„Kina više ne kupuje LNG, malo ruskog da, ali općenito ne“

Kine LNG
16 komentara

Kineski CNPC proglasio je „višu silu“ na sav uvoz plina, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na vlastite izvore. Navodno zbog epidemije koronavirusa u Kini je potrošnja plavog goriva toliko pala da je državna tvrtka čak prestala uzimati plin iz svojih velikih umjetnih podzemnih skladišta. Ranije je još jedna državna tvrtka iz Kine, CNOOC, odbila primiti terete ukapljenog plina.

China National Petroleum Corp., najveći kineski uvoznik plina, proglasio je „višu silu“. Prema Bloombergu, podružnica ovog kineskog diva, PetroChina Co., poduzima hitne korake i planira za kratko vrijeme otkazati sve isporuke ukapljenog i plinovodnog plina u Kinu. Ranije je državna tvrtka, na primjer, pokušala promijeniti rokove isporuke za ugovorene  LNG terete.

Bloombergov izvor rekao je da je barem jedan dobavljač ukapljenog plina već primio takve informacije. CNPC je odbio komentirati situaciju.

Najveći dobavljači LNG-a za Kinu su Australija, Katar i Malezija. Kina također uvozi ukapljeni plin i iz Rusije.

„Pošiljke proizvoda iz projekta Jamal LNG odvijaju se prema planu u skladu sa zaključenim sporazumima, uključujući isporuke u azijskom smjeru. Sve stranke savjesno ispunjavaju svoje obveze”, rečeno je za TASS u Novateku.

Sudeći prema podacima Bloomberga, obustava uvoza plina u Kinu utjecat će i na uvoz plinovodnog plina, uključujući onog iz Turkmenistana i Rusije.

Gazprom je za TASS rekao da nisu primili obavijesti i da se isporuke kroz plinovod „Moć Sibira“ odvijaju normalno i ove bi godine trebale biti 5 milijardi kubika.

Ranije su u kineskom CNPC-u izvijestili da su prestali uzimati plin iz umjetnih skladišta, „jer je epidemija koronavirusa naglo smanjila gospodarsku aktivnost zemlje“.

“Potražnja za prirodnim plinom pala je”, navedeno je na internetskoj stranici kineske državne tvrtke CNPC, koja dodaje da je prestala uzimati plin iz deset podzemnih skladišta.

Prošli mjesec je kompanija China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) odbila sve isporuke ukapljenog prirodnog plina. Navode kako su bili prisiljeni pozvati se na „višu silu“, što je valjda klauzula u ugovorima, koji se zato moraju promijeniti, jer je došlo do prekomjerne opskrbe plinom. Međutim, Shell i Total su odbili prihvatiti argumente kineske strane.

Analitičari ICIS-a povlače paralelu između epidemije koronavirusa i epidemije Sarsa 2003. godine, kada je kineski BDP pao za 0,5%. Prema njihovoj prognozi, virus će smanjiti domaću prodaju s kineskih LNG terminala. Zbog toga kineskim kompanijama prijeti pretjerana ponuda u sljedećih nekoliko mjeseci, pa će morati ili odbiti ugovorenu robu ili je preprodati na druga mjesta.

No, sve ovo otvara više pitanja oko buduće primjene privremenog trgovinskog sporazuma između Kine i Sjedinjenih Država o kupnji energije od strane Pekinga vrijedne 54 milijarde dolara tijekom dvije godine. Samo Kina može apsorbirati dodatne količine LNG-a, koje će ove godine na tržište plasirati novi američki kapaciteti. Uz iznenadno odbijanje Indije da kupi američki LNG, postavlja se pitanje kome američki proizvođači misle prodati svoj ukapljeni plin? Europljanima su 2019. godine, nakon regasifikacije, prodali nešto više od 2 milijarde kubika, što je beznačajan uvoz u odnosu na europsku potrošnju.

Ukapljivanje plina u Sjedinjenim Državama je posao koji trenutno može prodati 29 milijardi kubnih metara. Istodobno, cijene plina u Aziji već su rekordno niske i LNG se prodaje za 135 dolara za tisuću kubnih metara. Ovako niske cijene nisu dovoljne da američki proizvođači otplate ni kamate na kredite koje su uzeli za „obećavajući posao“ i ako Donald Trump hitno ne nađe tržište za američki LNG, nastat će znatno problemi za ovaj američki sektor.

Nakon spektakularnog dočeka Trumpa, Indija je odbila američki LNG

kinaLNG
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
3 godine prije

Plinske elektrane u svakom gradu… zabraniti izgaranje ugljena na globalnoj razini pod prijetnjama sankcija…Možda Trump postane ekološki osviješten.

Zorule
3 godine prije

Kina pomalo starta svoje pogone, firme koje znam rade vec tjedan dana, racunam da do kraja mjeseca sve je na 100%

Adriana
3 godine prije

A Europa pod pritiskom COVID 19 i mase “migranata” bez 19, leži kao mlada koja čeka svoj trenutak. No i europska skladišta su prepuna plina koji je skladišten poradi mogućeg prekida opskrbe kroz Ukrajinu. Ako unaglo polarni val ne prekrije Europu, Donald će svoj LNG morati uvaliti makar Antartici. Pingvini su kupci. Jer trenutno, niti pod sniženim cijenama koje si Ameri ne mogu priuštiti LNG nigdje nema prođe.

Laki Topalović
3 godine prije

Ubiće ih Kinezi u pojam, Bio je neki na HRT i pojašnjava kako Peking sve uspije iskoristiti n kraju da bude u plusu.

Max
3 godine prije

Zanimljiva igra evo ti plin neću evo ti plin , Neću!

ad astra
3 godine prije

Od cijelog teksta najvažnija je informacija da je Kina smanjila uvoz plina. Sve ostalo je prepucavanje oko toga koliko je Amerika loša i kako će brzo propasti. Ali, smanjenje potrošnje plina u Kini znači da je pala industrijska proizvodnja. Pošto Kina ima veliki udio proizvodnje u svom GDP-u, za očekivat je da će to imati negativne posljedice na GDP. S druge strane, Kina se već jedno vrijeme bori s nezaposlenošću. Pad industrijske proizvodnje imat će negativan utjecaj i na taj segment u društvu. Loši ekonomski rezultati prelit će se i na druge države. Korona virus će ostaviti vrlo negativan odraz na svjetsku ekonomiju. I opet će biti, slabi plačaju više od jakih. Za običan svijet dobra vijest, padaju cijene nafte zbog pada potražnje. Za države koje svoj GDP temelje na izvozu nafte, loše vijesti. Nisam prorok, ali temeljem iskustva s dosadašnjim virusima, ptičja gripa, sars…, za očekivati je da će… Čitaj više »

GoranZemun
3 godine prije

Zaključak na ovu vest je izostao. Zašto je Kina drastično smanjila potrošnju plina, ako je kriza oko virusa lažirana?
Zar je interes Kine da na taj način sebi uništi strana tržišta i otvori put konkurenciji?

ivan
3 godine prije

Hahaha, pa naravno da je pala potrosnja plina kad je opala proizvodnja, sta ste mislili?! I to onog energenta koji je skuplji, u cemu je problem? I ne samo ukapljenog americkog plina, naravno. Doviljno.je da vam nesto nasaraju kao i drugi mediji sa druge strane istim takvima, pa da to oberucke prihvatite “istinu”.. Rezonujete li svojom glavom ili cekate tudje misljenje?

Jakša Kivela
3 godine prije

Bullshit people, you guys have no idea

Jakša Kivela
3 godine prije

Bullshit people, you have no idea

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI