Rusija, Kina, Iran i Venecuela razvijaju kripto valutu kako bi uzdrmali financijsku kontrolu SAD-a

dolari sat
3 komentara

Novo izvješće Američke zaklade za obranu demokracija (FDD) kaže kako američki geopolitički protivnici primjenjuju blockchain tehnologiju kako bi izbjegli sankcije i suprotstavili se financijskoj moći SAD-a.

Prema FDD-u, s povećanim usvajanjem kripto valuta diljem svijeta dolazi do izrade novih sistema za prijenos vrijednosti koji funkcioniraju izvan konvencionalne bankarske infrastrukture.

Vlade u Rusiji, Kini, Iranu i Venezueli eksperimentiraju s tehnologijom koja podupire kripto tržište, navodi se u izvješću. Prioritet imaju blockchain tehnologije kao “ključne komponente njihovih napora u borbi protiv financijske moći SAD-a”.

„Rusija, Iran i Venecuela pokrenuli su eksperimente s blockchain tehnologijom koje njihovi lideri predstavljaju kao oruđe za umanjivanje financijske moći SAD-a i povećanje otpornosti na sankcije. Kina je također oprezna zbog američke financijske moći i sveprisutne prijetnje sankcijama protiv kineskih dužnosnika“, navodi se u studiji.

Napori ove četiri nacije nadilaze sankcije, no u izvješću se navodi da “one nastoje smanjiti moć jednostranih i multilateralnih sankcija razvojem alternativnih platnih sustava za globalnu trgovinu”.

Autori izvješća napomenuli su da utjecaj SAD-a nije nužno stalan.

“Tehnologija je stvorila potencijalni put do alternativnih sustava za prijenos financijske vrijednosti, koja je izvan kontrole SAD-a. To se može dogoditi za dva do tri desetljeća, ali ti akteri sada razvijaju gradivne elemente. Oni zamišljaju svijet u kojem im tehnologija kripto valute pomaže da zamijene američku financijsku moć, što nalikuje na način na koji je dolar jednom zamijenio britansku funtu.

Blockchainzamjena dolaraZaobilaženje sankcija
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
@Rope
4 godine prije

Sto nije ovdje nedavno bio članak koji je govorio o tome da je Kina zabranila kriptovalute?

Zax
4 godine prije

Ako netko potkopava dolar to su amerikanci koji stampaju isti sve u sesnaest pretvarajuci ga u malo skuplji papir. Druge zemlje traze alternativu jer imaju sve manje povjerenja u dolar. Ekonomska logika a ne politicka

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI