Nakon spektakularnog dočeka Trumpa, Indija je odbila američki LNG

Narendra Modi indija
17 komentara

Bez obzira na spektakularni doček koji je u Indiji priređen Donaldu Trumpu i prvoj dami Sjedinjenih Država, većina analitičara ni danas ne razumije indijskog premijera Narendru Modija, Hindu nacionalista kojem je na prvom mjestu Indija i koji neće donositi nikakve odluke koje bi favorizirale jednu zemlju na štetu druge, a da Indija bude na gubitku.

Tako je Indija priopćila da će kupiti jeftiniji teret LNG-a od kojeg su odustale kineske kompanije, ali neće sklapati dugoročne ugovore s američkim proizvođačima. Čak ni posjet Donalda Trumpa nije uvjerio Indijce da ulažu u dugoročne projekte američkog LNG-a.

U Indiji je Donald Trump dočekan ovacijama punog stadiona i dogovorio isporuku američke vojne opreme za tri milijarde dolara. Međutim, Washington je u energetskom sektoru, tijekom susreta dvoje vođa, doživio potpuni neuspjeh.

„Predsjednik Trump i premijer Modi istaknuli su potencijal Sjedinjenih Država da Indija postigne cilj u diversifikaciji svojih izvora uvoza ugljena i prirodnog plina, pozdravljajući nedavne komercijalne aranžmane usmjerene na ubrzani pristup američkog LNG-a na indijsko tržište.

Predsjednik Trump i premijer Modi pozvali su nuklearnu energetsku korporaciju India Limited i električnu kompaniju Westinghouse Electric da u najkraćem mogućem roku dovrše tehnički i komercijalni prijedlog za izgradnju šest nuklearnih reaktora u Indiji”, rekla su dva državnika u zajedničkom priopćenju nakon posjete američkog predsjednika Indiji.

Ali to je vjerojatno sve. Uz memorandume o suradnji između kompanija American Chart Industries, ExxonMobil India LNG i Indian Oil Corp, plinovodi u Indiji će gotovo sigurno ostati virtualni. Poanta je u tome što je Chart Industries spreman stvoriti infrastrukturu za automatsku dostavu i skladištenje LNG-a u zemlji. Ali to, poput plinovoda, nije dovoljno za Indiju, iako je indijska kompanija pristala „razmotriti prijedlog Amerikanaca“.

Kako će doći do toga može se prosuditi po situaciji s dugoročnom kupnjom LNG-a iz Sjedinjenih Država i ulaganjima u američku tvornicu Driftwood. Direktori tvrtkeTellurian došli su u Indiju uoči posjete Donalda Trumpa, planirajući s dolaskom američkog predsjednika potpisati ugovor vrijedan 2,5 milijarde dolara s Indian Petronetom. To uključuje ulazak najvećeg indijskog uvoznika ukapljenog plina među dioničare tvornice Driftwood i dugoročnu godišnju kupnju 5 milijuna tona ukapljenog plina.

Međutim, odjednom je sve pošlo po zlu po Amerikance, a uprava Petroneta, umjesto da se rukuje, zatražila je dodatno vrijeme za razmišljanje, najmanje do kraja ožujka. Istodobno, indijska tvrtka je uputila zahtjev za informacije o dugoročnoj kupnji LNG-a iz više drugih izvora, milijun tona tijekom 10 godina počevši od 2024. godine.

U tehničkoj dokumentaciji, Petronetovi stručnjaci su naveli i nove zahtjeve u vezi s cijenama, a one bi trebale vrijediti i za američki „Henry Hub“ i za europsku burzu plina TTF. Ukratko, to znači da Indijci ne žele poslovati po američkim cijenama.

“Očito je da Indija vjeruje da se nalazi u vrlo jakoj poziciji i da će možda trebati atraktivnije uvjete za ugovore. Američke tvrtke nisu se složile s takvim pristupom. Zbog toga se nisu potpisali planirani ugovori, a Indija je objavila otvoreni natječaj za kupovinu LNG-a“, rekao je Aleksej Grivač, zamjenik direktora Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost (NESF) Rusije, jedan od najboljih stručnjaka za tržište plina u svijetu.

Za američki Tellurian, neuspjeh u potpisivanju ugovora projekta Driftwood LNG završio je ne samo razočaranjem, već i padom dionica od 23%.

U Indiji zaista izražavaju želju za povećanjem udjela plina u potrošnji energije sa sadašnjih 6,2% na 15% do 2030. godine. Međutim, položaj američkog LNG-a u zemlji je prilično slab. Prošle godine su SAD u Indiju izvezle samo 2,5 milijardi kubnih metara plina u obliku LNG-a, dok je Gazprom tamo isporučio oko 3,5 milijardi kubnih metara. Ali Gazprom čak i nije referentna točka, jer su najveći izvoznici u Indiju su Katar i Australija.

Sa svima njima indijske tvrtke su se već pokazale kao uspješni pregovarači koji razumiju da se situacija promijenila u uvjetima niskih cijena plina i njegovih prekomjernih zaliha. U posljednjih pet godina,New Delhi je prisilio na reviziju ugovora o isporuci LNG-a u Katar, američki ExxonMobil koji prodaje australski LNG, te Gazprom, koji isporučuje ukapljeni prirodni plin u zemlju iz projekta Jamal LNG.

U New Delhiju zahtijevaju formiranje nove formule za cijenu plina i iz budućeg plinovoda Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-Indija (TAPI).

Najnoviji pokazatelji o ekonomiji indijskih kompanija mogu imati veze s izbijanjem koronavirusa u Kini. Prema Reutersu, Indija je u veljači postavila rekord uvoza LNG-a od oko 2,4 milijuna tona. U drugom mjesecu godine indijske tvrtke aktivno su otkupile LNG terete po niskoj cijeni, sve one od kojih je odustala Kina. A nakon „prodaje“, u narednim mjesecima aktivno su raspisani natječaji za nabavu novih pošiljki. Tako je, prema pisanju Reutersa, Reliance Industries zainteresiran za pet isporuka LNG-a u travnju-lipnju, a Gujarat State Petroleum Corp (GSPC) tražio je sedam isporuka ukapljenog prirodnog plina u veljači-travnju. Čak se i nacionalna tvrtka Emirates National Oil Company (ENOC) iz UAE zainteresirala za prodaju jeftinog LNG-a Indiji i najavila da želi isporučiti jeftini LNG Indiji od travnja do studenog.

“Niske cijene spot tržišta LNG-a povećat će indijski apetit za ukapljenim plinom, ali ograničenja na prijemnoj i dostavnoj infrastrukturi će ipak ograničiti potražnju”, rekao je Puurma Rajendran, predstavnik indijske konzultantske firme FGE.

To je bio slučaj i u 2019. godini, kada je niska cijena izazvala porast kupovine, a prema analitičarima, tek će pokretanje terminala za ukapljeni prirodni plin Mundra i Jaigarh i završetak plinovoda Kochi-Mangalur odrediti konačnu potražnju u 2020. godini.

U svakom slučaju, velike prodaje o kojoj Donald Trump voli govoriti još nema i prodaja američkog plina na najperspektivnijem tržištu nakon Kine je ogroman upitnik. Zapravo, Narendru Modija je lako razumjeti ine postoje „američki uvjeti“. Jedini uvjeti koje on razumije su cijena i kvaliteta, a kako američki LNG nije ni po čemu bolji od onog iz drugih zemalja, da bi ga kupovali Indijci mora biti jeftiniji od ruskog, katarskog, australskog, onog iz UAE ili bilo kojeg drugog. Računica je toliko jednostavna da se ti nema što pregovarati, ni slaviti pred punim stadionom.

LNGNESF
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
4 godine prije

Zavuko im ga Modi do jaja

Mikojan
4 godine prije

da ponude LNG jeftiniji od drugih dobavljača nitko ne bi odbio, pa barem se amerikanci hvale da znaju što je slobodna trgovina, tržište itd.

Kgfjč
4 godine prije

A nama u Europi pričaju da je nacionalizam nešto loše! Ma sišite molekule slobode!

tuf
4 godine prije

“pozvali su nuklearnu energetsku korporaciju India Limited i električnu kompaniju Westinghouse Electric da u najkraćem mogućem roku dovrše tehnički i komercijalni prijedlog za izgradnju šest nuklearnih reaktora u Indiji” Ma o čemu oni to? Jel su Indijci izgubili pamet? Pobogu, Westinghouse (koji više nije sjena one kompanije koja je gradila nuklearke u drugoj polovici 20-og stoljeća) nije uspio dovršiti ni reaktorsku zgradu u saveznoj državi Georgia, premašivši troškove za 13 milijardi dolara (!!!!!) i povlačeći sa sobom vlasnika Westinghousea, Toshibu, na sami rub propasti. Toshiba je doslovno morala rasprodati vrlo unosne tvornice poluvodiča kako bi kompenzirala enormne gubitke koje su ovi američki kreteni prouzrokovali. Nakon što su, prirodno, proglasili bankrot, manje-više im je ostao biznis s nuklearnim gorivom (cca. 400 milijuna dolara) – ali izgubili su know-how, ljudstvo i tehnološke resurse potrebne za gradnju nuklearki. AP1000 nisu uspjeli čak progurati ni u Kini, gdje su imali čitav niz kritično opasnih… Čitaj više »

Alex
4 godine prije

I da smo braća,kese nam nisu sestre…ruski plin u polcijene,ruski avioni u pol cijene…I nema carina na izvoz čelika…

Dopizdilomi
4 godine prije

Ja ih ne bi odbio. Pozvao bih se na slobodnu trgovinu i formiranje cijena pa neka budu konkurentniji od Rusa i ponude bolje ako mogu.

Max
4 godine prije

Indija u svim sferama diverzificira dobavljače i kad je u pitanju oružje energentti tehnologija jer ne želi ovisti o jednom dobavljaču.

karma
4 godine prije

Da su im dali boce jeftinog viskija i staklene perlice mozda bi indijci potpisali bilo sta?

bojan kunstelj
4 godine prije

bravo Modi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI