fbpx

Rusija: „Ne trebaju nam previsoke cijene nafte. Sve više od 70 dolara je loše za zemlju“

busotina nafte - dolari

Ne samo u svijetu, već i u Rusiji ima onih koji su čvrsto uvjereni da cijelo gospodarstvo zemlje počiva samo na nafti i raste samo kad su cijene crnog zlata vrlo visoke. Međutim, ruska vlada je jasno rekla da joj ne trebaju previsoke cijene nafte, jer su korumpiraju i podrivaju ekonomiju i strateški plan razvoja vlade.

Čelnik ministarstva industrije i trgovine Ruske Federacije Denis Manturov smatra da je cijena nafte od 40 do 60 dolara po barelu vrlo povoljna za Rusiju, jer cijena nafte iznad 70 dolara ne potiče razvoj nenaftnog sektora industrije.

Ministar je to mišljenje izrazio govoreći na „Sveruskom forumu Akademije za inozemnu trgovinu“.

“Trenutna cijena nafte, kao što rekoh, djeluje korisno u smislu punjenja proračuna. Ali sve više od 70 dolara već je razvrat i samo odvraća naše gospodarstvo od ulaganja i razvoja neenergetskih sektora”, rekao je Manturov.

“Sve u rasponu od 40 do 60 dolara za barel se očito uklapa u zadane parametre za punjenje proračuna. Osim toga, još uvijek ulažemo u Fond nacionalne skrbi”, dodao je ministar Denis Manturov.

Federalni proračun Ruske Federacije za 2020. i razdoblje planiranja od 2021. do 2022. izrađen je na temelju cijene nafte tipa Ural u 2020. godini od 42,4 dolara po barelu.

Dodatni proračunski prihodi od prodaje nafte veći od ove razine se prenose u Fond nacionalne skrbi. Prema osnovnoj prognozi Ministarstva ekonomskog razvoja, prosječna godišnja cijena nafte 2020. će biti 57 dolara po barelu, a smanjit će se na 56, odnosno 55 dolara za barel u 2021. i 2022. godini.

Zapravo, trenutna prosječna razina cijena nafte vrlo je povoljna za Rusiju, jer potiče vlasti na svim razinama da jačaju poslovanje svih ostalih područja, posebno primarnih sektora ekonomije, odnosno proizvodnje hrane i sirovina za sekundarne djelatnosti ili za industriju, građevinarstvo, rudarstvo, energetiku, brodogradnju i proizvodno obrtništvo. Rusija je zbog sankcija bila prisiljena usvojiti plan supstitucije uvoza, što je dovelo do nagle eksplozije ranije zapuštenih sektora, koji se nisu razvijali upravo zbog visokih cijena nafte.

Sada se razvijaju sve proizvodne grane ekonomije i vlada je odlučila da se društvo u cjelini ne može oslanjati samo na vađenje resursa, njihov izvoz i preraspodjelu dobivenih sredstava kroz savezni proračun.

Moguće je, međutim, polemizirati s ministrom Manturovom o novcu, jer novca u državnoj riznici, kao što znate, nikada nije previše, osim u slučaju kada se dosegne iznos koji uzrokuje inflaciju.

Točno je i kada bi ruske vlasti, poduzetnici i društvo u cjelini bili moralno stabilniji i manje podložni iskušenjima, tada bi periodični rast cijena nafte imao solidne pluseve, bez minusa.

Višak dobiti od nafte jednostavno bi se akumulirao u rezervama, a nakon prelaska određene razine bi, pod strogom kontrolom, bio preusmjeren na izgradnju infrastrukture i druge važne projekte. Zapravo, ova shema bi bila ona kojoj trenutno svjedočimo Kini.

No, čak i ovako, uz Fond nacionalne skrbi u kojeg se slijeva sav višak novca od nafte prodane po cijeni koja je proteklih godina u ruskom proračunu uvijek bila određena po stopi nižoj od tržišne, stvari za Rusiju idu prilično dobro.

Fond nacionalne skrbi je osnovan 2008. i tada je imao 32 milijarde dolara.  Brzo je narastao do iznosa od preko 90 milijardi dolara, ali je dio novca zbog sankcija potrošen od 2015., da bi početkom ove godine pao na vrijednost od 58,1 milijardu dolara. Tijekom 2019. je konstantno rastao i sada iznosi 124 milijarde dolara, sve zahvaljujući „višku“ novca od izvoza nafte i disciplini u rashodima saveznog proračuna.

Uz ove rezerve, koje nisu dio deviznih rezervi Središnje banke Rusije, ministar Manturov smatra da još nije vrijeme za trošenje ovih sredstava, sve dok zemlja u ekonomskom smislu ne postigne samodostatnost u brojnim sektorima, uz poseban naglasak na primarne i sekundarne djelatnosti.

Dakle, zaključak je da cijene nafte trebaju biti visoke upravo onoliko koliko treba da se jamči razvoj ekonomije, ali prije svega da se napusti način razmišljanja prema kojem „voditi ekonomiju zemlje“ znači vaditi naftu, plin i druge vrijedne resurse, izvoziti ih i trošiti proračunska sredstva kao da će se riznica puniti vječno i s neograničenim količinama novca.

TASS

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
44 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
dulebg
Gost
dulebg
8 mjeseci prije

Zar višak novca ne bi dobro došao za finansiranje tahnološkog razvoja i prodor na strana tržišta? Za razvoj male privrede, poboiljšanje državnog zdravstva, obrazovanja i dr?

Kiki
Gost
Kiki
8 mjeseci prije

Da ako su oligarsi ikad čuli za to…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
8 mjeseci prije

Problem previsokih cijena nafte Rusi mogu lako riješiti – lijepo ponude tržištu naftu i plin po nižim cijenama pa zaradu od preprodaje preuste drugima. Naravno da takvo što neće napraviti najprije zato što nisu glupi, a onda niti zbog drugih proizvođača.
Ono što čine dobro jest projekcija državnog proračuna na nižim cijenama nafte (nižim prihodima za proračun od energenata). Dogodi li se višak, ide u rezerve. Dogodi li se manjak, nadoknadit će ga s onim što imaju od prethodno skupljene rezerve. Lagodna pozicija.
Za takav odnos prema prihodima od prodaju nafte potrebna je zrela i odgovorna vlast. Mnogi drugi na njihovom mjestu bi kupovali mir dok ne propadnu svi zajedno.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

bravo soa. Nego, kako se to kupuje mir?

avaxus
Gost
avaxus
8 mjeseci prije

Buzdovanom u čelo.

stojan
Gost
stojan
8 mjeseci prije

povecavanjem plata u drzavnim sluzbama, svim budzetskim korisnicima naustrb privatnog sektora koji mora napuniti budzet. u drPistanu ima 900.000 budzetskih plata, 1730000 penzionera, a sve to mora napuniti privatni sektor, ino-zaduzivanje, prodaja drzavnih hartija od vrednosti….900.000 budzetskih korisnika ima 13.platu, regres za odmor, regres za topli obrok, dozvoljen minus u banci do 1 plate, “samoupravni socijalizam” za smrdljare u administraciji i opstinama i poreskim sluzbama, inspekcijama, Paliciji, jedino zdravstvo u bolnicama stvarno nesto radi, pa X 2 clana porodice = 1800000 glasova + 900.000 + penzioneri, bar 1 milion ispod 25000 tj 200 eura i Vucic dozivotno vlada kupnjom soc mira !

Slaven
Gost
Slaven
8 mjeseci prije

Pajdo isto je i u zapadnom drpistanu. 🙄

istina boli
Gost
istina boli
8 mjeseci prije

Stojance stojance
Al se prosro ti i osto ziv. Ne znam kako je u Srbiji jer ne zivim tamo, ali generalna spika dizanja privatnika u nebesa i pljuvanja po drzavi nije rjesenje problema. Vise manje sve drzave imaju uhljebe. Pogledaj si samo EU. Kljuc je u vlasti drzave. Na koji nacin je drzava vodjena. Da, treba sve privatnom sektoru dati tako da mogu dizati cijene koliko im se digne, zaposle bez obaveza, diktiraju smijer drustva u cjelini itd. Nikakve pameti kod tebe nema.
Bas ovo sto Rusija i Putko rade bi trebao biti nekakva misao vodilja za sve drzave. Jaka vlast koja zeli dobro svojoj drzavi, al uz pametnu strategiju razvoja i kontrolu. Ima tu jos puno posla za raditi kod Rusa, ali pravac je generalno dobar. Vidicemo dalje kako ce ici. U Kini npr moze reci tko sta hoce, od korupcije pa nadalje, sto postoji u svakoj drzavi na svijetu, ali, Stojance moj, nemas pojma koliko kinezi ulazu love u zajednicu i projekte koji unapredjuju zajednicu. Tek kad dodjes u Kinu vidis koliki je to progres. Ajd sad recimo Canada, gdje tvoji privatnici rade sta hoce. Odem 88 u Canadu, klinac, impresije do neba, holywood i MTV odradili svoje…..pa dodjem opet 2009….kad ono, koji ku.ac sada? Sve isto ko i 88. Ni mrdac se pomakli nisu. Iste zgrade, iste ceste, iste dascare i ostale gluposti…..i danas na istom mjestu stoje. To ti je tvoj privatni zapad. Daj privatnicima monopol, kao tamo, i budi siguran da ce ti cijene svega biti napumpane da moras vise platiti nego vrijedi usluga. Totalni najgori monopol. Jedan veliki gazda otvori male firme iz iste branse, ko fol sad imamo konkurenciju, a sve u istu kasu ide. Samo stoseve prodaju, a ovakvi kao ti cicaju do jaja sve sto im se servira.

Dobro za zemlju
Gost
Dobro za zemlju
8 mjeseci prije

Manj nafte znaci manj atmosferskih zagadenj i manj ispusnih i dimnih plinova … i rjesenje za klimatske promjene

Sparkling
Gost
Sparkling
8 mjeseci prije

Šta ste Vi glasnogovornik Grete? Sorry što pitam.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Nisam shvatio poantu, da visak u prihodima, tj. nafta iznad 70$, nije dobar. Pa valjda mogu sa viskom upravljati kako hoce. Projekcija je, nafta po 42$. Zasto je 55-60$ OK, a 70$, nije?

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Prilagodjavaju cijenu nafte svojoj ekonomiji , višak nije bitan.. Taj višak bi u stvari povećanjem cijena nafte a preko toga svega ostalog u industriji doveo do inflacije i onda bi se taj višak istopio i pretvorio u manjak , industrija bi stagnirala..
Dakle radi se o dizajniranju cijene sirovine spram dizajna ekonomije ne samo ruske več komplet azijske.. Ovo je malo drugacija ekonomija od one na koju smo navikli tj ona gdje je profit br 1 ..
Bonus je destabilizacija ksa koja je već sad u velikim problemima..

X60
Gost
X60
8 mjeseci prije

Poanta je, kako Rus reče, da uslijed previše love od nafte zanemaruju ostale načine prihodovanja, tj. ne razvijaju se višestrano, uslijed koruptivnog mentaliteta kojeg je, očito svjestan.
Pojednostavljeno, novac (kad ga je previše) kvari ljude.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

To je samo priča za raju , da raja lakše shvati..Gdje ćeš narodu sad objasnjavati strateške domaće i globalne implikacije povećanja ili smanjenja cijene nafte..
Ovako kazes , jbg pokrašće nas i svi mirni…

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

X60
Zasto bi moralo biti tako? Pa valjda o tokovima novca odlucuje netko, a ne stihija.

Mercury
Gost
Mercury
8 mjeseci prije

Plus ako cijena nafte raste, škriljvac se vraća…

Sparkling
Gost
Sparkling
8 mjeseci prije

Jednom je netko na ovom portalu napisao da se nafta iz škriljca ne isplati proizvoditi ako padne ispod 50$. Hmmm….. ima nešto i u tome. Nisu ni Rusi nevini. Igraju i oni prljavo ako to njima donosi dobitak a da druga strana (direktni konkurent) gubi.

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Uralska nafta je “teška” nafta u odnosu na “laku” naftu ima 1000% više sumpora iz nje se dobiva manje goriva lošijeg kvaliteta velika količina mazuta i do zla boga smeća ta nafta ne vredi ni 20 dolara po barelu i zapadne zemlje je ne kupuju ! Dakle rusi ako je nekom uvale za 40-60 dolara to im je premija, ne nasedajte na Ruske bajke i novinare koji su plaćeni od strane Rusa !!!

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije

@roki

Roki, roki.. čime se rokaš? 😂

Naime, uralska nafta se itekako kupuje na zapadu, a posebno je amerokenjci kupuju, kao zamjenu za venezuelansku tešku naftu.

Nemaš ti pojma.

P***!

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

roki
Ti ocito, ne znas razliku izmedju lake i teske nafte, i zbog cega je razlika u cijeni.

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

objasni!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Ne vredi đeki, ionako ne bi razumio.

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Ajde već , objasni ! Pokaži koliko si iracionalan ! Nije valjda da guglaš ! Nazovi tvog omiljenog Putina pa ga pitaj! Usput Rusi od Vojvodine prave buduću pustinju,kako?! Pitaj stručnjake !

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

roki @ navodno je uralska nafta srednje teška nafta kao i nafta iz Venezuele i Irana.
Rusija proizvodi naftu iz Urala, koja se proizvodi miješanjem teške, visoko-sumporne nafte s Urala i regije Volge s laganom zapadno-sibirskom naftom.
Inače , ural je vrsta ulja sa visokim sadržajem sumpora (sadržaj sumpora je oko 1,3%), što je mješavina nafte proizvedene u Hanti-Mansijskom autonomnom području i Tatarstanu. Glavni proizvođači uralske nafte su organizacije Rosneft, Lukoil, Surgutneftegaz, Gazprom Neft naftna kompanija, TNK-BP i Tatneft Group.
A cijena ruske nafte određena je diskontovanjem cijene Brenta, jer se smatra da je ruska nafta lošijeg kvalitete zbog visokog sadržaja sumpora, kao i teških i cikličnih ugljovodonika.
Nedavno je u Ruskoj Federaciji poduzeto nekoliko koraka da se poboljša kvalitet uralske nafte ..
Tako da mislim da si u pravu.

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Konačno razuman i iscrpan odgovor !Svaka čast !

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

bravo đeki. Vidiš da možeš pronaći podatak kad se potrudiš. Još da ne preskačeš lijekove, mogao bi i sve da pišeš pod jednim nickom. Ali neka, zadovoljan sam s tobom. Sjedi.

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Na žalost i primati su pametniji od tebe !!!!

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije

x@y

Teška nafta je potrebna rafinerijama za proizvodnju derivata i ostalih naftnih proizvoda. A tu posebno prednjače amerokenjske rafinerije, koje uglavnom i uvoze tešku naftu.

Ruska teška nafta je druga po uvozu kod amerokenjaca, kanadska je prva.

Razlika u cijeni po barelu između teške i lake nije više toliko velika, zato Rusi i svoj državni budžet uglavnom temelje na nekoj “srednjoj cijeni” tih nafti.

Ne znam u čemu misliš da je @roki u pravu, bit će u činjenici da je teška nafta “prljavija” i manje cijenjena.

Sve ostalo je rusofobno bljezgarenje. 😂

P***!

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Đabe se trudiš, položio si!

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije

@roki

Samo se ti tješi.. ali bar si nešto i naučio. 😂

P***!

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Zadranin@ Jack, je to sve već bio rekao, samo vjerojatno ste Vi to pogrešno protumačili.

Ne treba nitko nikome pametovati , niti itko ikoga vrijeđati.
Duhovitost može ići u više pozitivnijem smjeru, a ne kroz sarkazam i mržnju.

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije

@x@y
Ma što je to sve @jack već prije napisao? Aj molim te “citiraj što je on to napisao” i obrazloži.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Zadranin@ ja ovdje ne pametujem i ne zagovaram mržnju, a kamoli da vrijeđam niti se služim psovkama poput nekolicine ovdje ili poput dotičnog Ive.

Ovdje umjesto da budu raznovrsni komentari pročitani i demantiranii vjerodostojnim argumentima ovdje veliki većina zlobno provocira.

Jack@ ima svoje stajalište a Vi svoje a netko treći svoje, no umjesto da se duhovito i pozitivno razmjenjuju mišljenja ovo je ponekad gore nego na ratištu.

Zato Vam zaista u dobroj namjeri predlažem da ne ismijavate nikoga niti ne vrijeđate, a Ivo je najgori primjer toga, već ako želite iznijeti svoje stajalište onda neka to zaista bude u dobroj namjeri.

Vidim po tekstovima pojedinaca apsolutno različita objašnjenja i nitko ovdje nije doktor nauke ,a pogotovo ne ovi admini iz Logičnog, jer vidim kako neki od njih pišu i šta pišu,no to je njihov izbor i moje je pravo kao i Vaše da imam svoje stajalište o svemu.

Neću ulaziti u nikakve diskusije, iznio sam što sam mislio. Vi zaključite što želite i bolje da sve ostane na jednom kulturnom nivou razmjene informacija i komentara.

Hvala na razumijevanju. 🙂

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije

@x@y

Ne trebaš mi pametovati (i sam si to rekao).

Prvo pišeš u ime drugog komentatora, tvrdiš da je on već nešto prije sve napisao, a sad kad te ja pitam za “dokaz tvoje tvrdnje”.. e onda pametuješ i izvlačiš se.

Sam si se ukopao, sam se i izvlači.

P***!

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Nemam se ja šta ukopavat ni tebi pravdati, a još manje izvlačiti.
Pišeš skoro kao Ivo. Vidi se da si pod loš utjecaj pao. I ne šilji drvce kao Ivo niti mržnju.
Ja sam druga osoba a ne Jack.

Zadranin@ imaš redakciju LOGIČNO, pa neka ti oni objasne svojim prostim jezikom (čast izuzecima iz Logičnog).. 🙂
Čini mi se da su većina njih pristalice Ivinih uvrijeda, pa će ti to sve onda pojednostaviti na tvojem nivo.

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije

@x@y

Ti si već ukopao zbog drugog, pa se sad ne znaš iskopati. I još mi s visoka pametuješ. 😂

Možda da izvučeš neku lekciju iz toga?

“Ne voditi tuđe bitke, posebno preko interneta”.

P***!

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Zadranin.@ sve detaljno piše, a nigdje ne piše koja je nafta prva po uvozu ..
Niti sam napisao da je razlika u cijeni između lake i teške velika.

Totalno ste pogrešno shvatili sve prethodno napisano, ali ja ne mogu crtati slikovnice 😀

Btw. odlična je teksaška nafta 😉 … Ameri imaju sve veća nalaziša nafte, iako prednjače Venezuela sa 300,878 rezerve u milijunima barela ,Saudijska Arabija sa 266,455 i Kanada sa 169,709 m.b.

Inače; Naftne rezerve USA s 39.230 milijuna barela posljednjih su godina znatno skočile zbog povećane upotrebe nekonvencionalnih metoda bušenja ,koje omogućuju izdvajanje više nafte i plina iz škriljaca nego što je to bilo prije moguće.

Ipak, Kanada je priča za sebe 😉
Npr. “Onečišćena voda nije jedini problem koji se dovodi u vezu s naftnim poljima u Alberti. Njezino izvlačenje je “prljavi” proces. I Gred Stringham iz Udruge kanadskih naftnih proizvođača priznaje: “Mi po barelu nafte kod izvlačenja nafte iz pijeska proizvodimo oko 6 do 9 posto više štetnih plinova nego kod konvencionalnog vađenja nafte.”

https://www.dw.com/hr/va%C4%91enje-nafte-u-kanadi-prljav-posao/a-16968975

čitalac
Gost
čitalac
8 mjeseci prije

“Tijekom 2019. je konstantno rastao i sada iznosi 124 milijarde dolara…”
Nije baš mnogo obzirom na veličinu Rusije.
Norveška u svome fondu ima preko 1.000 milijardi $, a ima tek 5,4 milijuna stanovnika.
Da, to su posebne okolnosti ali ipak…

avaxus
Gost
avaxus
8 mjeseci prije

A fond deponovan u USA to ti je kao da nemaš.

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije

@čitalac

Rusija ima 145 milijuna stanovnika, a Norveška 5,4.

Što misliš koliko bi Norveška imala novaca u tom fondu sa nekih 140 milijuna stanovnika? Sigurno ne 1000 milijardi, nego mnogo manje.

Uz to,vrijednost tog fonda se sastoji i od mnogih dionica (Apple, Microsoft, Facebook, Nestle itd.) i to preko 65% vrijednosti. Sve je super dok te dionice donose dobit, vrijednost im ne pada.. a što kad vrijednost dionica padne.. i to za velik postotak?

Bit će gubitaka, plača, i ispravaka realnosti vrijednosti nekih stvari, kao što su dionice.

P***!

radoznali
Gost
radoznali
8 mjeseci prije

Veči dio toga če potrošiti za npr. F35 i ostalo što ide uz njih a još nije definirano

samo tako
Gost
samo tako
8 mjeseci prije

Svi izvoznici nafte stvaraju extra profite, naravno na uštrb kupaca. Neki kao Rusija i Norveška tim novcem stvaraju fondove na dugoročnu korist svojih građana, neki kupuje zlatne školjke i zabave. Na kupce ne utječe, ali utječe cijena bezobrazno skupih prodavača. A svi mi spadamo u kupce i ne vidim rezloge zašto bi se tome radovali.

Zax
Gost
Zax
8 mjeseci prije

Caka je u tome da cijenu ne odredjuju ni rusi ni arapi. Nju odredjuju anglokhazari na londonskoj burzi i wall streetu. Ako je cijena visoka rusi doduse dobro zaradjuju, ali ako cijena naglo padne onda su rusi u govnima da prostite. U proslosti su ameri tako dvaput bacili rusiju na koljena. Najprije sedamdesetih su digli cijene sto je ispocetka pomoglo rusiji. A kad su se rusi navikli naglo su spustili cijenu u osamdesetima.Jedan od razloga raspada SSSR-a. Drugi put za vrijeme Jeljcina kad je barel pao ispod 10 dolara. Treci put su pokusali prije sest sedam godina. Ali ovaj put su rusi bili spremni zahvaljujuci pricuvnim fondovima. Onda su pokusali sa sankcijama. I to je propalo. Mislim da je vrijeme naglih skokova i padova u cijeni nafte iza nas.

Miro
Gost
Miro
8 mjeseci prije

Ako cena nafte naraste dođe do kolapsa u ekonomiji. Velika cena nafte, velike cene transporta, velike cene svega

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
44
0
()
x