Da li će nafta ovog ljeta biti 80 dolara?

Nafta
10 komentara

Indija, treća po veličini uvoznica nafte na svijetu, najnovije je žarište koronavirusa. Nedavno je pogođena rekordnim brojem novih dnevnih slučajeva koronavirusa – ta statistika umanjila je potražnju za naftom i vrši pritisak na cijene nafte.

OPEC + je zbog sopstvene potrebe intervenisao na tržištu nafte na strani ponude u ovoj jednačini kako bi nadoknadio pandemijski depresivnu potražnju za naftom. I uprkos relativnom uspjehu grupe u suzbijanju proizvodnje nafte kako bi se spriječilo gomilanje suvišnih zaliha nafte prije nego što se tržište u potpunosti oporavi, indijska ekplozija slučajeva spriječila je brži oporavak cijena nafte.

Ovo vrši još veći pritisak na OPEC + da ispuni očekivanja tržišta. Ali nema sumnje u promjenu zamaha na naftnim tržištima. Zapravo, cijene nafte su se donekle oporavile posljednjih mjeseci, a ogromna većina naftnih stručnjaka i analitičara misli da će se ovaj trend nastaviti.

Pitanje nije da li će se tržište poboljšati. Pitanje je koliko brzo će se poboljšati i gdje će taj oporavak dostići vrhunac.

Zaključavanje u Evropi dodaje još jedan nepoznati element u formiranje cijena nafte. Prije mjesec dana, Evropa je obnovila mnoga ograničenja zaključavanja, odlažući oporavak cijene nafte. Ali sada, dok je Indija usred svog najgoreg udara COVIDA-19 od početka pandemije, Evropa se sprema da ukine te blokade. Zvaničnici EU podnijeli su ove nedjelje prijedlog za ublažavanje ograničenja ljetnjih putovanja za svojih 27 država. Ovo će povećati potražnju za mlaznim gorivom – kritičnom komponentom sirove potražnje.

U Sjedinjenim Državama, slučajevi Covida-19 se takođe smanjuju dok raste broj vakcinisanih. Kao rezultat, nekoliko američkih država, uključujući New York, popuštaju ograničenja. Sve ovo će imati dubok uticaj na cijenu sirove nafte.

Ali to ne znači da se svi analitičari slažu oko toga šta će to značiti za potražnju nafte, a kamoli kakav će efekat imati na cijene nafte.

IEA je za početak 14. aprila revidirala izglede potražnje nafte za ovu godinu. Prema njenim procjenama, potražnja nafte će se ove godine povećati za 5,7 miliona barela na dan, dostigavši 96,7 miliona. Razlog za ovu reviziju nagore je prognoza IEA povećanja u potražnji za naftom za Sjedinjene Države i Kinu – dva najveća svjetska uvoznika nafte.

Od 6. aprila, EIA je ove godine zabilježila globalnu potražnju za naftom od 97,7 miliona barela na dan. U poređenju sa Brent cijenama koje su se u martu kretale blizu 65 dolara po barelu, EIA ne vidi veliko kretanje Brent cijene, procjenjujući je na 65 dolara po barelu u drugom kvartalu 2021, 61 dolar za barel u drugoj polovini 2021. godine, i još gore – 60 dolara po barelu 2022. godine.

Prije nedjelju dana, Ristad Energy je revidirala potražnju za naftom za april za skoro 600.000 bpd. Za mjesec maj, revidirana  je za 914.000 bpd, navodeći pandemiju kao uzrok indijskog problema u potražnji – situacija koja bi nesumnjivo rezultirala novim gomilanjem zaliha.

Ali nisu svi toliko pesimistični. Goldman Sachs stvari vidi ružičastije, sa cijenama nafte ovog ljeta koje dostižu čak 80 dolara. Obrazloženje ovog pozitivnog pogleda na cijene nafte je jednostavno. „Veličina nadolazeće promjene u obimu potražnje – promjena kojoj ponuda ne može parirati – ne smije se potcijeniti.“

Analitičar Ristada Louise Dickson rekla je da bi potražnja za naftom i dalje trebalo da se poveća za 3 miliona barela dnevno od sada do kraja juna, imala Indija problema ili ne. Prema njenim riječima, cijene nafte trebale bi se vratiti na 70 dolara po barelu u narednim mjesecima.

UBS vidi predstavljanje vakcina kao glavnu pozitivu za naftnu industriju. Kako se ljudi vraćaju normalnim aktivnostima i kada se preduzeća u potpunosti otvore, potražnja nafte će dovesti do povećanja Brenta na 75 dolara po barelu u drugoj polovini godine, prema analitičaru Giovanni Staunovo.

Moodi’s takođe ima prilično pozitivan pogled na vrijeme oporavka cijene nafte, navodeći kao razlog zaostalu potražnju potrošača koja će pokrenuti globalni ekonomski oporavak. Ali njihov srednjoročni raspon cijena i dalje je ograničen na 65 dolara po barelu. Moodi’s ovaj ekonomski oporavak vidi kao ubrzanje oporavka potražnje nafte do kraja ove i početka sljedeće godine.

Izgledi su možda neizvjesni, ali trenutni trend je definitivno smanjenje zaliha nafte – znak povećane potražnje za naftom, dok OPEC + nastavlja ograničavati proizvodnju. Na izuzetno vidljivom američkom tržištu nafte, na primjer, komercijalne zalihe sirove nafte konačno su se povukle nazad na petogodišnji prosjek za ovo doba godine od 493 miliona barela.

Eksplozija virusa u Indiji neće spriječiti oporavak cijena nafte. Ali vrlo je vjerovatno da će usporiti oporavak i u drugoj polovini ove godine ili čak na početku i do sredine sljedeće godine.

Ako se ispostavi da je to slučaj, ostaje puno vremena gdje članice OPEC + nastavljaju sa ograničenjima proizvodnje dok potražnja troši vrijeme na oporavak.

Autor: Julianne Geiger

Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kinžal
1 godina prije

Cela priča sa pandemijom i naftom je samo nastavak politike USA prema Kini i Rusiji.
Na njihovu žalost, scenario totalnog kolapsa Kineske i Ruske ekonomije nije uspeo.
Kopali drugom jamu a sami u nju pali!
Kina nije zabeležila pad ekonomije a Rusiji je čak išao u prilog pad cene nafte.
Jednostavno, njihova ekonomija nije toliko zavisna od cene nafte kao Saudijska ekonomija a upravo USA njih koristi u naftnom “ratu” protiv Rusije.
Sem toga, Rusija se okreće ka Kini kao velikom kupcu nafte i gasa i to bez učešća $.
Vazalna Evropa, slepo sledeći američke a ne svoje interese, tek će osetiti posledice te vazalne politike.
Jučerašnji vojna parada u Moskvi i sam Putin i armija bez maski samo šalju poruku da je pandemijski plan u Rusiji propao!

Tomi
1 godina prije

Putin i Miler vec otvaraju flase i igraju ono rusko čučanj hopa kolo

istina boli
1 godina prije

nek ga cicaju smradovi naftaski, sve ista banda, kad je nafta bila niska, cjene goriva malo otisle dolje,……kasnije i dalje cijena nafte ostala niska, ali gorivo uskoro otislo gore, ………..i sad kad cjena u buducnosti ode gore onda ce smradovi reci, a vidis da je nafta otisla gore, sad moramo opet dizati cjenu. Za njima ce trgovci povikati isto o povecanju cjena, a kad je gorivo bilo nize, nitko nije skinuo cjene po trgovinama. Ko jos pusi te fore. Ajde, naucili smo znanje vec odavno.

Starina
1 godina prije

Ono što je bitno : nafta 150 dolara barel, Sanader 2008-me brani cijenu benzina od 8 kn.
Danas nafta 60 dolara barel, benzin 10,5 kuna.
Dakle , pljačka lokalne mafije u obliku političara nema veze sa cijenom nafte

1 godina prije zadnji put uredio Starina
Max
1 godina prije

Uvijek se nađe razlog za rast cjijena nafte.

Bezvezni Stranac
1 godina prije

Treba otgraničiti upotrebu automobila a autobuse prenamijeniti da idu na plin. Ionako plina ima više nego nafte i ekološkije je gorivo nego benzin i dizel. Kamione i brodove također treba prebaciti na plin. Jedino avioni da ostanu na kerozinu jer je to sigurnije gotivo, jer ako plin eksplodira dok je avion u zraku gotovo je. Avioni imaju odvojene rezervoare kerozina pa ako jeda eksplodira ili postane sumnji, ventilima ga se zatvori i avion koristi ostale rezervare kerozina.

Javni promet troši manje goriva po putniku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI