Rusija pooštrava pravila izlaska zapadnih firmi

Moskva Rusija
21 komentar

Zapadne kompanije koje žele da napuste Rusiju suočile su se sa rastućim troškovima jer Moskva zahteva veće popuste na cene imovine koju žele da prodaju, izvestio je u petak Reuters, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Analiza izvještaja i izjava kompanije koju je izvršila novinska agencija navodno je pokazala da su kompanije pogođene gubitkom od više od 80 milijardi dolara od svojih ruskih operacija zbog otpisa i izgubljenog prihoda.

U izvještaju se navodi da je Moskva tražila popust od 50% na sve strane poslove, kao i doprinos ruskom budžetu od najmanje 10% cijene. Izvori Reutersa rekli su da su neki poslovi bili suočeni sa zahtjevima za dodatnim popustima prije nego što ih je vlada odobrila.

Rusko ministarstvo finansija je navodno izjavilo agenciji da ne prisiljava snižavanje konačnih prodajnih cijena, dodajući da može prilagoditi procjene tokom procesa prodaje. “Cijena se može promijeniti samo u slučaju kada komisija ukaže na pogrešnu procjenu tržišne vrijednosti stranog poslovanja”, navodi se u pisanom odgovoru ministarstva Reutersu.

Ministarstvo finansija je napomenulo da su ministarstvo ekonomije zemlje i centralna banka takođe bili uključeni u procenu poslovanja i da bi mogli da izvrše “ispravku” cene.

Aleksej Kuprijanov iz Aspring Capitala, koji je savetovao na desetine poslova, rekao je za Reuters da je korporativni egzodus bio ogroman uspeh za ruske preduzetnike, kao i za rivale zapadnih kompanija i bivše poslovne partnere.

Nakon početka vojne operacije Moskve u Ukrajini, preko 1.000 zapadnih firmi napustilo je rusko tržište, pod pritiskom sankcija, prema analitičarima Yale University. Kao rezultat toga, Rusija je bila primorana da se preorijentiše na nezapadne partnere, pre svega Kinu i Indiju.

Egzodus kompanijarusijaZapadne Firme
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 mjesec prije

Neka budu sretni ako mogu prodati za 1 rublju , bravo Putine

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Izgubiše prihode, jeftinu i kvalitetnu radnu snagu, tržište, a za imovinu mogu biti sretni da im Rusija da i 50% vrijednosti, obzirom da je su ruski novci konfiscirani na Zapadu.

Max
1 mjesec prije

Neče džabe izaći.

Novak
1 mjesec prije

Ma bravo, tako i treba!

Sparkling
1 mjesec prije

Rusi se cupaju kako umiju i znaju.

Podsjetnik
1 mjesec prije

Zasto??
Zapad je zlo
Što prije odu, to bolje za Rusiju
Ili?

ivan
1 mjesec prije

Jedan je hiber mislim da mu ti nisi dorastao ni khitu da pushis

Hogar
1 mjesec prije

Rossija no GMO zemlja. Bravo VP

gogo
1 mjesec prije

nacionalizirati im imovinu kao što su oni rusku pokrali

Darko
1 mjesec prije

Jel sad ona krmača Ursula sretna što je napravila cijeloj EU?

hiber
1 mjesec prije

Ruski proračun je kratak za 130 milijardi dolara. 30 milijardi im je isparilo u indijskim rupijama, 20 kod Sultana i 10 kod kineza. Ostatak je pad prihoda od derivata i potpuna konfuzija u proizvodni i transportu. U pola Rusije vlada nestašica goriva, dok su istovremeno skladišta prepunjena mazutom i katranom. Losa sreća. Petar Veliki ne bi vjerovao kad bi vidio kakav amater vodi Rusiju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI