Rusija povećava izvoz poljoprivrednih proizvoda

Ruski izvoz psenice
8 komentara

Obim agroindustrijskog izvoza iz Rusije raste, uprkos globalnim geopolitičkim poteškoćama, skočivši za 17 % u septembru na godišnjem nivou, izjavio je u srijedu zamjenik ruskog ministra poljoprivrede Sergej Levin.

Konkretno, povećana je ponuda proizvoda od ulja i masti za 29 %, dok je izvoz mesa i mliječnih proizvoda povećan za više od 20 %.

Levin je rekao da su svi glavni kupci ruskih poljoprivrednih proizvoda povećali kupovinu. Isporuke u Tursku porasle su za 30 %, a izvoz u Kinu za 27 %, dok se uvoz iz Indije više nego udvostručio.

“Rusija zadržava status jednog od najvećih dobavljača hrane na svjetskom tržištu i garanta svjetske sigurnosti hrane”, rekao je zamjenik ministra. “Izvoz raste uprkos ozbiljnim poteškoćama za spoljnu trgovinu uopšte, uprkos uvođenju protivpravnih sankcija od strane neprijateljskih država, prije svega finansijskih i logističkih ograničenja, ograničenja rada naših luka i transportnih kompanija”, objasnio je on.

Zapadne sankcije uvedene Rusiji ometaju opskrbu na svjetskom tržištu, prijeteći da pogoršaju globalnu krizu s hranom.

hranaIzvozPoljoprivredarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rade
1 godina prije

U EU nadam se ne prodaju apsolutno nista.

Tupko Glupko
1 godina prije

Rusija je jedan od najvećih svjetskih igrača što se tiče izvoza energenata i hrane.
Još 2020. je Rusija kontrolirala 20% globalnog izvoza pšenice, sada je ta brojka i veća.

Gdje je ovdje Europa?

Cijena plina otišla višestruko gore, cijena umjetnog gnojiva otišla višestruko gore, benzin i dizel plaćamo puno više, cijena struje otišla deseterostruko gore, na sve to poljoprivrednicima države otežavaju da se bave svojim poslom (npr. slučaj Nizozemske o čemu je ovaj portal nedavno više puta pisao), što u konačnici dovodi do drastičnog povećanja cijene hrane.
Rusija svih tih problema – nema.

A Europa na sve to i proširuje sankcije Rusiji.

Ono kada se svojevoljno baciš niz visoku liticu..

Max
1 godina prije

očekivano.

tihobl
1 godina prije

Ti si pametan – znas da ne znas. Ovde ima puno onih sto ne znaju nista, a ne znaju koliko je njihovo neznanje, pa se stalno provaljuju. Procitaj malo nize zasto treba ovaj clanak.

tihobl
1 godina prije

Kad su pokrenuli pandemiju Bil Gejts je objavio plan: vakcina 150$ x 7 milijardi x revakcinisanje svakih nekoliko mjeseci i milijarda mrtvih.
Putin jednim govorom srusi sve (kad je rekao da ce vakcina biti besplatna i da ce svima dati tehnologiju da je sami proizvode). Tad se 60% planete operedjelilo za rusku i kineske vakcine. Ameri su vakcine uvalili samo vazalnim drzavama po 10x nizim cijenama od planiranih.

Sad kad su najavili glad i 2 milijarde umrlih od gladi, prelazak na ishranu insektima, GMO i ostale price, rusi im ponovo kvare plan. Kao sto nije prosla globalna vakcinacija, nece proci ni globalno gladovanje. Moci ce izgladniti samo saveznike i natejrati ih da jedu bube, a ostatak svijeta ce se okrenuti ruskom brasnu, mesu, mlijeku …

Eto zasto je ovaj clanak vazan.

gigi pinna
1 godina prije

A što je sa navodnom zabranom EU-a Rusiji da izveze 300k tona gnojiva “siromašnim” zemljama? Što EU kontrolira Bospor? Kakve to ima veze sa briselskim parazitima?

Janko
1 godina prije

Pitam se o kavoj to demokraciji ,slobodi i pravu čovjeka ,dnevno i zaglušujeće piše i dreći Evropa i Amerika,kad uskraćuju iz političkih i svojih geostrateških interesa , gladnim ljudima širom sveta prava na slobodnu kupnju i dotok hrane.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI