Rusija bi mogla lansirati probnu digitalnu rublju krajem 2021

Rusija - Rublja
42 komentara

Rusija bi mogla lansirati pilot digitalne rublje krajem sljedeće godine, izvijestila je guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiullina.

Prema riječima šefa ruske centralne banke, izgledi za uvođenje digitalne rublje u bliskoj budućnosti vrlo su stvarni. Međutim, prije pokretanja pilot programa, Banka Rusije će prikupljati povratne informacije do kraja ove godine. Zatim će ih analizirati i pripremiti koncept.

“Smatramo da mora postojati probni period među ograničenim brojem korisnika da bi se razradile sve nepravilnosti i steklo razumijevanje kako to funkcioniše. Vjerujemo da je ovaj pilot projekat moguć u nekom trenutku krajem sljedeće godine i kada dobijemo te rezultate, moći ćemo krenuti dalje“, primijetila je Nabiullina.

Odgovarajući na pitanje koliko je izvodljivo lansiranje digitalne rublje u bliskoj budućnosti, Nabiullina je rekla da je to “nadohvat ruke”.

Centralna banka Rusije je početkom oktobra saopštila da procjenjuje mogućnost emitovanja digitalne rublje. Međutim, još uvijek nije donijeta konačna odluka.

Regulator vjeruje da je neophodno aktivno i detaljno proučavanje ovog pitanja kako bi bili spremni da na vrijeme puste digitalnu rublju kada to postane potreba ruske ekonomije.

digitalni novacKriptorubljarubljarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Istrazuj
3 godine prije

“…Prema riječima šefa ruske centralne banke, izgledi za uvođenje digitalne rublje u bliskoj budućnosti vrlo su stvarni….”

Ova recenica je sasvim dovoljna – da se shvati – da tzv RCB (takodjer i nastala i u vlasnistvu familija porijeklom iz institucije “Dvorski zidov”) – na strani satanista i ZLA.
Gdje je tu Ruski narod?
Ocito – oni ce biti ovce za ritualno-cionisticko klanje.

Ako ruski narod ne uspije preuzeti RCB od “Dvorskih zidova” u cijim je rukama od nastanka pa do danas – nemaju nikakve sanse za opstanak.
0%.

3 godine prije zadnji put uredio Istrazuj
marty
3 godine prije

Obzirom na nadolazeći monetarni remont bez presedana, ovakvi potezi su očekivajući.

Dejan
3 godine prije

Budućnost elektronskog novca je neminovna. Slažemo se da će to biti ogroman korak ka kontroli čovečanstva. Ali se ide na njegovo uvodjenje. Kao što se uvodi i 5G a za desetak godina će se uvesti i 6 G mreža. Koliko god mi pričali o lošim stvarim u vezi u vodjenja elektronskog novca sada, to će za nekoliko godina biti sasvim normalna stvar. Kao što će i transhumanizam biti normalna stvar. Biće za mnoge ljude, mogu reći i za većinu sasvim normalno da se povežu sa AI i da u sebe implantiraju veštačke delove. Nešto baš ne vidim da će to pomoći ljudima da se okrenu ka onom istinskom u nama, ka svom biću… naprotiv… Ali je za mene mnogo bitnije pitanje pitanje šta kad osobi dodje kraj i ode gore, na onaj svet… Hoće li se opet iznova i iznovainkarnirati na ovoj planeti sa ciljem da nauči lekcije. A kakve… Čitaj više »

rudar bitcoina
3 godine prije

Neki trendovi su baš tvrdoglavi. Recimo ovaj trend kreiriranja nacionalnih digitalnih valuta. Zašto je otkup bitcoina toliko popularan u svetu? Ili, zašto je uopšte otkup bitcoina i u manje bogatim zemljama sve popularnija oblast investiranja? Možda zato što su kamate na štednje minimalne ili možda zato što je samo u pitanju doabr marketing… ili …

9953
3 godine prije

Vama ljudi samo da je tipkat ,a tko ce odnit rublje na pranje

Neša
3 godine prije

Čitam komentare i ne mogu da verujem koliko gluposti u njima. Digitalne valute nisu isto što i kriptovalute. Informišite se malo bolje o bitkoinu https://firmeizsrbije.rs/blog/interesantne-informacije-o-bitcoinu-106.html, To je enšto sasvim različito od digitalnih valuta. Osnovna razlika: iza digiralnih valuta stoji država, a iza kriptovaluta NIKO. Za nekog je to dobra a za nekog nije, za mene nije, dalje od njih.

Bosanac
3 godine prije

Eto redakcija predlazem i ja da napravite par tekstova na emancipiranju citatelja prema digitalnim decentralizovanim valutama (bitcoin, etherium), da budemo spremniiji (i da se obogatimo u medjuvremenu 🙂 ) na eventualni dolazak centralizovanih digitalnih valuta.

P.S. Moje misljenje je da ako bude opcija da postoji i digitalna i papirna, da je to ok, a ako budu vrsili prisilu da se nesto mora, onda je to vec problem.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI