore.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Moreno
Member
Moreno
9 mjeseci prije

Je, ali zamjena fiata u BTC, pa vraćanje BTC u fiat je višestruko skuplje nego na primjer u Hrvatskoj zaminit kune u dolare pa te dolare na primjer u Mexicu zaminit za pezose.
Neda mi se sad tražit jer ne operiran sa Btc, ali neka mi neko kaže na primjer koliko se Btc može dobit za 100 eura i koliko se sa dobivenim Btc posli može dobit eura . . . kad se pogleda koliko je ostalo eura u ruci nakon tih transakcija sve će bit jasno.

Ako banke i koriste Btc za svoje internacionalne transfere, onda je ta ušteda opet ostala ”velikim” igračima.

Stvar je u tome šta se za Btc danas nemože kupit skoro pa ništa osim fiata . . . teorija je za sad dobra, ali praksa teoriju baš i ne prati . . . Btc postoji već 10-ak godin i nema pomaka osim na spekulativnom nivou . . . šta se tehnologija tiće 10-ak godin nakon pojave prvoga mobitela svi su ga imali, čak i babe po zabitim selima u Africi, tako je bilo i sa smartphoneima . . .

Nešto je sa Btc i sa ostalim kriptovalutama ipak zadilo.

Branja
Gost
Branja
9 mjeseci prije

To ne mora biti BTC, jer je ipak dinosaur… Em traje transfer bar pol sata em je skup. Al je Sveto pismo jer je od njeg sve krenulo. Probaj sa npr Xrp, za 3 sek je na rc i trosak je cca 1/10 lipe. Banke ssigurno nece koristiti BTC, neg ce koristit ili Xrp il ce napravit svoj Blockchain sa svojom valutom, sto je vjerojatnije…
Ovdje se govori o tehnologiji a ne spekulacijama i trgovanju. A tehnologija o kojoj govorimo, uopce nije upitno da ce se koristiti jer je predobra.
To sta u njoj nema muljanja i petljanja i sve ostaje zapisano, to nekome smeta…
Zamisli samo da je Hr drzavni proracun i sve javne financije na blockchainu, jao nasim politicarima, svi bi se prestali bavit politikom jer nema manevarskog prostora i sve se vidi.
I jos jedna stvar… Od kad su izumljena racunala za fiat valutu zapravo nema pokrica, sve su neke brojke koje se prebacuju vamo tamo i nisu pokrivene npr zlatom. Dok je blockchainu pokrice matematika.

Moreno
Gost
Moreno
9 mjeseci prije

Branja Sve to je tako ka šta pišeš, blockchain mi se sviđa, ali to nema veze sa životom u ovome trenutku.
Teorija je daleko od prakse u ovome trenutku.

Bosanac
Gost
Bosanac
9 mjeseci prije

‘Uticaj vlage na bosanskohercegovacku poeziju’

P.S. blockchain valute su zamisljene da se zaobidju banke i ukinu provizije, a sad to one pokusavaju stavit pod svoju kontrolu

Цицка
Gost
Цицка
6 mjeseci prije

Ma хоће ове две вештачке валуте да уведу у легалне токове.

Цицка
Gost
Цицка
6 mjeseci prije

Ма хоће ове две вештачке валуте да уведу у легалне токове а после ће да истисну све остале валуте , остаће само једна или ова друга …ако им успе

Цицка
Gost
Цицка
6 mjeseci prije

в

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
7
0
()
x