fbpx

OTKRIVAMO: Ono što traže Žuti prsluci u Francuskoj, rješenje je za sve zemlje bivše Jugoslavije

RIC

Već nešto više od četiri mjeseca prosvjednici u Francuskoj, koje nazivamo Žuti prsluci, pokušavaju utjecati na vlast kako bi živjeli dostojanstveno od svog rada. Svakodnevno čitamo o njihovim zahtjevima, ali rijetki znaju što oni doista traže i što žele postići. Ovo je prilika da konačno saznamo pravu istinu iz prve ruke.

Tko su Žuti prsluci i odakle su se pojavili smo već pisali u članku Tko su Žuti prsluci. Što žele Žuti prsluci, drugo je pitanje. Odgovor je vrlo jasan i precizan, a što je glavni razlog zbog kojeg ga mainstream mediji i politička vlast žele prikriti i diskreditirati. Žuti prsluci žele RIC (Référendum d’initiative citoyenne) ili u prijevodu nacionalni referendum kojeg traži i pokreće narod.

O kakvom se referendumu radi i što se želi postići?

Radi se o najvišem demokratskom alatu kojeg se može primijeniti u svakoj zemlji bivše Jugoslavije. Referendum omogućava svima nama odlučivati kolektivno, donositi konkretne odluke koje imaju snagu zakona, a koje vlast mora respektirati i bezuvjetno aplicirati.

Ovaj način odlučivanje je istinska demokracija gdje je vlast u rukama naroda koji odlučuje o svemu. Mala frakcija naroda svojim potpisima lako inicira referendum, nakon čega se otvara javna debata gdje sve strane javno i ravnopravno iznose svoje argumente o pitanju ili pitanjima koja će biti predmet referendumskog odlučivanja.

Odgovorom DA ili NE, narod putem referenduma donosi konačnu odluku. Koristeći internet, organizacija i rezultati nacionalnog referenduma su vrlo jednostavni.

Nema zabranjenih pitanja kod odlučivanja naroda

Referendum se može organizirati za sva pitanja, bez ikakvog limita. Ako je narod suveren, onda doista suveren treba i biti. Narod treba i može odlučiti hoće li i dalje biti u dužničkom ropstvu. Je li dužničko ropstvo u skladu s međunarodnim pravom? Referendumom donosimo svoju konačnu odluku za pitanja o imigraciji, uvođenju eura, članstvu u Europskoj uniji, socijalnoj politici ili pak odlasku vojnika na strane granice. Raspravljamo i odlučujemo o svemu – svi zajedno.

Konačno treba završiti s politikom sprječavanja i gaženje referenduma. Završiti s političarima koji ne drže obećanja, pregovaraju i dogovaraju iza zavjese ono što nije u interesu države i naroda. Na ovaj način, naši političari više neće biti samo naši političari, nego ono što su odavno trebali biti – naši predstavnici tj. zaposlenici. Mi ih plaćamo za ono što želimo i što moraju da rade.

Žuti prsluci traže četiri vrste referenduma:

  1. Ukidajući – putem kojeg se može ukinuti loš porez ili drugi fiskalni namet koji nije u nacionalnom interesu
  2. Legislativni – za predložiti novi zakon
  3. Ustavni – za modificirati Ustav i
  4. Smjenjujući – za uklanjanje biranog političara koji radi loše svoj posao ili je dao lažna obećanja – prije novih izbora

Elita i politička vlast često govore da narod nema uvijek pravo. Istina, narod nema uvijek pravo, ali oni koji ga vode i koji odlučuju u njegovo ime, imaju još manje. Pogledajte u kakvoj smo situaciji. Pogledajte ratove diljem svijeta i dug koji uništava sve zemlje. Upravo su nas oni stavili u ovu tešku situaciju. Stavili su nam omču oko vrata govoreći da bismo napravili gore nego oni.

Svi moramo imati povjerenja u kolektivnu inteligenciju. Sigurno nismo gluplji nego oni i vjerojatno manje korumpirani. Naša brojnost su naša snaga i naša legitimnost. Naš izbor i naše odluke moraju biti aplicirane, a ne odluke hiper bogatih pojedinaca unutar i izvan državnih granica.

Oni koji su protiv referenduma, moraju prihvatiti da su protiv demokracije kada ne ide u njihovom smjeru. Republika je s njima lažna demokracija. Takvi se boje naroda i njegovih odluka, jer su ga prepustili onima koji vladaju iza kulisa uz pomoć novca.

Zbog toga je RIC ili nacionalni referendum ultimativno oružje za popraviti stanje u bilo kojoj državi, a ne samo Francuskoj. Pošteni moraju zaboraviti sve ideološke podjele i ići prema jednom cilju, a to je kolektivno odlučivanje o svojoj sudbini.

Ovo je glavni zahtjev većine Žutih prsluka. Svi ostali zahtjevi o kojima smo čitali ili pisali su lukavo podmetnuto kukavičje jaje s ciljem razjedinjavanja Žutih prsluka koji su se okupili samo oko jednog cilja: općeg dobra na temelju reda, rada i mira svakog pojedinca.

Za kraj ostavljamo važnu poruku: “Ljevičari, znajte da bez jake države nema socijalne pravde, a vi desničari budite sigurni da bez socijalne pravde neće nikada biti jake države”.

Izvori: RIC | Étienne Chouard | Le Media pour Tous

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
86 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Zamislite ovo rješenje za nečije probleme….
“” Međunarodni monetarni fond spreman je da spase ekonomiju Venecuele, ali taj zadatak je toliko težak da će zahtevati pomoć i šire međunarodne zajednice, rekla je direktorka MMF-a Kristin Lagard.

„Čim dobijemo upit od legitimnih vlasti u toj državi da dođemo i pomognemo, to ćemo i uraditi“, rekla je Lagardova, prenosi AP.””

Dunja
Gost
Dunja
1 godina prije
Reply to  Siniša

Обећали и положили заклетву за све паре, тј. за сву нафту 🙂

spartak
Gost
spartak
1 godina prije
Reply to  Siniša

Dakako. visoka banksterska službenica pod “legitimne vlasti” podrazumijeva onoga usanskoga pajaca. Ne može drukčije, jer bi je odmah smijenili.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Nedavno smo ovde čitali da je MMF praktično ogranak Pentagona…

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ova nije u vinklu.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ulazak MMF-a u zemlju treba poistovjetiti sa slikom SMRTI s kosom u rukama…
MMF-za smrt vaše ekonomije….

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

Cecil B. Demented: “Prije nego sam probao drogu imao sam gomilu problema, sada kada uzimam drogu imam samo jedan problem.” Na teorijskoj razini ona inicijativa je bliža anarhizmu nego demokraciji koja u svom izvornom smislu je praktički nemoguća, mislim da kada bi hipotetski ovakav model vladavine naroda zaživio da bi se suočili sa gomilom novih problema rješavajaći neke probleme,… dakle , ne mislim da ne treba poduzeti ništa i gledati kako krupni kapital otima ovaj svijet, ali treba ostati realan i napraviti ono što je moguće, ne zanositi se demagogijom, npr. svi mi , a ne samo država i korporacija bi u smislu održivog scenarija trebali jednom i konačno prestati trošiti više nego imamo, ne samo novaca, nego svih resursa, dakle nije prihvatljivo i održivo da neki vlasnik kapitala ima 5-6 vikendica, desetak automobila ,jahtu i sl., ali nije prihvatljivo da jedna tročlana obitelj živi u 150 kvadrata i ima dva automobila, hoću reći nitko se ne zalaže za promjenu načina života prema održivom i realnom, jedino što čitamo i slušamo su bogati koji bi održali status quo i oni koji bi zauzeli njihovo mjesto, osobno sam umjereno pesimističan po pitanju budućnosti ,…

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  oddball

@oddball- Uglavnom se slažem, to je to. Ljudi, mi nepolitičari, uglavnom više volimo pričati (ogovarati i pametovati) nego preuzeti stalnu odgovornost. Tamo gdje je bilo pokušaja uvođenja ovako široke demokracije vrlo brzo je došlo do zasićenja. Ljude je postajalo sve manje briga. Htjeli su radije platiti nekoga da taj posao radi za nih nego stalno biti angažirani. To je glavni razlog propasti svih anarhističkih (a bilo ih je) pokušaja do sada. Osim toga masa vrlo često ima tendenciju prema uravnilovki, svima isto ili bar slično. Po sistemu radim i ja pa zašto bi on imao više. Na kraju ispadne da radio ne radio svira ti radio, tj sve se manje radi a više brinu neke druge brige.
P.S. Zavidim ti na umjerenom pesimizmu. Ja sam potpuni, u skladu sa Murphyjevim zakonom.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Piretis

Ohoho.
Padaju maske. Treći dan za redom.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  oddball

Od tebe oddball nisam ništa ni očekivao bolje. Čim se priča o cjepivima, Pernaru, ekologiji,… a evo sada i o promjenama, javljaš se kao da si na dežurstvu.

Što je najgore u svemu i sada si kroz svoj komentar provukao perfidnost što potvrđuje moje sumnje.

Reći da trošimo više nego imamo, a pogotovo resurse je upravo priča ovih koje treba politički eliminirati.

To je perfidno nametanje odgovornosti na običnog čovjeka koji se pati, ali eto po tebi je kriv jer troši više nego što mu treba iako je prezadužen, na ulici i gladan.

Stvarno si perfidan.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  PPP

@PPP- Ne razumijem što je pogrešno u tvrdnji “da trebamo prestati trošiti više nego imamo”. Svi, država i pojedinci moramo prestati trošiti ono što nemamo i uludo rasipati.
Ne poznajem dvadeset osoba koje nisu zadužene po nekoj osnovi. Država, redovno svake godine, predviđa nešto veće rashode nego prihode. Koliko to može trajati? I što očekujemo da će netko, dobar i plemenit, vratiti naše dugove?
Oni koji su na ulici većinom nisu zaduženi. Prezaduženi su oni koji bi sasvim solidno mogli živjeti od svojeg ali žele više i žele odmah. Po svaku cijenu. Nije mali broj potleušica pred (samo)rušenjem sa satelitskom antenom i s parkiranim automobilom od 15 000 €. Neki dižu kredit zbog jednog tjedna skijanja u inozemstvu ili ljetovanja u apartmanu na Jadranu. Tebi je to pametno? Meni nije.
P.S. Spominješ gladne. Ako ih ima evo ja ću ih, i ne samo ja, nahraniti. Samo reci gdje su. Ne živimo u Bijafri, hrane barem ima dovoljno za sve. Hranu čak i bacamo.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Piretis

Nadam se da si iskren i da vjeruješ u ovo što govoriš, bez obzira što je totalno pogrešno viđenje situacije.

Prvo, država ne može bez novih rashoda jer je stisnuta kreditima. Novi rashodi služe za plaćanje starih kredita i kamata.

Svaka štednje ili smanjenje potrošnje vodi u još veću agoniju.

Druga vrlo bitna stvar. Građani mogu tražiti kredite, ali banke moraju procijeniti mogućnost otplate. Ako dužnik ne može vratiti kredit, za to je kriva banka, a ne on.

Na zapadu nemamo taj problem jer banka gleda razinu zaduženosti svakog potražioca kredita. Mjesečna rata ne može biti veća od 33% prihoda u kojima nisu uključeni rashodi. Ako se dogodi nepredviđena situacija (osoba oboli, izgubi posao,…) kredit banci vraća osiguranje. Osiguranje od gubitka sposobnosti za plaćanje iznosi oko 1%.

Nadam se da si sada naučio da priča o rastrošnom narodu je obična laž i manipulacija.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  PPP

@PPP- Previdio si jednu sitnicu. Kupovinu na odgodu, preko tekućeg računa ili kartica. Manje ih je koji zapadaju u probleme zbog bankovnih kredita nego zbog olakog svakodnevnog trošenja.
Država jeste zadužena ali nadam se da ne misliš kako se zadužila zbog mene. Zadužila se jer su joj apetiti bili veći od mogućnosti. Jedini je problem, što nije zadužila sebe nego mene (i tebe).
I na kraju, ako iskreno pogledaš oko sebe, vidjet ćeš da je većina koji imaju novčanih problema dobrim dijelom sama kumovala tome. U prijašnjem sustavu nije se bilo lako zadužiti, pa većina i nije bila, a oni koji jesu bili su sa nekom svrhom. Stan, kuća i slično. Danas je jako moderno zadužiti se “nenamjenski”. Pa se onda i potroši isto tako, nenamjenski. Eto, o tome govorim, ali ne tvrdim da ima puno istine i u onom što ti tvrdiš. Prava je istina vjerojatno negdje između.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Piretis

Svaka odgoda plaćanja je jedna vrsta kredita i preme tome se banke odnose identično kao i prema dugoročnom kreditu. Dakle, ono što sam rekao prije, stoji. Banka određuje visinu sume koja se može koristiti putem kartice.

Pročitaj što sam napisao za običnog čovjeka, to isto vrijedi i za državu. Država ide na noge bankama koje im daju kredite. Prije nego im odobre kredite, banke moraju analizirati za što će se kredit koristit. Sada si naučio čemu služi kreditni rejting. Opet su banke krive za prekomjerno trošenje, a ne država i narod.

Ovo zadnje za kredite u bivšoj Jugloslaviji nije istina. Vjerojatno si mlad pa ne znaš što je bilo prije. Prije su se krediti dizali bez problema, ali je narod je izbjegao zaduženost uz pomoć inflacije. Netko tko je dizao kredit za kuću, na kraju je plaćao vrlo malo, jer je glavnicu i kamate pojela inflacija.

Danas to nije moguće jer Europska centralna banka svoj rad temelji na vrlo niskoj inflaciji.

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije
Reply to  Piretis

Drzava nema apetite nego proracun koji je servis za privatne apetite.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  PPP

Meni je jasno da je najlakše ući u neki rov u sigurnost dogme i kanona , a sve koji dovode kanon u pitanje proglašavati pefridnim manipulatorima, čak i kada bi ja bio manipulator to ne znači da si ti u pravu, za početak ispravak navoda, Pernara nisam komentirao nikada jer na takve ne trošim vrijeme, drugo, koliko vidim ti imaš pik na poreze i kvote na CO2 i to je bit tvojeg negiranja klimatskih promjena, e tu nisi u stanju razlučiti suštinu stvari jer iako kapital želi i hoće zaraditi na ekologiji jer smisao kapitalističkoga sustava je zarada i oplemenjivanje kapitala, to ne znači da ne postoje klimatske promjene koje je uzrokovao čovjek, za to postoje tone dokaza, a protiv niti jedan, ljudi se na tome pitanju razlikuju samo načinom kako se nose sa tim problemom, jedni guraju glavu u pijesak, drugi planiraju zaraditi pa dok ide ide, a treći vide surovu stvarnost da ćemo ili promijeniti način života ili umrijeti,….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  oddball

Za klimatske promjene ne postoje dokazi. Navođeni su izmišljeni podaci u studijama. Drugo, i da postoje, pitanje je kolika je uloga čovjeka. Sahara je nekad bila zelena. Je li i zato kriv čovjek?
Treće, ne skreći temu.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  Lucija

očigledno si ti ona koja gura glavu u pijesak, saharski,.. malo je off topic, priznajem, ali načelno obje su teme primjeri kako se ne razumije razlika uzroka i posljedica

Komentar
Gost
Komentar
1 godina prije
Reply to  oddball

Ja naprosto ne mogu vjerovati da je to napisala pod tri stavke..ajme :p

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Komentar

Evo još tri
???

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

ja mislim da se partije tzv. “ekstremne” desnice I ljevice za to I zalažu I zato su I prozvani “ekstremni”. evo kod nas iz dana u dan povećavaju akcize, PDV, cijene hrane I nikome ništa. naš narod umjesto da traži REFERENDUM I da se tome stane u kraj bira onaj drugi put a to je odlazak njih I njihove djece u druge države na privremeni rad. hoću reći mi na balkanu I naš mentalni sklop smo daleko od toga.

ps. mi inače znamo što je najbolje za narod njemačke I francuske od kojih većina naših traži zaposlenje ali ne znamo što je dobro za nas

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Na Hrvatsku referendum nije primjenjiv.
Kod pokusaja odrzavanja zadnjeg referenduma vlast je utvrdila da 40 000 ljudi ne zna napisati svoje ime i prezime koji broj odgovara razlici do potrebnog broja za pokretanje referenduma.
Kontrolne liste na kojima su popisane osobe ciji potpis nije “razumljiv” su unistene od strane ministarstva tako da inicijator referenduma nije ni mogao znati tko se tocno nezna potpisati. Sabor je zastitio kradljivce referenduma iz ministarstva i vlade, a ustavni sud je nasao razlog da bude nenadležan.
Dakle, za Hrvatsku NEMA NADE!
Temeljni stup demokracije u Hrvatskoj je srušen, a narod se ne buni u dovoljnoj mjeri niti radi toga izlazi na ulice kao zuti prsluci u francuskoj, stoga ima vlast kakvu i zaslužuje.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

@Brave new world,
Malo ideš ustranu, prvo referendum je ozbiljna stvar, to što potpise prikupljaju neozbilnji, nepismeni i pokvareni ljudi je problem onoga tko organizira prikupljanje potpisa. Prebacivati krivnju na vlast ili one koji su kontrolirali potpisne liste je samo još jedan dokaz neozbiljnosti. Da mene netko nešto o tome pita, jedno krivo slovo u imenu i prezimenu ili broj u broju osobne ili koji broj treba, ja bi automatski poništio sve, kraj priče. Kad bi se takva pravila primjenjivala tada bi se prikupljanju potpisa krenulo sa punom ozbiljnošću.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Poštovani Mikojan,
potpise nisu prikupljali niti neposteni niti neozbiljni niti pokvareni ljudi već najobičniji volonteri građani koji pokušavaju ostvariti ustavom zajamčeno pravo., Bas kao sto su to ucinili za prvi referendum o braku. Za Vaše tvrdnje dajte dokaze ili ste u protivnom klevetnik.
Vlast je diskreditirala i kompromitirala svoju ulogu u cijelom procesu pogotovo činjenicom unistavanja kontrolnih lista kao jedinog dokaza za tvrdnju da potpisi nisu ispravni sto je onemogucilo utvrdivanje čiji tocno potpisi su nevaljani i iz kojeg razloga su nevaljani. Ima još zaprepascujucih cinjenica ali pored ove nisu toliko bitne.
Izražavam zaljenje da niste dovoljno informirani glede ove vrlo vazne teme i da podlijezete propagandi vlasti i msm medija.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Zvao se ja klevetnik ili veleizdajnik meni svejedno, samo još jednom kažem jedna jedina pogreška i sve je nevažeće, kakvo sad dokazivanje o tisućama krivih podataka, jedan krivi, kraj.
To što se radi o “najobičnijim građanima volonterima” ne znači baš ništa, ozbiljnost prije svega, tada ozbiljnost možeš tražiti i od drugih. Pokušaj lova u mutnom i diskreditiran si za sva vremena.
Ova vlada je neozbiljna baš kao i likovi koji su organizirali prikupljanje potpisa tako da mi je i drago da je ta inicijativa propala jer baš ništa dobroga ne bi donjela običnim ljudima, samo pojedincima.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Mikojan

@Mikojan- S prvim dijelom se slažem. Nikoga ne opravdava to što je volonter. Ako je nešto nepropisno onda je takvo i ne vrijedi naknadno plakati.
No s drugim, odnosno da je dobro što je referendum o Istanbulskoj propao, se ne bih mogao složiti. Jer ispadne da nam je ta konvencija koju je i Sabor na jedvite jade usvojio donijela nešto pozitvno. Za sada se posljedice tog usvajanja ne primijete ali dugoročno ćemo svi, htjeli ne htjeli, postati “ono” ili roditelj1 i roditelj2.
Sve, sve ali Istanbulska ne.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Piretis

@Piretis
a sa čime se mi zamaramo, sa nazivom roditelj, to je bitno?
Ma briga me kako se nazivam ako djetetu mogu pružiti sve osnovno što mu je potrebno, znači da roditelji imaju posao na kojem zarađuju dovoljno i uz normalno radno vrijeme, bez stresa, bez nervoze. Kako bi ti nazvao onog oca koji je svoju djecu bacio sa balkona, pravi roditelj, hranitelj, branitelj ili jednostavno nasilnik ubojica?
Zato mi je potpuno nevažno kako će me netko zvati, roditelj 1,2,3 ili roditelj 1991.
I o kakvoj to ti Istambulskoj pričaš? Pa naši zakoni sve pokrivaju ali ih se nitko ne pridržava i ne poštuje, a o pravosuđu ne bi trošio slova, i sad nama nešto Istambulska konvencija znači, baš kao i konvencija o zaštiti djece, žena, starih i nemočnih, ratnih zarobljenika itd. Samo još slova na papiru.
Djate dojdite k sebi, neka vam kojekakvi Batareli, Markićke i ostali ne prodaju pamet, imate vi svoje dovoljno.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Mikojan, kazete “jedan krivi kraj”.
Znaci po Vama jedan krivi potpis i svih 400 000 po Vama su onda nevaljali?
Jesam li dobro shvatio sto ste htjeli rec?

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

@Brave new world
Da !
Nekad, u dobra stara vremena, zbog jednog nispravnog chipa je sva serija išla u otpad, danas to više nije slučaj i vidimo što se dešava, kvaliteta se srozava, nitko ne mari, nikoga nije briga.
Svatko tko prikuplja potpise, bio volonter ili plačenik mora imati velik nivo ozbiljnosti i ne dozvoliti mu da se itko bez valjanog dkumenta potpiše ili neispravno potpiše, da ne dozvoli eventualnim provokatorima da upisuju netočne podatke. Isto tako onaj tko se upisuje/potpisuje ako želi da taj zahtijev za referendum bude valjano priznat mora imati odgovornost da njegovi podaci budu točni, to znači da mu je stalo. Uostalom, kakvi su to ljudi koji svoje ime ne znaju ispravno napisati? Ako je doslovno nepismen, neka volonter upiše njegove podatke i broj osobne/jmbg/oib što već treba, na kraju redka neka se potpiše kako zna, stavi X ili otisak prsta. Zar je to nekakav problem, pa nije to ispijanje piva, tko će brže.
Ozbiljost i odgovornost.
Odgovornost je nešto što je na ovim prostorima izgubilo svako značenje, to više ne postoji i zato je vrijeme da se barem pri prikupljanju potpisa ponašamo odgovorno, možda takav stav donese neke rezultate.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Mikojan, pitam se kakav ste Vi čovjek uopće k tome lišen elementarne ljudske logike kojem je 1 potpis naspram 399 999 dovoljan razloga za dokidanje demokratske volje i ustavnih prava građana?
K tome Vasa tvrdnja nema uporista u vazecim zakonima.
Moj princip jest da smislena argumentirana rasprava s takvima poput vas jest cisti gubitak vremena tako da je nasoj debati dosao kraj!

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

@Brave new world, da sam u politici ne bi bio čovjek, u današnjim vremenima to nije mjesto za ljude, dakle Vi mislite da bi na 400 000 potpisa bio samo jedan nevaljan? Varate se. Također onaj tko ide provjeravati sve potpise u startu znaš da to neće izači na dobro. Recimo da su ti potpisi na 8000 listova papira, nasumično izabereš 50 komada i provjeriš potpise, jedan nespravan, sve se baca u vodu, kraj priče, idemo dalje.
Red se mora znati, kad se uvede red tada neć biti potrebe za provjeravanjem ispravnosti potpisa jer će biti normalno da su svi ispravni i valjani.
I tako je, sa prevarantima oko referenduma rasprave nema.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Mikojan@u današnjim vremenima politika nije mjesto za ljude…proizlazi(a i točno je) da je to mjesto za NEljude…I svejedno ste povjerovati da su NELJUDI SLUČAJNO “zamračili ” vjerodostojnost upravo toliko potpisa koliko je potrebno da unište ono čega se najviše boje-referendum…Red se mora znati.ha…ha…ahahhha i svi se grohotom nasmijaše….I našli ste pored sveopćeg katastrofalnog svinjca kojim dominira politika(koja je zamračila potpise),baš tražiti red “za jedan referendumski potpis” …I pri tome ignorirati događaj s nestankom referendumske dokumentacije koji smrdi do neba i fokusirati se na “greške” druge strane..
Volonteri su šlampavi jer nisu dobro provjeravali potpise,a nisu “šlampavi”(da samo šlampavi???!!!) ovi koji su zamračili “nevažeće”potpise-JEDAN VAŽAN SLUŽBENI DOKUMENT …Ovo je za rubriku Za ne povjerovati ….
I svejedno je hoću li se ja zvati majka ili roditelj 1?????????Progutati foru da se tu jednostavno radi o nazivlju a ne o najsofisticiranijem društvenom inženjeringu može samo potpuni ignorant i neznalica..Ne bi se mogla odlučiti tko je opasniji po društvo…”elite” ili ignoranti…

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  nonwo

nonwo, gospodin došao s nedeljne mise, tamo je dobio najnovije instrukcije kako da nas ostale prxa u mozak do sljedeće mise. Ako se vara na potpisima kako će tek varati kada dođu na vlast. Da, znam i ovi na vlasti su varali zato nam i je tako. Dovoljno da se sjetim kako smo varali na referendumu za odcjepljenje od bivše zajednice. Sve je laž i varanje zato bi možda referendume do daljnjeg trebalo izbjegavati. Kad ćemo biti na višem nivou razvoja, možda.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Kontrolne liste nisu JEDINI dokaz.
Organizatore referenduma bi trebalo kazniti krivično zbog prijevare.
A da ne pričamo koliko je narušeno povjerenje građana u referendumske inicijative i referendume. A na drugoj strani u državu.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

Odgovor na ova pitanja daje popis stanovnika i popis birača. Bez toga nemožemo ne dalje, nego nikud.
U nekadašnje vrijeme, demokracija je značila narodnu skupštinu, u koju su se ljudi birali što izravnije, to bolje.
Posljednjih 20ak godina tehnologija omogućava referendume.
I ne vidim razloga da to tako ne bude.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija informirajte se malo detaljnije jer nasjedate na neistine.
I odgovorite mi na pitanje od nekidan????

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

A kad su sakupljači potpisa predali liste? Nakon 20 dana ili više od mjesec? To nije definirano Zakonom.
Nije eksplicitno. Ali se pretpostavlja da bi valjda za 3 ili četiri dana trebao to sredit i predat.
Pa mi se čini da ne nasjedam ja.
Ta inicijativa je neozbiljna. Naravno da izborni sustav treba mjenjat.
Pa dobro je poznato da tzv stranački sustavi znače “iskrivljenje demokracije”.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

Odgovor na pitanje od neki dan?
Može li: “dlakava leđa”? ?

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija, nema kategorija “ozbiljno i neozbiljno” i “čini mi se”. Postoje samo kategorije zakonito ili nezakonito, ustavno ili protuustavno jer se ne pita kako koji od nas emocionalno gleda na citavu situaciju,sukladno svjetonazoru, a kako to čini ovaj pravocrtni mikojan.
I naravno još čekam odgovor na pitanje. Nije fer ne odgovoriti na pitanje.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Mikojan

”Elita” ne može dozvoliti da se ugrozi ”stabilnost”. ”Stabilnost” je kad ona jaše kao Kurta. Malo manja, ali ”stabilnost” je i kad jaše Murta. Drugi ne znaju jahati. Oni su za sedlo. I uzde. I zovu se populisti. Ministar Lovro je izbrojao kako nema dovoljno potpisa za referendume. Nitko nema pojma da li Lovro uopće zna brojati. A da mu provjere diplomu? Ali je Lovro utvrdio da se polupismeni populisti ne znaju ni potpisati. Pa se ruga. I podsmjehuje. Dojučerašnji lokalni šerif danas je savezni, cirkusant. A naša ”elita” i ona koja nije u HDZ-u, iz petnih žila se trudi obrazovati ovaj narod kako bi svi razumjeli važne jezike. A on se ne zna ni potpisati. Narod. Čudo jedno. Kakav je narod njih dopao. Za sve su krivi komunisti. Oni su poslije onoga rata prvo radili na opismenjivanju stanovništva. I bili su prilično pismeni za onu Jugoslaviju. Danas nisu dovoljno pismeni za ovu Hrvatsku. Kažu oni koji se ne mogu dogovoriti ni oko lektire. Jer je važno da nam djeca što više čitaju. Uglavnom naslove koji pomalo iz knjižnica prelaze u muzeje. A što djeca ne znaju pisati, nema veze. Ako znaju sastaviti SMS, pa još na engleskom …….yupppi! Jer… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Ono,….pored 30 godina promatranja,gledanja što su nam priuštile “domaće elite”,..neozbiljnim proglasiti referendumske inicijative….je neozbiljno…

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Predobro zvuči,samo za naše države na balkanu to je teško ostvarivo,ma koji političar sa ovih prostora bi sve to dozvolio,pa nisu ludi da rade protiv svojih interesa. Imamo primjer u Švicarskoj kad god je nešto od javnog i državnog interesa ide se na referendum. Možda jednog dana kada se stvori kritična masa da sve to pokrene…možda….ako…

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  alfa33

Da alfa.Žuti nisu izmislili toplu vodu.Samo traže ono što već ima jedna Švica.Pošto otuđene ” elite” znaju kako narod razmišlja po svaku cijenu moraju minirati po njih pogubnu veliku većinu referenduma.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Sve je ostvarivo ako čovjek u to vjeruje, a ako ne, onda nije u stanju ni čašu vode dići sa stola.

Naša djela su ogranična našom vjerom u ono što činimo.

Mi smo sebi najveća granica.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

Zahtjevi Žutih prsuka su, naravno, čista utopija. I ostat će dokle god Žuti budu redovno izlazili na svakotjednu procesiju a policija ih mlatila ko vola u kupusu. Njihove šanse će porasti tek kad na silu odgovore. A i tada djelomično.
No ja bih se osvrnuo na referendum i pitanja koja su moguća. U tekstu piše da se referendum može raspisati na SVA pitanja bez limita. E ne može. Na pitanja koja zalaze u sferu ljudskih prava ne može. Ili ćemo se vratiti u 30-e godine prošlog stoljeća. Nikakva većina nema prava oduzimati osnovna ljudska prava bilo kome. Posebno se to odnosi na zemlje ex YU gdje su rane svježe, krv proključala, mržnja stalna. Ne da bismo za čas imali etnički čiste države nego bi i sva marginalce poizbacivali ili getoizirali.
Teško da bih baki Jagici prepustio da svojim DA ili NE odlučuje o proračunu, međunarodnim ugovorima ili visini kazne za prometne prekršitelje. Na neke stvari presudno treba utjecati struka. A na pitanja gdje i kada će se asfaltirati referendum slabo pomaže ako je kasa prazna.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Piretis

Ti bi i dalje ostavio HDZu i SDPu da odlučuju.

Vezano za zabranjena pitanja. Tko bi određivao što su zbranjena pitanja? Kapović, Borićka, Hasanbegović ili Glasnović? Možda Gong, LGBT ili neka treća ektremna desna organizacija?

Sva ljudska prava su pokrivena prirodnim pravima i o tome se ne raspravlja. Prava izvan ovoga su ideološka i narod ima puno pravo da odlučuje. Kome se ne sviđa, neka bira drugu zemlju jer očito ne pripada tom narodu.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  PPP

@PPP- Prirodna ili ne, ljudska prava su vremenom postajala općeprihvaćena. Do nedavno žene (usput, Sretan dan žena) su bile bez prava glasa. Nisu postojala ni zakoni koji štite prava drugih živih bića, životinja.
Ako bismo tako veliki broj pitanja prepustili svima, uglavnom laicima, zakon bi vrlo brzo izgubio svrhu. Kako se kojoj skupini nešto ne bi svidjelo organizirao bi se referendum, a još kad bi bio obvezujući, došlo bi do fragmentacije društava na male interesne zajednice.
Recimo da je moguće raspisati referendum iz oblasti fiskalne politike. I da neka, dovoljno velika, skupina predloži da se PDV smanji sa 25 na 2 ili 3 % . I da taj prijedlog prođe. Država bi se urušila u roku odmah.
I na kraju što su to ideološka pitanja? Koja bi ona konkretno bila u RH?

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Piretis

Evo ti lista ljudskih prava iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN-a. Nikakva specijalna ideološka prava ne spadaju u ovu listu. Dakle o koje-kakvim brakovima, pravima na ovo ili ono ili na boju zida u kvartu, odlučuje većina u jednoj državi i nitko živ ne može to spriječiti.

Postoji ukupno trideset članova koji okvirno čine sporazum o ljudskim pravima, ali za najznačajnije principe se smatraju slijedeći:

– Pravo na život, slobodu i sigurnost ličnosti.
– Pravo na obrazovanje.
– Pravo na zaposlenje, plaćene praznike, zaštita od nezaposlenosti i socijalna sigurnost.
– Pravo na puno učešće u kulturnom životu.
– Sloboda od torture ili svirepog, nehumanog tretiranja ili kazne.
– Sloboda mišljenja, uvjerenja i vjeroispovjesti.
– Sloboda izražavanja i mišljenja.

Kome se ne sviđa odluka većine neka traži svoju većinu.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  PPP

Piretis, PPP,
Ustavni sud je taj koji razmatra dopustenost pitanja za referendum.
Neće biti dopustena ona koja zadiru u temeljna ljudska prava i slobode.
Ustavne suce bira sabor i sabor mijenja ustav.
Gledajte sada logike i razmisljajte: ako građani biraju zastupnike u saboru koji onda donose ustav i biraju ustavne suce zar nije moguce onda na referendumu postaviti bilo koje pitanje npr. prava na zivot pa tako recimo uvođenja smrtne kazne? Jel tako da može?
Druga je sada stvar sto bi takvo nesto dovelo do međunarodne izolacije i prouzrocilo financijski krah pa se onda to naravno nece ni dogoditi!
Ova situacija nam nameće još jedno razmisljanje, a to je kako su nase demokracije privid i sam pojam ne odgovara zapravo nasem drzavnom uređenju.
Nase demokracije su sustav “kontroliranog izbora” u granicama prihvatljivosti i konsenzusa sire međunarodne zajednice.
Prava UN deklaracije su cista utopija i pridrzavaju ih se samo oni koji nemaju utjecaj na stavove medunarodne zajednice.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Brave new world- Na istom smo tragu, Sve potpisujem. Ova demokracija koju imamo je manjkava ali je u sadašnjim okolnostima jedino takva moguća. Pa bila i privid.
Svi smo pomalo razočarani biramo li nekoga (osobu ili stranku) pa taj netko poslije koalira sa nekim za koga ni u ludilu ne bi glasali. Ili kad donesu odluku koju mi ni u slučajno ne podržavamo.
Opet ponavljam, sva su opitanja moguća osim onih koja se tiču ljudskih prava. Čak i kad bi me netko pitao za mišljenje o oduzimanju života ne bih htio preuzeti tu odgovornost.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  PPP

@PPP- Deklaracija o ljudskim pravima je dio i naše tekovine i naših zakona. Pa budući se slažemo da je o njima nemoguće se izjašnjavati na referendumu izgleda da ipak ostaje boja zidova i kako će se zajednica dvije osobe zvati. Meni se to me čine esencijalna pitanja.
Nisam protivnik referenduma. Za onaj o Istanbulskoj konvenciji sam bio. I mislim da nas je država oštetila što ga je svim sredstvima spriječila. Bitno je smanjiti broj potpisnika za pokretanje referenduma, onemogućiti manipulaciju bilo koga pa i ministarstava, ali je bitno i utvrditi o čemu može a o čemu ne biti raspisan.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Piretis

Samo mali pokušaj pomoći: ljudska prava, kad uđu u zakon, zovu se građanska prava. Pa to raščišćava situaciju.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija. Ne Lucija, uravo to što ljudska postaju građanska komplicira situaciju. Neki smo dan upravo o tome raspravljali (ne mogu se sjetiti teme), i isplivalo je da je državi u interesu da smo građani, odnosno pravna lica, a ne fizičke osobe (ljudi) jer nas kao pravna osoba (a država to jeste) jedino tako može tužiti (isto kao pravne osobe) i progoniti ako želi. Da ne lupetam bez veze lako je utvrditi. Sve se pravne osobe pišu (svim) velikim slovima. Pa sada pogledaj svoju osobnu, vozačku, zdravstvenu… iskaznicu i nemoj biti iznenađena da je tvoje ime i prezime napisano svim velikim slovima. Dakle ti si za državu pravna a ne fizička osoba. Fizička si bila dok si se rodila pa ti zato u rodnom listu ime i prezime piše malim slovima (osim, naravno početnih slova). Tada su te zastupali tvoji roditelji koji su, budući da su imali svoje dokumente već bili pravne osobe. Čin si izvadila prvi svoj dokument postala si za državu pravna osoba.
Znam, zvuči poput mozgalice i razbibrige, ali nije. To je klopka u koju smo ne svojom voljom uvučeni i koje uglavnom nismo svjesni.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Piretis

Onda bi bili u registru pravnih osoba? Kakva slova i bakrači? Nisam primjetila tu diskusiju.
Kakve veze to ima s građanskim pravima?
Htjela sam reći da se referendumom ne bi smjelo ni moglo oduzimati građanska prava. To je sve.
Dalje, postoje neke razumne brane odlukama većine: npr.većini ‘puhne’ da počupa sva stabla trešanja….ili da trećinu državnog proračuna ulože u ispitivanje …neke gluposti. ‘Malog njokavca’?

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija- Vrag se krije u sitnicama. Nema nikakvih “bakrača”. Mi smo prihvatili, i smatramo posve prirodnim da nas se tretira isključivo kao građane. Iako smo prvenstveno fizička (ljudska) bića. Građani smo samo kao podanici države, sa svim, na prvom mjestu obavezama a tek potom pravima.
Osnovna ljudska prava nam pripadaju rođenjem a građanska pripadnošću nekoj državi.

Euro
Gost
Euro
1 godina prije
Reply to  Piretis

“o proračunu, međunarodnim ugovorima ili visini kazne za prometne . Na neke stvari presudno treba utjecati struka.” bolje da odlučuje baba nego tvoja “struka” koja sad odlucuje

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Piretis

Po mom mišljenju, u svim vrstama izvršne vlasti trebali bi sjediti stručnjaci. Izabrani natječajem i /ili imenovani od izabrane vlasti.
Ovo sad je sprdačina: od one medicinske sestre koja je ministar zdravstva u Ukrajini…. Balkan da i ne spominjem.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  Lucija

načelno se slažem sa tobom međutim ti se zalažeš za Platonov model, ajmo reći diktature filozofa, kako se to primilo u zadnjih 3000 godina govori činjenica da je takav model države poznat pod nazivom utopija, a to dovoljno govori koliko je implementacija realna

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  oddball

Platonov model nije diktatura.
Stari Grci su u kriznim vremenima odbacivali demokraciju i birali – diktatora, dok se kriza ne riješi.
Nijedno utopijsko društveno uređenje nije diktatura, naročito ona iz vremena 18 st. A utopija je izraz iz tog vremena po jednoj knjizi…i otoku u njoj.
Nije dovoljno znati izraze i kombinirati ih; treba znati što stoji iza kojeg izraza i što je iz kojeg vremenskog razdoblja.

Buzin
Gost
Buzin
1 godina prije
Reply to  Lucija

Tako je. Zena ne moze i ne smije biti na tako visokoj poziciji kao sto je slucaj u Ukrajini.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija
Mjesto koje vapi za nestranačkim stručnjakom, dobilo je stranačkog nestručnjaka?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Nije mi dobar primjer. I medicinske sestre znaju ipak nešto o medicini. Ima kod nas i gore.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Lucija

I kod nas je isto…Doktore je u pregovorima s vladom(jer je tako namjerno konstruirano ,”zakonom” o reprezentativnosti) predstavljala crvenokosa sestra…Ona je smatrala da nisu zaslužili veće plaće…a počinju sa 7000 kuna…nakon 6 godina fakulteta,ili s cc 8000-9000 kuna nakon 6 godina fakulteta i 4 god specijalizacije…(sad ih šišaju npr. kuhari-što ne znači da dobar kuhar ne treba dobru plaću,ali ….Da ne spominjem cc 6000 kuna svakog neproduktivnog “ćate”(a kamoli one enormne,”rukovodioca”) u holdingu,hep-u,hž-u,agenciji za praćenje učinaka propisa,mlaćenja prazne slame i traćenja vremena….. itd … O plaćama od cc 3500 kn u realnom sektoru neću ni govoriti jer to nije plaća,to je milostinja.. I onda su doktori otišli po svoje plaće van zemlje,…ili u privatni sektor…I tako su država/pacijenti ostali bez njih.. Onih 11 % doktora u saboru očito im nije pomoglo da vrate dignitet svog posla,… ni mrvicu..Oni su tamo da pomognu sebi…A ne pada im na pamet da rade pošteni posao za koji su se školovali, za “crkavicu”.Ili da rade dva posla ,jedan ujutro a drugi popodne jer i to je iscrpljujuće..Bolje je u saboru ne raditi ništa ,…ili za svoje privatne interese.. “Javno mnijenje” smatra da dr radi “za Hipokrata” i da struku treba razapeti kad uslijed tragičnih… Pročitaj više »

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  Piretis

Uostalom povijest nas uči da je ne jednom nezadovoljstvo masa iskorišteno za neke skroz druge političke agenda, evo recimo oktobarska revolucija je uz pomoć njemačkih službi iskoristila nezadovoljastvo radnika i seljaka, srušili su stari poredak a na kraju je Staljin ubio iste na milijune u bjelomoru, gladomoru i velikom teroru, pa npr. revolucija u Rumunjskoj, krenuo je kao bunt protiv dikatature, CIA je kupila ključnog generala i evo Čaušeskua pred zidom, doslovno, u tim burnim danima u Rumunjskoj na trgovima Temišvara i Bukurešta se događao rijedak primjer izravne demokracije, okupljeni ljudi su na licu mjesta demokratske odlučivali daljnje korake, što se dogodilo dalje, zapad je instalirao svog čovjeka i eto ti vladavine naroda, zato ako žuti i uspiju, njihov uspjeh bi u najboljem slučaju bio pad Macrona i to je to, tek u iznimnim okolnostima se može nešto radiklano promijeniti….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  oddball

Uspoređuješ jednu uspješnu i originalnu revoluciju – tko je financirao početak nije tako bitno kao što se čini- i jednu ‘obojenu revoluciju’. Koja se u to vrijeme nije tako zvala.
Glad u cijelom SSSRu izazvao je Zapad koji je tražio plaćanje ne u zlatu – toga su Rusi uvijek imali – nego u pšenici.
Manipulacija unutar manipulacije. I manipulacija do manipulacije. Previše za jedan komentar. Čitaj malo upravo na ovom članku, pa ćeš vidjeti kako se to radi…

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  oddball

Iznimne okolnosti su da živiš u doba kad možeš ZNATI razlikovati obojenu revoluciju od stvarne…

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Svi narodi a ne samo oni na Balkanu MORAJU imati pravo na RIC. Tim vise ce gangsterski vlastodrsci upotrijebiti sva sredstva i snage da do njega nigdje ne dodje.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Ana

Cijenjena Ana.
Iz nas rade bedake desetljećima. Dovoljno je reći : Makedonija.
I zanimljivo će biti gledati – Brexit.

Buzin
Gost
Buzin
1 godina prije

REFERENDUM=IZRAVNA DEMOKRACIJA=NOVI SISTEM VLADANJA u bliskoj buducnosti. I neka je.

Nostradurus
Member
Nostradurus
1 godina prije

Više sam nego oduševljen ovim francuskom inicijativom za unapređenje demokracije. Kad bi uspjeli ovo provesti, po važnosti bi potpuno zasjenili prijašnje buržoaske revolucije.

U tom smislu sam i sam predlagao da se radi kontrole političke korupcije u društvu treba uspostaviti model direktne demokratske kontrole koji bi bio u mogućnosti poništiti sve loše zakone. I naravno, svi su pričali da je to neostvarivo. A što ako se ostvari u Francuskoj? Ako oni uspiju, zašto nebi i mi?

ewkfviuewrfverfverufvoerfv
Gost
ewkfviuewrfverfverufvoerfv
1 godina prije
Reply to  Nostradurus

Tko je i za čije interese sproveo, zamislio i omastio brk kasnije sa takozvanom buržoaskom i svim ostlaim “revolucijama”…………………tebe smatram realistom a ne idealistom, to si najbolje objasnio u onom napisu o sebičnosti…………….

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Uspoređivati buržoasku revoluciju i žute prsluke je potpuni promašaj..”Buržoaska” je pokrenuta,financirana,manipulirana hazarima..Sve pripremljeno i odobreno od najviših banksterskih krugova..Žute prsluke ne bi mlatili,diskreditirali,medijski manipulirali…radili SVE protiv njih da su njihov instrument,proizvod…To je jasno ko da su dva i dva četiri…
“Sve je to isto” je defetizam,ili manipulacija…

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Ovce u mome toru zele vecu posudu za vodu i da prosirim ogradu oko tora. Takoder i da skratim lanac psu. Napravit cu tako,samo neka misle da smo ravnopravni, a kad prode korizma slijedi vecera…mljac

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

To je stereotip kolega koji su nam usadili oni koji od njega imaju koristi – oni koji zaista vladaju, koji imaju pravu moć.
Zašto narod ne bi bio u stanju da donosi ispravne odluke, da li su političari iz naroda ili su vanzemaljci? (dobro, čoš primer – političari donose loše odluke)

Imam puno iskustva sa životinjama. Ljude često upoređuju sa ovcama a da nisu ni svesni koliko su u pravu. Na dobrom gazdinstvu ovce žive udobno, imaju ono što im je potrebno, nema spoljne opasnosti i one postaju sigurne i pitome. Ako ih dovoljno pažljivo posmatrate videćete i znakove umerene inteligencije pri ponašanju, “donošenju odluka”.
Ali dođe vreme prodaje jagnjadi, starijih ovaca ili jednostavno vreme da se neka zakolje za jelo. Ovce nisu glupe i shvataju šta se događa – i tada nestaje pređašnje sigurnosti i inteligencije.

Isto je tako i sa ljudima. Nas doduše ne odvode na klanje ali gubimo sigurnost iz mnogih razloga. Ako ljudi uspeju da održe pravu sigurnost u toku nekoliko generacija, naredne generacije neće imati potrebu za pohlepom koja je danas dominantna.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Ako je iko zagovornik direktne demokratije a ovi referendumi bi mogli biti začetak toga – onda sam to ja (što verujem da je ovde dobro poznato). Puno puta sam pisao o prednostima ali i opasnostima takve prakse a sada ću se osvrnuti na ovaj način dolaska do nje. Već ima puno interesantnih komentara iz kojih se vide razni scenariji. Ja bih rekao ovako: inicijativa je odlična i nadam se da će zaživeti ali da bi opstala mora se izuzetno pažljivo sprovoditi. Ako se sećate mog teksta na tu temu, još tada sam tvrdio da je početak kritičan period i da od njega najviše zavisi da li će uspeti. Pogledajte kako se ovde mnogi “pale” na “navijačke” komentare – mislite da toga neće biti na javnim raspravama? Mislite da se zbog toga neće donositi idiotski zakoni? Da bi ovi referendumi zaista bili korisni populacija mora biti savršeno svesna značenja odluke – to znači da joj suština mora biti nepristrasno prikazana. Dakle, bitno je da narod odredi autoritete koji će mu predstavljati suštinu, i pozitivne i negativne strane. To ne mogu biti političari (iz očiglednih razloga), autoriteti moraju pre svega biti moralne vertikale, rodoljubi, požrtvovani, uporni, pronicljivi… Namerno sam napisao pronicljivi a… Pročitaj više »

Nostradurus
Member
Nostradurus
1 godina prije
Reply to  shumadinac

– Narod koji traži autoritete (vođe i mislioce) nije suveren!
– Ne postoji kriterij po kojem narod bira svoje predstvnike pa tada ne sumnjamo u volju naroda?
– Javna rasprava nema smisla, ako narod ne može direktno o ničemu odlučivati.
—–
A sad druga priča:
– Narod je ignorantan i ne da mu se naučiti potrebna ekonomsko-politička znanja
– Narod je u globalu nekompetentan
– Javna rasprava bez kompetencije je teški promašaj.
—–
Zajednički nazivnici:
– Znanje
– Primjena znanja
——
Prepreka:
– Političari ne žele narod koji misli pa je tako koncipirano obrazovanje i informiranje
—–
Logičan zaključak:
– Narod se mora osposobiti za minimalnu kompetenciju da bi mogao efikasno provoditi direktnu demokraciju

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Nostradurus

@Nostradurus – Zašto narod ne bi bio suveren ako slobodno bira vođe (u ovom slučaju pre “savetnike”) koje može po želji da smeni? – Ove dve druge tačke mi nisu jasne: narod bira svoje predstavnike i odlučuje o bilo čemu drugom sasvim slobodno. Ali ipak se ne može odlučivati o svemu – ne možemo odlučiti da sutra ne svane novi dan, o tome odlučuje neko moćniji. Javne rasprave služe upravo tome da se shvati šta je moguće i dobro a šta ne a autoritet je potreban samo kada rasprava dođe u ćorsokak ili kada krene očigledno lošim putem (jedan od primera je kada u konstruktivnu diskusiju ubacimo razne “elemente” iz WW2). —- Sad o kompetenciji. I ovde i na Advance-u se javljaju kolege čije komentare obavezno pročitam, koji su informativni i dobro zaključuju i u sferi ekonomije i geopolitike, vojne taktike, sporta… Nemoguće je da su stručni iz svih tih oblasti ali je sigurno da imaju jaku koncentraciju i još jaču logiku. To su ovde autoriteti i potencijalni autoriteti u direktnoj demokratiji. Naravno da se mora imati znanje ali danas imamo i internet koji sve to olakšava, ubrzava. I kao što sam več rekao savetnici… “Političari ne žele narod koji… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Eto, po pitanju direktne demokracije još mi nisi jasan. Nije da me djelomično nisi ubijedio ali sve mi je to u domeni utopije. Kako misliš da će na “javnoj raspravi…o svemu” učestvovati oni koji ne propuštaju niti jednu epizodu meksičke sapunice, ili oni koji u novinama i na portalima prate samo žutilo i sport? Bi li doista htio da o važnim pitanjima u društvu odlučuju oni kojima ne bi dao ni da ti pričuvaju kućnog ljubimca? I eto ja stvarno ne znam što bih trebao zaokružiti na npr referendumu o otkupu INA-e, ili izgradnji niza dvorana za neko prvenstvo, u bilo čemu, a koje smo dobili da ga organiziramo. Postoje stvari koje nas jednostano ne interesiraju, ali nekog drugog da, i o kojima neznamo dovoljno. Ne pada mi na pamet svoje vrijeme trošiti na javne rasprave o temema s kojima nemam nikakve veze. Ljudi su jednostavno lijeni i komotni. Ako ne vide konkretnu korist sada i odmah najradije ne bi o tome. A i osjećaj da smo zabrljali je bitan. A kod direktne demokracije bili bismo odgovorni za sve. Na našim prostorima najuređanija društva su bila ona (sic) krajnje nedemokratska. Vladao je red. Stari ljudi su uvijek s nostalgijom… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Piretis

@ Piretis Zašto bi uopšte raspravljao i odlučivao o svemu? Da ne govorim o prisliljavanju. Samoupravljanje je dobar primer. Tačno je da je kolektiv odlučivao ali šta se događalo kada kolektiv “omane”? Tada država “pegla”. I ljudi su brzo shvatili da im je isto radili ili zabušavali. Kada budeš shvatio da ti od svake odluke – učestvovao ili ne, zavisi kako ćeš živeti ti, tvoja deca, unuci, bićeš aktivan i u raspravi o budućoj trasi kanalizacije. Šalu na stranu, zna se ko odlučuje o trasi kanalizacije ali ta trasa mora biti unapred poznata pa ako neko uoči nekavu grešku može na vreme da reaguje. A ne kao kod nas – prvo prevuku ulicu novim asfaltom, pa krenu u gasifikaciju (seku put na svakih 50m), pa onda postavljaju podzemne kablove za struju (zamisli, nisu dobro snimili postavljeni gasovod pa ga mestimično oštete). A onda zaključe da je vodovod dotrajao… Mene najviše plaše oni koji “su najpametniji”, koji se “u sve najbolje razumeju” ali samo na glasu bez konkretnih rešenja. Ili oni pametni ali kojima je jedini cilj da miniraju konstruktivnu raspravu. Zato su potrebni autoriteti koji će da zaustave neproduktivnu diskusiju ukazujući na greške. Recimo kao voditelj emisije koji zaustavi nebulozno… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Evo nas konačno na istoj strani. Upravo ovaj primjer sa unaprijed neplaniranim poslovima u niskogradnji (i mi smo prije par godina imali sličan slučaj kada su zbog nemara nadvisili cestu za dobrih 25 cm pa se sva voda od kiše kvalitetno slijevala u naša dvorišta) pokazuje da je profesonalna i stručna administracija ključna za funkcioniranje društva. Navest ću primjer Velike Britanije (znam da na ovom mjestu nije poželjno tu zemlju uzimati kao pozitivan primjer, ali eto). Tamo je u svim ministarstvima i lokalnim upravama administracija stalna. Zapošljava se po stručnom a ne kao kod nas po stranačkom i rodbinskom ključu. Kada dođe novi ministar ili lokalna uprava oni sprovode svoju politiku ali se u struku ne miješaju. Pa je nemoguće da neko zbog izvođenja kanalizacije potkopa kuću ili presiječe plinovod. Ponekad je upravo tužno koliko štete mogu nanijeti političari samo zato jer imaju moć i skrivaju se iza mandata. U mom malom mjestu je prije par godina trebalo revitalizirati park. Inače park potječe još sa kraja XIX stoljeća i ukras je grada. Ulogu “stručnjaka” je preuzeo dogradonačelnik, na svoja nejaka i nestručna pleća. Nije pomoglo to što su stručnjaci molili, prijetili i argumentirali, bilo je kako on hoće. I… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Piretis

Je li taj dogradonačelnik smjenjiv? Može li ga se tužit? Kakvi to zakonski akti omogućavaju takvu samovolju?
Taj primjer, i onaj s INA om pokazuju da bilo koji novi ljudi prvo moraju ukidati zakone…
Za INA u prvo treba odgovoriti na neka pitanja: a zašto se prodavalo? Tko će i kad u zatvor?

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija- Ako živiš u RH onda ti je jasno da na lokalnoj razini postoji izborni inženjering. Pa imamo Bandića za koga glasa mali broj građana ali uvijek ubjedljivo pobijedi. Stvar je prosta ko grah. Izbori se tempiraju u vrijeme godišnjih odmora da je što manji broj birača u mjestu, oslanja se na čvrstu bazu onih koji žive od gradskih službi pa im nikakva promjena ne leži, a tu su i brojni penzioneri koje je lako “kupiti” sa parsto kuna božićnice ili vanrednim dodatkom na mirovinu.
Smijeniti vlast koja drži medije, slika se pokraj svake iskopane grabe, hvali nepostojećim uspjesima, upriličuje besplatne koncerte (čuj, besplatne, plaćamo ih svi mi), daje stipendije i sl. je podvig. A tužiti je još manje moguće. Takvi ne ostavljaju pisani trag, oni sve usmeno zapovijede, pa da vidim tko će iz gradskih službi reći da neće.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Piretis

Nema tu “strane” Piretis. Vidim da se mnogi plaše da bi kovači i krojači mogli da vode nuklearne institute što je imbecilno u bilo kakvoj varijanti i situaciji. Narod ne treba da određuje usko stručne poteze ali bez obzira što nije stručan može da zapazi očigledne zloupotrebe – kao što ni mi nismo farmakolozi a ipak primećujemo “čudne stvari” u vezi vakcinacije.

Osnova svega je da cela populacija bude kontrolni faktor da se sve radi u korist društva a ne u korist pojedinaca. To je jedini put jer ne možeš lako potkupiti ceo narod a ako ga “navučeš” sam je kriv.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  shumadinac

“Smjenjujuci” referendum? Zasto bi uopce bio potreban ovakav referendum ako znamo da je jedan od osnovnih postulata demokracije,koji definira drzavu kao demokratsku ili nedemokratsku, “SMJENJIVOST SA FUNKCIJE U SVAKOM TRENUTKU”
Ah da, vise nije moguce smijeniti nikoga (STABILNOST)pa treba referendum?
Nevjerovatno mi je sa kojim zarom neki diskutanti prizivaju tiraniju,naravno sve sa “najboljim”namjerama.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Mucke

“Nije moguće smijeniti nikoga” nije STABILNOST već TIRANIJA.
Smijeniti tiraniju je DOBRO.Mucke,kod tebe se vidi očita zainteresiranost za zadržavanje tiranije pod svaku cijenu i to čak ne s najboljim namjerama.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Imamo SVE probleme zajedničke. Samo to je dokaz da nikakvog “samostalnog puta” nije nikad bilo.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik