Muškarci, a ne žene su diskriminisani u potrazi za poslom

Diskriminacija
36 komentara

Istraživačka ekipa otkrila je diskriminaciju muškaraca u oblastima poput njege, čuvanja djece, predškolskog obrazovanja i, prije svega, za čišćenje. Suprotno tome, nije primi

jećena slična diskriminacija kod žena koje su se kandidovale za poslove kao što su mehaničar vozila, vozač kamiona, IT programer i radnik skladišta, tradicionalno viđene kao „muške“.

Široka studija koju su vodili istraživači sa švedskog univerziteta Linkoping otkrila je diskriminaciju na tržištu rada protiv muškaraca, posebno onih koji pokušavaju da se bave ženskim zanimanjima.

Suprotno tome, studija nije otkrila suprotnu pristrasnost prema ženama na poslovima kojima dominiraju muškarci.

„Vidimo da postoje prepreke da muškarci uđu u određene dijelove tržišta rada. U procesu prijave ne vidimo diskriminaciju žena koje žele da se bave muškim profesijama. Ali nalazimo značajnu diskriminaciju muškaraca u profesijama kojima dominiraju žene“, rekao je Mark Granberg, doktorant ekonomije na Univerzitetu Linkoping.

Istraživači su poslali približno 3.200 fiktivnih prijava poslodavcima širom Švedske. Za svaku prijavu istraživači su zatim primijetili da li su izmišljeni podnosioci zahtjeva dobili odgovor i, ako jesu, koji.

Tokom studije, istraživačka ekipa primijetila je diskriminaciju muškaraca koji se prijavljuju za medicinske sestre, vaspitače djece, predškolske vaspitače i, prije svega, domare. Suprotno tome, nije primijećena slična diskriminacija koja bi osujetila podnosioce zahtjeva koji žele da postanu mehaničari vozila, vozači kamiona, IT programeri ili radnici skladišta, što se tradicionalno smatralo „muškim“ poslom ili njime dominiraju muškarci.

Sveukupno pozitivne stope odgovora poslodavaca bile su više za žene nego za muškarace za skoro 5 procenata. Jaz je uglavnom bio rezultat reakcija poslodavaca u zanimanjima kojima dominiraju žene. Pokazalo se da su muški kandidati imali otprilike upola manje šanse od ženskih kandidata da će dobiti pozitivan odgovor poslodavca u zanimanjima kojima dominiraju žene.

„Diskriminacija pri zapošljavanju jedno je od objašnjenja na strani potražnje za vrlo iskrivljene odnose polova u nekim zanimanjima, što i dalje predstavlja prepreku rodnoj ravnopravnosti“, zaključuje se u studiji.

„Činjenica da su prijave za muškarce, a ne za žene – izdvojene u procesu prijave je zanimljiva. Već znamo da su žene u nepovoljnom položaju na tržištu rada u pogledu plata i napredovanja. Sljedeće pitanje tada postaje, šta se dešava na licu mjesta? Bilo bi zanimljivo pogledati, ali naša studija ne može ništa pojasniti“, razmišljao je Mark Granberg.

Prema statističkim podacima Švedske, stope učešća radne snage za žene od 2019. godine iznosile su 82,3 procenta, nešto niže od stope muškaraca od 85,9 procenata.

Prethodna istraživanja su dio postojećeg jaza u platama pripisala razlikama u strukturama zanimanja. Neka zanimanja poput mehaničara vozila i vozača kamiona su pretežno muškog pola, dok su medicinske sestre i vaspitači predškolskog obrazovanja uglavnom ženskog pola. Diskriminacija pri zapošljavanju i nastala rodna nejednakost često se doživljavaju kao nešto što ometa ravnopravnije plate.

Eksperimentalne studije, poput onih koje je izvodio Univerzitet Linkoping, uobičajeno su i korisno sredstvo za otkrivanje diskriminacije i pristrasnosti, ali njihovo samo postojanje i opseg mogu obuhvatiti tek prvu fazu postupka prijave.

diskriminacijamuškarciposaoŽene
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

Mozda trenutno je u pitanju rodna ukljucivost pa i manje placanje zenske radne snage(uglavnom za općenito slabije placena radna mjesta)..ali diskriminacija kojoj cemo svjedociti u skoroj budućnosti biti Ce diskriminacija covjeka naspram stroja.to je veliki crni oblak koji nam stize,necemo im vise biti potrebni.oko toga bi se trebalo zabrinuti jer Ce,konačno zene i muskarci,postati potpuno ravnopravni.i obespravljeni.hvala.

Max
3 godine prije

Diskriminacija muškaraca je dosta česta.

Slonica
3 godine prije

Najbolje da diskriminaciju prijavite vašim suborcima za rodnu ideologiju, koja izbacuje muškarac/žena.
Sukob interesa??
Izbacite uljeza….netko je višak u ovoj igri

Stara kuka
3 godine prije

Kada se o ovome govori, uvijek mi padne na pamet primjer od prije par godina. Negdje oko Drniša se otvorila tvornica za pakiranje sardina. Otvorila ju je neka španjolska firma. U osnovi se od radne snage tražilo da slažu sardine u konzerve. Posao je to koji nije bio previše intelektualno zahtjevan, nije tražio nikakve kvalifikacije, po riječima samih zaposlenih nije bio posebno naporan i bio je plaćen za tamošnje prilike i zahtjeve posla solidnih 3-3.500 tisuće kuna neto. Znam da to nije neka plaća, ali za takvu vrstu posla i za jedan prilično siromašan kraj i nije tako loše. Vijest o tome je bila u dnevniku i kao najvažnije od svega je izdvojeno, a o tome su govorili svi, od voditelja, preko predstavnika investitora do lokalnih političara, da je u tvornici zaposleno stotinjak žena. Ustvari, samo žene su i zaposlili. I tu dolazimo do prve diskriminacije muškaraca koja je prisutna… Čitaj više »

Blaza
3 godine prije

Muškarci niti ne žele tzv ženske poslove raditi. Svijet je patrijarhalno uredjen, muškarci su “glava obitelji” i njima je ispod dostojanstva raditi takve poslove. Prije će raditi neke prljave fizicki teške poslove koji su više placeni nego pipkavi, intelektualno nezahtjevni dosadni poslovi slaganja sardina u kutijice ili sivanje odjeće na normu. Uz put, muškarci su grandomani, egomanijaci kojima je bitno da nešto imaju veće, makar to bila samo placa 🤣 🥰.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI