Rusija i Kina će trgovati u zlatu

Rusija i Kina trguju zlatom
27 komentara

Paul Kaiser za Russia Insider piše kako zemlje skupine BRICS, ali ne samo one, već trguju u nacionalnim valutama, ali da Rusija i Kina sada udaraju temelje za vršenje trgovinskih transakcija u zlatu.

Nedavni napredak u racionalizaciji trgovinske razmjene putem nacionalnih valuta je Moskvu i Peking približio stvaranju financijske arhitekture koja bi olakšala transakcije u zlatu.

Od prošlog tjedna su Moskva i Peking napravili još jedan korak u takozvanoj “dedolarizaciji” svijeta, budući da se otvorila klirinška banka za kineski juan u Rusiji. Kako bi se omogućila bolja komunikacija između ruskih i kineskih financijskih vlasti, ranije ovog mjeseca je Središnja banka Rusije otvorila svoju prvu podružnicu u povijesti u Pekingu.

Prema članku kojeg je objavio Sputnik, postignut je napredak u promicanju bilateralne trgovine u juanu, što je prvi korak ka još ambicioznijem planu, a to su trgovinske transakcije u zlatu.

Klirinški centar je jedan u nizu mjera Narodna banka Kine i Središnje banke Ruske, koje pokušavaju produbiti svoju suradnju.

Jedna od mjera je zajednička organizacija za trgovinu u zlatu. U posljednjih nekoliko godina su Kina i Rusija najaktivniji svjetski kupci plemenitih metala.

Tijekom posjete Kini prošle godine, zamjenik čelnice Središnje banke Rusije, Sergej Švecov, rekao da dvije zemlje žele olakšati i vršiti što više transakcija u zlatu.

Mogućnost trgovanja u zlatu je od strane ruskih dužnosnika objašnjeno tijekom prošle godine. U travnju prošle godine je prvi zamjenik ruske guvernerke Nabiulline, Sergej Švecov, rekao:

“Zemlje skupine BRICS su velike ekonomije s velikim rezervama zlata i impresivnim volumenom proizvodnje i potrošnje ovog plemenitog metala. U Kini se zlatom trguje u Šangaju, a u Rusiji u Moskvi. Naša ideja je stvoriti vezu između tih mjesta, kako bi povećali trgovinu između naših tržišta.”

Planira se da se u budućnosti olakšaju transakcije između Moskve i Pekinga u zlatu, što objašnjava zašto su dvije zemlje vodeći proizvođači i kupci ovog plemenitog metala.

Stvaranje “zlatnog BRICS tržišta” će biti odličan način za zaobilaženje dolara, a pomoću ove “valute” da bi se lako mogla reciklirati trgovina i s drugim zemljama.

Iako se na trgovanje zlatom neće prijeći preko noći, BRICS radi na stvaranju nove financijske arhitekture koja u globalnom financijskom poslovanju želi ukinuti dominaciju američkog dolara.

Inicijative koje su poduzeli Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika grade novu financijsku arhitekturu. Osmi summit skupine, održan u listopadu 2016. u Indiji, nedavno je bio u središtu pozornosti. Kako bi se izbjegao Međunarodni monetarni fond, koji za svoje kredite postavlja teške uvjete, te kako bi se borilo protiv dominacije američkog dolara u globalnim financijama, BRICS je osnovao nove institucije od kojih očekuje da će osigurati prijeko potrebnu promjenu u globalnoj financijskoj arhitekturi. To su Nova razvojna BRICS banka, Krizni fond rezervi i Azijska infrastrukturna i investicijska banka.

Kako je jedan financijski stručnjak nedavno istaknuo: “U posljednjih nekoliko godina zemlje skupine BRICS – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika – poduzele su male korake u smanjenju dominacije američkog dolara u međunarodnoj trgovini. Kina posljednjih nekoliko godina u tom smislu ulaže najviše napora.”

Nedavno je South China Morning Post napisao: “Moskva i Peking udružuju snage kako bi na svjetskom tržištu novca zaobišle američki dolar, a godinama  naporno rade na jačanju gospodarskih veza.”

Najnoviji znak ove suradnje se dogodio 16. ožujka, kada je Središnja banka Rusije otvorila svoj prvi inozemni ured u Pekingu. Lokalni mediji su to nazvali  “malim korakom naprijed u stvaranju saveza Pekinga i Moskve kojim će se u globalnom monetarnom sustavu zaobići američki dolar”.

“Trgovanje u kineskom juanu je samo prvi korak, ali je jasno da postoje planovi za puno veće projekte”, zaključuje Paul Kaiser.

BRICSPaul KaiserTrgovinaZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Osoba C
7 godine prije

Neš ti problema. Gdje god zabiju kramp neko nalazište zlata. A kod nas, sve neki Rimljani i sada moramo plaćati konzerviranje i zaštitu njihove bespravne gradnje.

Georgij Žukov
7 godine prije

ZLATO NIJE PROBLEM , ZLATA NEMAMO! Raspadom SFRJ, Hrvatska je naslijedila zlatne rezerve koje je Hrvatska narodna banka prodala za vrijeme mandata Zeljka Rohatinskog, Hrvatska nakon postignutog sporazuma o podjeli dijela imovine bivse SFRJ, pohranjenog u Banci za međunarodna poravnanja u Baselu (BIS), postala je vlasnica 13,127 tona zlata koje su u roku odmah prodane a novac zavrsio na privatnim racunima domoljuba . P.S. Tito je iza sebe ostavio domace banke i zlato u njima , socijalne i mirovinske fondove , stambene fondove , telekomunikacije , farmaceutiku , energetiku , poljoprivredu i zadruge , ribarstvo , brodogradnju , infrastrukturu , vojnu industriju , pune silose zita , turizam …………. Ostavio je nama taj “diktator” u ostavstinu mir , slobodu i zajednistvo ,mnogi pa cak i najveci protivnici “tamnice naroda” Jugoslavije pitaju se , dokle ovako , kada ce prestati pljacka i kada ce nam biti bolje , ja vam kazem… Čitaj više »

dalmata
7 godine prije

Da lakse shvatimo sta se dogada i di to vodi(jasno je u propast i US(r)A dolara i falseg eura)jednostavno budimo svjesni da su Rusija,Kina,BRICS,EUroAzija sila za sebe.To je sve.Doslo je vrime vracanja sveg zapadnog zla,sa obilatim kamatama.Nek drzu suknje(odavno ih nosu)i EU i NATO i njihivi vazali.Samo me zanima kad ce veliki prasak,zlatna rublja i zlatni juan.Iako me ubilo veliko “dobro” i posa u lippj nkihovoj polako stedin da platin misu zadusnicu za pokoj zapada(kolika je to zrtva sa moje strane,shvatit ce te,jer nikad u zivotu nisan prisa prag nikakve crikve)

Jupiter
7 godine prije

Ko to dira u dolar? Amerima se ovo nikako nesviđa.

Alerik
7 godine prije

Sasvim sigurno Kina i Rusija, kao ni bilo tko drugi neće nikad međusobna plaćanja vršiti u zlatu. Zlato može biti samo garancija i obračunska jedinica u trgovini, nešto kao valutna klauzula. U tom smislu se može govoriti o nekakvoj djelomičnoj dedolarizaciji, koja je u rusko-kineskim odnosima u stvari već učinjena. Svaka valuta je vlasništvo onoga koji ju izdaje, a ne onog koji je trenutno i privremeno koristi.Što je veća potražnja za određenom valutom, veća joj je i cijena.Potražnja će biti veća ovisno o potražnji za robama koje se mogu kupiti za tu valutu. Dok god vlasnici dolara (privatni vlasnici FED-a) drže pod kontrolom bliskoistočnu naftu, NATO-pakt (prodaja oružja), dotad će dolar dominirati. A dok god kineski gospodarski rast ovisi o izvozu u SAD, dotad će Kina braniti snagu dolara. I igrat će svoju igru. I s Rusijom, i sa SAD-om. Dok mi nemamo strategiju ni za slijedećih 5 godina jer… Čitaj više »

Natovac za novac
7 godine prije

S zlatom je nemoguce direktno trgovati.

Moreno
7 godine prije

COMEX ima sve više karte nego zlata . . . na svaku uncu fizičkoga zlata ima bar pedesetak entiteta koji mislidu kako je ta unca njihova . . . dobro je dok muzika svira ali kad stane bit će veselo . . .

sardelino
7 godine prije

Američki vanjski dug iznosi cca 15 tisuća milijardi dolara. Za plastični prikaz o kojoj količini novca je riječ, treba zamisliti empire state building nakrcan dk vrha macevima novčanica od 100 dolara. Ukupan dug svih zemalja u svijetu je cca 70 tisuća milijardi dolara. Novac za otplatu ovog duga ne postoji. Fizički ga nema u opticaju.Najveći vjerovnik amerike je kina koja drži u svom vlasništvu cca 2 tisuće milijardi. dolara u obveznicama i nikako joj ne odgovara pad vrijednosti dolara do kojeg bi došlo smanjenjem učešća dolara u trgovinskim tokovima. Zato će kina a i ostale zemlje Briksa morati biti jako domišljate u namjeri smanjenja važnosti dolara a pogotovo u ukidanju monopola kojeg
dolar ima u trgovini naftom. Ovo sa zlatom je dobar početak.

PeroDD
7 godine prije

Kakva besmislica! Dajte molim vas pogledajte koliki je dnevni promet trgovanja izmedju Kineci Rusije. Pa svo zlato svijeta ne bi bilo dovoljno!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI