Oni nešto znaju – Rothschildov list upozorava na kraj hegemonije dolara

110 komentara

Za mnoge financijere, ekonomiste i političke stručnjake je status američkog dolara kao globalne rezervne još uvijek neupitan. Ali mnogi priznati stručnjaci na Zapadu i nisu tako sigurni u tu tvrdnju. Štoviše, oni vjeruju da će neupitna vladavina dolara u svjetskom financijskom sustavu završiti i da je samo pitanje vremena. Po svemu sudeći, ako Donald Trump ne promijeni svoju politiku, to će se dogoditi vrlo brzo.

Sve do nedavno su američki saveznici mogli kritizirati politiku Washingtona samo riječima, ali su zapravo poslušno ispunjavali sve zapovijedi američke uprave. Čini se da su sada došla potpuno drugačija vremena.

Znak za europsku pobunu protiv Sjedinjenih Država je bilo američko povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma. Zbog ovog koraka su Donalda Trump opisali kao nepouzdanog partnera koji je u stanju kršiti gospodarske i političke sporazume ne uzimajući u obzir interese saveznika. Trump je to potvrdio i odustajanjem od dogovorenih izravnih pregovora sa Sjevernom Korejom.

Zbog straha da će SAD dolar koristiti kao polugu pritiska, mnoge zemlje, uključujući i američke saveznike, počele su tražiti alternativu američkoj valuti.

Ozbiljan signal za Amerikance je bilo odbijanje Njemačke, Francuske i Velike Britanije da podrže SAD oko iranskog pitanja. Štoviše, ove su zemlje pokrenule proces tranzicije u transakcijama s Iranom s dolara na euro.

Još jedan “alarm” se upalio kada je 21. svibnja Londonska burza metala (London Metal Exchange) osigurala mogućnost sklapanja ugovora u kineskim juanima (SCMP).

Zapadni mediji o propasti carstva dolara

Dolar velike oci

Mnogi zapadni mediji kritiziraju kratkovidnu politiku aktualne američke uprave i predviđaju brz nestanak dolara s velike svjetske scene.

Financial Times je u jednom od svojih izdanja napisao: “Logično je da motivacija za korištenje dolara u izračunu cijena gotovo svih ugovora za naftu i druge robe postaje slabija.”

“Iskustvo s kraja 2017. i siječnja 2018. godine sugerira da rastuća razlika u tečaju ne može biti dovoljna za zaštitu i globalni investitori u razdoblju smanjene politike divergencije žele smanjiti izloženost dolaru”, za Financial Times početkom ovog mjeseca piše Dave Shellock.

Časopis The Economist, čiji su suvlasnici obitelj Rothschild, ističe kako doba vladavine dolara neizbježno završava, a Trumpova politika sankcija i stalno kršenje sporazuma i obećanja će znatno ubrzati taj proces.

The Economist podsjeća američku administraciju da njezino najmoćnije oružje nije vojna sila, nego globalna hegemonija dolara, koja nestaje zbog neopreznih i ishitrenih nametanja sankcija.

Prije su se američki i europski interesi podudarali i Europljani su pružali podršku dolaru. Sada su Sjedinjene Države ušle u sukob s Europom, iako time djeluju suprotno vlastitim interesima.

Američki novinar Ben Holland za Bloomberg piše da su njemački ekonomisti zabilježili nerazmjerno veliku štetu koju Njemačka trpi zbog antiruskih sankcija. Ispada da najveće gubitke nije pretrpjela Rusija, nego Njemačka koja je izgubila 44 milijarde dolara ili 40% od ukupnog iznosa gubitaka uzrokovanih sankcijama. Američki gubici su iznosili samo 0,6%.

Logično je da se Europljani počnu pitati kakav nam je to saveznik? Možda bi europskim zemljama bilo bolje da se ujedine s Rusijom i Kinom, čime bi Sjedinjenim Državama oduzele glavnu polugu pritiska? Sve dok je dolar glavna svjetska valuta, većina svjetskih zemalja ne može tvrditi da je potpuno neovisna.

No, počinju se događati velike stvari, posebice ako o tome pišu Bloomberg, Financial Times i The Economist. Nakon odluke o mogućnosti sklapanja ugovora za prodaju nafte u juanima na burzi u Šangaju, odluke burze metala u Londonu da postupi isto, što je vjerojatno uzrokovano nametanjem američkih carina na čelik i aluminij, te europskih napora da se poslovi s Iranom umjesto dolara obračunavaju i plaćaju u euru, upitno je koliko dugo će trajati “neupitna hegemonija carstva dolara”?

Dedolarizacija – Od Muammara Gaddafija do prodaje nafte u juanima u Šangaju

DedolarizacijaDolarzamjena dolarazaobilazenje dolara
Pretplatiti se
Obavijesti o
110 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

europi je definitivno mjesto u ogromnoj euroaziji. sve ostalo je “mačak u vreći”

Alen
5 godine prije

Jecer je u putin o tome javno govorio… Kaze da je vecina zemalja spremna na taj korak….

„I sve države, sve bez izuzetka, počinju da razmišljaju o tome kako da pobegnu od ovog monopola američke valute, kako da omoguće normalno funkcionisanje svojih finansijskih institucija. Mislim da naši američki prijatelji treba da se zamisle“, naveo je on.

Churko
5 godine prije

Amerikenjci su se sa Trumpom dobro ukenjali i zasrali cijelu Evropu.
Kada ce Makaron, Merkelica i kmpanija progedati i shvatiti, te izbjeci daljna sranje Evrope?
Ali amerikenjci se ne trebaju bojati sve dok ih Hrvatski politicari ZLOCINACKOG HDZ-a smatraju najbitnijim politickim i vojnim saveznikom. Hrvatski vojni vrh je sretan do neba kada amerikenjci Hrvatsku pretvaraju u stovariste vojnog otpada. Otprilike isto kao i Hrvatski penzioner koji naidje na kontejner otpada sa nekog druzenja tajkuna i politicara pa sve kosti nisu oglodane, i nadje se pokoja kap cuge i dugacki opusak.

Son of Alerik
5 godine prije

Kako se ikakva hegemonija održava? Ako pod hegemonijom podrazumijevamo prevlast jedne države nad drugima, dominaciju jedne države nad drugima, onda ćemo vidjeti da je ova američka hegemonija jedinstvena u povijesti. Sve prijašnje su se odnosile na vojno zauzimanje teritorija drugih država, Rimska Imperija, Napoleon, Habsurška monarhija, Treći Reich. Ova američka se održava manje na vojnoj sili i strahu od vojne intervencije, to je usputno. Upravo njena stvarna snaga i jest dolar. Znamo da snaga dolara ne izvire iz nekakve njegove vrijednosti. Ono što dolaru daje moć jest prešutno ili javno klanjanje dolaru ostatka svijeta. Moć mu izvire iz predavanja gomile malih moći ostalih država. Na prvu se čini kako koristi od te moći odlaze samo hegemonu (u konačnici moramo utvrditi kako se taj hegemon krije iza vlasnika dolara- FED-a) što se doista i događalo skoro cijelo vrijeme. Međutim, korist od dolara kao svjetske rezervne valute su imali svi koji su… Čitaj više »

rodoljub
5 godine prije

Deep State nastavlja sprovoditi svoje planove i primenjuje svoje (vec mnogo puta vidjene) metode u okupiranju drugih zemalja i spremanju konacnog rata protiv Rusije. Tramp je potpuno nemocan de nesto promeni u tome i vise lici da deckica kojemu su dozvolili da se igra politike u nekom vrticu sa carobnim igrackama, kako bi se odusevljavao svojim mocima. Americko drustvo duboko je inficirano virusom ispranog mozga, dok je finansijska i vojna elita (korporativna mafija) od pohlepe i bolesti mozga postala neuracunljiva . Opsesija vladanja celom planetom, pljackom i mrznjom Rusije, osnovna je vodjica aktivnosti koju sprovodi korporativna mafija . Unjenoj sluzbi su Pentagon, CIA i NATO , kao i brojne NVO koje finansiraju kao meku silu za rusenje legitimnih i nezavisnih vlada. Trenutno su na udaru Venecuela i Republika Srpska . U tome im pomazu placeni opozicionari i diverzanti, a CANVAS primenjuje metode zabludjivanja mladih . “Pravda za Davida” je primer… Čitaj više »

Jurišić maja
5 godine prije

bliži se bankrot amerike nekada je iza dolara stajala najmoćnija industrijska proizvodnja na planetu naravno izdašno pomagana nepotrebnim pokoljima danas taj koncept više ne prolazi a i fenomenalni rast azijskih ekonomija uzima danak

Tak
5 godine prije

O ovome čitam već godinama. Bit će onda kad se prestane pisati o istome.

Pletac Pruca
5 godine prije

DOLAR

Sviće zora, sunce svjetlo zrači,
Dolar zemljom, vedri i oblači!
Na berzi se život očitava!
index raste, pa naglo srozava!

Banke deru, redom kožu gule,
Dow Jones tuče ko Cruise Missile đule!
Zelenaštvo, recepture stare,
bogate se samo big- fukare!

Kriza stegla, bezposlica, štednja …
narod stenje, rijetka govna kenja!
Golje dužne, u govnima do guše,
podjarmljeni, na rate se tuše.

Prate vjesti, laju, pičkaraju …
svako za se kurcu tamburaju!
Posvađani, sam u TeVe bulje,
slaba košta, pa u trosjed fulje.

Mračak pada, tama prevladava,
sirotinja lagano skapava!
Svi su sluge “sve-videćeg oka”,
jug i sjever, zapad do istoka!

(2002)

bbbb
5 godine prije

Zamjena za ciodolar će biti bitciokoini i ostali slični, uz ukidanje gotovine globalno.

Jadranko Miskovic
5 godine prije

Najbolja opcija je da se osnuje Američko europska unija , valuta dolar , glavni grad NY.
USA & EU Jedno.

Ivo
5 godine prije

Hegemonija dolara se zasniva isključivo na vojnoj dominaciji usa i predstavlja samo mehanizam ubiranja harača. Za one koji tvrde suprotno, neka pogledaju broj vojnih baza usa širom svijeta. Takođe se ne može zanemariti činjenica da su Japan i Njemačka od 1945 do danas pod američkom vojnom okupacijom, koja je to sve osim po imenu (vojne snage usa u navedenim zemljama su jače od domaćih postrojbi, okupirane zemlje plaćaju za uzdržavanje te vojne sile, itd). Odbijanje korištenja dolara rezultira nemirima i smjenom vlasti u korumpiranim demonkracijama, odnosno vojnim intervencijama i agresijom u državama sa jakom centralnom vlasti, gdje to nije moguće (Irak, Libija, Sirija…..) Slabljenjem relativne vojne moći usa smanuje se i ‘snaga’ dolara, koja je umjetno napumpana i služi, kao što sam spomenuo, isključivo kao mehanizam za izvlačenje nacionalnog bogatstva iz okupiranih državica. Bez vojne prisile tj. prijetnje istom, većina zemalja bi odabrala korištenje vlastite valute i zaštitu domaće industrije… Čitaj više »

HEKPCT
5 godine prije

Koliko iznosi sveukupni svjetski dug ostvaren u dolarima? U kojoj će se valuti taj dug vraćati? Koliko vremena treba proći da se svijet do te mjere zaduži u nekoj drugoj valuti? Da li je sad malo jasnije što dolaru daje vrijednost? Vojna moć i petrodolar su samo nadgradnja na temeljni faktor snage dolara, a to je svjetski dug.

kemi
5 godine prije

Heheheh nama petrodolara …nema ni SADa…Idemo dalje..

Nagard
5 godine prije

Euforija kad padne Amerika da Ce malim narodima biti bolje je laz magla ako dodje neko drugi imat cemo isto npr u Hrvatskoj sve banke trzni centri telekomunikacije su njemacki isisavanje gotove love prijatelji samo postoje oni koji uzimaju a imena imperija su nebitna a ove euforicne najava da neko pada kako Ce pasti ima virtualni dug i silu i kad dodju npr Kinezi sta Ce biti bolje interes je jedini a mali narodi su kolaterala uvije bilo i biti Ce .

Weteran
5 godine prije

Dedolarizaciju će izvršiti Gospodari Novca!
To ponavljam, kao papagaj, dugo vremena?!
Nema dolara – nema duga!
Razlog dedolarizacije je “Kalibar”?!
Moć dolara jeste u raketama i nosačima.
Onog momenta kada je Moskva stavila tačku na bahatost u intervenisanju SAD-Zapada po svetu, dolar eksponencijalno gubi tlo pod nogama!?
Kalibar i Sirija je vododelnica!
Jer stvarna moć je u kvantitetu i kvalitetu raketa.
Ulazimo u novo istorijsko poglavlje novca?

mile
5 godine prije

Budućnost novca nije u ni jednoj državnoj valuti.

U knjizi “Budućnost novca” detaljno je opisano na koji naćin će u budućnosti svaki veći skladištar burzovnih roba moći emitirati svoj elektronički novac. https://www.scribd.com/document/335408805/Budu%C4%87nost-novca

Ivica
5 godine prije

Pitanje je vremena kad ce dolar pasti… No isto tako jos vece pitanje: “Sto ce biti s Europom”??

Vrlo vjerovatno takodjer inflacija, pad zaposlenosti, a onda rat,

Digitalna transformacija
5 godine prije

Ne bi Ameri bili to sto jesu da nisu spremni na sve scenarije. Crypto i Blockchain su buducnost, kao sto to vec i jeste. Papirni novac je davno potrosena roba, zato su svi zaduzeni prekomjerno, nesto kao ’91 i ’92 u HR i BiH. Svi koji su znali sta se desava sa platnog prometa potrosili su sve cekove dan dva prije pocetka rata. I ovdje je ista stvar. Dolar od ’49 kada je postao PetroDolar nije vise novac kakvim ga vecina i dan danas smatra. Od zaljevskog rata vise nema pokrice niti u nafti a danas je samo zadnji trzaj. Jen, Euro, Rublja, Dolar, sve je to samo malo skuplji papir kvalitetno isprintan. Zlata odavno vise nema u Bankama. U regionu jedina novcanica sa pokricem je KM, a sire je Njemacka marka koja se vraca vrlo brzo jer Nijemci propadaju protiv Rusije te moraju udesno skrenut ali su im Amerikanci… Čitaj više »

wetzer maja
5 godine prije

da je dolar na kraju, zna se vec godinama, sve po planu. dobro ga je oslabila i kineska politika – sad ide sve sistemom domina dalje…..no ne samo dolar i ostale svj. valute dozivjet ce krah, reset. uz financ-krah. po planu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI