Utjecaj Blockchain tehnologije na bankarstvo

dolari - Blockchanin

Disruptivna tehnologija posljednjih je godina značajno izmijenila poslovanje mnogih poslovnih i industrijskih grana. To se događa kada su u trenutni sustav uvedeni superiorniji načini odrađivanja posla koji dolaze s ovom tehnologijom i zamijene uobičajenih radnih praksi. Blockchain tehnologija je oblik remetilačke tehnologije koja donosi promjene u poslovanju poduzeća, posebno u bankarskoj industriji.

Blockchain tehnologija obuhvaća vrijednosti valuta kao što su Bitcoin, Dogecoin i mnoge druge valute koje su snažne, osiguravaju anonimnost i otvorene svima koji ih trebaju koristiti. Tehnologija koja je povezana s Blockchainom, može ponuditi bazu podataka koja prati svaku transakciju koja se odvija preko vrijednosti valute, poput bitcoina. Značajke decentralizacije i transparentnosti Blockchaina, poput dostupnosti metapodataka pojedinosti o transakcijama u javnim knjigama koje su lako dostupne, doprinose veliko utjecaju na bankarski sustav koje ova tehnologija ima.

Bankarski sustav rukovodi milijunskim prijenosom sredstava u svakodnevnom poslovanju s jednog područja na drugo u svijetu, čineći to područje podložno utjecaju Blockchain tehnologije. Sektor ima koristi od primjene Blockchain tehnologije zbog svoje sklonosti pogreškama i lažnim transakcijama. To je dovelo do poteza Fintech institucija da prihvate Blockchain kao oblik transakcije. To je zato što Blockchain tehnologija u bankarskom sustavu može nadmašiti potrebu za ručnim procesima koji su uključeni u sustav prijenosa bankarskih fondova zamjenjujući ga sigurnijim transakcijama i osiguranje klijentima sigurnijeg načina prijenosa sredstava koji ne uključuju čak ni troškove prijenosa, koji se inače koriste u bankarskim sustavima.

Iako Blockchain tehnologija nije bila dobro prihvaćena u bankarskoj industriji, teorija se mijenja i tehnologija je sada dobro prihvaćena. To se uglavnom odnosilo na uspješnost Blockchain tehnologije u mnogim industrijama. Velike bankarske institucije poput JP Morgan pokazale su interes za Blockchain, a američka multinacionalna investicijska banka je osnovala čitav odjel koji su imenovali Quorum u New Yorku kako bi posebno istraživala i implementirala Blockchain tehnologiju. Razlozi za primjenu tehnologije uključuju;

Ušteda na transakcijskim troškovima

Jedan od razloga zašto bankarstvo prihvaća Blockchain je njegova sposobnost da bankama omogući uštedu novca u transakcijskim troškovima. Obično prijenosi sredstava iz jedne regije u drugu uključuju određene troškove zbog promjene valuta iz regije u drugu i uključuju neke papire. Budući da Blockchain nudi ovu opciju transfera bez ovih troškova i rada na papiru, banke žele iskoristiti ovu priliku. To je bio izvor vala Blockchain implementacije kod velikih banaka jer će troškovi transakcijskih ušteda rezultirati milijunskim dodatnim profitom.

Smanjenje prijevara

Drugi razlog snažnog skoka u Blockchain tehnologiju, u bankarskom sustavu, je stopa kojoj su normalne transakcije izložene prijevarnim aktivnostima. Blockchain će to postići uklanjanjem posrednika. Preko 50% pranja novca događa se u transakcijskom sustavu gdje posrednici poput burze igraju veliku ulogu. Stoga se procjenjuje da će ova tehnologija imati velik utjecaj na bankarski sustav, gdje će također zaštititi banku od cyber napada vezano za podatake banke.

Novi skup milenijskih kupaca

Dok se klijenti mijenjaju, očekuje se da se današnje i buduće generacije oslanjati na tehnologiju. Trenutno generacija mladih klijenata raste u dobro umreženom okruženju s puno znanja o prenapučenom financiranju i mrežnim transakcijama. To je omogućilo bankarskoj industriji da se prilagodi Fintechu kako bi se mogao nositi s tom generacijom prilagođavanjem Blockchain tehnologije u svom sustavu. Što bi omogućilo milenijalcima da obavljaju svoje poslovne transakcije bez intervencije takozvanih “velikih dječaka”.

Trgovinsko financiranje

Te se aktivnosti uglavnom sastoje od papirologije u bankarskoj industriji u transakcijama kao što su fakturiranje s nekim međunarodnim transferima izvoza i uvoza. Ovo se područje smatra najučinkovitijim kad se transakcije obavljaju preko Blockchain tehnologije. Kretanje ovih transakcija, posebno širom svijeta, može se brzo ubrzati korištenjem ove tehnologije u skladu s pametnim ugovorima koji digitaliziraju transakcije i povećavaju ulogu dokumentacije.

Stoga se očekuje da će Blockchain tehnologija nastaviti utjecati na bankarski sustav zbog povećanja inovacija u domenu IoT što revolucionira mnoge industrijske sektore.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
7 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Moreno

Je, ali zamjena fiata u BTC, pa vraćanje BTC u fiat je višestruko skuplje nego na primjer u Hrvatskoj zaminit kune u dolare pa te dolare na primjer u Mexicu zaminit za pezose. Neda mi se sad tražit jer ne operiran sa Btc, ali neka mi neko kaže na primjer… Pročitaj više »

Bosanac

‘Uticaj vlage na bosanskohercegovacku poeziju’

P.S. blockchain valute su zamisljene da se zaobidju banke i ukinu provizije, a sad to one pokusavaju stavit pod svoju kontrolu

Цицка

Ma хоће ове две вештачке валуте да уведу у легалне токове.

Цицка

Ма хоће ове две вештачке валуте да уведу у легалне токове а после ће да истисну све остале валуте , остаће само једна или ова друга …ако им успе

Цицка

в

POVEZANE VIJESTI