fbpx

“Jedinstvena Rusija” stvara temelje direktne demokracije koristeći blockchain tehnologiju

Direktna Demokracija - Referendum - Glasovanje - Izbori - Blockchain - Petar JASAK

Politička stranka “Jedinstvena Rusija” koju predvodi premijer Dmitrij Medvedev, obnovila je svoje internet stranice i iznova iznenadila svoje birače, tako što im je omogućila elektronsko preliminarno glasovanje. Pristup glasovanju bit će omogućen biračima koji su prošli identifikaciju na portalu javnih službi, izjavio je u srijedu član radne skupine i voditelj IT projekata, Vjačeslav Satejev.

“Obnovili smo predizbornu internet stranicu. Uveli smo funkcije koje omogućavaju elektronsko glasovanje za kandidate stranaka. Danas službeno pokrećemo platformu. Pristup glasovanju putem interneta pružit će se biračima koji su prošli autorizaciju na portalu javnih službi. Korisnički registracijski podatci će biti provjereni i nepromjenjivi“, navodi se u priopćenju stranke, kojeg prenosi agencije TASS, 6. ožujka 2019.

Satajev je također istaknuo poboljšanje osobnog profila sudionika na internet stranicama. “Kandidati će moći popuniti ili nadopuniti svoj osobni račun na novim stranicama, postaviti vijesti, video, fotografije i dijeliti razne informacije. Osobni račun je sada integriran sa svim društvenim mrežama. Također smo napravili mobilnu verziju stranice”, nastavlja Satajev, iz čijih se riječi jasno vidi da se radi o klasičnoj društvenoj mreži Jedinstvene Rusije na koju strani faktor neće moći utjecati niti je cenzurirati.

Prema Satajevu, prilikom stvaranja elektronskog preliminarnog sustava glasovanja, glavne snage bile su usmjerene na povećanje transparentnosti izbornog procesa. “Glavni cilj je učiniti izbore transparentnim tako da se uklone svi posrednici izbornog procesa, prikupe i pruže sve informacije o procesu glasovanja, izbjegne kršenje i prikupe rezultati izražavanja volje izravno s biračkog mjesta ili čak od samog birača”.

“Metodologija brojanja glasova će se provoditi na temelju blockchain tehnologije koja isključuje svaku mogućnost promjene rezultata glasovanja.”

„Mogućnost glasovanja putem interneta stvorena je 2018. godine korištenjem usluge elektronskog pred-glasovanja. Tada je u elektroničkom glasovanju sudjelovalo više od 217 tisuća ljudi. Bez pretjerivanja, ovo je rekord“, zaključio je Satajev. Na preliminarnom glasovanju, održanom 3. lipnja 2018. godine, odaziv je dosita bio rekordan. U njemu je sudjelovalo oko 12% birača.

Što je i kako funkcionira blockchain tehnologija – za početnike

Jedinstvena Rusija zadnjih godina, kao i neke druge zapadne političke stranke, održava preliminarne izbore koji su preduvjet sa sudjelovanje i imenovanje kandidata na svim razinama općih izbora. Kao što je ranije napomenuo predsjednik Jedinstvene Rusije, premijer Dmitrij Medvedev, na preliminarnim izborima birači stvaraju svoje liste sa svojim kandidatima.

Preliminarno glasanje (uz iznimku određenih situacija) odvija se prema otvorenom modelu, što podrazumijeva sudjelovanje bilo kojeg člana stranke ali i onih članova koji ne pripadaju stranci. Istodobno, postavljaju se vrlo ozbiljni zahtjevi: kandidati ne smiju posjedovati financijsku imovinu u inozemstvu, ne smiju biti osuđivani i moraju sudjelovati u najmanje dvije rasprave.

Bilo koji ruski birač može glasovati za kandidata s otvorenim modelom, a predviđen je i sustav ocjenjivanja, prema kojem se može izraziti sklonost ne samo jednom kandidatu.

Već ranije je sličan način glasovanja testiran u Sjedinjenim Američkim Državama u Zapadnoj Virginiji. Federalne vlast su s velikom pažnjom pratile ovaj eksperiment. Četiri audita su već realizirana, a kojima je predmet bilo elektronsko glasovanje uz pomoć blockchain tehnologije o kojoj se tada nije previše govorilo. Niti jedan od četiri audita nisu otkrila sigurnosni problem.

Dan nakon najave Jedinstvene Rusije o korištenju blockchain tehnologije, vlasti američkog grada Denver su najavile također uvođenje elektronskog glasovanja što možete pročitati u najnovijem izvješću za javnost.

Naravno, odmah su se javile raznorazne udruge koje se ježe na pomisao o glasovanju putem mobilnog telefona kojeg posjeduju gotovo svi birači. Zašto se udruge za širenje domokracije boje naroda, teško je odgovoriti?

Dok zapadni model nudi samo glasovanje, ruski model elektronskog glasovanja nudi nominalni odabir svojih kandidata, veću kontrolu pošto svakom biraču dopušta uvid u rezultate među kojima se nalazi i njegov. Svaki birač može provjeriti kako je glasao pojedinačno, a u dogovoru sa svojim istomišljenicima može provjeriti bilo koji fragment izbornih rezultata.

Direktna demokracija više nije utopija. Blockchain tehnologija će omogućiti transparentnije i poštenije izbore. Zašto ne i referendume, koji predstavljaju istinsku volju naroda, pod uvjetom da mu je pitanje o kojem se mora izjasniti, objektivno predstavljeno i objašnjeno. I u ovom slučaju se može iskoristiti blockchain tehnologija, o čemu ćemo pisati u skoroj budućnosti.

Silan novac koji se troši na organizaciju izbora i referenduma bi bio sačuvan. Samo njegov mali dio bi bio dovoljan za realizaciju slične Open Source platforme. APISI i slični njima, koje optužuju za manipulaciju, bi konačno radili svoj posao – održavati “sustav” na kojeg se ne može utjecati i koji neće poništavati glasačke listiće zbog nečitljivosti.

Direktna demokracija nema alternative, što pokazuje velika zainteresiranost Rusije i SAD-a. Volja naroda i većine mora biti na prvom mjestu.

Izvor: TASS | Denver – Sjedinjene Američke Države


Želite znati više? Pročitajte vezane članke:
Što je i kako funkcionira blockchain tehnologija – za početnike
RIC – Direktna demokracija

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
32 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
donnnnn
Gost
donnnnn
1 godina prije

Vitalik Buterin osjetio je hladnoću kanade (namjerno malim slovom), i genij se vraća Slavenskim korijenima. Ethereum modificirana platforma…

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovani Donnnn,

Hvala na napomeni. Zaboravili smo reći da se sve temelji na Ethereum platformi koju je razvio mladi Rus Vitalik Buterin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vitalik_Buterin

Ugodno čitanje.

pero
Gost
pero
1 godina prije

Na žalost, usprkos svim prednostima tehnologije, nema političke opcije koja bi dozvolila da ista zaživi bez mogućnosti manipulacije.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Politka se može odupirati, ali to neće dati rezultate pošto svijet više nije unipolaran.

Ovaj potez Rusa su temelji direktne demokracije, ne onakve kakvu žele anarhisti u kojoj nema predstavnika, nego istinske, gdje predstavnici naroda rade samo ono što se od njih traži.

Direktna demokracija bez predstavnika nema smisla i praktičnu mogućnost da zaživi.

RIC je za sada najbolje i realno rješenje.

Jedinstvena Rusija se ne boji naroda, što se vidi iz ovog poteza.

V. Bakarić
Gost
V. Bakarić
1 godina prije

Što znači direktna demokracija? To znači – direktno upravljanje naroda tj. samoupravljanje. Blockchain tehnologija bi mogla biti oblik olakšanog i jeftinijeg instrumentarija za izražavanje direktene demokracije. U budućnosti čovječanstva, kada se prevaziđe ovaj današnji zastarjeli oblik međuljudskih odnosa, će blockchain vjerovatno biti korišten za samoupravni način odlučivanja u društvu.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Direktna demokracija kao pojam iz materije ustavnog prava vezan uz neposredno odlucivanje naroda glede nekog pitanja (preskacu se izabrani predstavnici naroda) ne znači samoupravljanje kao oblik odlučivanja radnika u vođenju privrednih subjekata, niti ima veze sa samoupravom kao principom organiziranja lokalne i regionalne drzavne uprave.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Nažalost pisac gornjeg teksta to ne zna.

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovani Dub Miroslav,

Da ipak pročitate naslov prije nego komentirate.

Radi se o stvaranju temelja direktne demokracije, a ne klasničnoj direktnoj demokraciji.

Ugodno čitanje.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Poštovani L.R.
Moja dva teksta ste cenzurirali , vjerovatno da zaštitite “lik i djelo” .
Bez obzira što ni ovaj tekst nećete objaviti ipak napišite u čemu je razlika između “temelja dirktne demokracije” i “klasične direktne demokracije”! i proširite horizonte moje spoznaje!?!
Unaprijed hvala!

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovani Dub Miroslav,

Pišete ovdje danima i nitko ne cenzurira vaše poruke, međutim dogovorili smo se da nema etiketiranja, što ste učinili nazivajući našeg novinara autorom žutila.

Čitajte naš portal i uskoro ćete dobiti odgovore na sva vaše pitanja.

Ugodno čitanje i komentiranje.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

L.R. mislim da je naslov teksta pogrešan.
Ako sam dobro shvatio navedena tehnologija ima za cilj omogućiti izravno elektroničko glasovanje biračima, a u tom smjeru ide i citirana izjava Satajeva: Glavni je cilj učiniti izbore transparentnim tako da se uklone svi posrednici izbornog procesa…”
Dakle nije bilo riječ o ideji postupnog prelaska na sustav direktne demokracije niti zagovaranja tog sustava.

Guest
Gost
Guest
1 godina prije

Pohvalno je da nam tehnologija konačno osigura glasački mehanizam koji se nebi mogao zloupotrebljavati prema nečijim interesima, već bi sustav omogučavao da se realizira stvarna volja većine građana. Međutim dali je bolje da društvom upravlja intelektualna elita, dakle manjina, ili najšire narodne mase ? Koliko su su srednji i pogotovo niži slojevi nekog društva uopće svjesni što je, a što nije u interesu tog društva ? Društvu je potreban sustav koji afirmira kvalitetu, odnosno da na ključna mjesta u društvu, dolaze najkvalitetniji i najsposobniji ljudi. Bitne odluke trebaju donositi najkompetentniji ljudi, a ne neuka većina. Jedino tako društvo može prosperirati.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Danas nema neuke večine. To je zastareo pojam iz vremena, kad su ljudi bili nepismeni i nerazgledani. Demokracija ne djeluje ako o njoj odlučuju samo bogati i uticajni. Ona se pri tom pretvara u korupciju in diktaturu elita, što možemo vidjeti u sadašnoj praksi.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Danas itekako ima neuke većine. Ne zavaravaj se da pristup internetu i drndanje po mobitelima može samo po sebi obrazovati nekoga. Većina stanovništva su neuke ovce. Što naravno ne znači da ih treba prepustiti vukovima, ali uvijek treba biti svjestan da su to ovce, i djelovati u skladu s time.

Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije

@nije bitno tko Ti izgleda nisi osobno upoznao pripadnike glasačke baze nacionalnih stranaka na našim područjima.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Narod nije nimalo glup, kako se to želi predstaviti.

Danas na vlasti imamo “elitu”. Pričaju po par jezika, znaju se ponašati za stolom gdje se jedu jastozi, nabrojat će vam sve filozofe i citirati najveće autoritete, međutim rezultat te elite vidimo. Oni sve znaju, samo ne znaju organizirati društvo koje predstavljaju i zbog čega su birani.

Sustav koji afrimira kvalitetu uz pomoć gore navedene kvazi-elite je obična utopija.

Riječi i obećanja ništa ne vrijede niti mogu zamijeniti djela. Samo djela vrijede i ako su kvalitetno predstavljena bilo tko će ih razumjeti.

Ljudi moraju shvatiti da su svi bitni u društvu. Možda na prvu to tako ne izgleda, ali ako malo bolje pogledamo, super talentiratni filozof, nema šanse da preživi pet dana na planini. Koristi li mu ta genijalnost u sličnim sitaucijama? Ne.

Hrvatski top ekonomisti koji su zavšili visoke škole u Londonu i svaki dan nam objašnjavaju što i kako treba, kontinuirano sišu državni proračun. U realnom sektoru ne mogu prodati ni čačkalicu.

Slično je i s kvazi-ljevičarima. Ono što nisu u stanju sami ostvariti oni bi drugima otimali kroz nacionalizacije i konfiskacije. Zbog toga radnike u agoniji gurkaju u leđa kako bi oni svojim rukama i svojom krvlju ostvarili njihove neostvarene snove. Sve su upakirali da radnici misle da su to njihovi snovi.

Kao što ljude dijelimo na dobre i loše, možemo ih dijeliti na vrijedne i lijene. Vrijedni šute i rade, a lijeni galame i iskorištavaju.

pero
Gost
pero
1 godina prije

Na žalost, na svakim izborima, referendumu… narod pokazuje kako je lako manipulirati njime, te imam dojam kao da upravo hoće da se manipulira njime. Ne može se to pripisati gluposti nego kontinuitetu “dresiranja” kroz obrazovni sustav, medije, itd… pri čemu najviše sudjeluje upravo gore navedena “elita” koja nije tu zbog naroda, nije se školovala za ništa drugo osim osobne koristi.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Nije baš lako pero, manipulacije su moguće zahvaljujući korišćenju strategije koju su pravili timovi sociologa i psihologa a koja se non-stop vrti na svim medijima. Na raspravama učestvuju samo političari ili analitičari sa “odobrenim mišljenjem” – kvalitetne nezavisne ideje nemaju nikakvu šansu da se prikažu. Narodu treba pluralizam ideja a ne stranaka koje zavode idejnu diktaturu.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

@pero- manipulirati se može jednom, neka i dva puta. Manipulirati desetlječima glupacima, e to je moguče i vidljivo. Opet i opet…

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

A pametan narod na izborima da vlast u ruke “elitama” koje ih vode u bogatu i sretnu budučnost.
Hrvatska če biti bogatija, uređenija, svjesnija… od Švicarske, reče netko

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Oprostite, PPP, takva elita nije nigdje trenutno na vlasti. Eurobirokrati obično govore po dva jezika – i to je to.
Vidjeli smo kako naš premijer ‘parla’. Nije loše, ali nije ni za tu razinu.
Čisto sumnjam ne da Brkić i Culej, nego ministrice vanjskih poslova znaju držati beštek, ili, podijeliti smokvu na dijelove i pojesti je za stolom.
Pa ne znaju se ni obući primjereno. To je tolika glupost da ne znaju ni učiti – oponašanjem.
Još za vrijeme Clintona javili su se umirovljeni američki diplomati i rekli da, po njihovom mišljenju, takvim ljudima nije mjesto u diplomaciji.
Tvrdim, da je upravo suprotna situacija.
Sve je to bezvezna i neuka rulja, izabrana zato jer je poslušna. Od SAD do Hrvatske.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ekonomista ima malo na rukovodećim mjestima u svijetu i Hrvatskoj.
A što i tko bi bili top-ekonomisti?
Također treba primjetiti da je kvaliteta studija nakon Bologne prilično opala.
Pa su ispiti sa zaokruživanjem odgovora, kalkulacije nitko ne radi, ing.građevine više ne uči neke izračune, a za prolaz na kolegijima od cijelog popisa literature najčešće dvije knjige treba pročitati za prolaz.
Na ‘ljevičare’ i kvaziljevičare nije potrebno trošiti riječi.
A sad: imala sam susjeda, sad pokojni, koji je bio poznat po tome što je svakom priskakao u pomoć…međutim, volio je i alkohol. Pa bi znao imati ‘okršaje’ s ženom. Je li on po vašem mišljenju ‘dobar’ čovjek?
Postoje loši ljudi koji su dobri roditelji i obratno.
To je nezahvalna kvalifikacija.

mile
Gost
mile
1 godina prije

Ako glasač može provjeriti svoj glas znači kako je zabilježeno ne samo da je glasovao nego i za koga je glasovao.
Ako to može projeriti glasač znači da može i vlast.
Time glasovanje više nije tajno.

Nostradurus
Member
Nostradurus
1 godina prije

Osim ako glasački kod ne dobiješ tako da ga pokupiš iz neke hrpe.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Prošlo je vreme mile kada smo bili u opasnosti od aktuelne vlasti na izborima. Danas se treba plašiti “demokratske međunarodne zajednice” jer ako ne glasaš za njihovog kandidata možeš dobiti “milosrđe” u obliku “anđela” ili u slučaju Venecuele da ostaneš bez struje – za početak.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Ne ako se proverava posebnim kodom koji se generira i spremi negde na serverima iz lančanih blokova. Serveri neće dopustiti pristup ako neko dostupa drugim informacijama kao što su IP, podaci o hardveru računara, OS… Jedina zloupotreba blokchaina može biti ako je ponuđać i vlasnik svih blokova servera u lancu.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Malo sam skeptican, prvo prema direktnoj demokraciji, a drugo prema tajnosti podataka o glasanju u sustavu koji organizira neka stranka.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Zanimljivo, u tekstu o direktnoj demokratiji sam predvideo Rusiju kao najverovatnijeg začetka. Tada sam pisao da je vrlo simptomatično što Putin izlazi na izbore kao nezavisni kandidat.

Ovo što radi “Jedinstvena Rusija” može biti taktički trik za dobijanje veće podrške uvođenjem novina i izlaskom iz “žabokrečine obećanja” u kojoj je već sve viđeno. Ali može biti suštinski pomak napred i to vrlo mudar – da se prelaz izvrši postepeno i da se tako izbegne šok i haos. Kao što sam več pisao početna faza je kritična.

Treba još objasniti šta je “Jedinstvena Rusija”. To je patriotski blok nastao ujedinjenjem partija Sergeja Šojgua, Juruja Luškova i Jevgenija Primakova – baza Putinove politike. Uz to, Putin je bio njen predsednik dok je bio premijer i otišao je sa njenog čela jer je postao predsednik. Dakle, to je snaga koja odlučuje o budućnosti Rusije i mogućnost dobijanja položaja ljudi koji nisu članovi partije je u svakom slučaju interesantna novina sa još interesantnijim potencijalom.

Parlamentarna demokratija se zasniva na tajnosti izbora. Po meni je to velika greška, ne samo zbog mogućnosti manipulacije već i zbog kvaliteta glasanja. Ljudi se moraju naučiti da snose odgovornost za svoje odluke – kada se zna ko je kako glasao onda ne može biti neko drugi kriv za pogrešne odluke što je sada slučaj i što je osnovni razlog što idemo na dno. A ako je glasanje javno onda može sa blockchainom a i ne mora.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

U Sloveniji je bila prošle godine izvedena glasačka anketa parlamentarnih izbora po blokchain tehnologiji.
https://volitve.principle.network/rezultati

jetflash
Gost
jetflash
1 godina prije

dobrodošlo je svako riješenje koje koje dokida tisučama godina zastarjelu instituciju “parlamenta”!!

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Nije poenta samo u direktnoj demokratiji. Bitnije je zapravo ko glasa, to je jako vidljivo upravo na nasim prostorima. Na glasanje najmanje izlaze normalni ljudi jer ne mogu nista protiv polupismene glasacke masinerije koja redovno izlazi na biralista i protiv koje se ne moze boriti. Najveci problem su penzioneri ciji mozak polako popusta i nisu u stanju da se izbore sa laznom propagandom masmedija, doduse nisu ni mladji imuni na to. Medjutim, penzioneri jednostavno vise ne ucestvuju u aktivnom zivotu pa tako ne bi trebali niti odlucivati o buducnosti mladjih, sto opet ne znaci da je pravilo, mozda bi trebalo provoditi IQ test, ako ne biraca ono barem politicara . Isto tako u odlucivanju ne bi trebali ucestvovati niti ljudi u zatvoru kao i oni koji su proveli u zatvoru vise od nekoliko godina. Takodje treba iskljuciti i one koji nisu zavrsili srednju skolu ili barem osnovnu, spisak bi se mogao jos prosiriti svakako. Glasacko pravo treba biti privilegija koju treba zasluziti, na kaze se bez razloga da je demokratija kada dve budale nadglasaju jednog pametnog a to se upravo i dogadja. Da ne govorim da elektronsko glasanje nije problem sabotirati mnogo lakse od klasicnog glasanja. Ah, umalo zaboravih, dijasporu isto tako treba iskljuciti jer ne zive niti rade u maticnoj drzavi.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

K’o o cemu Rusi o direktnoj demokraciji.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
32
0
()
x