fbpx

OTKRIVAMO: Ono što traže Žuti prsluci u Francuskoj, rješenje je za sve zemlje bivše Jugoslavije

RIC

Već nešto više od četiri mjeseca prosvjednici u Francuskoj, koje nazivamo Žuti prsluci, pokušavaju utjecati na vlast kako bi živjeli dostojanstveno od svog rada. Svakodnevno čitamo o njihovim zahtjevima, ali rijetki znaju što oni doista traže i što žele postići. Ovo je prilika da konačno saznamo pravu istinu iz prve ruke.

Tko su Žuti prsluci i odakle su se pojavili smo već pisali u članku Tko su Žuti prsluci. Što žele Žuti prsluci, drugo je pitanje. Odgovor je vrlo jasan i precizan, a što je glavni razlog zbog kojeg ga mainstream mediji i politička vlast žele prikriti i diskreditirati. Žuti prsluci žele RIC (Référendum d’initiative citoyenne) ili u prijevodu nacionalni referendum kojeg traži i pokreće narod.

O kakvom se referendumu radi i što se želi postići?

Radi se o najvišem demokratskom alatu kojeg se može primijeniti u svakoj zemlji bivše Jugoslavije. Referendum omogućava svima nama odlučivati kolektivno, donositi konkretne odluke koje imaju snagu zakona, a koje vlast mora respektirati i bezuvjetno aplicirati.

Ovaj način odlučivanje je istinska demokracija gdje je vlast u rukama naroda koji odlučuje o svemu. Mala frakcija naroda svojim potpisima lako inicira referendum, nakon čega se otvara javna debata gdje sve strane javno i ravnopravno iznose svoje argumente o pitanju ili pitanjima koja će biti predmet referendumskog odlučivanja.

Odgovorom DA ili NE, narod putem referenduma donosi konačnu odluku. Koristeći internet, organizacija i rezultati nacionalnog referenduma su vrlo jednostavni.

Nema zabranjenih pitanja kod odlučivanja naroda

Referendum se može organizirati za sva pitanja, bez ikakvog limita. Ako je narod suveren, onda doista suveren treba i biti. Narod treba i može odlučiti hoće li i dalje biti u dužničkom ropstvu. Je li dužničko ropstvo u skladu s međunarodnim pravom? Referendumom donosimo svoju konačnu odluku za pitanja o imigraciji, uvođenju eura, članstvu u Europskoj uniji, socijalnoj politici ili pak odlasku vojnika na strane granice. Raspravljamo i odlučujemo o svemu – svi zajedno.

Konačno treba završiti s politikom sprječavanja i gaženje referenduma. Završiti s političarima koji ne drže obećanja, pregovaraju i dogovaraju iza zavjese ono što nije u interesu države i naroda. Na ovaj način, naši političari više neće biti samo naši političari, nego ono što su odavno trebali biti – naši predstavnici tj. zaposlenici. Mi ih plaćamo za ono što želimo i što moraju da rade.

Žuti prsluci traže četiri vrste referenduma:

  1. Ukidajući – putem kojeg se može ukinuti loš porez ili drugi fiskalni namet koji nije u nacionalnom interesu
  2. Legislativni – za predložiti novi zakon
  3. Ustavni – za modificirati Ustav i
  4. Smjenjujući – za uklanjanje biranog političara koji radi loše svoj posao ili je dao lažna obećanja – prije novih izbora

Elita i politička vlast često govore da narod nema uvijek pravo. Istina, narod nema uvijek pravo, ali oni koji ga vode i koji odlučuju u njegovo ime, imaju još manje. Pogledajte u kakvoj smo situaciji. Pogledajte ratove diljem svijeta i dug koji uništava sve zemlje. Upravo su nas oni stavili u ovu tešku situaciju. Stavili su nam omču oko vrata govoreći da bismo napravili gore nego oni.

Svi moramo imati povjerenja u kolektivnu inteligenciju. Sigurno nismo gluplji nego oni i vjerojatno manje korumpirani. Naša brojnost su naša snaga i naša legitimnost. Naš izbor i naše odluke moraju biti aplicirane, a ne odluke hiper bogatih pojedinaca unutar i izvan državnih granica.

Oni koji su protiv referenduma, moraju prihvatiti da su protiv demokracije kada ne ide u njihovom smjeru. Republika je s njima lažna demokracija. Takvi se boje naroda i njegovih odluka, jer su ga prepustili onima koji vladaju iza kulisa uz pomoć novca.

Zbog toga je RIC ili nacionalni referendum ultimativno oružje za popraviti stanje u bilo kojoj državi, a ne samo Francuskoj. Pošteni moraju zaboraviti sve ideološke podjele i ići prema jednom cilju, a to je kolektivno odlučivanje o svojoj sudbini.

Ovo je glavni zahtjev većine Žutih prsluka. Svi ostali zahtjevi o kojima smo čitali ili pisali su lukavo podmetnuto kukavičje jaje s ciljem razjedinjavanja Žutih prsluka koji su se okupili samo oko jednog cilja: općeg dobra na temelju reda, rada i mira svakog pojedinca.

Za kraj ostavljamo važnu poruku: “Ljevičari, znajte da bez jake države nema socijalne pravde, a vi desničari budite sigurni da bez socijalne pravde neće nikada biti jake države”.

Izvori: RIC | Étienne Chouard | Le Media pour Tous

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
86 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Zamislite ovo rješenje za nečije probleme…. “” Međunarodni monetarni fond spreman je da spase ekonomiju Venecuele, ali taj zadatak je toliko težak da će zahtevati pomoć i šire međunarodne zajednice, rekla je direktorka MMF-a Kristin Lagard. „Čim dobijemo upit od legitimnih vlasti u toj državi da dođemo i pomognemo, to… Pročitaj više »

Dunja
Member
Dunja
2 godine prije
Reply to  Siniša

Обећали и положили заклетву за све паре, тј. за сву нафту 🙂

spartak
Gost
spartak
2 godine prije
Reply to  Siniša

Dakako. visoka banksterska službenica pod “legitimne vlasti” podrazumijeva onoga usanskoga pajaca. Ne može drukčije, jer bi je odmah smijenili.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Siniša

Nedavno smo ovde čitali da je MMF praktično ogranak Pentagona…

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ova nije u vinklu.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ulazak MMF-a u zemlju treba poistovjetiti sa slikom SMRTI s kosom u rukama…
MMF-za smrt vaše ekonomije….

oddball
Gost
oddball
2 godine prije

Cecil B. Demented: “Prije nego sam probao drogu imao sam gomilu problema, sada kada uzimam drogu imam samo jedan problem.” Na teorijskoj razini ona inicijativa je bliža anarhizmu nego demokraciji koja u svom izvornom smislu je praktički nemoguća, mislim da kada bi hipotetski ovakav model vladavine naroda zaživio da bi… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  oddball

@oddball- Uglavnom se slažem, to je to. Ljudi, mi nepolitičari, uglavnom više volimo pričati (ogovarati i pametovati) nego preuzeti stalnu odgovornost. Tamo gdje je bilo pokušaja uvođenja ovako široke demokracije vrlo brzo je došlo do zasićenja. Ljude je postajalo sve manje briga. Htjeli su radije platiti nekoga da taj posao… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Piretis

Ohoho.
Padaju maske. Treći dan za redom.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  oddball

Od tebe oddball nisam ništa ni očekivao bolje. Čim se priča o cjepivima, Pernaru, ekologiji,… a evo sada i o promjenama, javljaš se kao da si na dežurstvu. Što je najgore u svemu i sada si kroz svoj komentar provukao perfidnost što potvrđuje moje sumnje. Reći da trošimo više nego… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  PPP

@PPP- Ne razumijem što je pogrešno u tvrdnji “da trebamo prestati trošiti više nego imamo”. Svi, država i pojedinci moramo prestati trošiti ono što nemamo i uludo rasipati. Ne poznajem dvadeset osoba koje nisu zadužene po nekoj osnovi. Država, redovno svake godine, predviđa nešto veće rashode nego prihode. Koliko to… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Piretis

Nadam se da si iskren i da vjeruješ u ovo što govoriš, bez obzira što je totalno pogrešno viđenje situacije. Prvo, država ne može bez novih rashoda jer je stisnuta kreditima. Novi rashodi služe za plaćanje starih kredita i kamata. Svaka štednje ili smanjenje potrošnje vodi u još veću agoniju.… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  PPP

@PPP- Previdio si jednu sitnicu. Kupovinu na odgodu, preko tekućeg računa ili kartica. Manje ih je koji zapadaju u probleme zbog bankovnih kredita nego zbog olakog svakodnevnog trošenja. Država jeste zadužena ali nadam se da ne misliš kako se zadužila zbog mene. Zadužila se jer su joj apetiti bili veći… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Piretis

Svaka odgoda plaćanja je jedna vrsta kredita i preme tome se banke odnose identično kao i prema dugoročnom kreditu. Dakle, ono što sam rekao prije, stoji. Banka određuje visinu sume koja se može koristiti putem kartice. Pročitaj što sam napisao za običnog čovjeka, to isto vrijedi i za državu. Država… Pročitaj više »

AJeTo
Gost
AJeTo
2 godine prije
Reply to  Piretis

Drzava nema apetite nego proracun koji je servis za privatne apetite.

oddball
Gost
oddball
2 godine prije
Reply to  PPP

Meni je jasno da je najlakše ući u neki rov u sigurnost dogme i kanona , a sve koji dovode kanon u pitanje proglašavati pefridnim manipulatorima, čak i kada bi ja bio manipulator to ne znači da si ti u pravu, za početak ispravak navoda, Pernara nisam komentirao nikada jer… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  oddball

Za klimatske promjene ne postoje dokazi. Navođeni su izmišljeni podaci u studijama. Drugo, i da postoje, pitanje je kolika je uloga čovjeka. Sahara je nekad bila zelena. Je li i zato kriv čovjek?
Treće, ne skreći temu.

oddball
Gost
oddball
2 godine prije
Reply to  Lucija

očigledno si ti ona koja gura glavu u pijesak, saharski,.. malo je off topic, priznajem, ali načelno obje su teme primjeri kako se ne razumije razlika uzroka i posljedica

Komentar
Gost
Komentar
2 godine prije
Reply to  oddball

Ja naprosto ne mogu vjerovati da je to napisala pod tri stavke..ajme :p

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Komentar

Evo još tri
???

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

ja mislim da se partije tzv. “ekstremne” desnice I ljevice za to I zalažu I zato su I prozvani “ekstremni”. evo kod nas iz dana u dan povećavaju akcize, PDV, cijene hrane I nikome ništa. naš narod umjesto da traži REFERENDUM I da se tome stane u kraj bira onaj… Pročitaj više »

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije

Na Hrvatsku referendum nije primjenjiv. Kod pokusaja odrzavanja zadnjeg referenduma vlast je utvrdila da 40 000 ljudi ne zna napisati svoje ime i prezime koji broj odgovara razlici do potrebnog broja za pokretanje referenduma. Kontrolne liste na kojima su popisane osobe ciji potpis nije “razumljiv” su unistene od strane ministarstva… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

@Brave new world, Malo ideš ustranu, prvo referendum je ozbiljna stvar, to što potpise prikupljaju neozbilnji, nepismeni i pokvareni ljudi je problem onoga tko organizira prikupljanje potpisa. Prebacivati krivnju na vlast ili one koji su kontrolirali potpisne liste je samo još jedan dokaz neozbiljnosti. Da mene netko nešto o tome… Pročitaj više »

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Poštovani Mikojan, potpise nisu prikupljali niti neposteni niti neozbiljni niti pokvareni ljudi već najobičniji volonteri građani koji pokušavaju ostvariti ustavom zajamčeno pravo., Bas kao sto su to ucinili za prvi referendum o braku. Za Vaše tvrdnje dajte dokaze ili ste u protivnom klevetnik. Vlast je diskreditirala i kompromitirala svoju ulogu… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Zvao se ja klevetnik ili veleizdajnik meni svejedno, samo još jednom kažem jedna jedina pogreška i sve je nevažeće, kakvo sad dokazivanje o tisućama krivih podataka, jedan krivi, kraj. To što se radi o “najobičnijim građanima volonterima” ne znači baš ništa, ozbiljnost prije svega, tada ozbiljnost možeš tražiti i od… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Mikojan

@Mikojan- S prvim dijelom se slažem. Nikoga ne opravdava to što je volonter. Ako je nešto nepropisno onda je takvo i ne vrijedi naknadno plakati. No s drugim, odnosno da je dobro što je referendum o Istanbulskoj propao, se ne bih mogao složiti. Jer ispadne da nam je ta konvencija… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis a sa čime se mi zamaramo, sa nazivom roditelj, to je bitno? Ma briga me kako se nazivam ako djetetu mogu pružiti sve osnovno što mu je potrebno, znači da roditelji imaju posao na kojem zarađuju dovoljno i uz normalno radno vrijeme, bez stresa, bez nervoze. Kako bi ti… Pročitaj više »

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Mikojan, kazete “jedan krivi kraj”.
Znaci po Vama jedan krivi potpis i svih 400 000 po Vama su onda nevaljali?
Jesam li dobro shvatio sto ste htjeli rec?

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

@Brave new world Da ! Nekad, u dobra stara vremena, zbog jednog nispravnog chipa je sva serija išla u otpad, danas to više nije slučaj i vidimo što se dešava, kvaliteta se srozava, nitko ne mari, nikoga nije briga. Svatko tko prikuplja potpise, bio volonter ili plačenik mora imati velik… Pročitaj više »

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Mikojan, pitam se kakav ste Vi čovjek uopće k tome lišen elementarne ljudske logike kojem je 1 potpis naspram 399 999 dovoljan razloga za dokidanje demokratske volje i ustavnih prava građana? K tome Vasa tvrdnja nema uporista u vazecim zakonima. Moj princip jest da smislena argumentirana rasprava s takvima poput… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

@Brave new world, da sam u politici ne bi bio čovjek, u današnjim vremenima to nije mjesto za ljude, dakle Vi mislite da bi na 400 000 potpisa bio samo jedan nevaljan? Varate se. Također onaj tko ide provjeravati sve potpise u startu znaš da to neće izači na dobro.… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Mikojan@u današnjim vremenima politika nije mjesto za ljude…proizlazi(a i točno je) da je to mjesto za NEljude…I svejedno ste povjerovati da su NELJUDI SLUČAJNO “zamračili ” vjerodostojnost upravo toliko potpisa koliko je potrebno da unište ono čega se najviše boje-referendum…Red se mora znati.ha…ha…ahahhha i svi se grohotom nasmijaše….I našli ste… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  nonwo

nonwo, gospodin došao s nedeljne mise, tamo je dobio najnovije instrukcije kako da nas ostale prxa u mozak do sljedeće mise. Ako se vara na potpisima kako će tek varati kada dođu na vlast. Da, znam i ovi na vlasti su varali zato nam i je tako. Dovoljno da se… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Kontrolne liste nisu JEDINI dokaz.
Organizatore referenduma bi trebalo kazniti krivično zbog prijevare.
A da ne pričamo koliko je narušeno povjerenje građana u referendumske inicijative i referendume. A na drugoj strani u državu.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Lucija

Odgovor na ova pitanja daje popis stanovnika i popis birača. Bez toga nemožemo ne dalje, nego nikud.
U nekadašnje vrijeme, demokracija je značila narodnu skupštinu, u koju su se ljudi birali što izravnije, to bolje.
Posljednjih 20ak godina tehnologija omogućava referendume.
I ne vidim razloga da to tako ne bude.

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije
Reply to  Lucija

Lucija informirajte se malo detaljnije jer nasjedate na neistine.
I odgovorite mi na pitanje od nekidan????

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

A kad su sakupljači potpisa predali liste? Nakon 20 dana ili više od mjesec? To nije definirano Zakonom. Nije eksplicitno. Ali se pretpostavlja da bi valjda za 3 ili četiri dana trebao to sredit i predat. Pa mi se čini da ne nasjedam ja. Ta inicijativa je neozbiljna. Naravno da… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Lucija

Odgovor na pitanje od neki dan?
Može li: “dlakava leđa”? ?

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije
Reply to  Lucija

Lucija, nema kategorija “ozbiljno i neozbiljno” i “čini mi se”. Postoje samo kategorije zakonito ili nezakonito, ustavno ili protuustavno jer se ne pita kako koji od nas emocionalno gleda na citavu situaciju,sukladno svjetonazoru, a kako to čini ovaj pravocrtni mikojan. I naravno još čekam odgovor na pitanje. Nije fer ne… Pročitaj više »

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Mikojan

”Elita” ne može dozvoliti da se ugrozi ”stabilnost”. ”Stabilnost” je kad ona jaše kao Kurta. Malo manja, ali ”stabilnost” je i kad jaše Murta. Drugi ne znaju jahati. Oni su za sedlo. I uzde. I zovu se populisti. Ministar Lovro je izbrojao kako nema dovoljno potpisa za referendume. Nitko nema… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije

Ono,….pored 30 godina promatranja,gledanja što su nam priuštile “domaće elite”,..neozbiljnim proglasiti referendumske inicijative….je neozbiljno…

alfa33
Gost
alfa33
2 godine prije

Predobro zvuči,samo za naše države na balkanu to je teško ostvarivo,ma koji političar sa ovih prostora bi sve to dozvolio,pa nisu ludi da rade protiv svojih interesa. Imamo primjer u Švicarskoj kad god je nešto od javnog i državnog interesa ide se na referendum. Možda jednog dana kada se stvori… Pročitaj više »

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  alfa33

Da alfa.Žuti nisu izmislili toplu vodu.Samo traže ono što već ima jedna Švica.Pošto otuđene ” elite” znaju kako narod razmišlja po svaku cijenu moraju minirati po njih pogubnu veliku većinu referenduma.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije

Sve je ostvarivo ako čovjek u to vjeruje, a ako ne, onda nije u stanju ni čašu vode dići sa stola.

Naša djela su ogranična našom vjerom u ono što činimo.

Mi smo sebi najveća granica.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

Zahtjevi Žutih prsuka su, naravno, čista utopija. I ostat će dokle god Žuti budu redovno izlazili na svakotjednu procesiju a policija ih mlatila ko vola u kupusu. Njihove šanse će porasti tek kad na silu odgovore. A i tada djelomično. No ja bih se osvrnuo na referendum i pitanja koja… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Piretis

Ti bi i dalje ostavio HDZu i SDPu da odlučuju. Vezano za zabranjena pitanja. Tko bi određivao što su zbranjena pitanja? Kapović, Borićka, Hasanbegović ili Glasnović? Možda Gong, LGBT ili neka treća ektremna desna organizacija? Sva ljudska prava su pokrivena prirodnim pravima i o tome se ne raspravlja. Prava izvan… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  PPP

@PPP- Prirodna ili ne, ljudska prava su vremenom postajala općeprihvaćena. Do nedavno žene (usput, Sretan dan žena) su bile bez prava glasa. Nisu postojala ni zakoni koji štite prava drugih živih bića, životinja. Ako bismo tako veliki broj pitanja prepustili svima, uglavnom laicima, zakon bi vrlo brzo izgubio svrhu. Kako… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Piretis

Evo ti lista ljudskih prava iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN-a. Nikakva specijalna ideološka prava ne spadaju u ovu listu. Dakle o koje-kakvim brakovima, pravima na ovo ili ono ili na boju zida u kvartu, odlučuje većina u jednoj državi i nitko živ ne može to spriječiti. Postoji ukupno… Pročitaj više »

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije
Reply to  PPP

Piretis, PPP, Ustavni sud je taj koji razmatra dopustenost pitanja za referendum. Neće biti dopustena ona koja zadiru u temeljna ljudska prava i slobode. Ustavne suce bira sabor i sabor mijenja ustav. Gledajte sada logike i razmisljajte: ako građani biraju zastupnike u saboru koji onda donose ustav i biraju ustavne… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

@Brave new world- Na istom smo tragu, Sve potpisujem. Ova demokracija koju imamo je manjkava ali je u sadašnjim okolnostima jedino takva moguća. Pa bila i privid. Svi smo pomalo razočarani biramo li nekoga (osobu ili stranku) pa taj netko poslije koalira sa nekim za koga ni u ludilu ne… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  PPP

@PPP- Deklaracija o ljudskim pravima je dio i naše tekovine i naših zakona. Pa budući se slažemo da je o njima nemoguće se izjašnjavati na referendumu izgleda da ipak ostaje boja zidova i kako će se zajednica dvije osobe zvati. Meni se to me čine esencijalna pitanja. Nisam protivnik referenduma.… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Piretis

Samo mali pokušaj pomoći: ljudska prava, kad uđu u zakon, zovu se građanska prava. Pa to raščišćava situaciju.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Lucija

@Lucija. Ne Lucija, uravo to što ljudska postaju građanska komplicira situaciju. Neki smo dan upravo o tome raspravljali (ne mogu se sjetiti teme), i isplivalo je da je državi u interesu da smo građani, odnosno pravna lica, a ne fizičke osobe (ljudi) jer nas kao pravna osoba (a država to… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Piretis

Onda bi bili u registru pravnih osoba? Kakva slova i bakrači? Nisam primjetila tu diskusiju. Kakve veze to ima s građanskim pravima? Htjela sam reći da se referendumom ne bi smjelo ni moglo oduzimati građanska prava. To je sve. Dalje, postoje neke razumne brane odlukama većine: npr.većini ‘puhne’ da počupa… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Lucija

@Lucija- Vrag se krije u sitnicama. Nema nikakvih “bakrača”. Mi smo prihvatili, i smatramo posve prirodnim da nas se tretira isključivo kao građane. Iako smo prvenstveno fizička (ljudska) bića. Građani smo samo kao podanici države, sa svim, na prvom mjestu obavezama a tek potom pravima. Osnovna ljudska prava nam pripadaju… Pročitaj više »

Euro
Gost
Euro
2 godine prije
Reply to  Piretis

“o proračunu, međunarodnim ugovorima ili visini kazne za prometne . Na neke stvari presudno treba utjecati struka.” bolje da odlučuje baba nego tvoja “struka” koja sad odlucuje

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Piretis

Po mom mišljenju, u svim vrstama izvršne vlasti trebali bi sjediti stručnjaci. Izabrani natječajem i /ili imenovani od izabrane vlasti.
Ovo sad je sprdačina: od one medicinske sestre koja je ministar zdravstva u Ukrajini…. Balkan da i ne spominjem.

oddball
Gost
oddball
2 godine prije
Reply to  Lucija

načelno se slažem sa tobom međutim ti se zalažeš za Platonov model, ajmo reći diktature filozofa, kako se to primilo u zadnjih 3000 godina govori činjenica da je takav model države poznat pod nazivom utopija, a to dovoljno govori koliko je implementacija realna

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  oddball

Platonov model nije diktatura. Stari Grci su u kriznim vremenima odbacivali demokraciju i birali – diktatora, dok se kriza ne riješi. Nijedno utopijsko društveno uređenje nije diktatura, naročito ona iz vremena 18 st. A utopija je izraz iz tog vremena po jednoj knjizi…i otoku u njoj. Nije dovoljno znati izraze… Pročitaj više »

Buzin
Gost
Buzin
2 godine prije
Reply to  Lucija

Tako je. Zena ne moze i ne smije biti na tako visokoj poziciji kao sto je slucaj u Ukrajini.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Lucija

@Lucija
Mjesto koje vapi za nestranačkim stručnjakom, dobilo je stranačkog nestručnjaka?

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Nije mi dobar primjer. I medicinske sestre znaju ipak nešto o medicini. Ima kod nas i gore.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Lucija

I kod nas je isto…Doktore je u pregovorima s vladom(jer je tako namjerno konstruirano ,”zakonom” o reprezentativnosti) predstavljala crvenokosa sestra…Ona je smatrala da nisu zaslužili veće plaće…a počinju sa 7000 kuna…nakon 6 godina fakulteta,ili s cc 8000-9000 kuna nakon 6 godina fakulteta i 4 god specijalizacije…(sad ih šišaju npr. kuhari-što… Pročitaj više »

oddball
Gost
oddball
2 godine prije
Reply to  Piretis

Uostalom povijest nas uči da je ne jednom nezadovoljstvo masa iskorišteno za neke skroz druge političke agenda, evo recimo oktobarska revolucija je uz pomoć njemačkih službi iskoristila nezadovoljastvo radnika i seljaka, srušili su stari poredak a na kraju je Staljin ubio iste na milijune u bjelomoru, gladomoru i velikom teroru,… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  oddball

Uspoređuješ jednu uspješnu i originalnu revoluciju – tko je financirao početak nije tako bitno kao što se čini- i jednu ‘obojenu revoluciju’. Koja se u to vrijeme nije tako zvala. Glad u cijelom SSSRu izazvao je Zapad koji je tražio plaćanje ne u zlatu – toga su Rusi uvijek imali… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  oddball

Iznimne okolnosti su da živiš u doba kad možeš ZNATI razlikovati obojenu revoluciju od stvarne…

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Svi narodi a ne samo oni na Balkanu MORAJU imati pravo na RIC. Tim vise ce gangsterski vlastodrsci upotrijebiti sva sredstva i snage da do njega nigdje ne dodje.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Ana

Cijenjena Ana.
Iz nas rade bedake desetljećima. Dovoljno je reći : Makedonija.
I zanimljivo će biti gledati – Brexit.

Buzin
Gost
Buzin
2 godine prije

REFERENDUM=IZRAVNA DEMOKRACIJA=NOVI SISTEM VLADANJA u bliskoj buducnosti. I neka je.

Nostradurus
Member
Nostradurus
2 godine prije

Više sam nego oduševljen ovim francuskom inicijativom za unapređenje demokracije. Kad bi uspjeli ovo provesti, po važnosti bi potpuno zasjenili prijašnje buržoaske revolucije. U tom smislu sam i sam predlagao da se radi kontrole političke korupcije u društvu treba uspostaviti model direktne demokratske kontrole koji bi bio u mogućnosti poništiti… Pročitaj više »

ewkfviuewrfverfverufvoerfv
Gost
ewkfviuewrfverfverufvoerfv
2 godine prije
Reply to  Nostradurus

Tko je i za čije interese sproveo, zamislio i omastio brk kasnije sa takozvanom buržoaskom i svim ostlaim “revolucijama”…………………tebe smatram realistom a ne idealistom, to si najbolje objasnio u onom napisu o sebičnosti…………….

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije

Uspoređivati buržoasku revoluciju i žute prsluke je potpuni promašaj..”Buržoaska” je pokrenuta,financirana,manipulirana hazarima..Sve pripremljeno i odobreno od najviših banksterskih krugova..Žute prsluke ne bi mlatili,diskreditirali,medijski manipulirali…radili SVE protiv njih da su njihov instrument,proizvod…To je jasno ko da su dva i dva četiri…
“Sve je to isto” je defetizam,ili manipulacija…

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije

Ovce u mome toru zele vecu posudu za vodu i da prosirim ogradu oko tora. Takoder i da skratim lanac psu. Napravit cu tako,samo neka misle da smo ravnopravni, a kad prode korizma slijedi vecera…mljac

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

To je stereotip kolega koji su nam usadili oni koji od njega imaju koristi – oni koji zaista vladaju, koji imaju pravu moć. Zašto narod ne bi bio u stanju da donosi ispravne odluke, da li su političari iz naroda ili su vanzemaljci? (dobro, čoš primer – političari donose loše… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Ako je iko zagovornik direktne demokratije a ovi referendumi bi mogli biti začetak toga – onda sam to ja (što verujem da je ovde dobro poznato). Puno puta sam pisao o prednostima ali i opasnostima takve prakse a sada ću se osvrnuti na ovaj način dolaska do nje. Već ima… Pročitaj više »

Nostradurus
Member
Nostradurus
2 godine prije
Reply to  shumadinac

– Narod koji traži autoritete (vođe i mislioce) nije suveren! – Ne postoji kriterij po kojem narod bira svoje predstvnike pa tada ne sumnjamo u volju naroda? – Javna rasprava nema smisla, ako narod ne može direktno o ničemu odlučivati. —– A sad druga priča: – Narod je ignorantan i… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Nostradurus

@Nostradurus – Zašto narod ne bi bio suveren ako slobodno bira vođe (u ovom slučaju pre “savetnike”) koje može po želji da smeni? – Ove dve druge tačke mi nisu jasne: narod bira svoje predstavnike i odlučuje o bilo čemu drugom sasvim slobodno. Ali ipak se ne može odlučivati o… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Eto, po pitanju direktne demokracije još mi nisi jasan. Nije da me djelomično nisi ubijedio ali sve mi je to u domeni utopije. Kako misliš da će na “javnoj raspravi…o svemu” učestvovati oni koji ne propuštaju niti jednu epizodu meksičke sapunice, ili oni koji u novinama i na portalima… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Piretis

@ Piretis Zašto bi uopšte raspravljao i odlučivao o svemu? Da ne govorim o prisliljavanju. Samoupravljanje je dobar primer. Tačno je da je kolektiv odlučivao ali šta se događalo kada kolektiv “omane”? Tada država “pegla”. I ljudi su brzo shvatili da im je isto radili ili zabušavali. Kada budeš shvatio… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Evo nas konačno na istoj strani. Upravo ovaj primjer sa unaprijed neplaniranim poslovima u niskogradnji (i mi smo prije par godina imali sličan slučaj kada su zbog nemara nadvisili cestu za dobrih 25 cm pa se sva voda od kiše kvalitetno slijevala u naša dvorišta) pokazuje da je profesonalna… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Piretis

Je li taj dogradonačelnik smjenjiv? Može li ga se tužit? Kakvi to zakonski akti omogućavaju takvu samovolju? Taj primjer, i onaj s INA om pokazuju da bilo koji novi ljudi prvo moraju ukidati zakone… Za INA u prvo treba odgovoriti na neka pitanja: a zašto se prodavalo? Tko će i… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Lucija

@Lucija- Ako živiš u RH onda ti je jasno da na lokalnoj razini postoji izborni inženjering. Pa imamo Bandića za koga glasa mali broj građana ali uvijek ubjedljivo pobijedi. Stvar je prosta ko grah. Izbori se tempiraju u vrijeme godišnjih odmora da je što manji broj birača u mjestu, oslanja… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Piretis

Nema tu “strane” Piretis. Vidim da se mnogi plaše da bi kovači i krojači mogli da vode nuklearne institute što je imbecilno u bilo kakvoj varijanti i situaciji. Narod ne treba da određuje usko stručne poteze ali bez obzira što nije stručan može da zapazi očigledne zloupotrebe – kao što… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  shumadinac

“Smjenjujuci” referendum? Zasto bi uopce bio potreban ovakav referendum ako znamo da je jedan od osnovnih postulata demokracije,koji definira drzavu kao demokratsku ili nedemokratsku, “SMJENJIVOST SA FUNKCIJE U SVAKOM TRENUTKU” Ah da, vise nije moguce smijeniti nikoga (STABILNOST)pa treba referendum? Nevjerovatno mi je sa kojim zarom neki diskutanti prizivaju tiraniju,naravno… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Mucke

“Nije moguće smijeniti nikoga” nije STABILNOST već TIRANIJA.
Smijeniti tiraniju je DOBRO.Mucke,kod tebe se vidi očita zainteresiranost za zadržavanje tiranije pod svaku cijenu i to čak ne s najboljim namjerama.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Imamo SVE probleme zajedničke. Samo to je dokaz da nikakvog “samostalnog puta” nije nikad bilo.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik