fbpx

PUTIN: Trenutna situacija na naftnim tržištima mogla bi dovesti do budućeg deficita

Vladimir Putin burza

Ruski predsjednik i članovi kabineta i zvaničnici naftne industrije sastali su se u petak putem videokonferencije kako bi razgovarali o situaciji na globalnom energetskom tržištu. Cijene nafte pretrpjele su svoj najgori pad zadnjih decenija u martu, nakon što Rusija i Saudijska Arabija nisu uspjele postići dogovor o smanjenju proizvodnje usred tekuće krize COVID-19.

Trenutni pad potražnje za naftom mogao bi dovesti do nestašica u budućnosti kada globalna ekonomija uđe u period ekonomskog oporavka, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Potražnja će se neminovno početi oporavljati i može doći do situacije akutnog nedostatka nafte, sa svim negativnim posljedicama za svjetsku ekonomiju koje idu uz to, jer cijene mogu naglo narasti”, rekao je Putin, obraćajući se zvaničnicima i predstavnicima naftne industrije u petak. Putin je dodao da je zajednički interes svijeta da se izbjegne takav scenario.

Danas je situacija na energetskim tržištima i dalje teška, a potražnja nastavlja da opada, primijetio je Putin. To potkopava investicije i ugrožava radnu snagu, a Rusija bi više voljela dugoročnu stabilnost na tržištu nafte, dodao je on.

“Želim da naglasim da se naša zemlja oduvijek zalagala i zalaže se za dugoročnu stabilnost naftnog tržišta, uzimajući u obzir stavove i proizvođača i potrošača”, rekao je Putin.

Prema ruskom predsjedniku, trenutna situacija ne predstavlja samo ekonomske rizike, već i tehnološke i ekološke. Putin je primijetio da je ranije ove nedelje razgovarao sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o situaciji na energetskim tržištima i da su obje strane izrazile zabrinutost.

Putin je rekao da će se Rusija osjećati komotno sa cijenama nafte u rasponu oko 42 dolara po barelu, što će omogućiti državi da održava uravnotežen budžet, i bio je spreman na zajedničke akcije na naftnim tržištima za stabilizaciju cijena, uključujući spremnost na saradnju sa Sjedinjenim Državama po tom pitanju. Moskva takođe održava bliske kontakte sa Saudijskom Arabijom, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je procijenio da su svijetu potrebna smanjenja od oko 10 miliona barela dnevno da bi se cijene stabilizovale i da bi trebalo da se smanje od nivoa proizvodnje u prvom kvartalu 2020. godine. Rusija je spremna da odigra svoju ulogu u vraćanju ravnoteže na energetskom tržištu, rekao je predsjednik.

Rusija nije zainteresovana za uklanjanje konkurencije

Na sastanku, ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da je odluka nekih zemalja da poplave tržište dovela do pada u cijena, dodajući da je „nesreća“ što je Saudijska Arabija najavila planove za jačanje proizvodnje. Novak je napomenuo da Saudijska Arabija i dalje negativno utiče na tržište nafte.

Putin se složio da je potez Saudijske Arabije da ukine dogovor OPEC+ o smanjenjima jedan od razloga naglog pada cijena, a pad potražnje uslijed pandemije COVID-19 drugi je glavni faktor. Naglasio je da nije Rusija inicirala kolaps sporazuma OPEC+.
Putin je sugerisao da se čini da Rijad pokušava da se oslobodi konkurenata, posebno nafte iz škriljaca u SAD, ali je dodao da Rusiji to ne treba.

Ministar energetike saglasio se da će svi, uključujući Saudijsku Arabiju i SAD, morati da smanje proizvodnju kako bi se cijene stabilizovale, a smanjenja bi trebalo da traju najmanje nekoliko mjeseci, a proizvodnja će se postepeno nastaviti nakon toga.
Putin je tražio od Novaka da donese uravnoteženu odluku o tom pitanju, uzimajući u obzir zajedničke interese svih partnera.

OPEC+ sastanak zakazan za 6. april

Takođe u petak, izvor iz OPEC rekao je da kartel i njegove agencije rade na “neviđenom” smanjenju proizvodnje ekvivalentno oko 10 posto ukupne svjetske ponude nafte. Sastanak OPEC+ koji uključuje Rusiju zakazan je za ponedeljak, a Novak je Putinu potvrdio da su razgovori dogovoreni.

Cijene nafte su početkom marta izgubile značaj nakon što članice OPEC+ nisu uspjele postići dogovor o smanjenju proizvodnje usred krize COVID-19, što je dovelo do globalnog pada ekonomskih aktivnosti. Rusija je predložila da se smanjenje proizvodnje smanji na ranije dogovorenom nivou, dok Saudijska Arabija i njeni saveznici predlažu da se naprave dodatna smanjenja. Rusija je odbacila ovaj prijedlog, natjeravši Rijad da otkaže čak prvobitno dogovoreno smanjenje, da najavi povećanje proizvodnje za 25 odsto i da ponudi velike popuste na sirovu naftu u aprilu. Ostale zemlje, uključujući Rusiju, slijedile su zahtjev za povećanjem proizvodnje, što je uzrokovalo bankrot najmanje jednog američkog proizvođača škriljca i prepuštanje Moskvi i Rijadu da posegnu u svoje nacionalne rezervne fondove.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
32 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Rusija očigledno cipelari Amere, vraćajući im milo za drago za dugogodišnje šikaniranje i sigurno
je daneće stati dok ne ukinu sve sankcije.
Kako USA bude više ekonomski tonula, a Kina rasla, toče Amerima sve više goriti pod nogama, pa će, ili u rat u Venezueli, Iranu…ili ukidat sankcije Rusima…polako, ali sigurno.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
6 mjeseci prije

Ja čak ne bih rekao da ih cipelare unatoč tome što imaju puno razloga za to.Ameri traže od Rusa uslugu da pomognu oko stabilizacije tržišta i cijena,Jasno je da je ovaj naftni rat pokrenula Saudijska Arabija,a ne Rusija.Rusija ga može pratiti godinama,ali i njoj je interes znatno viša cijena nafte od ove.Ameri kod kuće praktički ne mogu izdržati vise od nekoliko mjeseci po tim cijenama pa je Trump zamolio Ruse da pomognu,a Saudijce planiraju stisnuti bez da ih mole.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
6 mjeseci prije

Saudijska nista ne odlučuje bez Amera. To je jedna komična američko-izraelska kolonija!

Putin protiv zapada
Gost
Putin protiv zapada
6 mjeseci prije

bild.de/bild-plus/politik/ausland/politik-ausland/polen-am-pranger-putins-perfides-spiel-mit-falschen-corona-informationen-69813592

preseren3
Gost
preseren3
6 mjeseci prije

Ufff, kako fino bira riječi… A zna se, koštat če amerikance, koji misle, kako su pametno kupili milijune tona nafte jeftino….

Koba
Gost
Koba
6 mjeseci prije

Ipak je Car poderanih gaća. Sad moli za vraćanje cijena na staro. Rusija naftu mora prodavati po 27$ po barelu da bi bila na nuli, sve ostalo stara gubitke. SA svoju može prodavati i po 20$ da je još u plusu. Pri tome saudijska nafta je mnogo kvalitetnija od ruske sive nafte tipa “ural” čije rafiniranje košta. Bog zna što se krije u tajnom ugovoru s Kinezima i po kolikoj cijeni njima ide ruska nafta.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
6 mjeseci prije

A gle ovog mudrijaša.Goli su i poderanih gaća oni koji vade naftu iz škriljevca jer oni mogu generirati jedino ogromne gubitke.
Pad cijena nafte škodi svima,a daleko najviše američkoj naftnoj industriji kod kuće.O tome je Trump razgovarao sa Putinom ,a Rusiji je također interes viša cijena nafte.Vjerovatno je Trump tražio ustupke od Putina da pomogne oko stabilizacije cijena i proizvodnje,dok je on osobno stisnuo saudijskog prijestolonasljednika.Nisu Rusi blesavi da rade prottiv sebe.

Toso
Gost
Toso
6 mjeseci prije

Mislim da imaju Rusi troskova od 9 do 15$ po barelu to su svetske analize…Vjerujem da rusima mirise mnogo para al kad je rat je to to… Druga cinjenica mnogo vaznija da Rusi prodaju visak nafte a gdje je jos prodaja gasa u tome se ne prica tako da Rusi gube samo oko 15% profita od energenata…Rusima ne treba kupovati energenat imajo za sebe dosta i nikat nece imat zaustavljanja svog gospodarstva..tako ja to vidim taj psiholoski rat oko energenata

Toso
Gost
Toso
6 mjeseci prije

Josnesto sam zaboravio reci oko gasa..Rusi u Evropu prodaja malo vise oko 200 miljrdi kubnih metara gasa a prosle godine su otvorili gasovo Moc Sibira tu Rusi prodaju 1,3 biljona kubnih metara gasa godisnje..Mislim da se Rusima kratko malo hebe za nizku cijenu naftea pogotovo izcrpava konkurenciju..

Koba
Gost
Koba
6 mjeseci prije

Snaga Sibira je veliki upitnik. Ugovor s Kinezima je tajan i pitanje je po kojoj cijeni je dogovorena isporuka. Trenutno OPEC zatrpava tržište jeftinom “lakom” naftom.

tošo
Gost
tošo
6 mjeseci prije

Pobrkao si pojmove ja pričam o gasu a ti o nafti,,,,

Koba
Gost
Koba
6 mjeseci prije

Nisam mislio na plin, odnosno plinovod, mislio sam na naftovod prema Kini koji je pušten u promet prije nekih 10 godina. Plin je druga stvar.

Koba
Gost
Koba
6 mjeseci prije

Tošo. Najniže procjene su 25, a realne su oko 27 dolara po barelu, sve ostalo je nerentabilno.

Toso
Gost
Toso
6 mjeseci prije

To si citao moguce za skriljavac troskove…

Toso
Gost
Toso
6 mjeseci prije

Reci mi nesto…zasto se nisu amerikanci i canadcani bunili kad je bila nafta od 45 do 50$ po barelu…zato sto su imali jos uvjek oko 30% zarade a svi znamo da je naskupljija skoro duplo skupljija nafta iz skrilja. Pametnom dosta…I jos nesto ajde kazi mi nesto zasto arapi crpe za nizu cenu nego Rusi a postrojenje i tehnologija je ista a oboji crpe na istim dubinama????? Pa ni mi dati odgovor u jeftini radni snagi i zastarijelosti tehnologije vadenja nafte…

Koba
Gost
Koba
6 mjeseci prije

Ne to su cijene za rusku naftu tipa “Ural”. Ta nafta je teška tj. bogata je parafinom i nečistoćama, dok je arapska nafta laka, tj. s nižim udjelom parafina i nečistoća. Koliko sam upućen saudijska nafta se buši na manjim dubinama, i postupak crpljena je jeftiniji od istog u Rusiji.

tedi
Gost
tedi
6 mjeseci prije

Putin je,kada su Rusiji uvedene sankcije iz EU rekao da se Rusiji isplati prodavati naftu i za 1$,prema tome njih ne boli briga,.Rusija je najveca samodostatna drzava.

Koba
Gost
Koba
6 mjeseci prije

Kad bi se zezali. Pročitaj tekst gore, jasno je da Putin pruža ruku pomirenja ka Saudima. Ovo je Rusiju dobro udarilo, sad kad je industrija zaustavljena morati će ići na dogovor.

žrec
Gost
žrec
6 mjeseci prije

Ruku na srce, i meni izgleda da se povlači.

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Cilj Rusije je dovesti Amerikance za pregovarački stol sa OPEC +.

Do sada su Amerikanci radili šta su htjeli sa naftom dok su Rusi i OPEC morali da se drže sporazuma. I time su Ameri bili u prednosti jer ih ništa nije obavezivalo na bilo šta

Putinu je to cilj a ne primarno rušenje ŠKRILJACA. Jer Rusima je projicirana cijena nafte u proračunu za ovu godinu 42.4 dolara po barelu a ni ta cijena ne odgovara Amerima a Saudijcima još manje.
Ta cijena ih dugoročno također ruši dok Rusiji apsolutno odgovara iako bi Rusima idealno bilo 60 dolara po barelu a to Amerima može odgovarati ali Saudijcima ni to dugoročno ne paše.

Mislim da Rusi idu na malo više od 42 dolara po barelu jer bi tada potpuno vladali tržištem nafte.

ZAjebana utakmica i biće zanimljivo vidjeti kako će se odvijati dalje

crna guja
Gost
crna guja
6 mjeseci prije

budi se istok i zapad arapi veze nemaju je li dan ili noc dali je zima ili ljeto dali je nafta nafta ili je voda voda escape

Armagedon
Gost
Armagedon
6 mjeseci prije

Jeli Vencuel slijedca jer ima puno nafte a kinezi usli Americi u dvoriste,?….Ali tamo ima ju i Rusi i Kinezi interese , i to ne male…

Mislim da je ovo neki redosljed zadnjkih dogadaja
Rat protiv Sijevernog toka 2 ,
Pad cijena nafte ,
Korona ,
Kina se bori svijet posmatra,
Rusi i neke drazave zatvaraju granice
Karantene
Zahvatilo Italiju ,
Kina pobijedila virozu,
Uhvatilo Ameriku i Zapad
Tramp poziva Putina ,
Kina vrace svoju Ekonomiju, pomaze italiji, posmatra zapad,
Tramp optuzije Kinu , da laze sa info.
Rusi sutu, pomaze mnogim u borbi protiv viroze
Ruska kompanija izlazi iz Venexcuele,
Putim saje pomoc Americi,
Tramp proglasava Venecuelu narko industrijom,
usa Gomila se vojska oko Venecuele ,
Kina jos suti, ……….
Cekamo koji ce biti slijedeci potez …. ……. ….. ….. ……………………….. ……..Kina -Usa …..Rat? ili Dogovor?

Na osnovi dogadaja koji ce se ubrzo dogoditi mocemo da zakjucimo kako se sve prestrojava i hoce li uspijet u tome , ako se ne uspije , onda smo cijelo ljeto pod koronom .
Masu se mora drzat pot kontrolom dok se veliki ne dogovore , a mediji imaju velku ulogu u tome.

Rusi se neoliberalni sistem ocigledno , i stvaraju se novi saveznici protiv njega, nije bas lako srusyiti nesto sto ima duboke korijene a rasireno po cijelom svijetu.(dali ce se Duboka Drzava uspijeti suprostaviti ili ce se na kraju uklopiti u novi sistem ? jos ima jako puno pitanja bez odgovora ,
FED bi mogao biti ocigledan primjer. Ali jos je rano bilo sto govoriti , svako dana su ogromne promijene i nove informacije dolaze iz sata u sat. a pregovori u toku.
A Americki dug je preveliki , koci napredak , Kinezi ga imaju najvise, …
Ne tvrdim ali mi se cini da je pocelo sa Kinom i da ce se na Kini i zavrsit , nista se jos nezna , zaplet je na samom vrhuncu .
Dali ce se zavrsit sa dramom ili sretnim zavrsetkom sa puno akcija i zrtava , gledamo nastavak Filma i cekamo kraj…..

tošo
Gost
tošo
6 mjeseci prije

Dobro i razumno razmišljaš i nisi daleko od istine…

Armagedon
Gost
Armagedon
6 mjeseci prije

Toso svi smo mi blizu samo treba citat digo izmedu redaka i opet mozes pogrisit jer se sve sad odvija iz minute u minutu
Mogu mislit da su se uzarile linije …..
Dodao bi jos ovo ,

Ovo stvorenje koje sve ovo hoce napravit je nevijerojatno jako kao sto sam pisa ali mi se cini da jedan dio elite se ipak ne slaze( tesko dokazat ali je moguce) di je doslo do sukoba , tj, pokusalo se ubrzati proces i poremetilo se malo planove, reakcija je kontra i nasli smo se di smo se nasli ,
di se premistaju i uspostavjaju novi savezi i rijesenja . zato sam i pisa prije da je u pozadini koju mi ne vidimo i ne cujemo bukti pravi rat .
Mozda grijesim ali mi se cini da Kini vise odgovara globalizam, nego Rusiji , a i Trampu . (ekonomija)

Tramp mi vise izgleda kao osvetnik ,Zasto podize patriotizam na tako visoki nivo , a dok su ga demokrati skoro pa srusili..i zavladali, unistili ekonomiju , predali je Kini
,(pozivanje Kineza pre neki dan od strane Pelosi , zar nije cudno) trebalo je samo malo jos emigracije i stvar je bila gotova , a Tramp je to uspi zaustavit i vrace ekonomiju doma .
Ovaj sukob mi ne izgleda falas …(jer sam igrom slucaja bio u toj sredini) ..
Kontakt izmedu Tramp -Putin sigurno ima Iako razliciti Pogledi , Zajednica im je borba protiv istog neprijatelja .

Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj….tako nesto .

A da ce se neke drzave morati zrtovati radi buducih saveza , sigurno hoce, s jedne i druge strane,
Nastat ce takve rosade da ce nam mozak puknut .

Samo je sad pitanje koliko imaju moc i koje su im namijere , koliko daleko ce poci.
kako meni izgleda , ide se do kraja . I ovo bi moglo potrajati.

Mnogo je ovo vise komplicirano nego sto neki misle
kao na primijer , Istok i zapad , ili komunisti i kapitalisti .
Sledeci potezi mogli mi donit jos koji kotacic ,

Kina mi je za sada jedna velika Nepoznanica,
a nemoj zaboravit da je Tramp poziva Rusiju da s njima dijele vlast …..neki dan .
Uvijek kazem na kraju moze izaci nesto potpuno drugo , ali za sada je ovo moja slika koju imam u glavi.
A uloge su odigrane profesionalno . Prestava je u punom zamahu , dok smo mi ostavijeni za kraj ….
Poslastica , ili ti Desert.
Na kraju i ja sam pogresio kad sam misli da ce ovo dovest do kolapsa ,Upravo opozit … nece ovo ce tek krenut ako ne dode do rata, stare zalihe potrosene, a za nove napravit svi ce imati posla , Radit ce se ka nikad.
ali ako dode do rata , …………………………………………………………….ne bi ni misli.
Zato kzem da smo u centru raskrsca , kojim putem ce ova civilizacija krenuti sa novom zastavom …..jednake su sanse za svaki pravac

Armagedon
Gost
Armagedon
6 mjeseci prije

Jedino Argumenti i detalji koje nekad tesko primijetiti sa logicnim zakjucavanje …..mozemo nekako da dobijemo sliku dogadaja , ali posto je igra jako prljava(kao kad ” savezicima” uvalis prtenak) tesko je uvijek predviditi pravi tok dogadaja.
jednom sam reka da ce ovo biti borba svak sa svakim , ko komu , ……sto otezava slijed bilo kavih dogadaja
Sada je status squvo..(“korona ” jedino odradiva posao}..kad to prestane vec ce se vise znat ,

glineni golub
Gost
glineni golub
6 mjeseci prije

MMax je superman na sve..il zgrabiti planetu a niko neda bez borne…veliki nered u kuci a drugi sustigli cak I prestigli ..

tošo
Gost
tošo
6 mjeseci prije

Ne bi ništa dodao, samo bi isto reko da se ništa nezna a očekuje se i crni scenarij

Pera
Gost
Pera
6 mjeseci prije

Rusija nije izasla iz Venecuele. Drzava Rusija je kupila dionice koje joj je prodala ruska firma. Iz lijevoga u desni dzep.
Eee, posto je drzava Rusija kupila dionice od Venecuele, sada je Venecuela pod direktnom zastitom drzave Rusije.
Svi znamo sta to znaci.

Armagedon
Gost
Armagedon
6 mjeseci prije

Pera, neznam cita sam da je naveca ruska kompanija izlazi iz venecuele, a ti papiri sto je Rusija kupila mislis da nesto vajaju vise ? Ali Mozda si u pravu .
Samo ovde se radi o podijeli svijeta a ne o normalnoj situaciji.
Gates i njegovi virusi je onaj koji je najaci igrac sada . I moze ucijenjivat cili svit . Negdije iz bunkera .

tošo
Gost
tošo
6 mjeseci prije

Rusija nije zainteresirana za uklanjanje kokurencije. Ma nemoj mi kazat. Koji humanisti i samaritanci
……………………………………………………………………………………………………………………………
Kako sam onda humanista na tvoje prve reči….protislovje???

tošo
Gost
tošo
6 mjeseci prije

Misliš, da če Rusi čekat spuštenih gača kako je napisao Kobe, mislim da ne, jer jih hebe več najmanje 30 godina…Ostavimo hladni rat…

tošo
Gost
tošo
6 mjeseci prije

kad su pare, moč u pitanju pogotovo mogla bi biti i nas dva,,

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
32
0
()
x