Rusija bi mogla obustaviti izvoz žita narednog mjeseca ako dostigne izvozne kvote

zito
17 komentara

Ruski izvoz žita mogao bi dostići granice, koje je odredila vlada, mnogo ranije, što dovodi do privremene obustave isporuke do kraja juna, saopštilo je ministarstvo poljoprivrede te zemlje.

“Kvota je uvedena za period od 1. aprila do 30. juna 2020. Nakon što se ostvari, isporuke izvan Evroazijske ekonomske unije biće zaustavljene za ovaj period”, izjavila je u petak zamjenica ministra poljoprivrede Oksana Lut.

S obzirom na trenutni tempo, izvoz će biti obustavljen polovinom maja, rekao je zvaničnik. Od subote, manje od 4,2 miliona tona žita ostalo je na raspolaganju od 7 miliona tona.

Zamjenik ministra je dodao da izuzetaka neće biti ni za jednu kompaniju.

Moskva je uvela ograničenja krajem marta kako bi osigurala domaće tržište hrane u „trenutnim ekonomskim uslovima“ usred pandemije koronavirusa. Prema vladinoj uredbi, izvoz pšenice i meslina, raži, ječma i kukuruza (osim sjemenskog zrna) ne bi trebalo da pređe 7 miliona tona.

Međutim, mjere se ne primjenjuju na zemlje članice Evroazijske ekonomske unije pod vodstvom Rusije – Jermeniju, Bjelorusiju, Kazahstan i Kirgistan.

Rusija je najveći svjetski izvoznik pšenice, isporučivši više od 35 miliona tona na globalno tržište u periodu 2018-19. Ako se kvota dostigne prije jula, Moskva će prvi put obustaviti izvoz žitarica od 2010. godine kada se ta zemlja suočila sa jakom sušom, što bi moglo dovesti do oštrog rasta cijena hrane.

Izvozrusijažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirović
3 godine prije

😂😂

Ive
3 godine prije

I nije iz Rusije samo plin, nafta, psenica, a medicinska i druga pomoc je besplatna i ne za zelene $ kao iz USA. A nikako ne pokusavaju izvoziti neoliberalnu demokraciju kao USA, i nikome ne uvode sankcije, stvarno cudna neka zemlja ta Rusija.

crna guja
3 godine prije

izgleda da cemo svi pric na kokain nema druge

Ico
3 godine prije

U vrijeme vladavine pijandure i veleizdajnika Borisa Jeljcina, isti je od Svjetske banke molio 4 milijarde USD da si kupe na svjetskom tržištu žita, jer nemaju za kruh, pa Rusi gladuju, a onda je došao pukovnik Putin . . .

hiber
3 godine prije

Nafta im je ionako besplatna. Pa sada imamo ovaj spin sa žitom. Na kraju će biti “tko je ukrao žito?” Ako žito i postane novi hit, onda će Ukrajini osvanuti. Kod nje su ionako Kinezi kaparali teritorij veličine Belgije. Kod rusa su preuzeli pola Sibira. Taman za plaćanje oštete. Biće niko nikome.

Ivo Lola
3 godine prije

Bilo bi dobro da ste napisali i to, kako prije kojih 5 , 6 godina tek, Rusija je proizvodila toliko pšenice da bez uvoza iz Argentine, USA i nekih manjih država u njenom okruženju, ne bi imala ni za prehraniti svoje stanovništvo. Danas je izvoznik br. 1. Kako je i Srbija napunila silose i skladišta svojom pšenicom pa je izvozi, a u Hrvatskoj se, pored onakve Slavonije oslanjaju na dobavu preko trgovačkih lanaca i mešetara.

Abe IV. Nepotvrđeni i Čestobrisani
3 godine prije

Sva sreća spremio sam šešnejst bušela u špajz predpošle subote.

Prc Milojko
3 godine prije

Pa jel nije i Srbija u ovoj unoji?

Ad astra
3 godine prije

Koja je poruka ovog članka? Implicite, bit će nestašice brašna zbog obustave isporuke pšenice iz Rusije. Malo sutra. Rusija je najveći izvoznik pšenice ali ne i jedini i ne tako superioran. Interesantno bi bilo da je autor analizirao ulogu Rusije na tržištu pšenice.

робокап
3 godine prije

По неким незваничним подацима у Русији се необрађује око 55 милина хектара.Собзиром да расте температура у Сибирском делу вероватно ће ако се овај тренд отопљавања настави ,Русија моћи да рачуна на још толико новообрађених хектара а ако се приноси повећају биће то огромна продукција

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI