Cijena nafte dostići će 120 dolara do juna 2022. – Banka Amerike

Cijene nafte
6 komentara

Brent referentna vrijednost nafte dostići će 120 dolara po barelu do kraja juna 2022. godine, navodi Banka Amerike (BofA) u istraživačkoj bilješci ove nedjelje, koju citira Bloomberg.

Katalizator za BofA prognozu povećanja cijena je trenutna globalna energetska kriza zbog koje su cijene sirove nafte, uglja, prirodnog gasa i LNG naglo porasle kako se tržište zaoštrava.

Prije samo mjesec dana, BofA je predvidjela da bi nafta mogla da dostigne 100 dolara u narednih šest mjeseci – i to ako bismo imali zimu koja je hladnija nego inače. U to vrijeme se očekivalo da će ovo biti najvažniji pokretač globalnih energetskih tržišta.

BofA sada još više podiže cijenu pošto će oporavak globalne potražnje za naftom nastaviti da nadmašuje ponudu u narednih godinu i po dana, što će rezultirati smanjenjem zaliha što postavlja teren za veće cijene nafte.

U septembru, BofA je ukazala na sumornu situaciju na evropskim energetskim tržištima, gdje su se zalihe smanjile što je izazvalo snažnu nestabilnost cijena kao znak onoga što dolazi.

Sada, BofA vidi oporavak dizela, mlaznog goriva i benzina – zajedno sa ograničenjima kapaciteta za preradu – kao ubrzanje povećanja cijena u sljedećoj godini.

Organizacija proizvodnje zemalja izvoznica nafte i saveznika (OPEC+) će ponovo biti procijenjena u četvrtak, iako se uveliko očekuje da će se grupa pridržavati svog plana da doda još 400.000 barela dnevno. Problem sa ovim planom za dodatnu proizvodnju je to što OPEC+ do sada nije uspjela da vrati barele u okviru svog plana.

Drugi trgovci i banke smatraju da se nafta približava cijeni od 100 dolara, a Goldman Sachs procjenjuje da se potražnja za naftom približava 100 miliona barela dnevno – cifra prije Covida-19 – a potražnja će samo da jača kako se zimska grijna sezona približava i zbog poziva za povećanjem potražnje za avionskim gorivom početkom sljedeće godine.

Autor: Julianne Geiger

Bank of AmericaCijena nafteNafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tibor Krleža
2 godine prije

A da li je i ovo namještaljka i fake news? Razmislite malo bolje!
(molim admina da ne briše post iznosim samo činjenice i nikoga ne vrijeđam)
h ttps://i.ibb.co/vkT9Brk/WH-jews.jpg

ledeno doba
2 godine prije

svi ovdje koji se spominju u članku, Tv Bloomberg, Bank of America, Goldman Sachs pripadaju kabali, preciznije rečeno pripadnicima izabranog samoproglašenog bezgrešnog naroda

oni stvaraju probleme…kao i ovaj s naftom i oni se onad pretvaraju da ih rješavaju

Grozomorni
2 godine prije

I za to me zaboli ono što preko dva visi, neka bude 320.

tedi
2 godine prije

Oni dizu,a Putin ce da im spusti,on sa plinom kolo vodi,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI