Luksemburg garantuje pravo vlasništva “svemirskim rudnicima”

Mjesec, resursi
1 komentar

Luksemburg radi na tome da kompanijama koje će se baviti eksploatacijom rudnih bogatstava u svemiru legalno garantuje pravo vlasništva nad tim resursima. Očekuje se da će novi zakon ući u primjenu početkom sljedeće godine.

Uspostavljanje pravnog okvira je najvažnija komponenta za inicijativu “Svemirski resursi” koja se fokusira na privatna istraživanja i komercijalnu upotrebu resursa sa objekata blizu zemlje (NEOs), asteroida i kometa.

Nacrt zakona nastoji obezbijediti kompanijama i investitorima sigurno pravno okruženje, a vlada će izdavati dozvole za eksploataciju za svaku pojedinačnu misiju.

“Pravni okvir koji uspostavljamo je u potpunosti u skladu sa Sporazumom o dubokom svemiru. Naš zakon ne pokušava da ustanovi ili implicira uspostavljanje suvereniteta na bilo koji način nad teritorijama ili nebeskim tijelima. Pravni okvir tretira isključivo prisvajanje svemirskih resursa”, kazao je vice-premijer i ministar ekonomije Luksemburga, Etienne Schneider.

Zvanično je saopšteno da je Luksemburg ušao u zvanične pregovore sa 20 kompanija i privatnih preduzetnika kako bi projekat istraživanja svemira bio pokrenut. U junu je ova zemlja najavila da ima spremnu kreditnu liniju od 200 miliona eura za privatne kompanije koje se bave istraživanjem svemira i žele svoje sjedište otvoriti u Luksemburgu.

Zbog astronomski visokih troškova svemirskog transporta, tehnike eksploatacije resursa su još uvijek u razvoju. Kada budu razvijene, kompanije planiraju eksploataciju zlata, srebra, platine, renijuma, rodijuma, rutenijuma i volframa sa objekata u neposrednoj blizini naše planete.

etienne schneiderluxembourgmjesecresursisvemirski resursi
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Samo su svemir i ljudska glupost beskonacni ?
Ajnstajn ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI