Problemi za Trumpovu poresku reformu na pomolu – predviđanja Goldman Sachsa

SAD - porezna reforma - Goldman Sachs
0
0

Donald Trump želi da reformiše privredni poreski sistem i kompanijama ponudi niže takse kako bi ih ohrabrio da profit zadrže u matičnoj državi, umjesto da ga gomilaju izvan SAD. Kada ovih 2,4 biliona dolara bude ponovo u zemlju, moglo bi doći do rasta investicija i širenja kompanija, što će rezultirati novim radnim mjestima.

Međutim, Goldman Sachs predviđa da će 500 najvećih javnih kompanija u Americi potrošiti rekordan iznos novca na ponovni otkup svojih dionica tokom sljedeće godine.

U izvještaju je navedeno da će ponovni otkup biti najveći u posljednjih 12 godina. Upotreba kapitala će se povećati 12% na 2,6 biliona dolara, od čega će 52% biti preusmjereno u investicije, a 48% dioničarima.

Ponovni otkup dionica znači da će kompanije kupiti sopstvene dionice s javnog tržišta svojim novcem. To služi posebnoj svrsi – zarada kompanije izgleda bolje, iako to ne mora stvarno biti. Donekle se može i povećati cijena dionica na taj način, mada je to rijedak slučaj u posljednje vrijeme.

Problem je što ovako utrošen novac neće biti utrošen na izgradnju novih fabrika, povećanje plata, zapošljavanje ili rast kompanije.

Trumpov plan je da snizi privredne poreze sa 35% na 15%, što će imati uticaja i na poresku osnovicu za profit pohranjen izvan zemlje tako da će osnovica biti oko 10%.

Repatrijacija bi mogla dovesti do povećanja ponovnog otkupa dionica od 30%, tvrde u Goldman Sachsu. Ako poreska reforma ne bi bila sprovedena, taj rast bi bio oko 5%.

Drugim riječima, velika količina novca koje će kompanije dovesti nazad u SAD otići će dioničarima, a ne u investicije u ekonomiju. Jednostavno rečeno, ponovni otkup je ulaganje u cijene akcija, ali ne i u Ameriku.

goldman sachsporezna reforma
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI