Prema Bloombergu, trgovina između članica BRICS-a udvostručena

BRICS
17 komentara

Očekuje se da će se još šest nacija pridružiti skupini u siječnju 2024.

Pet sadašnjih članica skupine BRICS povećalo je trgovinsku razmjenu za 56% od 2017. do 2022., dosegnuvši promet vrijedan oko 422 milijarde dolara prošle godine, izvijestio je Bloomberg u petak. BRICS trenutno uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali će im se ovog siječnja pridružiti Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i UAE. Odluka o primanju novih članova donesena je tijekom summita skupine, koji se održao ove godine u kolovozu, u Johannesburgu.

Prema procjenama analitičara, proširena skupina predstavljat će gotovo polovicu svjetske proizvodnje do 2040., udvostručivši udio Grupe sedam (G7), koju čine SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Japan. Ranije ove godine, ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je da je BRICS već nadmašio države G7 u pogledu pariteta kupovne moći (PPP) njihovog stanovništva. Stručnjaci predviđaju da će ukupni bruto domaći proizvod (BDP) proširenog BRICS-a u smislu PPP-a iznositi otprilike 65 trilijuna dolara. To bi povećalo udio grupe u globalnom BDP-u sa sadašnjih 31,5% na 37%. Za usporedbu, udio G7 trenutno je oko 29,9%.

BRICS je izvorno bio “BRIC”, izraz koji su skovali ekonomisti koristeći prvo slovo četiri nacije: Brazila, Rusije, Indije i Kine, za koje se smatralo da imaju potencijal dominirati svjetskim gospodarstvom u 21. stoljeću. Ove su se zemlje prvi put udružile 2006., a kasnije su pozdravile Južnu Afriku kao novu članicu, dodavši slovo ‘S’ akronimu. Izvorno osnovana uglavnom u svrhu isticanja mogućnosti ulaganja među članovima, skupina je postala ključna u izgradnji novog “multipolarnog” svjetskog poretka koji će pomoći u davanju snažnijeg glasa Globalnom jugu.

Godine 2014. skupina BRICS pokrenula je vlastitog međunarodnog zajmodavca, Novu razvojnu banku (NDB), koja se smatrala alternativom financijskim institucijama kojima dominiraju SAD, poput MMF-a i Svjetske banke. Osigurava sredstva za projekte infrastrukture i održivog razvoja. Banka je službeno počela poslovati 2015., a kasnije su joj se pridružili Bangladeš, UAE, Egipat i Urugvaj.

BRICSporast trgovineTrgovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Očekivano.

Uju
3 mjeseci prije

Dvije diktatorske zemlje su predstavnici briksa

Darko 7
3 mjeseci prije

Zapad svakodnevno postaje sve siromašniji, što je i bio cilj plandemije i ostalog što je slijedilo (nagli prilivi migranata i rat u Ukrajini i Izraelu). Prošireni BRICS predstavlja moćan savez jer osim 37% svjetskog BDP-a imaju i veliku vojnu moć (prvenstveno Kina i Rusija). Postaju vodeća sila u svijetu i pitanje je koliko će biti složni u svojim nastupima i suprostaviti se NATO-u čime bi se mogao pokrenuti golemi svjetski sukob.

tihobl
3 mjeseci prije

G7 treba uvesti sankcije svim clanicama BRICS prije nego sto ponovo uduplaju trgovinu. To je jedini alat kojeg zapad ima na raspolaganju.

tihobl
3 mjeseci prije

ISW: руска армија полако и сигурно почиње да стеже обруч око Авдејевке

To kaze nuladicin institut, a kompletan zapad ne moze da sprijeci kotlic.

Rusi i balkanski Slaveni su brača
3 mjeseci prije

Što više zapad stvara sankcije prema neposlušnim državama, to više se među tim državama stvara jaka gospodarska i trgovinska moč. A to vodi u propast dolara i propast američkih banaka jer nemaju više koga pljačkati.

duki
3 mjeseci prije

Dali je jasno papkari što je Amerika učinila ?
Teško ,ali da vam upalim svjetlo !
1.izazvati rat na tlu Eu.= uspješno !
2.zaposliti USA ratnu industriju= uspješno !
3.primorati Eu da podupire rat i ratno stanje ,što duže =uspješno !!
4.razjebati odnose Eu- Rusija (sankcije) što je moguće više (NS* 1 & 2 ) =USPJEŠNO !!
5.iseliti 10 mil parazitima po Eu= uspješno ! 14 mil.
6.i finale rat na bliskom istoku(novi) = 5- 10 mil.izbjeglica sa 5-6% terorista u paketu!! =vrhunski !!

Halo možda nije točno!!
A dotle ruska nafta,gnojiva i Žito uredno piče za USA !
Haaaaaa,,haaaaaa i još jednom haaaaagggghhhhh !@
* north stream 1 & 2 .

Alex
3 mjeseci prije

Neusporedivo pošteniji odnosi u svakom pogledu među članicama BRICS,nego Ga,gdje USA komandira,a ostali bespogovorno slijede,ili…sankcije,embarga,blokade,medijska srania,itd.

Trajko
3 mjeseci prije

Amerika i Engleška bit će zemlja prooole teeeerskaaa@

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI