OTKRIVAMO: Ono što traže Žuti prsluci u Francuskoj, rješenje je za sve zemlje bivše Jugoslavije

RIC
79 komentara

Već nešto više od četiri mjeseca prosvjednici u Francuskoj, koje nazivamo Žuti prsluci, pokušavaju utjecati na vlast kako bi živjeli dostojanstveno od svog rada. Svakodnevno čitamo o njihovim zahtjevima, ali rijetki znaju što oni doista traže i što žele postići. Ovo je prilika da konačno saznamo pravu istinu iz prve ruke.

Tko su Žuti prsluci i odakle su se pojavili smo već pisali u članku Tko su Žuti prsluci. Što žele Žuti prsluci, drugo je pitanje. Odgovor je vrlo jasan i precizan, a što je glavni razlog zbog kojeg ga mainstream mediji i politička vlast žele prikriti i diskreditirati. Žuti prsluci žele RIC (Référendum d’initiative citoyenne) ili u prijevodu nacionalni referendum kojeg traži i pokreće narod.

O kakvom se referendumu radi i što se želi postići?

Radi se o najvišem demokratskom alatu kojeg se može primijeniti u svakoj zemlji bivše Jugoslavije. Referendum omogućava svima nama odlučivati kolektivno, donositi konkretne odluke koje imaju snagu zakona, a koje vlast mora respektirati i bezuvjetno aplicirati.

Ovaj način odlučivanje je istinska demokracija gdje je vlast u rukama naroda koji odlučuje o svemu. Mala frakcija naroda svojim potpisima lako inicira referendum, nakon čega se otvara javna debata gdje sve strane javno i ravnopravno iznose svoje argumente o pitanju ili pitanjima koja će biti predmet referendumskog odlučivanja.

Odgovorom DA ili NE, narod putem referenduma donosi konačnu odluku. Koristeći internet, organizacija i rezultati nacionalnog referenduma su vrlo jednostavni.

Nema zabranjenih pitanja kod odlučivanja naroda

Referendum se može organizirati za sva pitanja, bez ikakvog limita. Ako je narod suveren, onda doista suveren treba i biti. Narod treba i može odlučiti hoće li i dalje biti u dužničkom ropstvu. Je li dužničko ropstvo u skladu s međunarodnim pravom? Referendumom donosimo svoju konačnu odluku za pitanja o imigraciji, uvođenju eura, članstvu u Europskoj uniji, socijalnoj politici ili pak odlasku vojnika na strane granice. Raspravljamo i odlučujemo o svemu – svi zajedno.

Konačno treba završiti s politikom sprječavanja i gaženje referenduma. Završiti s političarima koji ne drže obećanja, pregovaraju i dogovaraju iza zavjese ono što nije u interesu države i naroda. Na ovaj način, naši političari više neće biti samo naši političari, nego ono što su odavno trebali biti – naši predstavnici tj. zaposlenici. Mi ih plaćamo za ono što želimo i što moraju da rade.

Žuti prsluci traže četiri vrste referenduma:

  1. Ukidajući – putem kojeg se može ukinuti loš porez ili drugi fiskalni namet koji nije u nacionalnom interesu
  2. Legislativni – za predložiti novi zakon
  3. Ustavni – za modificirati Ustav i
  4. Smjenjujući – za uklanjanje biranog političara koji radi loše svoj posao ili je dao lažna obećanja – prije novih izbora

Elita i politička vlast često govore da narod nema uvijek pravo. Istina, narod nema uvijek pravo, ali oni koji ga vode i koji odlučuju u njegovo ime, imaju još manje. Pogledajte u kakvoj smo situaciji. Pogledajte ratove diljem svijeta i dug koji uništava sve zemlje. Upravo su nas oni stavili u ovu tešku situaciju. Stavili su nam omču oko vrata govoreći da bismo napravili gore nego oni.

Svi moramo imati povjerenja u kolektivnu inteligenciju. Sigurno nismo gluplji nego oni i vjerojatno manje korumpirani. Naša brojnost su naša snaga i naša legitimnost. Naš izbor i naše odluke moraju biti aplicirane, a ne odluke hiper bogatih pojedinaca unutar i izvan državnih granica.

Oni koji su protiv referenduma, moraju prihvatiti da su protiv demokracije kada ne ide u njihovom smjeru. Republika je s njima lažna demokracija. Takvi se boje naroda i njegovih odluka, jer su ga prepustili onima koji vladaju iza kulisa uz pomoć novca.

Zbog toga je RIC ili nacionalni referendum ultimativno oružje za popraviti stanje u bilo kojoj državi, a ne samo Francuskoj. Pošteni moraju zaboraviti sve ideološke podjele i ići prema jednom cilju, a to je kolektivno odlučivanje o svojoj sudbini.

Ovo je glavni zahtjev većine Žutih prsluka. Svi ostali zahtjevi o kojima smo čitali ili pisali su lukavo podmetnuto kukavičje jaje s ciljem razjedinjavanja Žutih prsluka koji su se okupili samo oko jednog cilja: općeg dobra na temelju reda, rada i mira svakog pojedinca.

Za kraj ostavljamo važnu poruku: “Ljevičari, znajte da bez jake države nema socijalne pravde, a vi desničari budite sigurni da bez socijalne pravde neće nikada biti jake države”.

Izvori: RIC | Étienne Chouard | Le Media pour Tous

ReferendumRéférendum d'initiative citoyenneRIC
Pretplatiti se
Obavijesti o
79 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Zamislite ovo rješenje za nečije probleme….
“” Međunarodni monetarni fond spreman je da spase ekonomiju Venecuele, ali taj zadatak je toliko težak da će zahtevati pomoć i šire međunarodne zajednice, rekla je direktorka MMF-a Kristin Lagard.

„Čim dobijemo upit od legitimnih vlasti u toj državi da dođemo i pomognemo, to ćemo i uraditi“, rekla je Lagardova, prenosi AP.””

eu kolonija
5 godine prije

ja mislim da se partije tzv. “ekstremne” desnice I ljevice za to I zalažu I zato su I prozvani “ekstremni”. evo kod nas iz dana u dan povećavaju akcize, PDV, cijene hrane I nikome ništa. naš narod umjesto da traži REFERENDUM I da se tome stane u kraj bira onaj drugi put a to je odlazak njih I njihove djece u druge države na privremeni rad. hoću reći mi na balkanu I naš mentalni sklop smo daleko od toga.

ps. mi inače znamo što je najbolje za narod njemačke I francuske od kojih većina naših traži zaposlenje ali ne znamo što je dobro za nas

Brave new world
5 godine prije

Na Hrvatsku referendum nije primjenjiv.
Kod pokusaja odrzavanja zadnjeg referenduma vlast je utvrdila da 40 000 ljudi ne zna napisati svoje ime i prezime koji broj odgovara razlici do potrebnog broja za pokretanje referenduma.
Kontrolne liste na kojima su popisane osobe ciji potpis nije “razumljiv” su unistene od strane ministarstva tako da inicijator referenduma nije ni mogao znati tko se tocno nezna potpisati. Sabor je zastitio kradljivce referenduma iz ministarstva i vlade, a ustavni sud je nasao razlog da bude nenadležan.
Dakle, za Hrvatsku NEMA NADE!
Temeljni stup demokracije u Hrvatskoj je srušen, a narod se ne buni u dovoljnoj mjeri niti radi toga izlazi na ulice kao zuti prsluci u francuskoj, stoga ima vlast kakvu i zaslužuje.

alfa33
5 godine prije

Predobro zvuči,samo za naše države na balkanu to je teško ostvarivo,ma koji političar sa ovih prostora bi sve to dozvolio,pa nisu ludi da rade protiv svojih interesa. Imamo primjer u Švicarskoj kad god je nešto od javnog i državnog interesa ide se na referendum. Možda jednog dana kada se stvori kritična masa da sve to pokrene…možda….ako…

PPP
5 godine prije

Sve je ostvarivo ako čovjek u to vjeruje, a ako ne, onda nije u stanju ni čašu vode dići sa stola.

Naša djela su ogranična našom vjerom u ono što činimo.

Mi smo sebi najveća granica.

Piretis
5 godine prije

Zahtjevi Žutih prsuka su, naravno, čista utopija. I ostat će dokle god Žuti budu redovno izlazili na svakotjednu procesiju a policija ih mlatila ko vola u kupusu. Njihove šanse će porasti tek kad na silu odgovore. A i tada djelomično. No ja bih se osvrnuo na referendum i pitanja koja su moguća. U tekstu piše da se referendum može raspisati na SVA pitanja bez limita. E ne može. Na pitanja koja zalaze u sferu ljudskih prava ne može. Ili ćemo se vratiti u 30-e godine prošlog stoljeća. Nikakva većina nema prava oduzimati osnovna ljudska prava bilo kome. Posebno se to odnosi na zemlje ex YU gdje su rane svježe, krv proključala, mržnja stalna. Ne da bismo za čas imali etnički čiste države nego bi i sva marginalce poizbacivali ili getoizirali. Teško da bih baki Jagici prepustio da svojim DA ili NE odlučuje o proračunu, međunarodnim ugovorima ili visini kazne za… Čitaj više »

Ana
5 godine prije

Svi narodi a ne samo oni na Balkanu MORAJU imati pravo na RIC. Tim vise ce gangsterski vlastodrsci upotrijebiti sva sredstva i snage da do njega nigdje ne dodje.

Buzin
5 godine prije

REFERENDUM=IZRAVNA DEMOKRACIJA=NOVI SISTEM VLADANJA u bliskoj buducnosti. I neka je.

Nostradurus
5 godine prije

Više sam nego oduševljen ovim francuskom inicijativom za unapređenje demokracije. Kad bi uspjeli ovo provesti, po važnosti bi potpuno zasjenili prijašnje buržoaske revolucije.

U tom smislu sam i sam predlagao da se radi kontrole političke korupcije u društvu treba uspostaviti model direktne demokratske kontrole koji bi bio u mogućnosti poništiti sve loše zakone. I naravno, svi su pričali da je to neostvarivo. A što ako se ostvari u Francuskoj? Ako oni uspiju, zašto nebi i mi?

Emiliano Zapata
5 godine prije

Ovce u mome toru zele vecu posudu za vodu i da prosirim ogradu oko tora. Takoder i da skratim lanac psu. Napravit cu tako,samo neka misle da smo ravnopravni, a kad prode korizma slijedi vecera…mljac

shumadinac
5 godine prije

Ako je iko zagovornik direktne demokratije a ovi referendumi bi mogli biti začetak toga – onda sam to ja (što verujem da je ovde dobro poznato). Puno puta sam pisao o prednostima ali i opasnostima takve prakse a sada ću se osvrnuti na ovaj način dolaska do nje. Već ima puno interesantnih komentara iz kojih se vide razni scenariji. Ja bih rekao ovako: inicijativa je odlična i nadam se da će zaživeti ali da bi opstala mora se izuzetno pažljivo sprovoditi. Ako se sećate mog teksta na tu temu, još tada sam tvrdio da je početak kritičan period i da od njega najviše zavisi da li će uspeti. Pogledajte kako se ovde mnogi “pale” na “navijačke” komentare – mislite da toga neće biti na javnim raspravama? Mislite da se zbog toga neće donositi idiotski zakoni? Da bi ovi referendumi zaista bili korisni populacija mora biti savršeno svesna značenja odluke –… Čitaj više »

Lucija
5 godine prije

Imamo SVE probleme zajedničke. Samo to je dokaz da nikakvog “samostalnog puta” nije nikad bilo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI