Kina će vjerojatno uništiti petro-dolar, tvrdi ekonomist Carl Weinberg

Fotografija na kineskom juanu
14 komentara

Najveći uvoznik svjetske nafte neće u nedogled plaćati naftu u dolarima, tvrdi ekonomista Carl Weinberg. Saudijska Arabija će vjerojatno biti stavljena pred zid, te će za svoju naftu dobivati kineski juan.

U intervjuu za CNBC od 11. listopada, ekonomist Carl Weinberg nudi niz detalja koji će utjecati da se uništenje petro-dolara i ostvari.

Carl Weinberg je posebno istaknuo da je pojava Kine kao najvećeg svjetskog uvoznika nafte, vjerojatno poremetila situaciju u vezi s petro-dolarom. „U bližoj budućnosti, Peking će tražiti kupnju crnog zlata vlastitom valutom, bez da pređe preko američke“, uvjereno tvrdi Carl Winberg.

Saudijska Arabija, kao glavni izvoznik nafte u svijetu, neće se moći oduprijeti ovom pritisku, a što može stvoriti neočekivani domino efekt.

„Mislim da će cijena nafte u juanima uskoro biti stvarnost koju će Saudijci prihvatiti“, nastavlja ekonomista.

Već od 1974. godine, potpisani sporazum između američkog predsjednika Richarda Nixona i saudijskog kralja Faisala, propisuje da se za prodaju crnog zlata koristi dolar. Slična situacija je i s drugim svjetskim proizvođačima i izvoznicima nafte.

Međutim, u zadnjih nekoliko godina, svjedočimo novoj vrlo interesantnoj situaciji na tržištu crnog zlata. Već od 2012. Iran svoju naftu i svoj plin prodaje za kineski juan, a od 2015. i za rusku rublju. Zbog uvedenih sankcija od strane Washingtona, Venezuela od 15. rujna ove godine slijedi Iran.

Peking je prije nekoliko dana već najavio terminski ugovor denominiran u juanu, pretvorivim u zlato. Sada se čeka potez Saudijske Arabije.

Izvor: CNBC | RT

Carl WeinbergNaftaPetrodolar
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dianoia
6 godine prije

Ovaj proces je jedan od rijetkih koji zaista može uzdrmati Osovinu zla (elitu SAD-a), ali koprcanje zvijeri može povući čitav svijet u bezdan.

davor
6 godine prije

Zato se u “super-državi” planiraju između ostaloga i napadi na Iran i Venezuelu

John
6 godine prije

Elita kao elita želi kontrolu ali čini mi se da je ključ u odustajanju od ‘zapadnjačkog’ konzumerizma… radno vrijeme 4 sata – osigurati stan i hranu a dalje se snađi sa svojim slobodnim vremenom… ako ne znas nista pametnije zuri u sunce – besplatno je…valjda bi bilo bolje da vise valuta bude ravnopravno ali sta ako yuan zamijeni dolar a igra ostane ista (nema sustinske promjene)… ljudi zive na nacin (polazim od sebe) da novcu daju preveliku vrijednost – prvenstveno kupujuci stvari a onda i kupujuci novac…

dalmata
6 godine prije

Lik Presjednika Mao ce Tunga ,na sadasnjoj novcanici se samo laaaganoo smjeska.Bit cemo svidoci kad ce lik Druga Mao imat veliki osmjeh na licu,uskoro

beligorod
6 godine prije

Petrojuan na horizontu. Ne vjerujem da će Ameri još dugo kupovati “super95” po 4 kune/litra

Tabasco
6 godine prije

Us of A je prva pocela. 🙂 🙂 Kad je sirova nafta bila debelo preko 100 US novaca, lakomo su podigli domacu proizvodnju na max. Naravno, cijena je pala, ponuda porasla pa je odluceno da se obnove izvozne dozvole. Naime, izvoz je bio zabranjen. Tako je USA od uvoznika postala izvoznik sa cca 2 milijuna barela dnevno. Cime je dodatno povecala svjetsku ponudu i srusila cijenu a time i potraznju. Da nisu to napravili, da su nastavili uvoziti kao prije, primarno od Saudije, Saudija ne bi imala viska i sa visokog bi se smijala kupcima sa juanom. Ovako, nije im uopce smijesno. Ratovi su skupi, zalihe se otopile pa ce biti prisiljeni prodavati za juan. Pitanje je, sto ce Saudija kupovati juanom? Da, robu, usluge i zlato, sve iz Kine. Robu, ovakvu i onakvu, nije bitno. Kini je bitno da se radi i vrti lova, vraca nazad u Kinu. Usluge… Čitaj više »

bbbb
6 godine prije

Što se pravi pametan a njegovi stvorili i dolar i sadašnju Kinu i muslimanski Izrael, bit će onako kako njegova braća odluće……..

proxy
6 godine prije

Samo države koje imaju visoku robnu razmjenu sa Rusijom mogu svoju naftu prodavati za rusku valutu jer za sve ostalo danas, a i u skoroj buducnosti potrebno je imati dolar.
Kina ima visoku robnu razmjenu sa cijelim svjetom te je u odličnoj poziciji da nametne svoju valutu.

opet ja
6 godine prije

Trebalo bi ovih dana da se održi kongres kineske komunističke partije, pa bi se tamo odlučilo o daljim postupcima. Ono što je sigurno je da su i Rusija i Kina napravile ogromne reserve zlata i da trguju bizmeđu sebe bez dolara. Mislim da Kina može odmah da raspali po USA i ekonomski je prepolovi, ali je problem što je američko tržište glavni potrošač kineske robe, pa bi se takva akcija vratila bumerang putanjom, odnosno i kineska privreda bi pretrpela teške posledice. Sem toga i Kina i Rusija imaju mnoštvo obveznica u dolarima pa bi i tu bili na gubitku. Možda neki vrsni ekonomista da nam malo bolje objasni kako sve to funkcioniše.

Fridman
6 godine prije

Ne znam sta ce se to za nas promeniti? I ovako i onako nece se recimo moci nafta kupovati za EUR – e sto je mnogo vaznije nego za tamo neke juane. Sustina petro-dolara je u tome da vi naftu ne kupujete za svoju valutu nego da kupujete prvo dolare,a onda dularima placate naftu. Sadam je hteo da uvede prodaju nafte za EURO sto bi vise odgovaralo evropljanima i ucinilo ih jacim nego danas.Ovako imate samo dolar,a sta ce arapi da rade se juanom.Dakle nama se isto pise,opet moramo da uzimamo dolare da bi kupili naftu.Ameri su svrgli i Sadama i Gafaija jer su hteli da prodaju naftu za drugu valutu.Ajde da vidimo sta se moze raditi sa juanom, I da vidimo da li ce neko da proda ili se usudi prodati naftu za EURO?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI