Kinezi znaju što činiti – razvoj ekološki naklonjenije poljoprivrede

Organska hrana
0
0

Zvaničnici kineskog grada Šangaja najavili su da za cilj imaju da više od 70% uzgojenih poljoprivrednih proizvoda na tom području bude organskt proizvedeno i nezagađeno.

Detalji unapređenja ekološki naklonjenije poljoprivrede, koja će osigurati dobar kvalitet i sigurnost proizvoda, sadržani su u 13. Petogodišnjem planu za šangajsku poljoprivredu, objavljenom u srijedu.

Grad će prestati koristiti hemijska đubriva i naći efikasnije načine za reciklažu slame i drugih sporednih poljoprivrednih produkata, što su dva velika izvora zagađenja u poljoprivredi.

Yin Ou, zamjenik direktora gradskog odbora za poljoprivredu, kazao je da je cilj postavljen na skromnijih 70%, umjesto 100, jer su gradske vlasti uzele u obzir i “aplikaciju za certifikat“.

“Naš cilj su nezagađeni proizvodi, što će svi poljoprivredni proizvodi uzgojeni u Šangaju morati biti”, rekao je on. “Ipak, mnogi poljoprivrednici nisu potpuno svjesni ili nisu dovoljno podstaknuti da apliciraju za certifikat o proizvodnji organske hrane.”

Certifikacija je dostupna svima, od poljoprivrednih preduzeća, preko zadruga do porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, a ostvaruje se dobrovoljno.

Ohrabrićemo i druge proizvođače da apliciraju za certifikat kako bismo imali više certificiranih proizvoda na tržištu,” rekao je Yin Ou.

Grad će poboljšati i okolišne uslove na selu pooštravajući propise za farme živine koje se nalaze u blizini zagađenih rijeka. Takođe će promovisati komercijalizaciju i primjenu poljoprivrednih tehnologija te uvesti internetske usluge u razvoj poljoprivrede.

organska hranayin ou
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI