Malezija tuži 17 sadašnjih i bivših šefova Goldman Sachs-a za pljačku državnog fonda

Goldman Sachs
1 komentar

Malezija je pojačala pritisak na titana sa Wall Streeta, Goldman Sachs, podnevši krivične prijave protiv 17 sadašnjih i bivših direktora podružnica banke zbog navodne umešanosti u skandal vredan milijardu dolara.

Goldman Sachs je pod budnom kontrolom zbog svoje uloge u pružanju pomoći oko angažmana od 6,5 milijardi dolara kroz ponude obveznica za malezijski državni fond.

1Malesia Development Berhad (1MDB) fond je u središtu jednog od najvećih finansijskih skandala svih vremena, a sada se vodi istraga vezana za pranje novca.

Malezijski državni tužilac Tommy Thomas je rekao da rukovodioci spomenuti u podnesku trebaju biti odgovorni za ulogu američke banke u toj šemi. Tužilaštvo želi da traži zatvorske kazne i krivične novčane kazn -za optužene, “S obzirom na ozbiljnost šeme za prevaru u kojoj je pronevereno oko milijardu dolara u toku dužeg vremenskog perioda u kojem je krivično delo planirano i izvršeno”

Svaka optužba predviđa kaznu od do 10 godina zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 240 000 dolara.

Na listi se nalazi 17 osoba koje su između marta 2012. i marta 2013. godine bile zadužene za tri podružnice Goldman Sachs-a u kojima je izvršena navedena prevara.

Na slučaj su dodate i optužbe iz prošle godine, kada su malezijske vlasti podigle optužnice protiv tri podružnice Goldman Sachs-a i dvoje bivših zaposlenika od kojih se traži 7,5 milijardi dolara odštete.

Američka investiciona banka je više puta negirala bilo kakvu povezanost sa ovim slučajem, tvrdeći da je bila žrtva prethodne korumpirane vlade Malezije.
Goldman Sachs je rekao da su optužbe pogrešno usmerene i da će ih energično osporiti.

Bankaberzagoldman sachs
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Rt, Russia Today,
” The prosecution wants to seek custodial sentences and criminal fines for the accused, “given the severity of the scheme to defraud and fraudulent misappropriation of billions in bond proceeds, the lengthy period over which the offenses were planned and executed.”

Each charge carries a maximum jail term of 10 years and a penalty of at least 1 million ringgit ($239,000), according to Reuters.”

Pojavljuju se od državnih dugova Grčke, preko Vatikana do – Malezije…
Ako su plasirali obveznice za taj fond, di je lova?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI